Verona – traagisen rakkauden kaupunki

Romanttinen Verona. Kuva: Rudy Balasko / Shutterstock

Verona on maailman kuuluisimman rakkaustarinan kaupunki, Romeon ja Julian tapahtumapaikka. Sitä ei tosin tiedetä, kävikö Shakespeare koskaan Veronassa. Niin tai näin, tapahtumapaikka on erinomaisesti valittu. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu Veronan vanha keskusta on kaunis ja romanttinen.

Nähtävää on Veronassa sopivasti yön tai parin pysähdykselle, vaikkapa osana Pohjois-Italian kiertomatkaa. Veronan sijainti on keskeinen Gardajärven vieressä, Milanon ja Venetsian välissä. Finnairin kesäkauden suorat lennot Veronaan tekevä kaupungista myös mainion lyhyen viikonlopun matkakohteen.

Veronan nähtävyydet

Veronan silloista vanhin on antiikin roomalaisten rakentama Ponte Pietra. Kuva: Kosala Bandara, Flickr CC

Adige-joen mutkassa sijaitseva Veronan vanhakaupunki on Italian parhaiten säilyneitä. Antiikin, keskiajan ja renessanssin rakennukset sulautuvat saumattomasti yhteen.

Roomalaisajalta ovat säilyneet niin Veronan amfiteatteri kuin keskustassa Adige-joen ylittävä silta Ponte Pietra. Keskiajasta muistuttavat Veronan romaaniset kirkot kuten upea San Zeno Maggiore. Renessanssin ajalta on säilynyt kaupunginmuurin portteja ja upeita palatseja.

Veronaan tutustuu parhaiten vapaasti harhailemalla ja ikiaikaisista näkymistä nauttien. Kierros kannattaa aloittaa Veronan keskusaukiolta: keskiaikaisten tornien koristama Piazza delle Erbe on yksi Italian kauneimmista aukioista.

Aukiolta on vain lyhyt matka Julian parvekkeelle, josta kävelyä voi jatkaa kohti Veronan amfiteatteria. Amfiteatterilta kannattaa kävellä kolmannen maamerkin luokse, linnamaiselle Castelvecchion palatsille joen rantaan.

Julian parveke – maailman kuuluisin parveke

Julian parvekke Veronassa. Shakespeare sijoitti Veronaan maailman kuuluisimman rakkaustarinan, Romeon ja Julian.

Veronan nähtävyyksistä kuuluisin on Julian parveke, joka sijaitsee 1300-luvulla rakennetussa Casa di Giulettaksi nimetyssä talossa (Via Cappello 23). Parveke on ollut suosittu nähtävyys jo 1900-luvun alusta.

Vaikka Romeo ja Julia on Shakespearen kirjoittama fiktiivinen näytelmä, ei parveke ole kokonaan vailla todellisuuspohjaa. Vanhaan italialaiseen tarinaan perustuva näytelmä kertoo Capuletin ja Montecchin suvuista, jotka molemmat olivat oikeastikin kilpailevia veronalaisia mahtisukuja. Ja Casa di Giuletta sijaitsee Julian suvulle eli Capuleteille kuuluneessa talossa.

Parvekkeen ohella talon sisäpihalla on ihailtavana Julian patsas, jonka oikean rinnan hieromisen sanotaan tuovan onnea rakkaudessa. Pihalle johtavan porttikongin seinällä oleviin tauluihin voi puolestaan kirjoittaa rakastettunsa nimen. Ja sisäpihan seinien väleihin voi jättää rakkauskirjeen.

Jos ei näillä keinoin saa onnea rakkaudessa niin ei sitten millään. Toisaalta: Romeon ja Julian tarina päättyi traagisesti molempien kuolemaan. Kannattanee siis olla tarkkana, mitä parvekkeen luona toivoo.

Veronan amfiteatteri

Veronan amfiteatteri eli Arena on Italian suurimpia. Upein tapa tutustua Veronan amfiteatteriin on osallistua Veronan oopperajuhlille, jonka esitykset ovat amfiteatterissa. Esitysten taso on erinomainen, ja tunnelma on todella upea, kun katsojien pitelemät kynttilät valaisevat ikivanhan areenan.

Veronan oopperajuhlat alkoivat vuonna 1913, mikä tekee niistä vuoden nuorempia kuin Savonlinnan oopperajuhlat.

Aivan amfiteatterin vieressä on romattinen Hotel Giulietta e Romeo.

Retket Veronasta

Veronasta on myös helppo tehdä retkiä ympäri Pohjois-Italiaa. Gardajärvi on aivan Veronan vieressä, eikä Venetsiaan ole kuin reilun tunnin matka.

Bolognaan pääsee Veronasta puolessatoista tunnissa ja Milanoon reilussa kahdessa.

Veronan retket, kaupunkikierrokset ja pääsyliput voi varata näppärästi netistä.

Veronan ravintolat

Dante Alighierin patsas Veronassa. Jouduttuaan maanpakoon Firenzestä Dante vietti muutaman vuoden Veronassa. Patsas sijaitsee kauniilla Piazza dei Signorin aukiolla.

Veronan ravintoloissa kannattaa maistella perinteisiä veronalaisia erikoisuuksia kuten hevosenlihamuhennosta (pastissada de caval). Ruuan sanotaan periytyvän myöhäiseltä keskiajalta, kun Veronan edustalla käytiin verinen taistelu, jossa kuoli myös koko joukko hevosia.

Kuolleiden hevosten liha keksittiin säilöä yrteillä mustettuun viiniin, josta sitä voitiin myöhemmin hauduttaa muhennokseksi. Veronalainen hevosmuhennos tarjoillaan perinteisesti polentan kanssa.

Veronalaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti myös risotto, tuorepasta (bigoli), keitetty naudanliha (bollito) sekä kuivattu turska (baccalà).

Veronan hotellit

Veronan keskusta on säilyttänyt vanhan asunsa. Kuva: Pedro, Flickr CC

Veronan romanttisin hotelli on Relais de Charme Il Sogno di Giulietta, joka sijaitsee samassa 1300-luvun rakennuksessa kuin Julian parveke. Päivisin sisäpihalla riittää turistivilinää, mutta iltaisin maailman romanttisin sisäpiha on ainoastaan boutique-hotellin vieraiden käytössä.

Muutaman kilometrin päässä Veronan historiallisesta keskustasta odottaa Delser Manor House. Kukkulan laella oliivipuiden ja viiniviljelmien keskellä kohoava hotelli on rakennettu satoja vuosia vanhaan vesitorniin – kuulostaa erikoiselta, ja tunnelma onkin ainutlaatuinen!

Byblos Art Hotel Villa Amistà sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Veronasta, mutta on matkan arvoinen. 1500-luvun huvila on sisustettu tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi: nykytaidetta ja kitschiä piisaa!

Katso tarjoukset Veronan hotelleihin.

Matka Veronaan

Finnair lentää kesäkaudella suoraan Veronaan pari kertaa viikossa. Lentoaika Veronaan on noin kolme tuntia.

Kannattaa huomioida, että Finnairin lennot voi ostaa myös yhdensuuntaisin eli ottaa paluulennon jostain toisesta kaupungista, vaikkapa Milanosta.

Katso lentotarjoukset Veronaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi