Sisilia – Välimeren paras saari

Sisilia matkailu
Kaunis barokkikaupunki Ragusa on Sisilian tunnelmallisimpia nähtävyyksiä.

Sisilia on niin upea saari, että on jo melkein epäreilua. Sisiliassa on nähtävää ja koettavaa enemmän kuin monessa monta kertaa suuremmassa maassa.

On roomalaisia raunioita, Bysantin kauneutta ja barokin loistoa. On komeita maisemia, upeita rantoja ja yksi maailman mahtavimmista tulivuorista. Sisiliassa on kaikkea – jopa muumioita!

Ja no, ei kai mafiaakaan sovi unohtaa. Se tuo Sisilian ylle gangsterielokuvien lumoa.

Entäpä sisilialainen keittiö? Se kuuluu Italian parhaisiin.

Vaikka Sisilian-matkailu on kovassa nosteessa, on Sisilia säilyttänyt kulttuurinsa ja aidon tunnelmansa. Matkakohteena Sisilia onkin täydellinen paketti.

Sisilian-lomalle kannattaa varata reilusti aikaa. Sisiliaa ei kierrä hetkessä. Saari on Välimeren suurin ja vuoristoinen. Kiemuraiset pikkutiet ovat usein surkeassa kunnossa ja kehnosti viitoitetut.

Sisilia on monella tapaa oma maailmansa. Osa Italiaa se on vain nimellisesti. Sisilialaisilla on oma kielensä ja kulttuurinsa, ja vielä 1800-luvulle asti heillä oli oma maansa: Sisilian kuningaskunta.

Suomalaisille Sisilia on houkutteleva matkakohde syksyllä, kun Finnair lentää saarelle elokuun lopulta lokakuun lopulle.

Sisilia – matkat ja kohteet

sisilia taormina rannat
Isola Bellan ranta Taorminan edustalla.

Suomalaisten matkatoimistojen järjestämät Sisilian-matkat suuntautuvat pääosin kahdelle alueelle: Taorminaan ja Cefalùun.

Tulivuori Etnan kainalossa itärannikolla sijaitseva tyylikäs ja tunnelmallinen Taormina on Sisilian kuuluisin matkakohde. Kylä tunnetaan hurmaavan kauniista, joskin matkailun valtaamasta vanhastakaupungistaan.

Vieressä sijaitsevat suositut, harmaahiekkaiset rantakohteet Giardini-Naxos ja Letojanni, jotka sopivat kohteeksi, jos haluaa asua aivan rannalla. Giardini-Naxos kehittyi lomakohteena ennen Letojannia ja tapaa edelleen olla näistä kahdesta vilkkaampi.

Taorminan alue on helppo valinta matkakohteeksi varsinkin, jos on matkalla Sisiliaan ensimmäisen kerran. Ja moni palaa uudelleen.

Taorminan valtteja on sekin, että se sijaitsee vain tunnin matkan päässä Catanian lentokentästä, jolle myös Finnair lentää. Sisilian toiseksi tärkein kaupunki Catania on muutenkin mukava vierailukohde.

Katso tarjoukset Taorminan majoitukseen.

Sisilia matkailu
Cefalun ranta ja vanhakaupunki ovat mainio yhdistelmä Sisilian lomalle.

Kuvauksellinen kohde on myös Sisilian pohjoisrannikolla sijaitseva Cefalù, jonka romuluisen tunnelmallinnen vanhakaupunki sijaitsee hiekkarannan ja mahtavan rantavuoren välissä. Cefalùn kadut ovat ikiaikaisen kapeita ja keskiaikainen katedraali Unescon maailmanperintökohde.

Maagisimmillaan Cefalù on iltapäivisin, kun laskeva aurinko värjää kaupungin ja rannan kullalla.

Catanian lentokentälle kertyy matkaa kahden tunnin verran. Sisilian pääkaupunkiin Palermoon pääsee ostoksille tunnissa.

Katso tarjoukset Cefalùn majoitukseen.

Sisilia matkailu
Syrakusa on viihtyisä, historiallinen kaupunki, jonka edustalla onnistuu jotenkuten myös rantalomailu.

Jos etsii edellisiä paikallisempaa tunnelmaa, kannattaa harkita Syrakusaa, joka kuuluu ainakin osan matkatoimistoista kohteisiin. Historiaa henkivä Syrakusa on selvästi Taorminaa ja Cefalùa suurempi kaupunki, mikä tekee siitä vähemmän idyllisen kohteen, mutta toisaalta myös tunnelmaltaan paikallisemman ja hintatasoltaan edullisemman.

Syrakusan heikkoutena ovat vaatimattomat rannat.

Sisilian kohteiden sijainnit näyttää Sisilian-karttamme.

Sisilian nähtävyydet

Sisilia matkailu
Tulivuori Etna kohoaa Catanian takana.

Sisilian nähtävyyksien rikkaudesta kertoo se, että saarella on peräti seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, saman verran kuin koko Suomessa.

Nähtävyyksistä kuuluisin on, tietysti, Sisilian maisemia hallitseva mahtava tulivuori Etna, jonka laella käyminen on kirjaimellisestikin Sisilian huippuelämys.

Sisiliasta on mahdollista käydä retkellä myös toisella upealla tulivuorella: omalla saarellaan sijaitseva Stromboli on harvoja paikkoja maailmassa, jossa näkee virtaavaa laavaa. Stromboli purkautuu koko ajan, muutaman kerran tunnissa.

Tulivuorten ohella Sisilian nähtävyydet tunnetaan antiikin raunioista ja kauniista barokkikaupungeista – sekä tietysti Kummisetä-elokuvien kohteista.

Sisilian barokkikaupungit

Parhaiten Sisilia tunnetaan barokkikaupungeistaan. Mitä syvemmälle Sisilian sisämaahan ajaa, sitä koristeellisemmiksi ja museomaisemmiksi pikkukaupungit muuttuvat. Barokkikirkkoja näkee niin paljon, että viimeistään matkan jälkeen paikat menevät päässä iloisesti sekaisin: Oliko se Ragusa? Syrakusa? Enna?

Barokkiloistolle on traaginen selitys. Vuonna 1693 maanjäristys tuhosi Sisilian itäosan kaupungit, ja noin 100 000 ihmistä kuoli. Kaikki piti rakentaa uusiksi, ja mahtisuvut kilpailivat suorastaan maanisesti siitä, kuka pystyttää päheimmät pytingit ja portaikot.

Barokkikaupunkeja on niin monta, ettei niitä kaikkia kannata lähteä kiertämään. Barokin loistosta saa hyvän kuvan jo Sisilian toiseksi suurimmassa kaupungissa Cataniassa.

Pienemmistä barokkikaupungeista voi valita kohteeksi vaikkapa saaren eteläosassa vierekkäin sijaitsevat Ragusan ja Modican, joista jälkimmäinen tunnetaan arkkitehtuurinsa lisäksi myös suklaaherkuistaan.

Mainio paikka yöpymiseen Modicassa on pieni ja edullinen boutique-hotelli Palazzo Failla, jossa on erittäin ystävällinen palvelu ja loistava aamiainen Michelin-oppaan kehumassa ravintolassa.

Keskellä saarta Palermon ja Catanian yhdistävän päätien varrella oleva Enna on puolestaan rakennettu uskomattoman hienoon paikkaan, v-kirjaimen muotoiselle vuorenharjanteelle tuhannen metrin korkeuteen. Väitetään, että erityisen kirkkaalla säällä kaupungin laidalla sijaitsevan Castello di Lomardian linnoituksen torneista voi nähdä puoli Sisiliaa.

Parasta vanhoissa barokkikaupungeissa on se, että ne ovat edelleen täynnä paikallista elämää – ja herkullisia sisilialaisia ravintoloita.

Sisilian nähtävyydet antiikin ajalta

Sisilia matkailu
Temppelien laakson kreikkalaiset temppelit ovat kestäneet vuosisatojen painon.

Sisiliassa on myös upeita antiikin ajan nähtävyyksiä, jotka ovat saaneet Unescon maailmanperintökohteen arvon. Valle dei Templin alueella on seitsemän komeaa antiikin Kreikan temppeliä.

Taorminan kaunista kaupunkia koristaa huiman hieno kreikkalainen teatteri, Teatro Greco, jolta avautuvat näkymät niin Välimerelle kuin Etnan tulivuorellekin.

Villa Romana del Casale on puolestaan roomalaisajan huvila, joka tunnetaan erityisen hyvin säilyneistä mosaiikeistaan. Parempaa paikkaa maailmassa ei olekaan käydä katsomassa, miten hienoja antiikin lattiat olivat (nykyparketit jäävät toiseksi).

Villa Romana del Casale sijaitsee kolmen kilometrin päässä Piazza Armerinan pikkukaupungista, jonka historiallinen keskusta on nähtävyys jo itsessään.

Vieläkin kaukaisempaan historiaan pääsee kurkistamaan Pantalican nekropoliin 3000 vuotta vanhoissa hautaluolissa lähellä Syrakusan viihtyisää kaupunkia.

Palermo – Sisilian pääkaupunki

Sisilia matkailu
Palermon katedraalissa yhdistyvät Bysantin ja arabialaisen arkkitehtuurin vaikutteet.

Nähtävää riittää myös Sisilian pääkaupungissa Palermossa, jonka Unescon maailmanperintökohteena on normannihallitsijoiden 1100-luvulla rakennuttama mahtava palatsi Palazzo dei Normanni. Erityisen hieno on palatsin mosaiikein koristeltu kappeli Cappella Palatina.

Komea on myös Palermon katedraali. Sisilian erikoisin nähtävyys on Palermon Catacombe dei Cappuccini, Kapusiiniluostarin katakombit, joihin on muumioitu 2000 ruumista 1600-luvulta.

Katso tarjoukset Palermon hotelleihin tai lue lisää Palermon muumioista.

Sisilian rannat

Sisilia matkailu
Pitkien rantojen ohella Sisiliassa on myös kauniita pikkupoukamia.

Sisilian rannat sopivat mainiosti rantalomailuun, vaikkeivät ne kuulukaan Välimeren – tai Italian – hienoimpiin.

Sisilian rannoista komein on pitkä ja leveä Spiaggia di San Vito lo Capo, jonka edustalla vesi on ihanan turkoosia. Ranta on suosittu turistikohde, mutta aika lailla eristyksissä saaren muusta elämästä Sisilian luoteisosan niemellä. Lähin nähtävyys on Sisilian pääkaupunki Palermo ja sinnekin on liki kahden tunnin ajomatka.

Kätevämpi kohde rantalomailuun onkin Taormina, jonka vieressä on sekä kauniita pikkupoukamia että Naxosin ja Letojannin pitkät rannat.

Cefalùssa pääsee rannalle suoraan viihtyisästä vanhastakaupungista.

Rannalle pääsee myös Palermosta: pääkaupungista 10 kilometrin päässä sijaitseva Mondello kaartuu kahden komean rantajyrkänteen väliin. Meri on nätin turkoosia, ja rantaa kaunistaa entisestään hieno jugendravintola. Lisää jugendia riittää ihailtavaksi rantabulevardin huviloissa.

Sisilia matkailu
Vitivalkoinen kallio reunustaa Scala dei Turchin rantaa.

Päiväretken Temppelien laaksoon voi yhdistää vierailuun Scala dei Turchi -rannalla, jota koristaa häikäisevän valkoinen rantakallio.

Sisilian rantakohteisiin lasketaan usein mukaan myös pikkusaari Lampedusa, joka tosin sijaitsee maantieteellisesti lähempänä Tunisiaa kuin Sisiliaa. Lampedusan rannat, kuten Spiaggia dei Conigli, ovat upeat, mutta pitkän merimatkan takana.

Katso tarjoukset Lampedusan hotelleihin.

Sisilian keittiö

Sisilian keittiö on juuri nyt kovassa nosteessa. Herkkusuut ympäri maailman ovat huomanneet sen, mikä Sisiliassa on tiedetty aina: yksinkertainen ruoka maistuu parhaalta, etenkin jos sen valmistaa paikallisista tuoreista raaka-aineista.

Sisilian ruokakulttuuri on laitettu moneen kertaan uusiksi. Strategisesti tärkeä saari on vuosisatojen kuluessa valloitettu moneen kertaan, ja jokainen valloittaja on jättänyt pysyvän jäljen sisilialaiseen keittiöön: kreikkalaisilta tulivat oliivit, roomalaisilta pavut ja arabeilta monet makeat herkut sekä couscous, joka on yhä tyypillinen pääruuan lisuke.

Kasvissyöjille Sisilia on kohtalaisen helppo kohde: antipastoissa on paljon kasvisvaihtoehtoja, samoin pastoissa. Pääruuat ovat yleensä lihaa ja kalaa.

Lue lisää: Sisilian parhaat ravintolat.

Yöelämä Sisiliassa

Sisilian yöelämä on keskittynyt suurimpiin kaupunkeihin ja rantakohteisiin.

Palermossa baarikierros kannattaa aloittaa Piazza San Domenicon takaa: Discesa Maccheronai-kujan Taverna Azzurran edessä on joka ilta rokkifestaritunnelmaa, kun monenkirjava satapäinen asiakaskunta pyörii juomineen edestakaisin.

Rauhallisempaan istuskeluun Palermossa sopii pieni ja boheemi drinkkibaari Taocube (Via Francesco Bentivegna, 39).

Sisilian hintataso

Sisilia Taormina
Taorminan ostoskadulla saa helposti rahansa kulumaan.

Sisilian hintataso vaihtelee pajon sen mukaan, missä päin Sisiliaa lomailee – Sisilia kun on samaan aikaan sekä vaurasta että köyhää aluetta. Sisilian kalleinta aluetta on Sisilian suosituin matkakohde Taormina. Sisilian maaseudulla ja pikkukaupungeissa sen sijaan syö ja asuu edullisesti.

Autonvuokraus Sisiliassa

Sisilia matkailu
Temppelien laakson rauniot sijaitsevat syrjässä. Parhaiten perille pääsee autolla.

Sisiliassa voi kulkea junilla tai busseilla, mutta yhteydet eivät ole Euroopan nopeimpia.

Jos haluaa nähdä Sisiliasta muutakin kuin suurimmat kaupungit, on kätevintä vuokrata auto. Se käy helpoiten Palermon tai Catanian lentokentällä.

Aivan ongelmatonta automatkailu Sisiliassa ei ole. Pikkutiet ovat kiemuraisia ja kapeita ja huonosti viitoitettuja. Valtateillä ongelma on toinen – liikenne.

Sisilialaiset autokuskit voi jakaa kahteen pääluokkaan. On lommoisilla Fiat Unoilla epävarmasti etenevät vanhemmanpuoleiset mieskuskit, jotka näyttävät kirjallisuustieteen dosenteilta ja joiden kaistanvaihtoja ja jarrutuksia on äärimmäisen vaikea ennakoida.

Ja sitten ovat nuoret, geelihiuksiset miehet, jotka lähtevät ohituksiin kymmenen metriä ennen jyrkkää mutkaa ja taajama-alueelle saapuessaan pudottavat vauhdin sataseen ja vaikuttavat silminnähden kärsivän moisesta matelusta. Turvavöitä he eivät käytä.

On vaikea sanoa, kumpi ryhmä on enemmän vaaraksi itselleen ja ympäristölleen. Turvallista matkaa!

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

Sisilian sää ja ilmasto

Tilastojen mukaan Sisilia on Euroopan aurinkoisin paikka. Lämmin sää jatkuu pitkälle lokakuun lopulle. Keskikesällä heinä–elokuussa voi olla turhankin kuuma.

Ilmaston puolesta nähtävyyksien katseluun sopii mainiosti myös kevät, mutta meri on silloin turhan viileää uimiseen.

Talven huono puoli on se, että monet paikat sulkevat silloin ovensa.

Lennot Sisiliaan

Finnair lentää syyskaudella Helsingistä suoraan Sisilian Catania-Fontanarossan (CTA) kansainväliselle lentokentälle. Saaren itärannikon keskivaiheilla sijaitsevalta kentältä on noin tunnin ajomatka sekä Taorminaan että Syrakusaan. Palermoon ja Cefalùun on parin tunnin ajomatka.

Pakettimatkoja Sisiliaan järjestävät suomalaisista matkatoimistoista ainakin Aurinkomatkat ja TUI.

Katso lentotarjoukset Sisiliaan.

Katso tarjoukset Sisilian hotelleihin.

Sisiliaan laivalla

Sisiliaan pääsee Etelä-Italian saappaankärjestä laivalla yli kapean Messinansalmen. Lauttamatka kestää vain 20 minuuttia.

Palermoon pääsee matkustajalaivalla myös Napolista.

Sisilian kokemuksia

Jos haluat lukea lisää kokemuksia ja tietoa Sisiliasta, kannattaa tilata netistä matkalle mukaan kokeneiden matkailutoimittajien Anja Kinnusen, Reima T.A. Luodon ja Helka Luodon perusteellinen opas Sisilia – Tulenjumalten saari. Suosittu opas on edennyt jo neljänteen painokseensa. Jos opas onkin perus-Berlitziä kalliimpi, tarjoaa se rahoille vastinetta.

Mitä itse pidit Sisiliasta? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Sisilian-matka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi