Veronan oopperajuhlat

Aida-oopperan lavastusta. Veronan oopperajuhlilla kaikki on spektaakkelin mittasuhteissa. Kuva: wonderferret, Flickr CC
Aida-oopperan lavastusta. Veronan oopperajuhlilla kaikki on spektaakkelin mittasuhteissa. Kuva: wonderferret, Flickr CC

Millainen elämys on Veronan oopperajuhlat? Kokenut, skeptinen oopperanystävä matkusti Veronan oopperajuhlille ja yllättyi iloisesti. Antiikin amfiteatterissa esitetyt oopperat olivat ikimuistoinen elämys!

Vaikka olenkin innokas oopperamatkailija, syystä tai toisesta Veronan oopperajuhlat eivät herättäneet minussa aikaisemmin suurtakaan kiinnostusta. Ajattelin, että voiko oopperanautintoa syntyä, kun Veronan oopperajuhlilla päivittäin noin 20 000 vähemmän tai enemmän oopperasta kiinnostunutta turistia tuppautuu neljännesmiljoonan asukkaan kaupunkiin. Mahtuuko siellä edes liikkumaan?

Kuinka väärässä olinkaan!

Satuin olemaan Milanossa Veronan oopperajuhlien aikaan, ja kun Milanosta on hyvät yhteydet Veronaan ajattelin, että miksen samalla vaivalla poikkeaisi siellä.

Veronan oopperajuhlilla on satavuotias historia

Veronan areena ulkoapäin. Kuva: ReflectedSerendipity, Flickr CC
Veronan areena rakennettiin ajanlaskun alussa. Kuva: ReflectedSerendipity, Flickr CC

Veronan oopperajuhlat alkoivat vuonna 1913, mikä tekee niistä vuoden nuorempia kuin Savonlinnan oopperajuhlat.

Edulliset liput Veronan oopperajuhlille

Hankin netistä halvimman mahdollisen lipun Veronan oopperajuhlille: 24 euroa eläkeläisalennuksella 44 kerroksisen kivipenkkirivin yläosasta.

Nämä halvimmat liput ovat numeroimattomia ja sijaitsevat penkkirivien keskivaiheen yläpuolella. Niinpä parhaan paikan varmistamiseksi on syytä saapua hyvissä ajoin esityksiin, jotka alkavat kello 21 illan hämärtyessä.

Vaikka vuonna 30 jaa. rakennettu soikea, roomalainen areena on valtava (pituus 140 ja leveys 110 metriä) ovat nämä edullisimmatkin paikat hyviä, vaikka etäisyys näyttämölle onkin pitkä.

Tunnelma yläosassa oli hieno, kun ympärillään näki koko areenan.

Vertailun vuoksi: kalleimmat permantopaikat maksavat 100–200 euroa, ja kiviportaiden alaosan numeroidut paikat vajaat 90 euroa.

Oopperaa kynttilän valossa

Carmen-ooppera lavalla. Kuva: Tony Hisgett, Flickr CC
Carmen-ooppera lavalla. Kuva: Tony Hisgett, Flickr CC

Oopperana oli Verdin Nabucco. Areenan toinen pääty on valjastettu näyttämöksi. Lavasteet olivat mahtavat, samoin puvustus.

Katsomossa myytiin pieniä kynttilöitä, jotka katsojat sytyttivät illan pimetessä ennen näytöksen alkua. Osa kynttilöistä säästettiin oopperan kliimaksiin. Mikä upea näky se olikaan 35 asteen iltalämmössä, kun ikivanha areena kylpi kynttilänvalossa!

Näytöksen väliajalla katsomoa kiertelivät jäätelön­ ja juomienmyyjät. Jokaisella väliajalla valtavat kulissit saivat uuden muodon. Kynttilät syttyivät uudelleen hebrealaisten orjien kuoron (Va, pensiero) kajahtaessa ilmoille todella suuren kiviportaille asettuneen kuoron voimasta.

Todella mahtava elämys! Katsomo heräsi hurmiostaan vasta kun kuoro esitti numeron uudestaan.

Näytännön jälkeen katsomo tyhjeni useiden uloskäyntien ansiosta varsin nopeasti ja kaupunkikin hiljeni. Useimmat katsojat saapuivat ilmeisesti järjestetyillä matkoilla lähiseudun turistikohteista, lähinnä Garda­järven alueelta.

Taide-elämys ja spektaakkeli kohtaavat

Vaikka Veronan oopperajuhlien esitykset ovat suuren luokan spektaakkeleja, ovat ne myös hienoja taide-elämyksiä jokaiselle oopperan ystävälle.

Aikaisemmin hyvin skeptisesti Veronaan suhtautunut oopperafani oli täysin myyty! Vielä kun joskus pääsisi kokemaan Veronan kestosuosikin, Verdin Aidan.

Veronan oopperajuhlien aikataulu

Veronan keskusta on säilyttänyt vanhan asunsa. Kuva: Pedro, Flickr CC
Veronan keskusta on säilyttänyt vanhan asunsa. Kuva: Pedro, Flickr CC

Veronan oopperajuhlat pidetään kesäkuun lopulta elokuun loppuun. Näytöksiä on lähes joka ilta. Liput voi ostaa etukäteen netin kautta, mutta lippuja saa saman illan näytöksiin yleensä myös paikan päältä. Alennuslippuja on alle 30- ja yli 65-vuotiaille. Permannolle myydään myös inva­paikkoja hyvinkin edullisesti.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Veronaan.

Omatoimimatkailijan on hyvä hankkia majoitus etukäteen. Katso tarjoukset Veronan hotelleihin.

Lue lisää Veronasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi