Pisa – opas kaltevan tornin kaupunkiin

Pisan kalteva torni. Kuva: Sergey Peterman / Shutterstock

Pisan kalteva torni on niin kuuluisa, että se voi etukäteen tuntua jo kliseeltä. Mutta vakuutamme: Pisan kaltevaa tornia kannattaa käydä katsomassa. Torni kuuluu niihin maailman upeimpiin nähtävyyksiin, joille kuvat eivät tee oikeutta.

Pisan kalteva torni ei ole suotta yksi maailman kuuluisimmista nähtävyyksistä: paikan päällä katsottuna se todella on hämmästyttävän kallellaan – enemmän kuin etukäteen moni uskoisikaan.

Suurin osa matkailijoista vain käväisee Pisassa kaltevaa tornia katsomassa, mutta parhaiten torni pääsee oikeuksiinsa, jos jää yöksi Pisaan ja käy ihailemassa tornia niin iltapäivän kultaisessa valossa kuin kaikessa rauhassa aikaisin aamusta.

Jos Pisalla, alle 100 000 asukkaan pikkukaupungilla, onkin maine yhden ihmeen kaupunkina, turistiryhmien kaikottua se paljastuukin varsin mukavaksi paikaksi viettää päivä tai pari.

Keskustan jakaa kahtia Arno-joki, jonka varrella Pisa on idyllisimmillään.

Ihmeiden kenttä

Keskiajalla Pisa oli rikas merivalta, joka hallitsi mahtavan laivastonsa voimin lukuisia rannikkojen kauppapaikkoja Kataloniasta Turkkiin asti. Voimansa merkiksi pisalaiset päättivät rakentaa upean katedraalin.

Vuonna 1118 käyttöön vihitty Pisan katedraali on jo itsessään upea näky, joka hurmaa koristelujensa rytmikkyydellä, moninaisuudella ja hienostuneisuudella. Sisältä sen kattokasetit on koristeltu 24 karaatin kullalla.

Rakennustyöt eivät päättyneet tuomiokirkon valmistumiseen: sen viereen alettiin rakentaa huikean koristeellista kastekirkko Battisteroa, merkkihenkilöiden hautapaikkaa Camposantoa ja tuomiokirkon kellotornia.

Jos Pisa tunnetaankin parhaiten tornistaan, on koko Piazza del Duomo yksi keskiaikaisen rakennustaiteen ihmeistä. Aukio tunnetaankin lempinimellä Piazza dei Miracoli, Ihmeiden kenttä.

Nimitys ”Ihmeiden kenttä” kuvastaa ainutlaatuista harmoniaa, jolla yli 200 vuoden aikana syntyneet lumenvalkoiset rakennukset liittyvät yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Paha vain, että Pisan keskusta oli epävakaalla suomaalla. Skeptikot pitävät ihmeenä sitä, ettei Pisan kalteva torni ole vieläkään kaatunut.

Pisan kalteva torni

Pisan katedraalin tornia alettiin rakentaa vuonna 1173. Kun oli edetty kolmanteen kerrokseen, maapohja alkoi antaa periksi ja torni kallistua uhkaavasti. Rakentaminen jouduttiin keskeyttämään sadaksi vuodeksi.

Samoihin aikoihin päättyi myös Pisan kultakausi. Koko 1200-luvun Pisa pystyi vain vaivoin säilyttämään asemansa kilpailijoidensa rinnalla. Mutta kellotapulista oli tullut pisalaisille kunnia-asia.

Rakentamista jatkettiin. Tornia pyrittiin oikaisemaan siten, että ylemmät kerrokset rakennettiin kallistuman puolelta hieman korkeammiksi, jotta torni lähentelisi kokonaisuutena pystysuoraa.

Tuloksena oli se, että torni ei ole ainoastaan kalteva vaan myös käyrä.

Useiden keskeyttämisten jälkeen 55 metriä korkea valkoinen marmoritorni saatiin vihdoin valmiiksi vuonna 1370, kun Pisan mahti oli muisto vain. Muualla Italiassa tosin vitsaillaan tänä päivänäkin, että pisalaiset elävät edelleen suuruuden ajan muistoissaan.

Valkoisesta marmorista rakennettu torni on yksinkertainen, ontto rakennelma, jota ympäröivät kuusi päällekkäistä pylväskäytävää. Koristelu toistaa tuomiokirkon päätykolmion pylväikköaihetta.

Pisan kalteva torni on esimerkki siitä, kuinka virhe ja epätäydellisyys voi tehdä kokonaisuudesta täydellistä paremman.

Maagisimmillaan torni on aamun ja myöhäisen iltapäivän tunteina, jolloin valo on kauneimmillaan ja päiväretkeläiset kaikonneet.

Sisäänpääsy Pisan kaltevaan torniin maksaa noin 20 euroa. Jonot kertyvät usein pitkiksi, sillä puolen tunnin kierrokselle torniin pääsee kerrallaan alle 50 ihmistä. Kannattaakin harkita noin 25 euron hintaisen ”jonon ohi” -lipun ostamista etukäteen netistä.

Toki vierailu tornissa on mielenkiintoinen. Kellotasanteelle johtaa 293 askelmaa. Tornin kaltevuus aiheuttaa kävijässä edestakaisen huojumisen tunteen.

Torniin kiipeämisen jälkeen kannattaa tutustua tarkemmin myös muihin Ihmeiden kentän rakennuksiin.

Matka Pisaan

Norwegian lentää Helsingistä Pisaan kahdesti viikossa. Jos haluaa matkustaa Finnairilla, helpointa on lentää Bolognaan, josta juna Firenzen kautta kestää pari tuntia ja maksaa noin kymmenen euroa. Firenzessä toki kannattaa pysähtyä ainakin päiväksi ihailemaan Daavid-patsasta ja muita maailmanluokan taideaarteita!

Firenzestä käsin voi myös osallistua opastetulle päiväretkelle Pisaan.

Majoitus Pisassa

Jos etsii edullista majoitusta Pisassa, mainio paikka on rautatieaseman takana sijaitseva Villa Matilde. Majatalo on yksinkertainen, mutta omistajat sydämellisiä. Pisan tornille kävelee puolessa tunnissa, mutta mikäs siinä, kun samalla tulevat keskustan maisemat tutuiksi.

Jos haluaa yöpyä aivan Pisan kaltevan tornin vieressä, hyvä valinta on Residenza d’Epoca Relais I Miracoli, jossa tornia voi ihailla suoraan oman huoneen ikkunasta. Herkullinen aamiainen tarjoillaan hotellin alakerrassa olevassa kahvilassa.

Katso tarjoukset Pisan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi