Milano-matkaopas

Milanon katedraali. Kuva: Ventdusud / Shutterstock

Milano on maailman muodin pääkaupunki ja ostosmatkaajien pyhiinvaelluskohde. Ostosten lisäksi Milanoon houkuttelevat matkailijoita maailman ihmeisiin kuuluvat nähtävyydet eli mahtava tuomiokirkko Duomo ja Leonardo da Vincin maalaus Viimeinen ehtoollinen. Milanon oopperatalo La Scala on maailman kuuluisimpia.

Tunnelmaltaan Milano on suurkaupunki, joka elää muodin lisäksi ja teollisuudesta. Milano on Italian talouskeskus ja vaurainta aluetta. Milanon keskusta ei olekaan samalla tapaa pittoreski kuin monessa pienemmässä ja eteläisemmässä italialaiskaupungissa. Italian sijaan Milano onkin henkisesti lähellä Keski-Eurooppaa.

Suurin osa Milanon nähtävyyksistä on pienellä alueella ydinkeskustassa, ja Milanoon tutustuukin helposti lyhyellä kaupunkilomalla.

Milanon nähtävyydet

Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen pysäyttää, kun teoksen näkee luonnossa.

Milanon nähtävyyksistä ainutlaatuisin on Leonardo da Vincin seinäfresko Viimeinen ehtoollinen, yksi maailman vaikuttavimmista maalauksista. Viimeinen ehtoollinen sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkossa, ja vierailuun oikeuttava lippu on ostettava netistä hyvissä ajoin.

Milanon muita pakollisia nähtävyyksiä ovat vierekkäin sijaitsevat huikea katedraali Duomo di Milano ja oopperatalo La Scala (jonka loisto paljastuu kunnolla vasta sisätiloissa).

Nähtävyydestä käy myös upea, historiallinen ostospasaasi Galleria Vittorio Emanuele II. Lasikattoisen ostospasaasin kaupat ovat täyttä luksusta, mutta pasaasi on myös milanolaisten yhteinen olohuone, jossa istahdetaan kahville tuttuja tapaamaan.

Duomon katolla näkee mahtavan kirkon uudesta perspektiivistä.

Duomo di Milano kuvastaa Milanon vaurautta: se on Italian suurin kirkko ja yksi maailman mahtavimmista goottilaisista katedraaleista. Katedraalin katolla kannattaa käydä ihailemassa maisemia. Duomon korkeimman tornin huipulla seisoo kultainen Madonna-patsas, jonka sanotaan vartioivan Milanoa. Katedraali on suosittu nähtävyys, ja tännekin kannattaa ostaa lippu etukäteen.

Kävelymatkan päässä Duomon eläväiseltä aukiolta on Castello Sforzescon linna, jonka kohokohtia on Michelangelon veistos Rondanini Pietà. Renessanssin mestari teki omintakeista veistosta neljäntoista vuoden ajan, viimeistellen sitä vielä kuusi päivää ennen kuolemaansa.

Milanon maamerkkejä on myös Castellon puistossa sijaitseva mahtava riemukaari.

Milanon designmuseo La Triennale sijaitsee kaupungin suurimmassa puistossa, Parco Sempionessa. Museon peruskokoelma esittelee italialaisen muotoilun klassikoita.

Milanon taidemuseoista maineikkain on Pinacoteca di Brera, jossa on maalauksia niin Rafaellolta, Caravaggiolta kuin Rubensiltakin.

Retket Milanosta

Maailman romanttisimmaksi järveksi kutsuttu Comojärvi sijaitsee 75 kilometrin päässä Milanosta. Romeon ja Julian kuuluisaksi tekemään Veronaan on Milanosta parin tunnin junamatka. Veronan lähellä on Italian toinen kuuluisa järvi, Gardajärvi.

Voit varata kätevästi netistä Milanon kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Milanon kahvilat

Milanon-matkan kulttuurielämyksiin kuuluvat myös vierailut kahviloissa: italialaisen kahvin maailmanmaine sai alkunsa vuonna 1945, kun Milanossa keksittiin espressokone.

Milanon ravintolat ja milanolainen keittiö

Milanon viehättävin ravintola-alue on Naviglio Grandekanavan varrella, josta löytyy Milanon idyllinen ja boheemi puoli. Ravintoloiden hinnatkin ovat kanavan varrella ydinkeskustaa edullisempia.

Milanossa pitää maistaa ainakin Lombardian alueen erikoisuutta risottoa. Milanon nimikkoruualle risotto alla milaneselle makua antaa naudan luuydin ja sahrami.

Milanon toinen perinteinen ruoka on ossobuco alla milanese, joka sisältää vasikan potkaa ja sahramirisottoa.

Aperitivo – Milanon illan aloitus

Milanon ravintolaelämän parhaita puolia on aperitivo-kulttuuri. Kello seitsemästä eteenpäin aina iltayhdeksään asti kahvilat, baarit ja ravintolat kattavat buffet-pöydän, jonka pikkusuolaisia pääsee syömään drinkin hinnalla (yleensä alle 10 euroa).

Aperitivolle klassinen juomavalinta on spritz, joka sekoitetaan proseccosta, camparista, kivennäisvedestä ja appelsiinista. Spritzin makean kitkerä maku voi vaatia hieman totuttelua.

Milanon aperitivo-kulttuurin sanotaan saaneen alkunsa Camparino-baarista Duomon aukiolta. Camparinossa on aivan pakko maistaa Campari-soodaa, jonka sanotaan olevan baarista kotoisin. Alkuperäinen soodakonekin on edelleen käytössä!

Milanon ostokset

Milanon historiallisen kauppapasaasin katto saa pään pyörälle.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Duomolta ja Galleria Vittorio Emanuele II:lta sijaitsee Quadrilatero della moda eli ostoskatujen alue, jota pidetään maailman muodin tärkeimpänä keskuksena. Merkkiliikkeiden ohella kaduilla on myös outlet-liikkeitä, joissa voi nauttia shoppailusta hieman kevyemmälläkin kukkarolla.

Milanon ostoskaduista ylellisin on Via Monte Napoleone. Kohtuuhintaisia merkkejä löytää puolestaan esimerkiksi Corso Vittorio Emanuelen ja Corso Buenos Airesin varrelta.

Houkutteleva ostospaikka Milanossa on myös Breran trendikäs kaupunginosa, joka liikkeissä on myynnissä etenkin italialaisia nahkatuotteita kuten kenkiä ja laukkuja.

Jos on Milanossa maanantai- tai torstaiaamuna, kannattaa suunnata Via San Marcon kirpputorille, josta voi löytää niin menneen sesongin huippumuotia kuin vintage-aarteitakin.

Milanon hotellit

Kuten muodin pääkaupunkiin sopiikin, on Milanossa muotimerkkien perustamia hotelleja kuten huipputyylikäs Hotel Bulgari. Vaikkei luottokortin kate riittäisikään Bulgarissa asumiseen, voi tunnelmasta käydä nauttimassa hotellin brunssilla tai aperitivolla (noin 20 euroa).

Nhow on entiseen tehtaaseen avattu persoonallisen tyylikäs hotelli. Sijainti taidegallerioiden, muotitalojen ja trendikkäiden ravintoloiden suosimalla Zona Tortonan alueella on verraton.

Vietnamonamour on ihanan tunnelmallinen bed & breakfast, josta kahden hengen huoneen saa alle sadalla eurolla. Alle 50 eurolla saa majapaikan yksinkertaisen tyylikkäästä B&B Hotel Milano Cenisio Garibaldista.

Katso tarjoukset Milanon hotelleihin.

Liikkuminen Milanossa

Milanossa on hyvä julkisen liikenteen verkosto. Metron ja bussien lisäksi Milanossa kulkevat raitiovaunut.

Milanon lentokentältä on kaupungin keskustaan noin 50 kilometrin matka. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 90 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Milanossa.

Lennot Milanoon

Milanoon on suoria lentoja Suomesta. Milanon ympäristössä on kolme lentokenttää: Linate, Malpensa ja Bergamo. Kannattaakin olla tarkkana miltä kentältä oma paluulento lähtee.

Vertaa Finnairin, Norwegianin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja Milanoon.

Katso parhaat matkatarjoukset ja edulliset äkkilähdöt Italiaan Top10Matkatarjoukset-sivulta.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi