Venetsia – opas maailman kauneimpaan kaupunkiin

Venetsia on kuin sadusta.

Venetsia on kuin todeksi tullut satu, maailman kaunein kaupunki. Kuten Truman Capote kirjoitti: ”Venetsia on kuin söisi kokonaisen suklaakonvehtirasian kerralla.”

Goethe puolestaan julisti, että Venetsiaa voi verrata vain siihen itseensä. Tarvitseeko antaa enempää suosituksia Venetsialle matkakohteena?

Kaikessa kliseisyydessäänkin Venetsia on yksi upeimmista paikoista, jonka tältä pallolta voi löytää. Ei voi sanoa nähneensä maailmaa, jos ei ole maistanut Venetsiaa.

Venetsian historia on vähintään yhtä lumoava kuin kaupungin palatsien kyllästämä arkkitehtuuri. Venetsia toimi vuosisadat itsenäisenä, tasavaltaisena kaupunkivaltiona, joka hallitsi Adrianmerta ja isoja osia Dalmatian rannikkoa lähes 800 vuoden ajan.

Yksityisyydestään tarkat venetsialaiset liikkuivat usein kaupungissaan julkisilla paikoilla naamarit kasvojensa suojana. Niistä ajoista muistuttavat edelleen Venetsian lumoavat karnevaalit.

Venetsian nähtävyydet

Grand Canal, Venetsia. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

Venetsian ikonisimpia nähtävyyksiä on Pyhän Markuksen tori, yksi maailman upeimmista aukioista. Pyhän Markuksen torille antaa satumaisen muodon itämaisen näköinen Pyhän Markuksen basilika. Venetsian kuuluisin turisti, kirjailija Goethe, kutsui basilikaa osuvasti jättimäiseksi äyriäiseksi. Vieressä kohoaa toinen Venetsian kuuluisa maamerkki Pyhän Markuksen kellotorni.

Pyhän Markuksen tori täyttyy päivisin turisteista, ja kannattaakin saapua ihailemaan aukiota myös myöhään yöllä tai varhain aamulla, jolloin autiolla aukiolla vallitsee mystinen tunnelma.

Myös Venetsian suurin kanava, Canal Grande, on kauneimmillaan öisin, kun osa palatseista on valaistu. Hienot näkymät Canal Grandelle avautuvat esimerkiksi kanavan suulta sillalta Ponte dell’Accademia.

Venetsian kanavia pitkin liikkuu tunnelmallisesti gondoleilla ja kätevämmin puksuttavilla vaporetto-vesibusseilla. Erityisen hyvä liikkumaväline on vesibussilinja numero 1, joka kulkee Canal Grandea pitkin hitaammin kuin muut vaporettot.

Venetsian silloista kuuluisimmat ovat tietysti Canal Granden ylittävä Rialton silta ja pieni Kuiskausten silta, joka yhdistää Dogen palatsin vankityrmiin.

Rialton sillan vieressä on Rialton tori, jossa kannattaa käydä aamulla katsomassa venetsialaisia toriostoksilla.

Venetsian muita hienoja nähtävyyksiä ovat hallitsijan eli dogen palatsi Palazzo Ducale ja taidemuseo Gallerie dell’Accademia. Venetsian nähtävyydet voi myös hyvin jättää omaan arvoonsa: parhaiten Venetsiasta nauttii kuljeskelemalla ympäriinsä suuntaa vailla.

Voit varata kätevästi netistä Venetsian museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Venetsian ooppera

Venetsiassa kannattaa varata ainakin yksi ilta oopperalle: Venetsian oopperatalo Teatro La Fenice on Euroopan kauneimpia. Ohjelmistokin on huippuluokkaa.

Alun perin oopperatalo valmistui vuonna 1792, mutta talo on palanut ja rakennettu uudelleen monta kertaa. Siitä tulee teatterin nimikin La Fenice, Feeniks-lintu.

Venetsian karnevaalit

Karnevaalinaamioita Venetsiassa. Kuva: Petr Jilek / Shutterstock

Venetsian karnevaalit osuvat yleensä helmikuulle. Suurin osa karnevaalien juhlista on palatsien yksityisyydessä, mutta Dogen juhliin (Il Ballo del Doge) voi matkailijakin ostaa pääsylipun. Muista pakata mukaan paras naamiaisasusi!

Retket Venetsiasta

Venetsiasta kannattaa tehdä päiväretkiä lähisaarille. Murano tunnetaan lasistaan ja Lido hiekkarannoistaan. Burano on värikkäiden kalastajien talojen söpö saari.

Venetsian ravintolat, kahvilat ja baarit

Venetsian kuuluisin kahvila on Pyhän Markuksen torilla sijaitseva, vuonna 1720 perustettu Caffè Florian, jossa Casanovakin tapasi istua kaakaolla. Kahvin sijaan Venetsia onkin kaakaon kaupunki. Kuppi kiisselimäisen paksua kaakaota Caffè Florianissa maksaa kymmenisen euroa, mikä ei ole paha hinta historian havinasta.

Venetsian toinen legendaarinen kuppila on vuonna 1931 avattu Harry’s Bar (Calle Vallaresso 1323), joka oli Hemingwayn kantapaikkoja Venetsiassa. Harry’s Barin perustajan Giuseppe Ciprianin sanotaan keksineen paitsi Bellini-drinkin, myös raa’asta lihasta koostuvan carpaccio-alkuruuan. Varaudu maksamaan proseccosta ja persikkamehusta sekoitetusta Bellini-drinkistä 20 euroa.

Venetsian hauskoihin puoliin kuuluu sekin, että paikallisiin perinteisiin kuuluu nauttia viiniä heti aamusta. Viinibaarit avaavat jo aamuyhdeksältä, jolloin niissä käydään nauttimassa pientä naposteltavaa viinilasillisen tai parin kera.

Venetsian hotellit

Venetsian hotelleista kuuluisin on tunnelmallinen, vuonna 1880 perustettu Metropole, jossa ovat nukkuneet niin Marcel Proust kuin Sigmund Freudkin. Ennen hotelliksi muuttumistaan rakennus oli osa La Pietàn kirkkoa, jossa Venetsian kuuluisin säveltäjä Antonio Vivaldi opetti orvoille musiikkia ja sävelsi maineikkaimmat teoksensa.

Hilton Molino Stucky toimii puolestaan entisessä pastatehtaassa. Hotellin uima-altaalta ja kattoterassin baarilta aukeavat hienot näkymät. Nimensä hotelli on saanut pastatehtaan perustajalta, Giovanni Stuckyltä, joka tosin oli niin veemäinen työnantaja, että hänet surmasi oman tehtaan työntekijä.

Paljon edullisempia, mutta yhtä lailla tunnelmallisia hotelleja ovat esimerkiksi entisen antiikkikauppiaan kodissa toimiva Al Ponte Mocenigo ja La Residenza. Jälkimmäinen sijaitsee Campo Bandiera e Moron aukiolla, jonka San Giovanni in Bragora -kirkossa Vivaldi kastettiin.

Edullinen Pensione Guerrato sijaitsee puolestaan Rialton torin vieressä vanhassa palatsissa, jossa yöpyi aikoinaan myös ristiretkeläisiä.

Katso tarjoukset Venetsian hotelleihin.

Mitä Venetsiaan kannattaa pakata mukaan?

Jos matkustat Venetsiaan talvella, pakkaa mukaan lämmintä vaatetta: talvisin Venetsian lämpötila on usein viiden asteen tienoilla. Pakkaa talvella mukaan myös kumisaappaat, jos Venetsian torien ja katujen ylle vyöryy tulvavesi eli aqua alta.

Paras aika matkustaa Venetsiaan

Saammeko kertoa salaisuuden? Unohda kesä, jolloin Venetsia täyttyy turisteista. Matkusta Venetsiaan talvella: silloin kanavien kaupunki on kauneimmillaan. Talvella Venetsia kääriytyy tunnelmalliseen usvaan, eikä matkailijoita näy missään.

Talvella myös Venetsian hotellien hintataso on edullisimmillaan, helposti vain puolet kesän hinnoista. Ja vapaita huoneita löytää helposti keskustastakin.

Talvella voi toki myös sataa paljon ja kanavat tulvia, mutta siitä viis: talvella tulee todeksi Venetsian lempinimi, La Serenissima, Kaikkein seesteisin.

Ja kun Venetsiaa on oppinut rakastamaan, voi siellä vierailla kesälläkin. Sillä Venetsian kokemiseen ei yksi loma riitä – Venetsia kietoo otteeseensa ja Venetsiaan tulee matkustettua yhä uudestaan.

Matka Venetsiaan

Suurin osa turisteista käy Venetsiassa päiväreissulla. Sitä virhettä ei kannata tehdä! Missään nimessä ei pidä ajatella, että Venetsian voisi kokea vain päiväretkellä kaupunkiin. Pelkkänä päiväturistina käyminen on sulaa hulluutta! Venetsia pitää kokea paitsi eri vuodenaikoina, myös eri vuorokaudenaikoina.

Venetsiaan on Suomesta suoria lentoja. Lautalla pääsee Kroatian Pulaan.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Venetsiaan.

Venetsia kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Venetsiasta ja auta lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Venetsian-matka.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi