Milano-matkaopas

Milanon katedraali Duomo on kaupungin komein nähtävyys. Kuva: Ventdusud / Shutterstock

Milano on maailman muodin pääkaupunki ja ostosmatkaajien pyhiinvaelluskohde. Ostosten lisäksi Milanoon houkuttelevat matkailijoita maailman ihmeisiin kuuluvat nähtävyydet kuten mahtava tuomiokirkko Duomo ja Leonardo da Vincin maalaus Viimeinen ehtoollinen.

Tunnelmaltaan Milano on Italiassa poikkeuksellinen. Kun muut Italian kaupungit katsovat menneisyyteen, Milanossa katse on suunnattu vahvasti tulevaisuuteen.

Italian talouden veturi on dynaaminen ja vauras bisneskaupunki, jonne muutetaan, jos ei löydetä töitä kotikaupungista – ja suurin osa italialaisista pysyisi mieluiten kotikulmllaan.

Täällä heidät yllättää suurkaupungin kiihkeä elämänrytmi. Monella on vaikeuksia sopeutua, mutta monet myös tuntevat itsensä viimein vapaiksi, kun perhe ei ole koko ajan valvomassa tekemisiä ja menemisiä.

Milanolaisten sanotaankin olevan hedonisteja kiireessä. Päivän tärkeimpiä kiintopisteitä ovat aamukahvi ja alkuillan aperitiivi. Cappuccinot ja spritzes-drinkit ovat Milanossa todellinen taiteenlaji.

Myös matkakohteena Milano eroaa muista Italian kaupungeista. Keskusta ei ole samalla tapaa pittoreski kuin monessa pienemmässä ja eteläisemmässä italialaiskaupungissa. Italian sijaan Milano onkin henkisesti lähellä Keski-Eurooppaa.

Suurin osa Milanon nähtävyyksistä on pienellä alueella ydinkeskustassa, ja Milanoon tutustuu helposti lyhyelläkin kaupunkilomalla.

Milanon nähtävyydet

Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen pysäyttää, kun teoksen näkee paikan päällä Milanossa.

Milanon nähtävyyksistä ainutlaatuisin on Leonardo da Vincin seinäfresko Viimeinen ehtoollinen, yksi maailman vaikuttavimmista maalauksista. Viimeinen ehtoollinen sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkossa, ja vierailuun oikeuttava lippu on ostettava netistä hyvissä ajoin. Tarjolla on myös lippuja, joilla pääsee jonon ohi.

Milanon muita pakollisia nähtävyyksiä ovat vierekkäin sijaitsevat huikea katedraali Duomo di Milano ja oopperatalo La Scala (jonka loisto paljastuu kunnolla vasta sisätiloissa).

Nähtävyydestä käy myös upea, historiallinen ostospasaasi Galleria Vittorio Emanuele II. Lasikattoisen ostospasaasin kaupat ovat täyttä luksusta, mutta pasaasi on myös milanolaisten yhteinen olohuone, jossa istahdetaan kahville tuttuja tapaamaan.

Duomon katolla näkee mahtavan kirkon uudesta perspektiivistä.

Duomo di Milano kuvastaa Milanon vaurautta: se on Italian suurin kirkko ja yksi maailman mahtavimmista goottilaisista katedraaleista. Katedraalin katolla kannattaa käydä ihailemassa maisemia. Duomon korkeimman tornin huipulla seisoo kultainen Madonna-patsas, jonka sanotaan vartioivan Milanoa. Katedraali on suosittu nähtävyys, ja tännekin on parasta ostaa lippu etukäteen. Yksi suosituimmista lipputyypeistä sisältää opastetun kierroksen katedraalin kattokerroksessa.

Kävelymatkan päässä Duomon eläväiseltä aukiolta on Castello Sforzescon linna, jonka kohokohtia on Michelangelon veistos Rondanini Pietà. Renessanssin mestari teki omintakeista veistosta neljäntoista vuoden ajan, viimeistellen sitä vielä kuusi päivää ennen kuolemaansa.

Milanon maamerkkejä on myös Castellon puistossa sijaitseva mahtava riemukaari.

Milanon designmuseo La Triennale sijaitsee kaupungin suurimmassa puistossa, Parco Sempionessa. Museon peruskokoelma esittelee italialaisen muotoilun klassikoita.

Milanon taidemuseoista maineikkain on Pinacoteca di Brera, jossa on maalauksia niin Rafaellolta, Caravaggiolta kuin Rubensiltakin.

Retket Milanosta

Maailman romanttisimmaksi järveksi kutsuttu Comojärvi sijaitsee 75 kilometrin päässä Milanosta. Romeon ja Julian kuuluisaksi tekemään Veronaan on Milanosta parin tunnin junamatka. Veronan lähellä on Italian toinen kuuluisa järvi, Gardajärvi.

Voit varata kätevästi netistä Milanon kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Milanon kahvilat

Milanon-matkan kulttuurielämyksiin kuuluvat myös vierailut kahviloissa: italialaisen kahvin maailmanmaine sai alkunsa vuonna 1945, kun Milanossa keksittiin espressokone.

Milanon ravintolat ja milanolainen keittiö

Milanon viehättävin ravintola-alue on Naviglio Grandekanavan varrella, josta löytyy Milanon idyllinen ja boheemi puoli. Ravintoloiden hinnatkin ovat kanavan varrella ydinkeskustaa edullisempia.

Milanossa pitää maistaa ainakin Lombardian alueen erikoisuutta risottoa. Milanon nimikkoruualle risotto alla milaneselle makua antavat naudan luuydin ja sahrami.

Milanon toinen perinteinen ruoka on ossobuco alla milanese, joka sisältää vasikan potkaa ja sahramirisottoa.

Aperitivo – Milanon illan aloitus

Milanon ravintolaelämän parhaita puolia on aperitivo-kulttuuri. Kello seitsemästä eteenpäin aina iltayhdeksään asti kahvilat, baarit ja ravintolat kattavat buffet-pöydän, jonka pikkusuolaisia pääsee syömään drinkin hinnalla (yleensä alle 10 euroa).

Aperitivolle klassinen juomavalinta on spritz, joka sekoitetaan proseccosta, Camparista, kivennäisvedestä ja appelsiinista. Spritzin makean kitkerä maku voi vaatia hieman totuttelua.

Milanon aperitivo-kulttuurin sanotaan saaneen alkunsa Camparino-baarista Duomon aukiolta. Camparinossa on aivan pakko maistaa Campari-soodaa, jonka sanotaan olevan baarista kotoisin. Alkuperäinen soodakonekin on edelleen käytössä!

Milanon ostokset

Milanon historiallisen kauppapasaasin katto saa pään pyörälle.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Duomolta ja Galleria Vittorio Emanuele II:lta sijaitsee Quadrilatero della moda eli ostoskatujen alue, jota pidetään maailman muodin tärkeimpänä keskuksena. Merkkiliikkeiden ohella kaduilla on myös outlet-liikkeitä, joissa voi nauttia shoppailusta hieman kevyemmälläkin kukkarolla.

Milanon ostoskaduista ylellisin on Via Monte Napoleone. Kohtuuhintaisia merkkejä löytää puolestaan esimerkiksi Corso Vittorio Emanuelen ja Corso Buenos Airesin varrelta.

Houkutteleva ostospaikka Milanossa on myös Breran trendikäs kaupunginosa, joka liikkeissä on myynnissä etenkin italialaisia nahkatuotteita kuten kenkiä ja laukkuja.

Jos on Milanossa maanantai- tai torstaiaamuna, kannattaa suunnata Via San Marcon kirpputorille, josta voi löytää niin menneen sesongin huippumuotia kuin vintage-aarteitakin.

Milanon hotellit

Kuten muodin pääkaupunkiin sopiikin, on Milanossa muotimerkkien perustamia hotelleja kuten huipputyylikäs Hotel Bulgari. Vaikkei luottokortin kate riittäisikään Bulgarissa asumiseen, voi tunnelmasta käydä nauttimassa hotellin brunssilla tai aperitivolla (noin 20 euroa).

Nhow on entiseen tehtaaseen avattu persoonallisen tyylikäs hotelli. Sijainti taidegallerioiden, muotitalojen ja trendikkäiden ravintoloiden suosimalla Zona Tortonan alueella on verraton.

Vietnamonamour on ihanan tunnelmallinen bed & breakfast, josta kahden hengen huoneen saa alle sadalla eurolla. Hieman tyyriimpi majapaikka on yksinkertaisen tyylikäs B&B Hotel Milano Cenisio Garibaldi.

Ostello Bello Grande on suosittu ja pidetty hostelli rautatieaseman lähellä.

Katso tarjoukset Milanon hotelleihin.

Liikkuminen Milanossa

Milanossa on hyvä julkisen liikenteen verkosto. Metron ja bussien lisäksi Milanossa kulkevat raitiovaunut.

Milanon lentokentältä on kaupungin keskustaan noin 50 kilometrin matka. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 90 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Milanossa.

Lennot Milanoon

Milanoon on suoria lentoja Suomesta. Milanon ympäristössä on kolme lentokenttää: Linate, Malpensa ja Bergamo. Kannattaakin olla tarkkana miltä kentältä oma paluulento lähtee.

Bergamo on mainio matkakohde jo itsessäänkin. Perille vie Ryanair Helsingistä ja Lappeenrannasta.

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja Milanoon.

Matkaopas Milanoon

Jos haluat matkallesi mukaan perinteisen matkaopaskirjan, voi suomenkielisen teoksen Kartta+opas Milano (Otava 2019) tilata kätevästi netistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi