Verona – matkalla traagisen rakkauden kaupungissa

Romanttinen Verona. Kuva: Rudy Balasko / Shutterstock

Verona on maailman kuuluisimman rakkaustarinan kaupunki, Romeon ja Julian tapahtumapaikka. Sitä ei tosin tiedetä, kävikö Shakespeare koskaan Veronassa.

Niin tai näin, tapahtumapaikka on erinomaisesti valittu. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu Veronan vanha keskusta on kaunis ja romanttinen.

Nähtävää on Veronassa sopivasti viikonlopun visiitille tai yön tai parin pysähdykselle osana Pohjois-Italian kiertomatkaa. Veronan sijainti on keskeinen Gardajärven vieressä, Milanon ja Venetsian välissä.

Veronan nähtävyydet

Veronan nähtävyys
Veronan keskustassa Adige-joen ylittävä Ponte Pietra on säilynyt roomalaisajalta. Kuva: Henrique Ferreira / Unsplash

Adige-joen mutkassa sijaitseva Veronan vanhakaupunki on Italian parhaiten säilyneitä. Antiikin, keskiajan ja renessanssin rakennukset sulautuvat saumattomasti yhteen.

Roomalaisajalta ovat säilyneet niin Veronan amfiteatteri kuin keskustassa Adige-joen ylittävä silta Ponte Pietra. Keskiajasta muistuttavat Veronan romaaniset kirkot kuten upea San Zeno Maggiore. Renessanssin ajalta on säilynyt kaupunginmuurin portteja ja upeita palatseja.

Veronaan tutustuu parhaiten vapaasti harhailemalla ja ikiaikaisista näkymistä nauttien.

Piazza delle Erbe – Veronan keskusaukio

Verona
Veronan keskusaukio on yksi Italian kauneimmista. Kuva: Fabio Tura / Unsplash

Veronaan tutustuminen kannattaa aloittaa Veronan keskusaukiolta: keskiaikaisten tornien koristama kapea Piazza delle Erbe on yksi Italian kauneimmista aukioista.

Aukiolta on vain lyhyt matka Julian parvekkeelle.

Julian parveke ja Veronan romanttisin hotelli

Julian parvekke Veronassa. Shakespeare sijoitti Veronaan maailman kuuluisimman rakkaustarinan, Romeon ja Julian.

Veronan nähtävyyksistä kuuluisin on Julian parveke, joka sijaitsee 1300-luvulla rakennetussa Casa di Giulettaksi nimetyssä talossa (Via Cappello 23). Parveke on ollut suosittu nähtävyys jo 1900-luvun alusta.

Vaikka Romeo ja Julia on Shakespearen kirjoittama fiktiivinen näytelmä, ei parveke ole kokonaan vailla todellisuuspohjaa. Vanhaan italialaiseen tarinaan perustuva näytelmä kertoo Capuletin ja Montecchin suvuista, jotka molemmat olivat oikeastikin kilpailevia veronalaisia mahtisukuja. Ja Casa di Giuletta sijaitsee Julian suvulle eli Capuleteille kuuluneessa talossa.

Parvekkeen ohella talon sisäpihalla on ihailtavana Julian patsas, jonka oikean rinnan hieromisen sanotaan tuovan onnea rakkaudessa.

Pihalle johtavan porttikongin seinätauluihin voi puolestaan kirjoittaa rakastettunsa nimen. Ja sisäpihan seinien väleihin voi jättää rakkauskirjeen.

Jos ei näillä keinoin saa onnea rakkaudessa niin ei sitten millään. Toisaalta: Romeon ja Julian tarina päättyi traagisesti molempien kuolemaan. Kannattanee siis olla tarkkana, mitä parvekkeen luona toivoo.

Entäpä Veronan romanttisin hotelli? Se voi hyvinkin olla Relais de Charme Il Sogno di Giulietta, joka toimii Julian talossa. Päivisin sisäpihalla riittää toki turistivilinää, mutta iltaisin maailman romanttisin sisäpiha on ainoastaan boutique-hotellin vieraiden käytössä.

Veronan arena – amfiteatteri toimii tapahtumapaikkana

Verona amfiteatteri
Veronan amfiteatteri on uljas näky kaupungin keskustassa. Kuva: Gabriel Castles / Unsplash

Julian parvekkeelta voikin sitten lähteä kulkemaan kohti Veronan Arenaa. Kapea Via Stella vaihtaa nimeään yhtä lailla kapeaksi Via Anfiteatroksi, ja tunnelma on sangen huikea, kun Anfiteatro kaartuu jyrkästi, ja yhtäkkiä sen päästä ilmestyy näkyviin jylhä antiikin ajan amfiteatteri.

Vaikka Veronan amfiteatteri ei olekaan yhtä korkea kuin Rooman Colosseum, on se yksi Italian suurimmista.

Ikimuistoisin tapa tutustua amfiteatteriin on osallistua Veronan oopperajuhlille. Esitysten taso on erinomainen, ja tunnelma on todella upea, kun katsojien pitelemät kynttilät valaisevat ikivanhan areenan.

Veronan oopperajuhlat alkoivat vuonna 1913, mikä tekee niistä vuoden nuorempia kuin Savonlinnan oopperajuhlat.

Aivan amfiteatterin vieressä on romattinen Hotel Giulietta e Romeo.

Veronan ravintolat – herkuttele hevosenlihalla

Veronan ravintoloissa kannattaa maistella perinteistä veronalaista erikoisuutta, hevosenlihamuhennosta (pastissada de caval). Ruuan sanotaan periytyvän myöhäiseltä keskiajalta, kun Veronan edustalla käytiin verinen taistelu, jossa kuoli myös koko joukko hevosia.

Kuolleiden hevosten liha keksittiin säilöä yrteillä mustettuun viiniin, josta sitä voitiin myöhemmin hauduttaa muhennokseksi. Veronalainen hevosmuhennos tarjoillaan perinteisesti polentan kanssa.

Veronalaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti myös risotto, tuorepasta (bigoli), keitetty naudanliha (bollito) sekä kuivattu turska (baccalà).

Retket Veronasta

Veronasta on helppo tehdä retkiä ympäri Pohjois-Italiaa. Gardajärvi on aivan Veronan vieressä, eikä Venetsiaankaan ole kuin reilun tunnin matka.

Bolognaan pääsee Veronasta puolessatoista tunnissa ja Milanoon reilussa kahdessa.

Veronan retket, kaupunkikierrokset ja pääsyliput voi varata näppärästi netistä.

Veronan hotellit

Edellä mainittujen hotellien ohella kiva vaihtoehto on esimerkiksi majatalohenkinen Residenza Elisabetta, joka sijaitsee ihastuttavan kapealla ja rauhallisella kujalla vanhankaupungin sydämessä.

Moni yhdistää Veronan automatkaan Gardajärvelle. Järven ja kaupungin puolivälissä, noin 10 kilometrin päässä Veronasta on Byblos Art Hotel Villa Amistà. 1500-luvun huvila on sisustettu tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi: nykytaidetta ja kitsiä piisaa!

Katso tarjoukset Veronan hotelleihin.

Matka Veronaan

Finnair lentää kesäkaudella suoraan Veronaan pari kertaa viikossa. Lentoaika Veronaan on noin kolme tuntia.

Kannattaa huomioida, että Finnairin lennot voi ostaa myös yhdensuuntaisin eli ottaa paluulennon jostain toisesta kaupungista, vaikkapa Milanosta.

Katso lentotarjoukset Veronaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi