Capitoliumin museot – kohtaa Romulus ja Remus

Capitolium on kuuluisin Rooman seitsemästä kukkulasta. Täällä, Forum Romanumin päässä, sijaitsi antiikin Rooman tärkein temppeli. Ylijumala Jupiterille omistettu temppeli oli koristeltu patsain, alttarein ja kultaisin kattotiilin.

Temppeli hylättiin kristinuskon tultua Rooman valtionuskonnoksi, ja lopulta Roomaan hyökänneet vandaalit ryöstivät temppelin aarteet.

1500-luvulla Capitoliumin kukkula laitettiin kokonaan uusiksi, kun sille rakennettiin uudet palatsit ja aukio Piazza del Campidoglio. Suunnitelmista vastasi sankariarkkitehti ja taiteilija Michelangelo. Palatsit toimivat nykyisin Capitoliumin museona.

Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas

Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas
Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan kopio koristaa Capitoliumin aukiota. Kuva: StevoLeBlanc / Pixabay

Capitoliumin aukiota koristaa Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan kopio.

Alkuperäinen, noin 170-luvulla jaa. valettu pronssipatsas on esillä Capitoliumin museossa. Kyseessä on maailman vanhin säilynyt ratsastajapatsas. Roomassa oli kyllä muitakin ratsastajapatsaita, mutta ne tuhottiin keskiajalla epäjumalankuvina.

Marcus Aureliuksen patsas säästyi, koska sen luultiin esittävän Konstantinus Suurta, joka teki Roomasta kristityn.

Capitoliumin museot

Capitoliumin susi
Capitolin museoiden kuuluisin patsas esittää Romulusta ja Remusta imettävää naarassutta. Kuva: Djedj / Pixabay

Capitoliumin museot, Musei Capitolini, on muutenkin yksi Rooman kiehtovimmista museoista. Museon nimi on vähän hämäävä. Se on monikossa, koska museo koostuu kahdesta rakennuksesta. Käytännössä kyseessä on kuitenkin yksi museo. Rakennukset yhdistää maanalainen yhdyskäytävä.

Romulus ja Remus -patsas

Museon kuuluisin patsas on historiankirjojen kuvituksista tuttu Capitoliumin susi.

Susi imettää Rooman kahta pientä poikaa Romulusta ja Remusta, joista tuli legendan mukaan Rooman perustajia. Lopulta pojat riittaantuivat kaupungin hallitsemisesta ja Romulus surmasi Remuksen.

Jos olisi käynyt toisinpäin, taidettaisiin puhua Rooman sijaan antiikin Remuksesta.

Konstantinus Suuren jättipatsaan palaset

Museon toinen kohokohta ovat sisäpihalla esillä olevat Konstantinus Suuren jättipatsaan palaset. Jo patsaan päällä on korkeutta kaksi ja puoli metriä, ja irrallisesta nyrkistä jättimäinen sormi osoittaa opettavaisesti kohti taivasta.

Jättimäisissä palasissa on absurdia lumoa – millaiselta istuva patsas mahtoikaan näyttää, kun se koristi Forum Romanumilla valtakunnan kaupungin suurinta kirkkoa, Maxentiuksen basilikaa?

Capitoliumin museoon voi varata etukäteen paikan opastetulla kierroksella (englanniksi).

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi