Sisilia – saari täynnä elämyksiä

Sisilia matkailu
Taormina on Sisilian suosituin matkakohde.

On oikeastaan epäreilua, että Sisilian kaltainen saari on olemassa. Sisiliassa on nähtävää ja koettavaa kuin monessa monta kertaa suuremmassa maassa.

On roomalaisia raunioita, Bysantin kauneutta ja barokin loistoa. On komeita maisemia, upeita rantoja ja yksi maailman mahtavimmista tulivuorista. Sisiliassa on kaikkea – jopa muumioita!

Ja no, ei kai mafiaakaan sovi unohtaa. Se tuo Sisilian ylle gangsterielokuvien lumoa.

Entäpä sisilialainen keittiö? Se kuuluu Italian parhaisiin.

Vaikka Sisilian-matkailu on kovassa nosteessa, on Sisilia säilyttänyt kulttuurinsa ja aidon tunnelmansa. Matkakohteena Sisilia onkin täydellinen paketti.

Sisilian-lomalle kannattaa varata reilusti aikaa. Sisiliaa ei kierrä hetkessä. Saari on Välimeren suurin ja vuoristoinen. Kiemuraiset pikkutiet ovat usein surkeassa kunnossa ja kehnosti viitoitetut.

Sisilian nähtävyydet

Sisilia matkailu
Kaunis barokkikaupunki on Sisilian tunnelmallisimpia nähtävyyksiä.

Sisilian nähtävyyksien rikkaudesta kertoo se, että saarella on peräti seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, saman verran kuin koko Suomessa.

Parhaiten Sisilia tunnetaan barokkikaupungeistaan. Mitä syvemmälle Sisilian sisämaahan ajaa, sitä koristeellisemmiksi ja museomaisemmiksi pikkukaupungit muuttuvat. Barokkikirkkoja näkee niin paljon, että viimeistään matkan jälkeen paikat menevät päässä iloisesti sekaisin: Oliko se Ragusa? Syrakusa? Enna?

Barokkiloistolle on traaginen selitys. Vuonna 1693 maanjäristys tuhosi Sisilian itäosan kaupungit, ja noin 100 000 ihmistä kuoli. Kaikki piti rakentaa uusiksi, ja mahtisuvut kilpailivat suorastaan maanisesti siitä, kuka pystyttää päheimmät pytingit ja portaikot.

Sisilia matkailu
Tulivuori Etna kohoaa Catanian takana.

Barokkikaupunkeja on niin monta, ettei niitä kaikkia kannata lähteä kiertämään. Barokin loistosta saa hyvän kuvan jo Sisilian toiseksi suurimmassa kaupungissa Cataniassa.

Pienemmistä barokkikaupungeista voi valita kohteeksi vaikkapa saaren eteläosassa vierekkäin sijaitsevat Ragusan ja Modican, joista jälkimmäinen tunnetaan arkkitehtuurinsa lisäksi myös suklaaherkuistaan.

Mainio paikka yöpymiseen Modicassa on pieni ja edullinen boutique-hotelli Palazzo Failla, jossa on erittäin ystävällinen palvelu ja loistava aamiainen Michelin-oppaan kehumassa ravintolassa.

Keskellä saarta Palermon ja Catanian yhdistävän päätien varrella oleva Enna on puolestaan rakennettu uskomattoman hienoon paikkaan, v-kirjaimen muotoiselle vuoren harjanteelle. Väitetään, että erityisen kirkkaalla säällä kaupungin laidalla sijaitsevan Castello di Lomardian linnoituksen torneista voi nähdä puoli Sisiliaa.

Sisilia matkailu
Palermon katedraalissa yhdistyvät Bysantin ja arabialaisen arkkitehtuurin vaikutteet.

Nähtävää riittää myös Sisilian pääkaupungissa Palermossa, jonka Unescon maailmanperintökohteena on normannihallitsijoiden 1100-luvulla rakennuttama mahtava palatsi Palazzo dei Normanni. Erityisen hieno on palatsin mosaiikein koristeltu kappeli Cappella Palatina.

Komea on myös Palermon katedraali. Sisilian erikoisin nähtävyys on Palermon Catacombe dei Cappuccini, Kapusiiniluostarin katakombit, joihin on muumioitu 2000 ruumista 1600-luvulta. Katso tarjoukset Palermon hotelleihin tai lue lisää Palermon muumioista.

Sisilia matkailu
Temppelien laakson kreikkalaiset temppelit ovat kestäneet vuosisatojen painon.

Sisiliassa on myös upeita antiikin ajan nähtävyyksiä, jotka ovat saaneet Unescon maailmanperintökohteen arvon. Valle dei Templin alueella on seitsemän komeaa antiikin Kreikan temppeliä.

Villa Romana del Casale on puolestaan roomalaisajan huvila, joka tunnetaan erityisen hyvin säilyneistä mosaiikeistaan. Parempaa paikkaa maailmassa ei olekaan käydä katsomassa, miten hienoja antiikin lattiat olivat (nykyparketit jäävät toiseksi).

Villa Romana del Casale sijaitsee kolmen kilometrin päässä Piazza Armerinan pikkukaupungista, jonka historiallinen keskusta on nähtävyys jo itsessään.

Vieläkin kaukaisempaan historiaan pääsee kurkistamaan Pantalican nekropoliin 3000 vuotta vanhoissa hautaluolissa lähellä Syrakusan kaunista barokkikaupunkia.

Sisilian rannat

sisilia taormina rannat
Isola Bellan ranta Taorminan edustalla.

Sisilian rantakohteista suosituin on Cataniasta pohjoiseen sijaitseva Taormina, kuvankaunis, meren rannan kukkuloilla kohoava pikkukaupunki. Rannat alkavat aivan Taorminan vierestä. Taorminan edustalla on kaunis pikkusaari Isola Bella, jonka pikkukivirannan edustalla voi snorklata.

Tarominan vieressä levittäytyvät myös pitkät rannat, jotka tunnetaan nimellä Giardini-Naxos. Naxosin alue on suosittu pakettimatkakohde.

Katso tarjoukset Taorminan majoitukseen.

Sisilia matkailu
Cefalun ranta ja vanhakaupunki ovat mainio yhdistelmä Sisilian lomalle.

Hieno rantakohde on Cefalù, jonka maisemat ovat Taorminaakin hienommat. Kaunis vanhakaupunki sijaitsee hiekkarannan ja mahtavan rantavuoren välissä. Cefalùn kadut ovat kapeita ja tunnelmallisia, keskiaikainen katedraali Unescon maailmanperintökohde. Maagisimmillaan Cefalù on iltapäivisin, kun laskeva aurinko värjää kaupungin ja rannan kullalla.

Katso tarjoukset Cefalùn majoitukseen.

Rannalle pääsee myös Palermosta: pääkaupungista 10 kilometrin päässä sijaitseva Mondello kaartuu kahden komean rantajyrkänteen väliin. Meri on ihanan turkoosia, ja rantaa kaunistaa entisestään hieno jugendravintola. Lisää jugendia riittää ihailtavaksi rantabulevardin huviloissa.

Sisilia matkailu
Vitivalkoinen kallio reunustaa Scala dei Turchin rantaa.

Päiväretken Temppelien laaksoon voi yhdistää vierailuun Scala dei Turchi -rannalla, jota koristaa häikäisevän valkoinen rantakallio.

Sisilian rantakohteisiin lasketaan usein mukaan myös pikkusaari Lampedusa, joka tosin sijaitsee maantieteellisesti lähempänä Tunisiaa kuin Sisiliaa. Lampedusan rannat, kuten Spiaggia dei Conigli, ovat upeat, mutta pitkän merimatkan takana.

Katso tarjoukset Lampedusan hotelleihin.

Sisilian parhaat luontokohteet

Sisilia matkailu
Sisiliasta löytyy myös kauniita patikointimaastoja.

Sisilian luonnonnähtävyytenä on Euroopan korkein tulivuori Etna. 3300 metriä korkea tulivuori nousee mahtavana ja usein lumihuippuisena Catanian ja Taorminan taustalla.

Etna on aktiivinen tulivuori, joka on purkautunut useasti. Antiikin kreikkalaiset uskoivatkin manalansa sijaitsevan Etnan alla. Viimeisin suuri purkaus oli vuonna 2002 – filmimateriaalia purkauksesta käytettiin elokuvan Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto loppuhuipennuksessa. Viimeksi maaliskuussa 2013 Etnan pienempi purkaus johti 10 ihmisen loukkaantumiseen.

Etna on suosittu nähtävyys: huipun tuntumaan pääsee pitkin kaapelirataa. Kavuttavaa Etnan kraatterille jää 500 metriä.

Retken Etnalle voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Vieläkin upeampi tulivuori odottaa laivamatkan päässä Sisiliasta. Maailman aktiivisimpiin kuuluva tulivuori Stromboli sijaitsee omalla pienellä saarellaan Sisilian ja Manner-Italian välissä. Stromboli on purkautunut päivittäin jo 2000 vuoden ajan.

Strombolille tehdään päiväretkiä Sisiliasta, mutta eniten tulivuorella vierailusta saa irti, kun matkustaa paikalle omatoimisesti ja jää yksi tai pariksi saarelle. Katso tarjoukset Strombolin hotelleihin.

Sisilian mafia

Sisiliasta kotoisin oleva mafia vaikuttaa saarella edelleen. Iso osa yrityksistä maksaa sille suojelurahaa – muttei välttämättä veroja valtiolle.

Sisilian kuuluisin mafiakohde on Kummisetä-elokuvista tuttu pikkukaupunki Corleone, jonne johtava mutkitteleva vuoristotie on yksi Sisilian kauneimmista.

Corleonen maine mafian keskuksena ei ole tuulesta temmattu: 11 000 asukkaan Corleonesta on kotoisin moni pahamaineisimmista mafiapomoista.

Kaupungissa voi käydä henkimässä tunnelmia ja vierailulla mafian vastaisessa CIDMA-museossa.

Sisilian keittiö

Sisilian keittiö on juuri nyt kovassa nosteessa. Herkkusuut ympäri maailman ovat huomanneet sen, mikä Sisiliassa on tiedetty aina: yksinkertainen ruoka maistuu parhaalta, etenkin jos sen valmistaa paikallisista tuoreista raaka-aineista.

Sisilian ruokakulttuuri on laitettu moneen kertaan uusiksi. Strategisesti tärkeä saari on vuosisatojen kuluessa valloitettu moneen kertaan, ja jokainen valloittaja on jättänyt pysyvän jäljen sisilialaiseen keittiöön: kreikkalaisilta tulivat oliivit, roomalaisilta pavut ja arabeilta monet makeat herkut sekä couscous, joka on yhä tyypillinen pääruuan lisuke.

Kasvissyöjille Sisilia on kohtalaisen helppo kohde: antipastoissa on paljon kasvisvaihtoehtoja, samoin pastoissa. Pääruuat ovat yleensä lihaa ja kalaa.

Lue lisää: Sisilian parhaat ravintolat.

Yöelämä Sisiliassa

Sisilian yöelämä on keskittynyt suurimpiin kaupunkeihin ja rantakohteisiin.

Palermossa baarikierros kannattaa aloittaa Piazza San Domenicon takaa: Discesa Maccheronai-kujan Taverna Azzurran edessä on joka ilta rokkifestaritunnelmaa, kun monenkirjava satapäinen asiakaskunta pyörii juomineen edestakaisin.

Rauhallisempaan istuskeluun Palermossa sopii pieni ja boheemi drinkkibaari Taocube (Via Francesco Bentivegna, 39).

Sisilian hintataso

Sisilia Taormina
Taorminan ostoskadulla saa helposti rahansa kulumaan.

Sisilian hintataso vaihtelee pajon sen mukaan, missä päin Sisiliaa lomailee – Sisilia kun on samaan aikaan sekä vaurasta että köyhää aluetta. Sisilian kalleinta aluetta on Sisilian suosituin matkakohde Taormina. Sisilian maaseudulla ja pikkukaupungeissa sen sijaan syö ja asuu edullisesti.

Autonvuokraus Sisiliassa

Sisilia matkailu
Temppelien laakson rauniot sijaitsevat syrjässä. Parhaiten perille pääsee autolla.

Sisiliassa voi kulkea junilla tai busseilla, mutta yhteydet eivät ole Euroopan nopeimpia.

Jos haluaa nähdä Sisiliasta muutakin kuin suurimmat kaupungit, on kätevintä vuokrata auto. Se käy helpoiten Palermon tai Catanian lentokentällä.

Aivan ongelmatonta automatkailu Sisiliassa ei ole. Pikkutiet ovat kiemuraisia ja kapeita ja huonosti viitoitettuja. Valtateillä ongelma on toinen – liikenne.

Sisilialaiset autokuskit voi jakaa kahteen pääluokkaan. On lommoisilla Fiat Unoilla epävarmasti etenevät vanhemmanpuoleiset mieskuskit, jotka näyttävät kirjallisuustieteen dosenteilta ja joiden kaistanvaihtoja ja jarrutuksia on äärimmäisen vaikea ennakoida.

Ja sitten ovat nuoret, geelihiuksiset miehet, jotka lähtevät ohituksiin kymmenen metriä ennen jyrkkää mutkaa ja taajama-alueelle saapuessaan pudottavat vauhdin sataseen ja vaikuttavat silminnähden kärsivän moisesta matelusta. Turvavöitä he eivät käytä.

On vaikea sanoa, kumpi ryhmä on enemmän vaaraksi itselleen ja ympäristölleen. Turvallista matkaa!

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

Matka Sisiliaan

Finnair lentää Helsingistä suoraan Sisilian Cataniaan kevät- ja syyskaudella. Pakettimatkoja Sisiliaan järjestää suurin osa suomalaisista matkatoimistoista.

Katso lentotarjoukset Sisiliaan.

Katso tarjoukset Sisilian hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi