Rimini – rantaloma italialaisittain

Rimini, Italia. Kuva: Zhukov Oleg / Shutterstock

Rimini on Italian kuuluisin rantakohde, hyvässä ja pahassa. Riminin 15 kilometriä pitkä ranta on leveä ja komea – ja todella suosittu. Rannan peittävät melkein kauttaaltaan loputtomat rantatuolien ja auringonvarjojen rivistöt.

Hotelleja Riminillä on yli tuhat. Kesällä ne täyttyvät rantalomailijoista, muina vuodenaikoina konferenssimatkailijoista.

Omaa rauhaa Riminiltä ei kannata etsiä, vaan ottaa kokemus kulttuurikokemuksena. Tällaista on rantalomailu kaikkein italialaisimmillaan.

Suurin syy matkustaa Riminille on kaupungin kuuluisin asukas, Riminillä vuonna 1920 syntynyt elokuvaohjaaja Frederico Fellini, joka ammensi lapsuuskokemuksistaan useisiin elokuviinsa, etenkin mestariteokseensa Amarcord. Elokuva tosin kuvattiin Riminin sijaan pääosin elokuvastudioilla Roomassa.

Kaupunki on tosin muuttunut lähes tunnistamattomaksi Fellinin ajoista. Kaupunkia pommitettiin pahoin toisessa maailmansodassa, ja sen jälkeen turismi on kasvanut valtaviin mittasuhteisiin.

Fellinin elokuvista tuttua tunnelmaa Riminillä on oikeastaan säilynyt vain kaupungin legendaarisimmassa hotellissa, Grand Hotel Riminissä, joka onkin Amarcordissa keskeisessä osassa.

Grand Hotel Rimini

Grand Hotel Rimini kuuluu Italian klassisimpiin hotelleihin. Pikkupoikana Fellini tapasi vakoilla puiden takaa, miten rikkaat ja kuuluisat viettivät palatsimaisessa hotellissa leppoisaa elämää, la dolce vitaa. Maineeseen noustuaan Fellinistä itsestään tuli hotellin vakiovieras – silloin kun hän viitsi palata lapsuutensa muuttuneisiin maisemiin.

Fellini oli lempisviitissään vuonna 1993, kun hän sai sydänkohtauksen kesken puhelinkeskustelun. Luurin toisessa päässä ollut ystävä hälytti paikalle hotellin henkilökunnan. Fellini löydettiin lattialta makaamasta, ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa Roomassa.

Grand Hotel Riminin toinen kuuluisa asukas vieras oli Egyptistä maanpakoon ajettu kuningas Farouk, joka viihtyi 1950-luvun alussa hotellissa. Kruununsa menettänyt, ylipainoinen ja pornografiaan mieltynyt kuningas bongattiin hotellin suuresta tanssialista ainoana vaatetuksenaan fetsihattu.

Grand Hotel Rimini huoneet alkaen 200 euroa. Myös Fellinin sviittiin pääsee yöpymään.

Riminin nähtävyydet

Riminin nähtävyyksiin kuuluu Mini-Italia eli Italia in Miniatura.

Grand Hotel Riminin ohella Fellinin ajoista on säilynyt myös elokuvateatteri Fulgor, joka on muutettu elokuvataiteen museoksi. Fulgorissa Fellini katsoi ensimmäiset elokuvansa, ja parikymppisenä hän sai elokuvateatteriin vapaalippuja piirtämiään elokuvatähtien karikatyyreja vastaan.

Fellinin hauta on Riminin hautuumaalla.

Kierrellä kannattaa myös Riminin vanhassa kaupungissa. Rimini oli tärkeä satamakaupunki on Rooman valtakunnan aikaan, mistä on säilynyt muistona muun muassa komea riemukaari.

Erityisen tunnelmallista seutua on Borgo San Giuliano, vanha kalastajien kaupunginosa.

Kitsimpää osastoa edustaa Rimimissä toimiva Italia in Miniatura, jossa esitellään Italian kuuluisia nähtävyyksiä pienoiskoossa.

Riminin retkikohteet

Riministä kannattaa käydä päiväretkellä Ravennassa, jonka Bysantin aikaiset kirkot ovat Unescon maailmanperintökohde. Kirkkoja koristavat huikean kauniit mosaiikit.

Toinen kiehtova retkikohde on Riminin vieressä Cesenassa sijaitseva maailman julkinen vanhin kirjasto, jo vuonna 1452 avattu Malatestianan kirjasto.

Myös itsenäinen San Marino on aivan Riminin vieressä.

Riminin ravintolat

Mainio ravintola on vanhassa kaupungissa sijaitseva, paikallisen perheen pitämä Pic Nic (Via Tempio Malatestiano30). Erinomaista pastaa ja mereneläviä.

Ostokset

Riminin tärkein ostoskatu on Corso d’Augusto, jonka varrella Fellinikin asui lapsena.

Majoitus Riminillä

Riminin nimi voi kuulostaa hienolta ja ylelliseltä, mutta hotelleja on niin paljon – ja Italiassa hienompiakin rantakohteita –  että Riministä löytää yleensä hotellin sangen edullisesti.

Jos ei ole varaa kuuluisaan Grand Hotel Riminiin, kelpo vaihtoehto on Hotel La Gradiska eli tuttavallisesti Katiska. Sijainti on erinomainen kivenheiton päässä rannalta, eikä rautatieaemallekaan ole pitkä kävely.

Katso tarjoukset Riminin hotelleihin.

Matka Riminille

Rimini sijaitsee puolentoista tunnin matkan päässä Bolognasta. Kaupungin lentokenttä on nimetty Fellinin mukaan. Katso lentotarjoukset Riminille.

Riminille tehdään Suomesta myös pakettimatkoja.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi