Italian parhaat matkakohteet

Positanon kylä Amalfin rannikolla. Kuva: Leoks / Shutterstock

Italia on Euroopan huikein matkakohde eikä montaa yhtä upeaa lomakohdetta löydy koko maailmastakaan. Italian ihmeiden – ja herkullisen ruuan – määrä on huimaava.

Italiassa on läkähdyttävän paljon nähtävää ja koettavaa, emmekä edes yritä kattaa kaikkea. Tälle sivulle on valittu Italiasta vain aivan huippunähtävyydet – sellaiset elämykset, jotka on koettava ainakin kerran elämässä.

Italian lumon matkakohteena on parhaiten sanaillut säveltäjä Giuseppe Verdi, joka totesi: ”Saat koko universumin, jos minä saan pitää Italian.”

Jos Italia tunnetaankin parhaiten kulttuurikohteena, on saapasmaa myös upea vaelluskohde. Mandala Travelin suositut patikointimatkat vievät niin Dolomiiteille, Cinque Terreen kuin Toscanaankin.

Italian parhaat nähtävyydet

Pompeiji, taustalla Vesuvius. Kuva: Muratart / Shutterstock

Italiasta löytyy useita maailman parhaista nähtävyyksistä. Roomassa sijaitseva Pietarinkirkko on Italian mahtavin kirkko ja Colosseum vaikuttavimpia antiikin ajan raunioita.

Pyhän Markuksen tori Venetsiassa on maailman kauneimpia aukioita ja Rialton silta ikonisimpia siltoja.

Daavidin patsas Firenzessä on maailman upeimpia patsaita ja Pisan kalteva torni maailman kuuluisimpia torneja. Firenzestä ja Pisasta käsin on helppo tutustua muihinkin Toscanan alueen nähtävyyksiin kuten Chiantin kumpuileville viininviljelysseuduille.

Pisasta luoteeseen on Cinque Terren upea rannikkoalue, jonka viiden kuvankauniin pikkukylän välillä on ihana patikoida ja välillä pulahtaa mereen uimaan.

Vesuvius-tulivuoren tuhkaan hautaama Pompeiji on maailman vaikuttavimpia rauniokaupunkeja. Pompeijiin tutustuu kätevästi Napolista tai Sorrentosta käsin.

Sorrentosta lähtee myös yksi maailman kauneimmista teistä. Ajaminen pitkin Amalfi Drivea 50 kilometrin matkan Sorrentosta Salernoon on silkkaa la dolce vitaa: maisemat jyrkissä rinteissä tasapainoileville kylille ovat henkeäsalpaavat.

Suosikkimme Sorrenton hotelleista on tyylikäs ja romanttinen Relais Regina Giovanna, joka sijaitsee vanhassa maalaistalossa sitruunapuiden ympäröimänä. Palazzo Marziale on boutique-hotelli, jossa on ihanan tunnelmallinen sisustus ja huipputason ravintola. Relais Blu on erottuu tyylikkäiden hotellien joukosta tajunnanräjäyttävillä merellisillä maisemillaan.

Italian parhaat matkakohteet kaupunkilomalle

Italia Firenze Duomo katedraali
Duomo-katedraali, Firenze. Kuva: Noppasin / Shutterstock

Italian unohtumattomin kohde kaupunkilomalle on Venetsia, joka on itsessään yksi maailman suurimmista ihmeistä ja upeimmista matkakohteista. Venetsian kanavien varrella on aivan omanlaisensa tunnelma, josta ei saa tarpeekseen. Venetsiassa on jotain äärimmäisen lumoavaa, joka saa palaamaan kaupunkiin yhä uudestaan.

Venetsian hotelleista kuuluisin on vuonna 1880 perustettu Metropole, joka oli osa La Pietàn kirkkoa ennen hotelliksi muuttumistaan. Hilton Molino Stucky puolestaan toimii entisessä pastatehtaassa. Paljon edullisempi – mutta yhtä lailla tunnelmallinen – hotelli on entisen antiikkikauppiaan kodissa toimiva Al Ponte Mocenigo.

Venetsiaan tutustuu lyhyelläkin viikonloppulomalla, mutta Italian pääkaupunki Rooma on niin täynnä nähtävyyksiä, että varsinkin ensimmäiselle Rooman-matkalle kannattaakin varata riittävästi aikaa. Rooman tunnetuin ja ikonisin nähtävyys on Colosseum, mutta Ikuisesta kaupungista löytää myös nykypäivän sykettä. Trendikkäintä Roomaa voi etsiä Trasteveren ravintoloiden lisäksi Pigneton kaupunginosasta, Rooman särmikkään rähjäisestä hipsterikeskuksesta.

Boutique Hotel Campo de’ Fiori on romanttinen boutique-hotelli, joka sopii täydellisesti pariskunnille. Jos ei ole pulaa pikkurahasta, on Espanjalaisten portaiden yläpäässä sijaitseva Hotel Hassler Rooman legendaarisimpia hotelleja. Generator Hostel on Rooman ensimmäinen ”poshtel” eli viimeisen päälle tuunattu hostelli. Paikka vetää vertoja mille tahansa design-hotellille.

Kun Venetsia ja Rooma ovat jo tulleet tutuiksi, voi Italian kaupunkeihin tutustumista jatkaa taiteestaan kuuluisassa Firenzessä. Firenzessä on niin paljon taideaarteita, että niiden näkeminen sai matkailijat aikoinaan aivan hourupäisiksi. Ilmiötä kutsuttiin Firenzen taudiksi.

Jos Firenzen taideaarteista pitää nimetä yksi ylitse muiden, se on maailman vaikuttavin patsas, Michelangelon veistämä Daavid (kyllä, suomeksi se kirjoitetaan kahdella a:lla). Jo Daavidin takia kannattaisi matkustaa Firenzeen: tämä patsas on nähtävä kerran elämässä!

Relais Il Cestello on erittäin rauhallinen firenzeläishotelli, vaikka keskustan turistihulinaan on vain kymmenen minuutin kävelymatka. Plus Florence on moderni ja siisti hostelli, josta löytyy sisäuima-allas.

Italian paras kohde ostoksille

Italia Milano katedraali
Milanon katedraali. Kuva: Ventdusud / Shutterstock

Intohimoiselle shoppailijalle Italiassa on yksi osoite ylitse muiden: maailman muodin pääkaupunki Milano. Milanon muoti- ja ostoskatujen lisäksi kaupungissa riittää ihailtavaa mahtavassa Duomo-kirkossa ja Leonardo da Vincin maalaamassa Viimeisessä ehtoollisessa. Milano on myös espresson ja aperitiivien kotikaupunki.

Kuten muodin pääkaupunkiin sopiikin, on Milanossa muotimerkkien perustamia hotelleja kuten huipputyylikäs Bulgari HotelTrendikäs Nhow sijaitsee taidegallerioiden, muotitalojen ja trendikkäiden ravintoloiden suosimalla entisellä teollisuusalueella. Vietnamonamour on ihanan tunnelmallinen bed & breakfast.

Lue lisää Milanosta tai katso tarjoukset Milanon hotelleihin.

Rantaloma Italiassa – Sardinia, Sisilia ja Rimini

italia sardinia ranta
Sardianian rannat ovat Italian – ja Euroopan – kauneimmat.

Italian kauneimmat rannat löytyvät Sardiniasta. Sardiniassa hiekka on parhaimmillaan niin valkoista ja meri turkoosia, että voisi luulla olevansa Karibialla tai Kaakkois-Aasian paratiisirannoilla.

Sardinialla on maine kalliina lomakohteena, mutta saaren hintataso on todellisuudessa hyvinkin kohtuullinen. Kansainvälinen jetset kokoontuu mahtavien huvijahtiensa kanssa ylelliselle Costa Smeraldan rannikolle, mutta muualla Sardinian hintataso edustaa tavallista Italiaa. Tarjolla on esimerkiksi paljon kohtuuhintaisia hotelleja.

Lue lisää Sardiniasta tai katso tarjoukset Sardinian hotelleihin.

Sisilia on Italian nouseva rantalomakohde. Jos Sisilian rannat eivät pärjääkään kauneudessa Sardinian rannoille, ovat Sisilian valttina Sardiniaa mielenkiintoisemmat nähtävyydet. Saaren rikkaudesta kertoo se, että saarella on peräti seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, saman verran kuin koko Suomessa.

Nähtävyyksistä kuuluisin on, tietysti, Sisilian maisemia hallitseva mahtava tulivuori Etna, jonka laella käyminen on – kirjaimellisestikin – Sisilian huippuelämys. Kraatterin reunalle pääsee kurkistamaan opastetulla päiväretkellä.

Lue lisää Sisiliasta tai katso tarjoukset Sisilian hotelleihin.

Varsinkin Sardinian rannat ovat huomattavasti rauhallisempia kuin Manner-Italian rantakohteet, joissa usein ei näe hiekkaa rantatuolien ja rantapyyhkeiden alta.

Italia Rimini ranta
Rimini, Italia. Kuva: Zhukov Oleg / Shutterstock

Mantereen puolella Italian kuuluisin rantakohde on Rimini, jossa hämmästyttävän leveää rantaa riittää peräti 15 kilometriä. Rannalla voi myös olla hämmästyttävän paljon ihmisiä ja auringonvarjoja.

Suurin syy matkustaa Riminille rantalomalle onkin mahdollisuus yöpyä elokuvaohjaaja Frederico Fellinin suosikkihotellissa Grand Hotel Riminissä.

Italiassa kun ollaan, ei edes Riminillä tarvitse tyytyä pelkkään rannalla löhöilyyn: Riminin lähellä ovat niin Unescon maailmanperintökohde Ravennan vanhakaupunki kuten myös Cesenassa sijaitseva Malatestianan kirjasto, maailman vanhin julkinen kirjasto.

Eikä sovi unohtaa Napolinlahdella sijaitsevaa pientä Caprin saarta. Capri on kesäkaudella todella suosittu päiväretkien kohde Napolista ja Sorrentosta, mutta saaren romanttisiin tunnelmiin päästäkseen kannattaakin jäädä ainakin muutamaksi yöksi, jotta pääsee kokemaan Caprin kuvankauniit illat ja aamut ennen päivän turistiryntäystä.

Mikä olisikaan parempi majapaikka kuin Caprin kuuluisin hotelli, 1800-luvulla avattu Grand Hotel Quisisana?

Ruokamatka Italiaan – Bologna ja Parma vai sittenkin Napoli?

Italia Bologna
Bolognan kaupunkikuvaa koristavat kattojen ylle nousevat tornit. Kuva: Adrian Cendon / Shutterstock

Hauska ja herkullinen tapa valita Italian-matkan kohde on matkustaa syömään omaa italialaista lempiruokaansa herkun kotiseudulle.

Jos Italiasta pitäisi valita yksi makumatkan kohde ylitse muiden, se olisi Emilia-Romagnan maakunta, Toscanasta hieman pohjoiseen, missä sijaitsevat niin Bologna kuin Parmakin.

Bologna on tietenkin bolognese-kastikkeen (ragu alla bolognese) kotikaupunki, mutta kaupunki tunnetaan myös leikkeleistään kuten mortadella-makkarasta ja tortellini-pastasta. Ja kaiken lisäksi Bolognassa on vielä kaunis, labyrinttimainen keskusta keskiajalta. Bolognan-matkan kruunaavat Bolognan viihtyisät ja hyvin kohtuuhintaiset hotellit.

Tunnin matkan päässä Bolognasta sijaitseva Parman kaupunki on puolestaan antanut maailman herkkusuille paitsi nimikkokinkkunsa myös parmesaanijuuston.

Hyvän vastuksen Bolognalle makumatkan kohteena antaa Etelä-Italian Napoli, joka tunnetaan paitsi pizzan myös lasagnen kotikaupunkina. Lasagnea tiedetään nautitun Napolissa jo keskiajalla. Kaikista Italian kaupungeista eniten Michelin-tähtiäkin on Napolilla.

Napolin legendaarisin pizzeria on vuonna 1870 perustettu L’Antica Pizzeria Da Michele. Pizzanystävälle aivan ehdoton majapaikka on Da Michelen vieressä sijaitseva supermukava majatalo La Terrazza Napoli. Kaupungin tärkeimmät nähtävyydetkin ovat lähettyvillä.

Matkailijoita Napolissa käy selvästi vähemmän kuin Italian suosituimmissa kaupunkikohteissa. Tunnelma on aidon rosoinen. Matkailun vähäisyys näkyy myös hintatasossa: Napoli on hintatasoltaan Italian edullisimpia kaupunkikohteita.

Lue lisää Napolista tai katso tarjoukset Napolin hotelleihin.

Entäpä Rooma? Italian pääkaupunki on pasta carbonaran eli miilunpolttajan spagetin kotikaupunki.

Toscana – Italian paras kohde road tripille

Toscana
Toscanan maisemat ovat saaneet San Quirico d’Orcian alueella Unescon maailmanperintökohteen arvon . Kuva: Giuseppe Mondi / Unsplash

Kumpuilevia viinitarhoja, solakoita sypressejä ja ikiaikaisia kyliä. Taidetta, ruokaa ja tunnelmaa. Jos haluat nähdä italialaisia postikorttimaisemia, ota suunnaksi Toscana!

Toscanan pääkaupunki on renessanssin keskus Firenze, ja muita suurempia kaupunkeja ovat Pisa ja Siena, upeita kohteita kumpainenkin. Eikä sovi unohtaa viineistään tunnettua Chiantia!

Parhaiten Toscanaan tutustuu vuokra-autolla kiertämällä. Lue lisää Toscanasta.

Italian paras luontokohde – vaeltamista ja laskettelua Dolomiiteilla

Italian paras luontokohde ovat kuvankauniit, terävähuippuiset Dolomiitit, yksi maailman kauneimmista vuoristoista. Kesäisiin Dolomiiteilla voi vaeltaa tai seikkailla pitkin vuorten seinään rautapulteilla niitattua via ferrata -polkua.

Talvella Dolomiiteilla lasketellaan. Dolomiitit sopii erityisen hyvin aloittelijoille ja keskitason laskettelijoille, mutta myös kokeneille laskettelijoille on vaativia rinteitä. After skin sijaan Dolomiittien laskettelukeskuksissa keskitytään luonnonkauneudesta nauttimiseen.

Italian kuuluisimpia laskettelukeskuksia ovat Dolomiiteilla sijaitsevat Cortina d’Ampezzo ja Val Gardena. Hyviä vaihtoehtoja ovat pienemmät Corvara ja Arabba.

Katso tarjoukset Dolomiittien hotelleihin.

Italian parhaat kohteet häämatkalle – Comojärvi ja Gardajärvi

Italia Garda Malcesine
Malcesine, Gardajärvi. Kuva: Arsenie Krasnevsky / Shutterstock

Suunnitteletko häämatkaa Italiaan? Milanosta 75 kilometrin päässä sijaitsevaa, vehreiden vuorien reunustamaa Comojärveä kutsutaan maailman romanttisimmaksi järveksi. Comon rannoilla ovat viettäneet kuherruskuukauttaan niin Orson Welles ja Rita Hayworth kuin Frank Sinatra ja Ava Gardnerkin.

Ja mitä olisi romantiikka ilman tragedian sävyjä. Kun Persian shaahi joutui eroamaan rakkaasta vaimostaan, joka ei ollut pystynyt antamaan hänelle perillistä, he päättivät viettää viimeiset yhteiset hetkensä juuri Comojärvellä.

Comojärvi on edelleen julkkisten suosiossa: George Clooneyllä on järven rannalla oma palatsinsa.

Italian toinen romanttinen järvi on Gardajärvi, jonka maisemissa ovat viihtyneet niin Goethe kuin Kafkakin. Mukavin tapa liikkua paikasta toiseen ovat Gardajärveä ristiin rastiin kyntävät matkustajalaivat.

Gardajärvi sijaitsee lähellä Veronaa, jossa voi rakkaansa kanssa käydä ihailemassa Romeon ja Julian parveketta.

Oopperamatka Italiaan

Italia Verona
Romanttinen Verona. Kuva: Rudy Balasko / Shutterstock

Oopperan ystävälle Italia on ylittämätön matkakohde. Italian kuuluisin oopperatalo on Milanon La Scala. Vanhin on puolestaan vuonna 1737 avattu Napolin San Carlo, maailman ensimmäinen moderni teatteri. Entäpä Italian kaunein oopperatalo? Se on Venetsian La Fenice.

Italiaan kannattaa matkustaa oopperaan myös Veronaan, jonka vanhassa amfiteatterissa järjestettävät oopperajuhlat ovat unohtumaton elämys. Lue lisää Veronan oopperajuhlista.

Veronan romanttisin hotelli lienee Il Sogno di Giulietta, joka sijaitsee samassa 1300-luvun rakennuksessa kuin Julian parveke, eräs kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Muutaman kilometrin päässä Veronan historiallisesta keskustasta, oliivipuiden ja viiniviljelmien keskellä, odottaa Delser Manor House. Nykytaidetta (ja kitschiä) pursuileva Byblos Art Hotel Villa Amistà ei jätä ketään kylmäksi.

Katso tarjoukset Veronan hotelleihin.

Italian festivaalit

Italia Siena laukkakilpailu
Sienan laukkakilpailut. Kuva: M. Rohana / Shutterstock

Italian festivaaleista legendaarisimmat ovat Venetsian karnevaalit. Mutta Italiassa on monta muutakin kiinnostavaa, historiallista tapahtumaa.

Sienan keskusaukiolla Piazza del Campolla järjestetään kahdesti vuodessa perinteiset ratsukilpailut – samaan tapaan kuin ne on järjestetty jo 1600-luvulta asti.

Ja Sienan Piazza del Campo on jo itsessään yksi maailman upeimmista aukioista. Sienan keskusaukion ulkonäkö ei ole pahemmin muuttunut sitten 1200-luvun. Lisää nähtävää on upeassa Sienan katedraalissa, jota koristavat Michelangelon, Donatellon ja Berninin työt.

Katso tarjoukset Sienan hotelleihin.

Firenzessä pelataan puolestaan historiajalkapalloa, Calcio Storico Fiorentinoa, jossa ei sääntöjä tunneta. 27-hengen joukkueet ovat pukeutuneet renessanssiasuihin ja yrittävät saada pallon vastustajan maaliin keinolla millä hyvänsä.

Lue lisää firenzeläisestä historiajalkapallosta.

Italian erikoiset nähtävyydet – Italia on muumioiden maa

Harvalle tulevat Italiasta mieleen muumiot, mutta Italialla on vahva jalansija muumioiden maailmankartalla: muumioita pääsee Italiassa ihmettelemään kahdessakin eri paikassa.

Pohjois-Italian Bolzanossa makaa panssarilasin takana Euroopan kuuluisin muumio, ilmakuivatulta kinkulta näyttävä Ötzi.

Sisiliaan, Palermon kapusiiniluostarin katakombeihin, on puolestaan muumioitu 2000 palermolaista. Muumioista kuuluisin on vuonna 1922 kuollut pikkutyttö, hämmästyttävän elävältä näyttävä Rosalio Lombardo.

Lue lisää Maailman parhaista muumioista.

Liikkuminen Italiassa

Italia Firenze David patsas
David-patsaan alkuperäisellä paikalla Firenzessä on jäljennös. Alkuperäinen patsas on siirretty museon suojiin. Kuva: Bumble Dee / Shutterstock

Italiassa on kattava ja tehokas rautatieverkosto, mikä tekee matkustamisesta vaivatonta. Kiinnostavasta matkakohteesta toiseen matkustaa junalla yleensä noin tunnissa. Esimerkiksi Italian saappaan keskivaiheilla sijaitsevasta Roomasta pääsee tunnissa Etelä-Italian Napoliin ja vajaassa kahdessa tunnissa Toscanan keskukseen Firenzeen.

Pohjois-Italiassa on helppo liikkua junalla Milanon, Veronan ja Venetsian välillä.

Busseilla pääsee sinne, minne junat eivät vie. Suurimpien kaupunkien välillä on myös hyvät lentoyhteydet. Suurinta osaa Italian kotimaanlennoista operoi Alitalia.

Auton vuokraaminen Italiassa on aivan varteenotettava vaihtoehto. Vaikka moottoriteiden liikenne onkin hiukan hurjaa suomalaiseen menoon tottuneelle (pysy suosiolla oikealla kaistalla) ja historiallisten pikkukaupunkien keskustoissa parkkipaikan etsiminen saa välillä hermoromahduksen partaalle, on Italian liikennekulttuuri toisaalta sen verran joustavaa ja rentoa että se on elämys itsessään.

Lue lisää auton vuokraamisesta ulkomailla.

Italian parhaiden matkakohteiden sijainnit näet Italian-kartallamme.

Italian sää – eli paras aika matkustaa Italiaan

Italian vilkkainta matkailusesonkia ovat kesä-elokuu ja joulun sekä pääsiäisen aika. Hotellien hinnat ovat korkeimmillaan ja jonot nähtävyyksille pitkiä.

Parasta aikaa matkustaa Italiaan ovatkin loppukevät ja syksy, jolloin Italian sääkin on miellyttävimmillään nähtävyyksien ihailuun.

Marraskuusta maaliskuulle (joulua ja uutta vuotta lukuun ottamatta) Italiassa on vähiten matkailijoita ja hintataso edullisimmillaan.

Italian-kaipuuseen apua tuo Liisa Väisäsen Kaikki Italiani. Ihanassa teoksessa ei kuljeta ruuhkaisimpia turistireittejä, vaan sukelletaan syvälle italialaiseen kulttuuriin. Vuosikaudet Italiassa asunut Väisänen tuntee maan läpikotaisin ja ryydittää tarinaa hauskoilla tarinoillaan.

Matka Italiaan

Kaikki suuret suomalaiset matkanjärjestäjät tekevät kesäisin Suomesta pakettimatkoja etenkin Italian rantakohteisiin Sardiniaan ja Sisiliaan.

Lennot Italiaan

Lentoaika Italiaan on noin 3-4 tuntia. Finnair lentää Italian kohteista ympäri vuoden suoraan Roomaan ja Milanoon. Kausiluonteisesti Finnair lentää myös Venetsiaan, Veronaan, Napoliin ja Bolognaan.

Italian kiertämiseen kätevää on se, että meno- ja paluulennot voi varata eri kaupunkeihin.

Halpalentoyhtiö Ryanair lentää Helsingistä ja Lappeenrannasta Bergamoon, josta on helppo jatkaa matkaa eri puolille Pohjois-Italiaa, vaikkapa Milanoon. Ikivanha Bergamo on itsessäänkin upea matkakohde.

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja Italiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi