5 x maailman parhaat muumiot

Muumioita näkee monissa maailman museoissa. Tämä on kuvattu Washingtonin Smithsonian-instituutissa. Kuva:
Karen Neoh, Flickr

Muumiot ovat kiehtoneet niin historioitsijoita kuin matkailijoitakin. Muumioiksi on ryhdytty pakosta, muotioikusta ja uskonnollisesta vakaumuksesta. Muumiot kertovat tarinoita kadonneista valtakunnista ja vieraista tavoista. Näistä matkakohteista löytyvät maailman parhaat muumiot. Mutta varo muumion kirousta!

Muumion kirous – Faaroa Tutankhamon – Luxor ja Kairo

Muumio: Faarao Tutankhamon, Egypti

Maine: Faarao Tutankhamon on maailman kuuluisin muumio. Hänen hautakammionsa löytyminen vuonna 1922 Luxorin läheltä Kuninkaiden laaksosta nosti muumiot maailmanmaineeseen, eikä kiinnostus ole sen koomin hiipunut. Tutankhamon lepäsi kultaisessa sarkofagissa satumaisten aarteiden ympäröimänä.

Kuolema: Vain 19-vuotiaana menehtyneen faaraon kohtaloksi koitui metsästysretki: hän kaatui kovassa vauhdissa sotavaunuillaan, loukkasi jalkansa, sai verenmyrkytyksen ja kuoli.

Erikoista: Pian haudan löytymisen jälkeen levisivät huhut muumion kirouksesta. Hautaa tutkinut harrastelija-arkeologi Lordi Carnarvon kuoli yllättäen vain kuukautta muumion löytymisen jälkeen – yönä, jolloin koko Kairo pimeni sähkökatkon takia.

Matkaan: Tutankhamonin muumio lepää lasivitriinissä hieroglyfein koristellussa haudassa Kuninkaiden laaksossa Luxorissa. Muumion kapeilla, tummiksi kuivuneilla kasvoilla on leveä virne.

Faarao Tutankhamonin kultainen kuolinnaamio on puolestaan esillä Kairon Egyptiläisessä museossa – jossa paljastui alkuvuonna 2015 skandaali. Kuolinnaamion parta oli irronnut ja liimattu kiireellä takaisin pikaliimalla.

Lue lisää Egyptin matkailusta.

Muumio, jonka kanssa Bill Clinton halusi treffeille – Peru

Muumio: Momia Juanita, Peru

Maine: Andien jäätiköiden 500 vuotta sitten pakastama nuoren neidon ruumis on paljastanut tutkijoille enemmän tietoa inkavaltakunnasta kuin mikään muu löytö. Jopa muumion vatsalaukun sisältö oli säilynyt tutkijoiden ihmeteltäväksi.

Kuolema: ”Muumio-Juanita” oli alle 14-vuotias aatelistyttö, jonka kohtalona oli tulla uhratuksi inkojen jumalille. Hänet puettiin villashaaliin ja papukaijan höyheniin ja saatettiin vuoren huipulle 6200 metrin korkeuteen. Siellä hänet surmattiin nuijaniskulla päähän.

Erikoista: Momia Juanita löydettiin vuonna 1995, ja vuotta myöhemmin se oli näytteillä Yhdysvalloissa. Kun presidentti Bill Clinton näki muumion, hän totesi: ”Jos olisin poikamies, saattaisin pyytää tuota muumiota treffeille. Onpa simpsakannäköinen muumio!”

Matkaan: Shaalin kääriytyneen muumion kasvot ovat vaaleat ja sirot. Juanita on esillä toukokuusta joulukuuhun Museo Santuarios Andinosissa Perun toiseksi suurimmassa kaupungissa Arequipassa. Lopun vuotta Juanita on konservoitavana ja hänen tilallaan on toinen inkojen lapsiuhri.

Lue lisää Perusta.

Muumiona nirvanaan – Japani

Muumio: Buddhalaiset muumiomunkit, Japani

Maine: Japanilaisen shugendo-koulukunnan buddhalaismunkit tavoittelivat nirvanaa paastoamalla itsensä hengiltä. Heidän uskottiin onnistuneen, jos he muumioituivat kuolemansa jälkeen.

Kuolema: Munkit tavoittelivat muumioitumista noudattamalla tarkkaa paasto-ohjelmaa. Kuuden vuoden ajan he söivät ainoastaan siemeniä, pähkinöitä ja juuria kuivattaakseen ruumiinsa. Madoilta he suojasivat ruumistaan nauttimalla myrkyllistä teetä. Kuoleman lähestyessä munkit keskittyivät meditoimiseen.

Erikoista: Vain parikymmentä munkkia onnistui itsensä muumioinnissa. Heidän mätänemättömät ruumiinsa asetettiin esille temppeleihin, joissa niitä palvottiin Buddhan ruumiillistumina. Japanin hallitus kielsi itsensä muumioimisen 1800-luvun lopulla rinnastaen sen itsemurhaan.

Matkaan: Muumiomunkeista parhaiten säilynyt on luiseva Shinnyokai-Shonin, joka muumioi itsensä vuonna 1783. Hiippahuppuiseen, oranssiin kaapuun puettu muumio istuu lootusasennossa Ryusui-ji Dainichiboun temppelissä Tsuruokan kaupungissa.

Lue lisää Japanin-matkailusta.

Ötzi ja maailman vanhin murhamysteeri – Italia

Muumio: Jäämies Ötzi, Italia

Maine: Alpeilta Ötztalista vuonna 1991 löydetty, jään ja kuivan ilman muumioima kivikauden mies on ihmiskunnan vanhin, lähes kokonaan säilynyt ruumis. 5300 vuotta sitten eläneen miehen kuolemaa on ratkottu kuin salapoliisikertomusta.

Kuolema: Ötzin varusteista on löydetty neljän ihmisen verta. Ilmeisesti hän pakeni taistelun jälkeen vuoristoon, jossa takaa-ajajat tavoittivat hänet ja ampuivat nuolella selkään. Nuoli puhkaisi solisvaltimon ja tappoi miehen nopeasti verenhukkaan.

Erikoista: Ötzin kantama hieno kuparikirves viittaa hänen olleen korkeassa asemassa, kenties heimonsa johtaja. Tappajien epäillään jättäneen kirveen ruumiin luokse, sillä sen avulla murhamiehet olisi ollut helppo tunnistaa.

Matkaan: Laiha, ilmakuivatulta kinkulta näyttävä ihmisruumis makaa panssarilasin takana Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa Bolzanossa. Näyttely kertoo Ötzille kuulunein tavaroiden ja multimedian avulla siitä, millaista oli kivikauden elämä – ja kuolema.

Lue lisää Italian-matkailusta.

Palermon muodikkaat muumiot – Sisilia

Muumio: Rosalia Lombardo, Sisilia

Maine: Tämän elävämmän näköiseksi ei muumio muutu. Vuonna 1922 palsamoitu palermolainen pikkutyttö ei näytä kuolleelta lainkaan, vaan uneen vaipuneelta pienokaiselta.

Kuolema: Keuhkokuume vei Rosalian kaksivuotiaana. Surun murtama isä pyysi palermolaista mestaripalsamoijaa säilyttämään hänen tyttärensä kauneuden. Ruumiista tuli yksi viimeisistä Palermon kapusiiniluostariin muumioiduista.

Erikoista: Rosalialla on luostarin katakombeissa seuranaan liki 2000 muumiota. Luostari ryhtyi palsamoimaan munkkejaan 1600-luvulla ja ajan myötä toimenpiteestä tuli muoti-ilmiö tavallisten palermolaisten keskuudessa. Muumiot puettiin parhaisiin sunnuntaivaatteisiinsa.

Matkaan: Muumioita pääsee ihmettelemään kierroksella Palermon kapusiiniluostarin katakombeissa. Aavemainen kierros päättyy kappeliin, joka on pyhitetty Rosalialle. Siellä kultakutrinen pienokainen nukkuu ruususenuntaan.

Lue lisää Sisiliasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi