Sisilia – opas Italian parhaalle saarelle

Sisilia
Cefalù on Sisilian kuuluisimpia matkakohteita. Kuva: Ruth Troughton / Unsplash

Sisilia on Italian paras saari. Tai lisätään vähän panoksia: Sisilia on koko Välimeren paras saari. Sisilia on niin upea, että se on jo melkein epäreilua. Sisiliassa on nähtävää ja koettavaa enemmän kuin monessa monta kertaa suuremmassa maassa.

On roomalaisia raunioita, Bysantin kauneutta ja barokin loistoa. On komeita maisemia, kauniita rantoja ja yksi maailman mahtavimmista tulivuorista. Sisiliassa on kaikkea – jopa muumioita!

Ja no, ei kai mafiaakaan sovi unohtaa. Se tuo Sisilian ylle gangsterielokuvien lumoa.

Entäpä sisilialainen keittiö? Se kuuluu Italian parhaisiin.

Vaikka Sisilian-matkailu on kovassa nosteessa, on saari säilyttänyt kulttuurinsa ja aidon tunnelmansa. Matkakohteena Sisilia onkin täydellinen paketti.

Sisilian-lomalle kannattaa varata reilusti aikaa. Saarta ei kierrä hetkessä, sillä se on Välimeren suurin ja kaiken lisäksi vuoristoinen. Kiemuraiset pikkutiet ovat paikoin surkeassa kunnossa ja kehnosti viitoitetut. Automatka saaren halki pääkaupungista Palermosta toiseksi suurimpaan kaupunkiin, loisteliaaseen Cataniaan, kestää kaksi ja puoli tuntia.

Sisilia on monella tapaa oma maailmansa. Italiaan se kuuluu vain nimellisesti. Sisilialaisilla on oma kielensä ja kulttuurinsa, ja vielä 1800-luvulle asti heillä oli oma maansa: Sisilian kuningaskunta.

Sisilian kohteiden sijainnit näyttää Sisilian kartta.

Sisilian matkakohteet

Taormina Sisilia matkakohde
Isola Bella on kaunis ranta kuuluisan Taorminan edustalla. Kuva: Lyle Wilkinson / Unsplash

Sisiliaan pääsee Suomestakin pakettimatkalle. Suomalaisten matkatoimistojen järjestämät matkat suuntautuvat pääosin kahdelle alueelle: Taorminaan ja Cefalùun.

Taormina on kuvankaunis pikkukaupunki ja Sisilian kuuluisin kohde. Cefalù on sekin hämmästyttävän kaunis rantakaupunki.

Jonkin verran matkoja tehdään myös Syrakusaan, historialliseen kaupunkiin, joka henkii kahta edellistä enemmän paikallista tunnelmaa.

Näistä kaikista kerrotaan lisää tuonnempana.

Sisilian nähtävyydet

Etna Sisilia nähtävyys
Tulivuori Etna tarjoilee kuumaisemia. Kuva: Anastasiia Rozumna / Unsplash

Sisilian nähtävyyksien rikkaudesta kertoo se, että saarella on peräti seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, saman verran kuin koko Suomessa.

Nähtävyyksistä kuuluisin on, tietysti, Sisilian maisemia hallitseva mahtava tulivuori Etna, jonka laella käyminen on – kirjaimellisestikin – Sisilian huippuelämys. Kraaterin reunalle pääsee kurkistamaan opastetulla päiväretkellä.

Sisiliasta on mahdollista käydä retkellä myös toisella upealla tulivuorella: omalla saarellaan sijaitseva Stromboli on harvoja paikkoja maailmassa, jossa näkee virtaavaa laavaa. Stromboli purkautuu koko ajan, muutaman kerran tunnissa.

Tulivuorten ohella Sisilian nähtävyydet tunnetaan antiikin raunioista ja kauniista barokkikaupungeista – sekä tietysti Kummisetä-elokuvien kohteista.

Antiikin aikaa pääsee ihailemaan sekä Temppelien laaksossa että Villa Romana del Casalessa, roomalaisajan huvilassa, jonka mosaiikit ovat säilyneet erityisen hyvin. Parempaa paikkaa maailmassa ei olekaan käydä katsomassa, miten hienoja antiikin lattiat olivat (nykyparketit jäävät toiseksi).

Vieläkin kaukaisempaan historiaan voi kurkistaa Pantalican nekropoliin 3000 vuotta vanhoissa hautaluolissa lähellä Syrakusan viihtyisää kaupunkia.

Alla kerrotaan tarkemmin Sisilian parhaista kohteista ja nähtävyyksistä.

Catania – Sisilian kiehtovin kaupunki

Sisilia matkailu
Catanian takana kohoaa tulivuori Etna.

Jos Sisilian pääkaupunki onkin pohjoisrannikon Palermo, matkailijan kannalta keskeisin kaupunki on länsirannikolla sijaitseva Catania. Ja upea kaupunki se onkin!

Kun 1600-luvun lopulla Cataniaa oli ensin koetellut kaupungin vieressä kohoavan Etnan tulivuorenpurkaus ja sen jälkeen tuhoisa maanjäristys, koko kaupunki rakennettiin uudelleen upeaan barokkityyliin. Catania onkin Unescon maailmanperintökohde.

Catanian lentokenttä on Sisilian vilkkain, ja sinne laskeutuvat myös Finnairin lomalennot. Catania on hyvä tukikohta Sisilian länsirannikkoon tustutumiseen. Täältä on helppo tehdä retket Etnalle sekä Taorminaan ja Syrakusaan, joihin on vain kolmen vartin automatka,

Catania on niin komea, että siellä kannattaa viettää ainakin yksi yö. Majapaikoista ei ole pulaa, ja hinnat ovat varsin edullisia. Catanian keskustan kehutuimpiin majataloihin lukeutuvissa B&B Umberto 134 ja Mavà Rooms huoneen saa alle sadalla eurolla.

Vieläkin edullisempi valinta on Sleep Inn Catania Rooms, jossa on moderneja huoneita vanhassa palatsissa. Sijainti on aivan Catanian keskustassa.

Jos haluaa pröystäillä oikein toden teolla, tarjoaa Naca Suite omalla poreammeella varusteltuja sviittejä.

Taormina, Naxo ja Letojanni – rantakohteet Etnan kainalossa

Taromina antiikin teatteri
Taorminan kreikkalainen teatteri rakennettiin antiikin aikana kaupungin komeimmalle paikalle. Kuva: Freysteinn G Jonsson / Unsplash

Vajaan tunnin matkan päässä Catanian lentokentältä pohjoiseen sijaitsee Taormina, Sisilian legendaarisin matkakohde. Taorminan alue on helppo valinta matkakohteeksi varsinkin, jos on matkalla Sisiliaan ensimmäisen kerran.

Matkailijat ihastuivat tulivuori Etnan kainalossa sijaitsevaan kylään jo 1800-luvulla, ja suosio on kestänyt. Kylä tunnetaan hurmaavan kauniista, joskin turismin valtaamasta vanhastakaupungistaan.

Kylän komeimmalla paikalla on huiman hieno kreikkalainen amfiteatteri, Teatro Greco, jolta avautuvat näkymät niin Välimerelle kuin Etnan tulivuorellekin.

Taorminan paras hotelli on aivan antiikin ajan teatterin vieressä oleva Belmond Grand Hotel Timeon, jonka vanhan päärakennuksen terassilla tapasivat istua niin H. D. Lawrence kuin Truman Capotekin. Toinen legendaarinen majapaikka on upeasti vanhaa aikaa henkivä Albergo Victoria, jossa Oscar Wilde asusti Sisiliassa käydessään. Casa Cuseni taas on ihan kirjaimellisestikin sekä museo että majatalo, jossa ovat aikoinaan vierailleet muiden muassa Greta Garbo ja Pablo Picasso.

Isola Bella
Isola Bella on Taorminan kaunein ranta. Kuva: Giuseppe Famiani Unsplash

Taormina sopii hyvin myös rantalomailuun. Vieressä on sekä kauniita pikkupoukamia että Naxosin ja Letojannin pitkät rannat. Naxos kehittyi lomakohteena ennen Letojannia ja tapaa edelleen olla näistä kahdesta vilkkaampi.

Jos Taorminassa haluaa asua mahdollisimman lähellä rantoja, varma valinta ovat Suite Adalgisan huoneistot.

Lue lisää Taorminasta tai katso tarjoukset Taorminan majoitukseen.

Syrakusa – historiallinen rantakaupunki

Sisilia matkailu
Syrakusa on viihtyisä, historiallinen kaupunki, jonka edustalla onnistuu jotenkuten myös rantalomailu.

Catanian eteläpuolella sijaitsee Syrakusa. Tännekin tehdään pakettimatkoja, mutta historiaa henkivä Syrakusa on selvästi Taorminaa ja Cefalùa suurempi kaupunki, mikä tekee tunnelmasta selvästi paikallisemman ja hintatasosta edullisemman.

Syrakusasta käsin on helppo kiertää Sisilian kaakkoisosan kauniita barokkikaupunkeja, mutta heikkoutena ovat vaatimattomat rannat.

Syrakusan tunnelmallisinta seutua asua on Ortiga eli keskusta, josta löytyy laatuunsa nähden hämmästyttävän kohtuuhintainen Alla Giudecca. Hotelli sijaitsee vanhoissa juutalaiskortteleissa 1400-luvun talossa. Ytimessä on useita muitakin viehättäviä pikkuhotelleja kuten Maison Ortigia.

Lue lisää Syrakusasta tai katso tarjoukset Syrakusan hotelleihin.

Failed to fetch data

Sisilian sisämaan barokkikaupungit

Sisilia barokki
Barokkikaupunki Noto sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä Syrakusasta. Kuva: Antonio Sessa / Unsplash

Sisilian kaakkoisosan nähtävyytenä ovat vanhat barokkikaupungit. Mitä syvemmälle sisämaahan ajaa, sitä koristeellisemmiksi ja museomaisemmiksi pikkukaupungit muuttuvat.

Barokkikirkkoja näkee niin paljon, että viimeistään matkan jälkeen paikkakunnat menevät päässä iloisesti sekaisin: Oliko se Ragusa? Modica? Noto?

Barokkiloistolle on traaginen selitys. Vuonna 1693 maanjäristys tuhosi Sisilian itäosan kaupungit, ja noin 100 000 ihmistä kuoli. Kaikki piti rakentaa uusiksi, ja mahtisuvut kilpailivat suorastaan maanisesti siitä, kuka pystyttää päheimmät pytingit ja portaikot.

Sisilia matkailu
Vielä mahtuu mukaan muutama talo. Ragusa on rakennettu tiiviisti.

Barokkikaupunkeja on niin monta, ettei niitä kaikkia kannata lähteä kiertämään. Barokin loistosta saa hyvän kuvan jo Cataniassa. Pienemmistä barokkikaupungeista voi valita kohteeksi vaikkapa vierekkäin sijaitsevat Ragusan ja Modican, joista jälkimmäinen hokuttelee arkkitehtuurinsa lisäksi suklaaherkuillaan.

Modican suklaapuodit ovat maailmankuuluja. Kuva: Ville Palonen

Caltagirone tunnetaan puolestaan kauniista, keramiikalla koristellusta portaikostaan. Jo taas suosii helppoutta, upea Noto sijaitsee lähinnä Syrakusaa.

Mainio paikka yöpymiseen Modicassa on pieni ja edullinen boutique-hotelli Palazzo Failla, jossa on erittäin ystävällinen palvelu ja loistava aamiainen Michelin-oppaan kehumassa ravintolassa. Toinen tunnelmallinen majapaikka on Le Stanze del Cioccolato, jonka ikkunoista avautuu upea näkymä suoraan Duomolle eli Modican barokkityyliselle katedraalille. Molemmista hotelleista saa kahden hengen huoneen alle sadalla eurolla.

Parasta vanhoissa barokkikaupungeissa on se, että ne ovat edelleen täynnä paikallista elämää – ja herkullisia sisilialaisia ravintoloita.

Enna – kylä keskellä Sisiliaa

Enna Sisilia
Enna on kaunis pikkukaupunki upeissa maisemissa. Kuva: Ville Palonen

Keskellä saarta Palermon ja Catanian yhdistävän päätien varrella oleva Enna on rakennettu uskomattoman hienoon paikkaan, V-kirjaimen muotoiselle vuorenharjanteelle tuhannen metrin korkeuteen.

Väitetään, että erityisen kirkkaalla säällä kaupungin laidalla sijaitsevan Castello di Lomardian linnoituksen torneista voi nähdä puoli Sisiliaa.

Aivan Ennan keskustassa voi yöpyä tyylikkäässä B&B WelcHomessa naurettavan halvalla: kahden hengen huoneen saa 60 eurolla!

Cefalù – ihana vanhakaupunki rannalla

Cefalu
Cefalù sijaitsee hämmästyttävän upealla paikalla. Kuva: Henrique Ferreira Unsplash

Sisilian pohjoisrannikon vetonaula on kuvauksellinen Cefalù. Romuluisen tunnelmallinnen vanhakaupunki sijaitsee hiekkarannan ja mahtavan rantavuoren välissä. Cefalùn kadut ovat ikiaikaisen kapeita ja keskiaikainen katedraali Unescon maailmanperintökohde.

Maagisimmillaan Cefalù on iltapäivisin, kun laskeva aurinko värjää kaupungin ja rannan kullalla.

Cefalu ranta
Cefalùn ranta on pienin mutta tunnelmallinen. Kuva: Dimitry Unsplash

Majataloista upean elämyksen tarjoilee Marechiaro House. Viehättävä aamiaismajoitus on uskomattoman hienolla paikalla, Cefalun rannan ikonisissa pikkutaloissa. Parveke aukeaa suoraan rannalle.

Catanian lentokentälle kertyy matkaa kahden tunnin verran. Sisilian pääkaupunkiin Palermoon pääsee ostoksille tunnissa.

Katso tarjoukset Cefalùn majoitukseen.

Palermo – Sisilian pääkaupunki

Sisilia matkailu
Palermon katedraalissa yhdistyvät Bysantin ja arabialaisen arkkitehtuurin vaikutteet.

Sisilian pääkaupunki on pohjoisrannikolla sijaitseva Palermo. Unescon maailmanperintökohteena on normannihallitsijoiden 1100-luvulla rakennuttama mahtava palatsi Palazzo dei Normanni. Erityisen hieno on palatsin mosaiikein koristeltu kappeli Cappella Palatina.

Komea on myös Palermon katedraali.

Sisilian erikoisin nähtävyys on Palermon Catacombe dei Cappuccini, Kapusiiniluostarin katakombit, joihin on muumioitu 2000 ruumista 1600-luvulta.

Jos tykkää marmorista, on Palermon paras majapaikka tasoonsa nähden erittäin edullinen boutique-hotelli Marmur Suite. Perinteisempää hotellimajoitusta edustaa ylistetty Hotel Palermo Quattro Canti, jonka kattoterassilla kelpaa nauttia aamiaista ja ihailla samalla ympärillä levittäytyvää Palermon historiallista keskustaa. Huoneen saa täältäkin noin sadalal eurolla.

Lue lisää Palermon muumioista tai katso tarjoukset Palermon majoitukseen.

Mondello – Palermon lähin ranta henkii jugendia

Mondello on Palermon lähin rantakohde. Kuva: Henrique Ferreira Unsplash

Palermosta pääsee myös rannalle. Pääkaupungista 10 kilometrin päässä sijaitseva Mondello kaartuu kahden komean rantajyrkänteen väliin. Meri on nätin turkoosia, ja rantaa kaunistaa entisestään hieno jugendravintola. Lisää jugendia riittää ihailtavaksi rantabulevardin huviloissa.

Spiaggia di San Vito lo Capo — Sisilian paras ranta

Sisilian rannat
Spiaggia di San Vito lo Capo on Sisilian paras ranta. Kuva: Luiz Cent / Unsplash

Sisilian rannat sopivat mainiosti rantalomailuun, vaikkeivät ne kuulukaan Välimeren – tai Italian – hienoimpiin. Rannoista komein on pitkä ja leveä Spiaggia di San Vito lo Capo, jonka edustalla vesi on ihanan turkoosia.

Ranta on suosittu matkakohde, mutta aika lailla eristyksissä saaren muusta elämästä Sisilian luoteisosan niemellä. Lähin nähtävyys on Sisilian pääkaupunki Palermo ja sinnekin on liki kahden tunnin ajomatka. Täällä kannattaakin käydä mieluummin retkellä kuin asustaa koko lomaansa.

Yö tai pari rannalla hurahtaa kyllä mukavasti. Rannalla on hyvä hotellitarjonta. Parhaiden majapaikkojen joukkoon kuuluu tyylikäs Piccolo Mondo.

Huikean kaunis Tonnara di Scopello

Tonnara di Scopello Sisilia
Tonnara di Scopellon poukama on Sisilian kuvauksellisimpia. Kuva: Samuel Ferrara / Unsplash

Matkalla San Vito lo Capon rannalle kannattaa poiketa myös Tonnara di Scopellossa. Historiallinen kalasatama on nykyisin häikäisevän kaunis uimapaikka.

Valle dei Templi ja Sisilian nähtävyydet antiikin ajalta

Sisilia matkailu
Temppelien laakson kreikkalaiset temppelit ovat kestäneet vuosisatojen painon.

Sisiliassa on myös upeita antiikin ajan nähtävyyksiä, jotka ovat saaneet Unescon maailmanperintökohteen arvon. Näistä komeimpia on Valle dei Templi eli Temppelien laakso, jonka alueella on seitsemän komeaa antiikin Kreikan temppeliä.

Vierailu vaatii hieman vaivannäköä, sillä Temppelien laakso sijaitsee syrjässä Sisilian muista nähtävyyksistä.

Turkkilaiset portaat – Sisilian valkoinen kallio

Turkkilaiset portaat häikäisee kauneudellaan. Kuva: Davide Ragusa / Unsplash

Scala dei Turchi eli Turkkilaiset portaat on häikäisevän valkoinen rantakallio, jolla voi käydä samalla retkellä Temppelien laaksoon.

Lampedusa – Sisilian oma paratiisisaari

Sisilian rantakohteisiin lasketaan usein mukaan myös pikkusaari Lampedusa, joka tosin sijaitsee maantieteellisesti lähempänä Tunisiaa kuin Sisiliaa. Lampedusan rannat, kuten Spiaggia dei Conigli, ovat upeat, mutta pitkän merimatkan takana.

Katso tarjoukset Lampedusan hotelleihin.

Sisilian keittiö

Sisilian keittiö on kovassa nosteessa. Herkkusuut ympäri maailman ovat huomanneet sen, mikä Sisiliassa on tiedetty aina: yksinkertainen ruoka maistuu parhaalta, etenkin jos sen valmistaa paikallisista tuoreista raaka-aineista.

Sisilian ruokakulttuuri on laitettu moneen kertaan uusiksi. Strategisesti tärkeä saari on vuosisatojen kuluessa valloitettu moneen kertaan, ja jokainen valloittaja on jättänyt pysyvän jäljen sisilialaiseen keittiöön: kreikkalaisilta tulivat oliivit, roomalaisilta pavut ja arabeilta monet makeat herkut sekä couscous, joka on yhä tyypillinen pääruuan lisuke.

Kasvissyöjille Sisilia on kohtalaisen helppo kohde: antipastoissa on paljon kasvisvaihtoehtoja, samoin pastoissa. Pääruuat ovat yleensä lihaa ja kalaa.

Lue lisää: Sisilian parhaat ravintolat.

Yöelämä Sisiliassa

Sisilian yöelämä on keskittynyt suurimpiin kaupunkeihin ja rantakohteisiin.

Palermossa baarikierros kannattaa aloittaa Piazza San Domenicon takaa: Discesa Maccheronai-kujan Taverna Azzurran edessä on joka ilta rokkifestaritunnelmaa, kun monenkirjava satapäinen asiakaskunta pyörii juomineen edestakaisin.

Rauhallisempaan istuskeluun Palermossa sopii pieni ja boheemi drinkkibaari Taocube (Via Francesco Bentivegna, 39).

Sisilian hintataso

Sisilia Taormina
Taorminan ostoskadulla saa helposti rahansa kulumaan.

Sisilian hintataso vaihtelee pajon sen mukaan, missä päin Sisiliaa lomailee – Sisilia kun on samaan aikaan sekä vaurasta että köyhää aluetta. Sisilian kalleinta aluetta on saaren suosituin matkakohde Taormina. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa sen sijaan syö ja asuu edullisesti.

Katso tarjoukset Sisilian hotelleihin.

Autonvuokraus Sisiliassa

Sisilia matkailu
Temppelien laakson rauniot sijaitsevat syrjässä. Parhaiten perille pääsee autolla.

Sisiliassa voi kulkea junilla tai busseilla, mutta yhteydet eivät ole Euroopan nopeimpia.

Jos haluaa nähdä Sisiliasta muutakin kuin suurimmat kaupungit, on kätevintä vuokrata auto. Se käy helpoiten Palermon tai Catanian lentokentällä.

Aivan ongelmatonta automatkailu Sisiliassa ei ole. Pikkutiet ovat kiemuraisia ja kapeita ja huonosti viitoitettuja. Valtateillä ongelma on toinen – liikenne. Sisilialaisella moottoritiellä aivan tavallinen nopeus on 160 km/h, joten jos noudattaa nopeusrajoituksia, on parasta pysytellä oikeanpuoleisella kaistalla.

Sisilialaiset autokuskit voi jakaa kahteen pääluokkaan. On lommoisilla Fiat Unoilla epävarmasti etenevät vanhemmanpuoleiset mieskuskit, jotka näyttävät kirjallisuustieteen dosenteilta ja joiden kaistanvaihtoja ja jarrutuksia on äärimmäisen vaikea ennakoida.

Ja sitten ovat nuoret, geelihiuksiset miehet, jotka lähtevät ohituksiin kymmenen metriä ennen jyrkkää mutkaa ja taajama-alueelle saapuessaan pudottavat vauhdin sataseen ja vaikuttavat silminnähden kärsivän moisesta matelusta. Turvavöitä he eivät käytä.

On vaikea sanoa, kumpi ryhmä on enemmän vaaraksi itselleen ja ympäristölleen. Turvallista matkaa!

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

Sisilian sää ja ilmasto

Tilastojen mukaan Sisilia on Euroopan aurinkoisin paikka. Lämmin sää jatkuu pitkälle lokakuun lopulle. Keskikesällä heinä–elokuussa voi olla turhankin kuuma.

Ilmaston puolesta nähtävyyksien katseluun sopii mainiosti myös kevät, mutta meri on silloin varsin viileää uimiseen.

Talven huono puoli on se, että monet paikat sulkevat silloin ovensa.

Lennot Sisiliaan

Finnair lentää Helsingistä Sisilian Catania-Fontanarossan (CTA) kansainväliselle lentokentälle. Saaren itärannikon keskivaiheilla sijaitsevalta kentältä on noin tunnin ajomatka sekä Taorminaan että Syrakusaan. Palermoon ja Cefalùun on parin tunnin ajomatka.

Halpalentoyhtiöt Ryanair ja Norwegian tarjoavat välillä suorastaan naurettavan halpoja lentoja Suomesta Sisiliaan.

Pakettimatka Sisiliaan

Pakettimatkoja Sisiliaan järjestävät suomalaisista matkatoimistoista ainakin Aurinkomatkat ja TUI.

Sisiliaan laivalla

Sisiliaan pääsee Etelä-Italian saappaankärjestä laivalla yli kapean Messinansalmen. Lauttamatka kestää vain 20 minuuttia.

Palermoon pääsee matkustajalaivalla myös Napolista.

Sisilian kokemuksia

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omia kokemuksiasi Sisiliasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi