Sisilia – opas Italian parhaalle saarelle

Sisilia
Cefalù on Sisilian kuuluisimpia matkakohteita. Kuva: Ruth Troughton / Unsplash

Sisilia on Italian paras saari. Tai lisätään vähän panoksia: Sisilia on koko Välimeren paras saari. Sisilia on niin upea, että on jo melkein epäreilua. Sisiliassa on nähtävää ja koettavaa enemmän kuin monessa monta kertaa suuremmassa maassa.

On roomalaisia raunioita, Bysantin kauneutta ja barokin loistoa. On komeita maisemia, kauniita rantoja ja yksi maailman mahtavimmista tulivuorista. Sisiliassa on kaikkea – jopa muumioita!

Ja no, ei kai mafiaakaan sovi unohtaa. Se tuo Sisilian ylle gangsterielokuvien lumoa.

Entäpä sisilialainen keittiö? Se kuuluu Italian parhaisiin.

Vaikka Sisilian-matkailu on kovassa nosteessa, on Sisilia säilyttänyt kulttuurinsa ja aidon tunnelmansa. Matkakohteena Sisilia onkin täydellinen paketti.

Sisilian-lomalle kannattaa varata reilusti aikaa. Sisiliaa ei kierrä hetkessä. Saari on Välimeren suurin ja vuoristoinen. Kiemuraiset pikkutiet ovat usein surkeassa kunnossa ja kehnosti viitoitetut. Automatka saaren halki pääkaupungista Palermosta toiseksi suurimpaan kaupunkiin, loisteliaaseen Cataniaan, kestää kaksi ja puoli tuntia.

Sisilia on monella tapaa oma maailmansa. Osa Italiaa se on vain nimellisesti. Sisilialaisilla on oma kielensä ja kulttuurinsa, ja vielä 1800-luvulle asti heillä oli oma maansa: Sisilian kuningaskunta.

Suomalaisille Sisilia on houkutteleva matkakohde syksyllä, kun Finnair lentää saarelle elokuun lopulta lokakuun lopulle.

Sisilian kohteiden sijainnit näyttää Sisilian-kartta.

Sisilian matkakohteet

Taormina Sisilia matkakohde
Isola Bella on kaunis ranta kuuluisan Taorminan edustalla. Kuva: Lyle Wilkinson / Unsplash

Sisiliaan pääsee Suomestakin pakettimatkalle. Suomalaisten matkatoimistojen järjestämät matkat suuntautuvat pääosin kahdelle alueelle: Taorminaan ja Cefalùun.

Taormina on kuvankaunis pikkukaupunki ja Sisilian kuuluisin kohde. Cefalù on sekin hämmästyttävän kaunis rantakaupunki.

Jonkin verran matkoja tehdään myös Syrakusaan, historialliseen kaupunkiin, joka henkii kahta edellistä enemmän paikallista tunnelmaa.

Näistä kaikista kerrotaan lisää tuonnempana.

Sisilian nähtävyydet

Etna Sisilia nähtävyys
Tulivuori Etna tarjoilee kuumaisemia. Kuva: Anastasiia Rozumna / Unsplash

Sisilian nähtävyyksien rikkaudesta kertoo se, että saarella on peräti seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, saman verran kuin koko Suomessa.

Nähtävyyksistä kuuluisin on, tietysti, Sisilian maisemia hallitseva mahtava tulivuori Etna, jonka laella käyminen on – kirjaimellisestikin – Sisilian huippuelämys.

Sisiliasta on mahdollista käydä retkellä myös toisella upealla tulivuorella: omalla saarellaan sijaitseva Stromboli on harvoja paikkoja maailmassa, jossa näkee virtaavaa laavaa. Stromboli purkautuu koko ajan, muutaman kerran tunnissa.

Tulivuorten ohella Sisilian nähtävyydet tunnetaan antiikin raunioista ja kauniista barokkikaupungeista – sekä tietysti Kummisetä-elokuvien kohteista.

Antiikin aikaa pääsee ihailemaan sekä Temppelien laaksossa että Villa Romana del Casalessa, roomalaisajan huvilassa, jonka mosaiikit ovat säilyneet erityisen hyvin. Parempaa paikkaa maailmassa ei olekaan käydä katsomassa, miten hienoja antiikin lattiat olivat (nykyparketit jäävät toiseksi).

Vieläkin kaukaisempaan historiaan voi kurkistaa Pantalican nekropoliin 3000 vuotta vanhoissa hautaluolissa lähellä Syrakusan viihtyisää kaupunkia.

Alla kerrotaan tarkemmin Sisilian parhaista kohteista ja nähtävyyksistä.

Catania – Sisilian kiehtovin kaupunki

Sisilia matkailu
Catanian takana kohoaa tulivuori Etna.

Jos Sisilian pääkaupunki onkin Palermo, matkailijan kannalta keskeisin kaupunki on Catania. Ja upea kaupunki se onkin!

Kun 1600-luvun lopulla Cataniaa oli ensin koetellut Etnan tulivuorenpurkaus ja sen jälkeen tuhoisa maanjäristys, koko kaupunki rakennettiin uudelleen upeaan barokkityyliin. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Catanian lentokenttä on Sisilian vilkkain, ja sinne laskeutuvat myös Finnairin lomalennot.

Cataniaan on Taorminasta ja Sykakusasta kolmen vartin automatka, mutta kaupunki on niin komea, että jos vain mahdollista, siellä kannattaa viettää ainakin yksi yö.

Catania on myös hyvä tukikohta Sisilian länsirannikkoon tustutumiseen. Täältä on helppo tehdä retket Etnalle, Taorminaan ja Syrakusaan.

Hyvä valinta on Sleep Inn Catania Rooms, jossa on moderneja huoneita vanhassa palatsissa. Sijainti on aivan Catanian keskustassa.

Taormina, Naxo ja Letojanni – rantakohteet Etnan kainalossa

Taromina antiikin teatteri
Taorminan kreikkalainen teatteri rakennettiin antiikin aikana kaupungin komeimmalle paikalle. Kuva: Freysteinn G Jonsson / Unsplash

Vajaan tunnin matkan päässä Catanian lentokentältä pohjoiseen sijaitsee Taormina, Sisilian legendaarisin matkakohde.

Matkailijat ihastuivat tulivuori Etnan kainalossa sijaitsevaan kylään jo 1800-luvulla, ja suosio on kestänyt. Kylä tunnetaan hurmaavan kauniista, joskin matkailun valtaamasta vanhastakaupungistaan.

Kylän komeimmalla paikalla on huiman hieno kreikkalainen amfiteatteri, Teatro Greco, jolta avautuvat näkymät niin Välimerelle kuin Etnan tulivuorellekin.

Isola Bella
Isola Bella on Taorminan kaunein ranta. Kuva: Giuseppe Famiani Unsplash

Taormina sopii hyvin myös rantalomailuun. Vieressä on sekä kauniita pikkupoukamia että Naxosin ja Letojannin pitkät rannat. Naxos kehittyi lomakohteena ennen Letojannia ja tapaa edelleen olla näistä kahdesta vilkkaampi.

Taorminan alue on helppo valinta matkakohteeksi varsinkin, jos on matkalla Sisiliaan ensimmäisen kerran.

Lue lisää Taorminasta tai katso tarjoukset Taorminan majoitukseen.

Syrakusa – historiallinen rantakaupunki

Sisilia matkailu
Syrakusa on viihtyisä, historiallinen kaupunki, jonka edustalla onnistuu jotenkuten myös rantalomailu.

Catanian eteläpuolella sijaitsee Syrakusa. Tännekin tehdään pakettimatkoja, mutta historiaa henkivä Syrakusa on selvästi Taorminaa ja Cefalùa suurempi kaupunki, mikä tekee tunnelmasta selvästi paikallisemman ja hintatasosta edullisemman.

Syrakusasta käsin on helppo kiertää Sisilian kaakkoisosan kauniita barokkikaupunkeja, mutta heikkoutena ovat vaatimattomat rannat.

Lue lisää Syrakusasta tai katso tarjoukset Syrakusan hotelleihin.

Sisilian sisämaan barokkikaupungit

Sisilia barokki
Barokkikaupunki Noto sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä Syrakusasta. Kuva: Antonio Sessa / Unsplash

Sisilian kaakkoisosan nähtävyytenä ovat vanhat barokkikaupungit. Mitä syvemmälle sisämaahan ajaa, sitä koristeellisemmiksi ja museomaisemmiksi pikkukaupungit muuttuvat.

Barokkikirkkoja näkee niin paljon, että viimeistään matkan jälkeen paikkakunnat menevät päässä iloisesti sekaisin: Oliko se Ragusa? Modica? Noto?

Barokkiloistolle on traaginen selitys. Vuonna 1693 maanjäristys tuhosi Sisilian itäosan kaupungit, ja noin 100 000 ihmistä kuoli. Kaikki piti rakentaa uusiksi, ja mahtisuvut kilpailivat suorastaan maanisesti siitä, kuka pystyttää päheimmät pytingit ja portaikot.

Sisilia matkailu
Ragusa ja muut kauniit barokkikaupungit ovat Sisilian tunnelmallisimpia nähtävyyksiä.
Sisilia matkailu
Vielä mahtuu mukaan muutama talo. Ragusa on rakennettu tiiviisti.

Barokkikaupunkeja on niin monta, ettei niitä kaikkia kannata lähteä kiertämään. Barokin loistosta saa hyvän kuvan jo Cataniassa. Pienemmistä barokkikaupungeista voi valita kohteeksi vaikkapa vierekkäin sijaitsevat Ragusan ja Modican, joista jälkimmäinen hokuttelee arkkitehtuurinsa lisäksi suklaaherkuillaan.

Caltagirone tunnetaan puolestaan kauniista, keramiikalla koristellusta portaikostaan. Jo taas suosii helppoutta, upea Noto sijaitsee lähinnä Syrakusaa.

Mainio paikka yöpymiseen Modicassa on pieni ja edullinen boutique-hotelli Palazzo Failla, jossa on erittäin ystävällinen palvelu ja loistava aamiainen Michelin-oppaan kehumassa ravintolassa.

Parasta vanhoissa barokkikaupungeissa on se, että ne ovat edelleen täynnä paikallista elämää – ja herkullisia sisilialaisia ravintoloita.

Enna – kylä keskellä Sisiliaa

Enna Sisilia
Enna on kaunis pikkukaupunki upeissa maisemissa. Kuva: Ville Palonen

Keskellä saarta Palermon ja Catanian yhdistävän päätien varrella oleva Enna on rakennettu uskomattoman hienoon paikkaan, V-kirjaimen muotoiselle vuorenharjanteelle tuhannen metrin korkeuteen.

Väitetään, että erityisen kirkkaalla säällä kaupungin laidalla sijaitsevan Castello di Lomardian linnoituksen torneista voi nähdä puoli Sisiliaa.

Cefalù – ihana vanhakaupunki rannalla

Cefalu
Cefalù sijaitsee hämmästyttävän upealla paikalla. Kuva: Henrique Ferreira Unsplash

Sisilian pohjoisrannikon vetonaula on kuvauksellinen Cefalù. Romuluisen tunnelmallinnen vanhakaupunki sijaitsee hiekkarannan ja mahtavan rantavuoren välissä. Cefalùn kadut ovat ikiaikaisen kapeita ja keskiaikainen katedraali Unescon maailmanperintökohde.

Maagisimmillaan Cefalù on iltapäivisin, kun laskeva aurinko värjää kaupungin ja rannan kullalla.

Cefalu ranta
Cefalùn ranta on pienin mutta tunnelmallinen. Kuva: Dimitry Unsplash

Majataloista upean elämyksen tarjoilee Balcone sulla Spiaggia. Viehättävä aamiaismajoitus on uskomattoman hienolla paikalla, Cefalun rannan ikonisissa pikkutaloissa. Parveke aukeaa suoraan rannalle.

Catanian lentokentälle kertyy matkaa kahden tunnin verran. Sisilian pääkaupunkiin Palermoon pääsee ostoksille tunnissa.

Katso tarjoukset Cefalùn majoitukseen.

Palermo – Sisilian pääkaupunki

Sisilia matkailu
Palermon katedraalissa yhdistyvät Bysantin ja arabialaisen arkkitehtuurin vaikutteet.

Sisilian pääkaupunki on pohjoisrannikolla sijaitseva Palermossa. Unescon maailmanperintökohteena on normannihallitsijoiden 1100-luvulla rakennuttama mahtava palatsi Palazzo dei Normanni. Erityisen hieno on palatsin mosaiikein koristeltu kappeli Cappella Palatina.

Komea on myös Palermon katedraali.

Sisilian erikoisin nähtävyys on Palermon Catacombe dei Cappuccini, Kapusiiniluostarin katakombit, joihin on muumioitu 2000 ruumista 1600-luvulta.

Lue lisää Palermon muumioista tai katso tarjoukset Palermon majoitukseen.

Mondello – Palermon lähin ranta henkii jugendia

Mondello on Palermon lähin rantakohde. Kuva: Henrique Ferreira Unsplash

Palermosta pääsee myös rannalle. Pääkaupungista 10 kilometrin päässä sijaitseva Mondello kaartuu kahden komean rantajyrkänteen väliin. Meri on nätin turkoosia, ja rantaa kaunistaa entisestään hieno jugendravintola. Lisää jugendia riittää ihailtavaksi rantabulevardin huviloissa.

Spiaggia di San Vito lo Capo — Sisilian paras ranta

Sisilian rannat
Spiaggia di San Vito lo Capo on Sisilian paras ranta. Kuva: Luiz Cent / Unsplash

Sisilian rannat sopivat mainiosti rantalomailuun, vaikkeivät ne kuulukaan Välimeren – tai Italian – hienoimpiin. Rannoista komein on pitkä ja leveä Spiaggia di San Vito lo Capo, jonka edustalla vesi on ihanan turkoosia.

Ranta on suosittu matkakohde, mutta aika lailla eristyksissä saaren muusta elämästä Sisilian luoteisosan niemellä. Lähin nähtävyys on Sisilian pääkaupunki Palermo ja sinnekin on liki kahden tunnin ajomatka. Täällä kannattaakin käydä mieluummin retkellä kuin asustaa koko lomaansa.

Yö tai pari rannalla hurahtaa kyllä mukavasti. Rannalla on hyvä hotellitarjonta. Parhaiden majapaikkojen joukkoon kuuluu tyylikäs Piccolo Mondo.

Huikean kaunis Tonnara di Scopello

Tonnara di Scopello Sisilia
Tonnara di Scopellon poukama on Sisilian kuvauksellisimpia. Kuva: Samuel Ferrara / Unsplash

Matkalla San Vito lo Capon rannalle kannattaa poiketa myös Tonnara di Scopellossa. Historiallinen kalasatama on nykyisin häikäisevän kaunis uimapaikka.

Valle dei Templi ja Sisilian nähtävyydet antiikin ajalta

Sisilia matkailu
Temppelien laakson kreikkalaiset temppelit ovat kestäneet vuosisatojen painon.

Sisiliassa on myös upeita antiikin ajan nähtävyyksiä, jotka ovat saaneet Unescon maailmanperintökohteen arvon. Näistä komeimpia on Valle dei Templi eli Temppelien laakso, jonka alueella on seitsemän komeaa antiikin Kreikan temppeliä.

Vierailu vaatii hieman vaivannäköä, sillä Temppelien laakso sijaitsee syrjässä Sisilian muista nähtävyyksistä.

Turkkilaiset portaat – Sisilian valkoinen kallio

Turkkilaiset portaat häikäisee kauneudellaan. Kuva: Davide Ragusa / Unsplash

Scala dei Turchi eli Turkkilaiset portaat on häikäisevän valkoinen rantakallio, jolla voi käydä samalla retkellä Temppelien laaksoon.

Lampedusa – Sisilian oma paratiisisaari

Sisilian rantakohteisiin lasketaan usein mukaan myös pikkusaari Lampedusa, joka tosin sijaitsee maantieteellisesti lähempänä Tunisiaa kuin Sisiliaa. Lampedusan rannat, kuten Spiaggia dei Conigli, ovat upeat, mutta pitkän merimatkan takana.

Katso tarjoukset Lampedusan hotelleihin.

Sisilian keittiö

Sisilian keittiö on kovassa nosteessa. Herkkusuut ympäri maailman ovat huomanneet sen, mikä Sisiliassa on tiedetty aina: yksinkertainen ruoka maistuu parhaalta, etenkin jos sen valmistaa paikallisista tuoreista raaka-aineista.

Sisilian ruokakulttuuri on laitettu moneen kertaan uusiksi. Strategisesti tärkeä saari on vuosisatojen kuluessa valloitettu moneen kertaan, ja jokainen valloittaja on jättänyt pysyvän jäljen sisilialaiseen keittiöön: kreikkalaisilta tulivat oliivit, roomalaisilta pavut ja arabeilta monet makeat herkut sekä couscous, joka on yhä tyypillinen pääruuan lisuke.

Kasvissyöjille Sisilia on kohtalaisen helppo kohde: antipastoissa on paljon kasvisvaihtoehtoja, samoin pastoissa. Pääruuat ovat yleensä lihaa ja kalaa.

Lue lisää: Sisilian parhaat ravintolat.

Yöelämä Sisiliassa

Sisilian yöelämä on keskittynyt suurimpiin kaupunkeihin ja rantakohteisiin.

Palermossa baarikierros kannattaa aloittaa Piazza San Domenicon takaa: Discesa Maccheronai-kujan Taverna Azzurran edessä on joka ilta rokkifestaritunnelmaa, kun monenkirjava satapäinen asiakaskunta pyörii juomineen edestakaisin.

Rauhallisempaan istuskeluun Palermossa sopii pieni ja boheemi drinkkibaari Taocube (Via Francesco Bentivegna, 39).

Sisilian hintataso

Sisilia Taormina
Taorminan ostoskadulla saa helposti rahansa kulumaan.

Sisilian hintataso vaihtelee pajon sen mukaan, missä päin Sisiliaa lomailee – Sisilia kun on samaan aikaan sekä vaurasta että köyhää aluetta. Sisilian kalleinta aluetta on Sisilian suosituin matkakohde Taormina. Sisilian maaseudulla ja pikkukaupungeissa sen sijaan syö ja asuu edullisesti.

Autonvuokraus Sisiliassa

Sisilia matkailu
Temppelien laakson rauniot sijaitsevat syrjässä. Parhaiten perille pääsee autolla.

Sisiliassa voi kulkea junilla tai busseilla, mutta yhteydet eivät ole Euroopan nopeimpia.

Jos haluaa nähdä Sisiliasta muutakin kuin suurimmat kaupungit, on kätevintä vuokrata auto. Se käy helpoiten Palermon tai Catanian lentokentällä.

Aivan ongelmatonta automatkailu Sisiliassa ei ole. Pikkutiet ovat kiemuraisia ja kapeita ja huonosti viitoitettuja. Valtateillä ongelma on toinen – liikenne.

Sisilialaiset autokuskit voi jakaa kahteen pääluokkaan. On lommoisilla Fiat Unoilla epävarmasti etenevät vanhemmanpuoleiset mieskuskit, jotka näyttävät kirjallisuustieteen dosenteilta ja joiden kaistanvaihtoja ja jarrutuksia on äärimmäisen vaikea ennakoida.

Ja sitten ovat nuoret, geelihiuksiset miehet, jotka lähtevät ohituksiin kymmenen metriä ennen jyrkkää mutkaa ja taajama-alueelle saapuessaan pudottavat vauhdin sataseen ja vaikuttavat silminnähden kärsivän moisesta matelusta. Turvavöitä he eivät käytä.

On vaikea sanoa, kumpi ryhmä on enemmän vaaraksi itselleen ja ympäristölleen. Turvallista matkaa!

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

Sisilian sää ja ilmasto

Tilastojen mukaan Sisilia on Euroopan aurinkoisin paikka. Lämmin sää jatkuu pitkälle lokakuun lopulle. Keskikesällä heinä–elokuussa voi olla turhankin kuuma.

Ilmaston puolesta nähtävyyksien katseluun sopii mainiosti myös kevät, mutta meri on silloin turhan viileää uimiseen.

Talven huono puoli on se, että monet paikat sulkevat silloin ovensa.

Lennot Sisiliaan

Finnair lentää syyskaudella Helsingistä suoraan Sisilian Catania-Fontanarossan (CTA) kansainväliselle lentokentälle. Saaren itärannikon keskivaiheilla sijaitsevalta kentältä on noin tunnin ajomatka sekä Taorminaan että Syrakusaan. Palermoon ja Cefalùun on parin tunnin ajomatka.

Pakettimatkoja Sisiliaan järjestävät suomalaisista matkatoimistoista ainakin Aurinkomatkat ja TUI.

Katso lentotarjoukset Sisiliaan.

Katso tarjoukset Sisilian hotelleihin.

Sisiliaan laivalla

Sisiliaan pääsee Etelä-Italian saappaankärjestä laivalla yli kapean Messinansalmen. Lauttamatka kestää vain 20 minuuttia.

Palermoon pääsee matkustajalaivalla myös Napolista.

Sisilian kokemuksia

Jos haluat lukea lisää kokemuksia ja tietoa Sisiliasta, kannattaa tilata netistä matkalle mukaan kokeneiden matkailutoimittajien Anja Kinnusen, Reima T.A. Luodon ja Helka Luodon perusteellinen opas Sisilia – Tulenjumalten saari. Suosittu opas on edennyt jo neljänteen painokseensa. Jos opas onkin perus-Berlitziä kalliimpi, tarjoaa se rahoille vastinetta.

Mitä itse pidit Sisiliasta? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Sisilian-matka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi