Venetsia – opas kanavien ja Casanovan kaupunkiin

Venetsia
Näkymä Rialton sillalta. Kuva: Rebe Adelaida / Unsplash

Venetsia on kuin todeksi tullut satu, maailman kaunein kaupunki. Kuten Truman Capote kirjoitti: ”Venetsia on kuin söisi kokonaisen suklaakonvehtirasian kerralla.”

Goethe puolestaan julisti, että Venetsiaa voi verrata vain siihen itseensä. Tarvitseeko antaa enempää suosituksia Venetsialle matkakohteena?

Kaikessa kliseisyydessäänkin Venetsia on yksi upeimmista paikoista, jonka tältä pallolta voi löytää. Ei voi sanoa nähneensä maailmaa, jos ei ole maistanut Venetsiaa.

Venetsian historia on vähintään yhtä lumoava kuin kaupungin palatsien kyllästämä arkkitehtuuri. Venetsia toimi vuosisadat itsenäisenä, tasavaltaisena kaupunkivaltiona, joka hallitsi Adrianmerta ja isoja osia Dalmatian rannikkoa lähes 800 vuoden ajan.

Yksityisyydestään tarkat venetsialaiset liikkuivat usein kaupungissaan julkisilla paikoilla naamiot kasvojensa suojana. Niistä ajoista muistuttavat edelleen Venetsian lumoavat karnevaalit.

Venetsian nähtävyydet ja retket

Entäpä Venetsian nähtävyydet? Kaupungissa on vain muutama aivan pakollinen nähtävyys, ja nekin on nopeasti nähty: Pyhän Markuksen tori, Canal Grande ja Rialton silta.

Ja sehän on vain hyvä asia. Kun ne on nähnyt, voi loppuajan kuljeskella hyvällä omallatunnolla Venetsian ihania kujia ja kanavanvarsia ja antaa sattuman tuoda vastaan pienempiä nähtävyyksiä.

Kovin tarkkaa reittiä ei edes kannata suunnitella, sillä sen verran labyrinttimainen kaupunki Venetsia on.

Jos aikaa on enemmän kuin pari päivää, niin kannattaa suunnata myös Venetsian vieressä oleville saarille.

Murano tunnetaan lasistaan ja Lido hiekkarannoistaan. Burano on värikkäiden kalastajatalojen söpö saari. Ihana majapaikka Lidossa on Villa Delle Palme, jossa tunnelma on vähän kuin romanttisessa, italialaisessa versiossa Muumitalosta.

Voit varata kätevästi netistä Venetsian museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput. Tarjolla on myös opastettuja kaupunkikierroksia, konserttiluppuja ja tietysti gondoliristeilyjä Venetsian maailmankuuluissa kanaaleissa.

Pyhän Markuksen tori – Venetsian paras nähtävyys

Venetsia San Marco
Pyhän Markuksen tori. Aukion päädyssä Pyhän Markuksen basilika ja sen vieressä meren rannalla Dogen palatsi. Etualalla kellotorni Campanile. Kuva: Canmandawe / Unsplash

Venesian kuuluisin nähtävyys on Pyhän Markuksen tori, yksi maailman kauneimmista aukioista. Aukiota koristaa upea, itämaisen näköinen Pyhän Markuksen basilika, jota Goethe kuvasi osuvasti jättiläishyönteiseksi.

Aukiolla kohoaa myös Venetsian maamerkkeihin kuuluva kellotorni, 99 metriä korkea Campanile. Huipulle voi nousta ihailemaan Venetsian maisemia yläilmoista.

Kun Venetsia eli kulta-aikaansa 1300-luvulta 1400-luvulle, Pyhän Markuksen tori oli Silkkitien päätepiste. Torille tuotiin myyntiin idästä myyntiin mausteita ja silkkiä, jotka jatkoivat Venetsiasta matkaa muualle Eurooppaan.

Venetsian kulta-aika alkoi hiipua, kun portugalilaiset avasivat Vasco da Gaman johdolla 1500-luvun vaihteessa meritien Intiaan.

Dogen palatsi ja Huokausten silta

Pyhän Markuksen aukion reunalla on koristeellinen Dogen palatsi, josta käsin tasavaltaista Venetsiaa aikoinaan hallittiin. Huokausten silta johtaa palatsista vankityrmiin.

Dogen palatsin kulmalla, veden äärellä, on pylvään nokassa Venetsian symboli, Pyhän Markuksen leijona.

Jopa aivan Pyhän Markuksen torin vierestä voi löytyä kohtuuhintaista majoitusta, minkä todistaa viihtyisä Locanda Casa Querini.

Caffè Florian – Venetsian kuuluisin kahvila

Pyhän Markuksen torilla sijaitsee myös Venetsian kuuluisin kahvila, vuonna 1720 avattu Caffè Florian. Täällä Casanovakin tapasi istua kaakaolla. Kahvin sijaan Venetsia onkin kaakaon kaupunki.

Kuppi kiisselimäisen paksua kaakaota Caffè Florianissa maksaa kymmenisen euroa, mikä ei ole aivan mahdoton hinta historian havinasta.

Canal Grande jakaa Venetsian kahtia

Canal Grande on Venetsian kuuluisin nähtävyys. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

Pyhän Markuksen torin vierestä alkaa Venetsian suurin kanava, Canal Grande, joka jakaa kaupungin kahtia. Canal Granden toisessa päässä on Venetsian rautatieasema (Stazione di Venezia Santa Lucia).

Vuosisatojen ajan Rialto oli ainoa silta, joka ylitti Canal Granden. Nykyisin siltoja on neljä. Jos siltaa ei ole sopivasti kohdalla, kanavan voi ylittää myös edullisesti traghetto-lautoilla (kaksi euroa), jotka näyttävät gondoleilta mutta pulskemmalta. Traghettoja ohjaa aina kaksi gondolieeria.

Canal Grandea pitkin liikkuu kätevästi vaporetto-vesibusseilla. Erityisen mukava on vaporettolinja numero 1, joka kulkee Canal Grandea pitkin hitaammin kuin muut vesibussit.

Kauneimmillaan kanava on iltaisin ja öisin, kun osa palatseista on valaistu.

Harry’s Bar – Venetsian kuuluisin baari

Aivan Canal Granden suulla, kulman takana Pyhän Markuksen torista, on Venetsian kuuluisin kuppila. Vuonna 1931 perustettu Harry’s Bar (Calle Vallaresso 1323) oli Hemingwayn kantapaikkoja Venetsiassa. Tietenkin.

Harry’s Barin perustajan Giuseppe Ciprianin sanotaan keksineen paitsi proseccosta ja persikkamehusta sekoitetun Bellini-drinkin, myös raa’asta lihasta koostuvan carpaccio-alkuruuan vuonna 1950.

Maineeseensa nähden Harry’s Bar on sisältä hyvin pelkistetyn näköinen, vaikka tarjoilijoilla on sentään valkoiset pikkutakit. Kallis baari kyllä on. Varaudu maksamaan Bellini-drinkistä 20 euroa.

Venetsian hauskoihin puoliin kuuluu se, että paikallisiin perinteisiin kuuluu nauttia viiniä heti aamusta. Viinibaarit avaavat jo aamuyhdeksältä, jolloin niissä käydään nauttimassa pientä naposteltavaa viinilasillisen tai parin kera.

Jos Venetsian ruokakulttuuri kiinnostaa, kannattaa osallistua katuruokakierrokselle, jonka aikana muun muassa vieraillaan kalatorilla ja maistellaan paikallisia tapaksia.

Ponte dell’Accademia vie museoiden Dorsoduroon

Venetsia maisema sillalta
Accademian sillalta avautuu klassinen venetsialaismaisema kohti Canal Granden suuta ja Basilica di Santa Maria della Salutea. Kuva: Henrique Ferreira / Unsplash

Canal Granden alkumatkasta on silta Ponte dell’Accademia, jolta avautuvat hienot näkymät kanavalle. Maisema on yksi Venetsian klassisimmista.

Heti sillan toisessa päässä, Dorsoduron kaupunginosassa, on Venetsian tärkein taidemuseo. Gallerie dell’Accademia esittelee klassista venetsialaista maalaustaidetta.

Kävelymatkan päässä niinikään Dorsodurossa on Venetsian toinen kuuluisa taidemuseo, Peggy Guggenheim Collection, joka esittelee kuuluisaan sukuun kuuluneen perijättären hienoa modernin taiteen kokoelmaa.

Viihtyisän Dorsoduron kaupunginosan halki voi kuljeskella vaikkapa kohti Ca’ Rezzonicon palatsia.

Dorsoduroon lasketaan kuuluvaksi myös vieressä sijaitseva saari Giudecca, jolla sijaitsee edullinen mutta tyylikäs Generator Venice.

Ca’ Rezzonico – palatsivierailulla Venetsiassa

Canal Granden varrella on toinen toistaan komeampia palatseja. Moni niistä toimii museona tai näyttelytilana. Kiehtovimpia kohteita palatsivierailulle on Ca’ Rezzonico.

Palatsin rakennutti uusrikastunut Rezzonicon suku, joka pääsi Venetsian aatelisperheet listanneeseen Kultaiseen kirjaan vasta vuonna 1687. He päättivätkin sitten rakentaa niin komean palatsin, että rakennustyö suisti heidät lopulta vararikkoon.

Palatsi toimii museona, joka esittelee venetsian aateliston elämää 1700-luvulla. Kohokohta on huone, jossa on esillä barokkikuvanveistäjä Andrea Brustolonin taiteilemia mitä erikoisempia ja koristeellisempia huonekaluja.

Yhteen huoneeseen on myös koottu uudelleen vanhan apteekin sisustus.

Rialton silta, tori ja vanhat viinibaarit

Rialton silta
Rialton silta oli pitkään ainoa Canal Granden ylittänyt silta. Kuva: Damiano Baschier / Unsplash

Canal Granden keskivaiheilla kanavan ylittää komea Rialton silta, joka vie San Marcosta San Polon kaupunginosaan ja Rialton torille.

Mercato di Rialto on toiminut vuosisatojen ajan. Täällä kannattaa käydä ihailemassa kala- ja vihannestiskejä – ja henkimässä tunnelmaa, kun venetsialaiset tekevät ostoksiaan.

San Polo on muutenkin kiehtovaa seutua. Sillan ja torin välissä on tunnelmallinen, vanha viinibaari eli bacaro, Cantina do Mori (Sestiere San Polo, 429), joka oli myös Casanovan kantakapakoita. Jo vuonna 1462 perustettu viinitupa on avoinna aamukahdeksasta puoli kahdeksaan illalla.

Vieressä on toinenkin perinteinen viinibaari, edullinen Bar All’Arco.

Aivan torin ja baarien kupeessa on edullinen Pensione Guerrato. Majapaikka toimii historiallisessa palatsissa, jossa yöpyi aikoinaan myös ristiretkeläisiä.

Cannaregio ja Venetsian ghetto

Canal Granden pohjoispäässä, lähellä rautieasemaa, on Cannaregion kaupunginosa. Kaupunginosan sydämessä on Venetsian vanha juutalaisghetto, Ghetto Nuovo. Juuri täältä on peräisin sana ghetto juutalaisten kaupunginosana.

Juutalaisilla oli keskiajalla Venetsiassa keskimäärin paremmat oltavat kuin muualla Euroopassa – heitä ei suoranaisesti vainottu – mutta 1500-luvulla heidät määrättiin silti asumaan omalle alueelleen, leveiden kanavien rajaamalle pienelle ja ahtaalle saarelle, jolla oli toiminut valimo eli italialaisittain geto.

Juutalaisväestö kasvoi ja ghetto laajeni ympäristöön. Tilan puutteen takia taloista rakennettiin korkeampia kuin muualla Venetsiassa, jopa kahdeksankerroksisia ”pilvenpiirtäjiä”.

Alueella näkyvät edelleen juutalaisvaikutteet. Juutalaisghetto ja Cannaregion kaupunginosa ovat ulkoasultaan karua, mutta tunnelmaltaan kiehtovan paikallista aluetta kuljeskella.

Edullinen ja konstailematon hotelli lähellä rautatieasemaa ja juutalaisghettoa on Hotel San Geremia.

La Fenice – Venetsian upea ooppera

Venetsiassa kannattaa varata ainakin yksi ilta oopperalle: Venetsian oopperatalo Teatro La Fenice on Euroopan kauneimpia. Ohjelmisto on huippuluokkaa.

Casanovallakin kerrotaan olleen vakiopaikka oopperatalon aitiossa, jonne oli kätevä piiloutua neitojen kanssa muhinoimaan.

Alun perin oopperatalo valmistui vuonna 1792, mutta talo on palanut ja rakennettu uudelleen monta kertaa. Siitä tulee teatterin nimikin La Fenice, eli tuhkasta nouseva Feeniks-lintu.

Lyhyehkön kävelymatkan päässä oopperalta on viehättävä Hotel Flora, jota sama suku pitää jo kolmannessa polvessa.

Casanovan museo

Kaiketi kaikkein kuuluisin venetsialainen kautta aikojen oli naistenmies Giacomo Casanova (1725–1798), joka on saanut hiljan kaupunkiin oman museonsa. Multimediaa käyttävän museon sijainti on autenttinen: Casanova syntyi viereisen Calle Malipieron varrella, ja hänet kastettiin museon viereisessä San Samuelen kirkossa.

Vaan mikä teki Casanovasta niin menestyksekkään naistenmiehen? Hän ei ollut erityisen komea, vaan monipuolinen kaunosielu ja charmantti seuramies.

Venetsian rautatieasema

Venetsiassa on kaksi rautatieasemaa. Venezia Mestre sijaitsee kauempana mantereella, joten keskeisempi asema on Venezia Santa Lucia. Tänne kun saapuu, niin on jo historiallisessa keskustassa. Vaikka Venetsian historiallinen keskusta tuntuu laajalta, on se sikäli kompakti, että Santa Lucian rautatieasemalta kävelee vaikka Pyhän Markuksen torillekin noin 20 minuutissa.

Jos on Venetsiassa lyhyellä, vaikkapa yön tai parin vierailulla, rautatieaseman seutu on hyvä valinta yöpymiseen. Matkaa on helppo jatkaa muualle, eikä laukkujen kanssa tarvitse sählätä asemaa pitemmälle. Kaupungin nähtävyydet kiertää näppärästi asemaltakin käsin. Viihtyisä hotelli on esimerkiksi aivan aseman vieressä sijaitseva Abbazia de Luxe.

Venetsian gondolit

Mustat, kauniisti veistetyt gondoliveneet ovat Venetsian symboleita. Vuosisatojen ajan ne olivat myös kaupungin yleisin kulkuneuvo.

Nykyisin kaikki gondolit ovat samanlaisia, sillä niiden muoto on säännelty. Pituutta on 11 metriä ja muoto pullistuu epäsymmetrisesti vasemmalle. Gondolieri seisoo perässä ja meloo oikealla puolen. Hänen vastapainonaan on keulakoriste.

Toista oli ennen, kun aateliset maalasivat ja koristelivat gondoleitaan mitä värikkäimmäksi milloin minkäkin muotioikun mukaan. Lopulta vuonna 1633 Venetsiassa säädettiin, että kaikkien gondolien oli oltava mustia.

Gondolieerin homma on tekniikkalaji, joka opitaan jo lapsena. Kun sen taitaa, melominen sujuu kevyesti, vaikka gondoli olisi täynnä matkustajia.

Edullisimmillaan puolen tunnin gondoliretken saa noin 30 eurolla (lue lisää). Hinta nousee runsaaseen sataan euroon, jos haluaa yksityisristeilyn.

Venetsian karnevaalit

Karnevaalinaamioita Venetsiassa. Kuva: Petr Jilek / Shutterstock

Venetsian karnevaalit osuvat yleensä helmikuulle. Suurin osa karnevaalien juhlista on palatsien yksityisyydessä, mutta Dogen juhliin (Il Ballo del Doge) voi matkailijakin ostaa pääsylipun. Muista pakata mukaan paras naamiaisasusi!

Venetsian karnevaalien tunnelmaan pääsee lukemalla Hannu Raittilan Finlandia-palkitun ilkikurisen romaanin Canal Grande, joka on vauhdikkaimmillaan juuri karnevaaleja kuvatessaan.

Kirjan suomenkieliset painokset näyttävät loppuneen kaupoista, mutta se on saatavana Storytelin äänikirjana. Vinkki: Tuomas Nevanlinna lukee kirjan varsin hitaasti ääneen ja se kannattaakin kuunnella 1,3-kertaisesti nopeutettuna, jolloin kuuntelukokemus on mainio.

Liikkuminen Venetsiassa

Venetsiassa liikkuu parhaiten kävellen – keskustassa ei ole autoja.

Canal Grandea pitkin voi kulkea myös vaporetto-vesibusseilla. Vaporetot ovat esteettömiä eli niihin pääsee myös pyörätuolilla. Yksittäiset liput maksavat 7,50 euroa ja ovat voimassa 75 minuuttia. Tarjolla on myös vaporetto-passeja. Lippuja voi ostaa esimerkiki Hellovenezia-kioskeista.

Gondoliajelu on enemmän nähtävyys itsessään kuin tapa liikkua paikasta toiseen.

Mitä Venetsiaan kannattaa pakata mukaan?

Jos matkustat Venetsiaan talvella, pakkaa mukaan lämmintä vaatetta: talvisin Venetsian lämpötila on usein viiden asteen tienoilla. Pakkaa talvella mukaan myös kumisaappaat, jos Venetsian torien ja katujen ylle vyöryy tulvavesi eli aqua alta.

Venetsian kraanavesi on juotavaa

Hanavesi on Venetsiassa kalkkipitoista mutta juomakelpoista. Aukioilla on usein juomapisteitä, joissa voi täyttää vesipullon. Jos vesipisteellä lukee non potabile, se tarkoittaa, että vettä ei voi juoda.

Venetsian sää ja ilmasto – paras aika matkustaa

Saammeko kertoa salaisuuden? Unohda kesä, jolloin Venetsia täyttyy turisteista. Matkusta Venetsiaan talvella: silloin kanavien kaupunki on kauneimmillaan. Talvella Venetsia kääriytyy tunnelmalliseen usvaan, eikä turistilaumoja näy missään.

Talvella myös Venetsian hotellien hintataso on edullisimmillaan, helposti vain puolet kesän hinnoista. Ja vapaita huoneita löytää helposti keskustastakin.

Talvella voi toki myös sataa paljon ja kanavat tulvia, mutta siitä viis: talvella tulee todeksi Venetsian lempinimi, La Serenissima, Kaikkein seesteisin.

Ja kun Venetsiaa on oppinut rakastamaan, voi siellä vierailla kesälläkin. Sillä Venetsian kokemiseen ei yksi loma riitä – Venetsia kietoo otteeseensa ja Venetsiaan tulee matkustettua yhä uudestaan.

Matka Venetsiaan

Finnair ja Ryanair lentävät Suomesta suoraan Venetsiaan.

Venetsiasta on lauttayhteys Kroatian Pulaan. Junayhteydet ovat hyvät: Firenzestä on parin tunnin junamatka, Milanosta kaksi ja puoli tuntia ja Roomasta vajaat neljä tuntia.

Venetsian lentokentältä keskustaan

Venetsian lentokenttä, Marco Polon kansainvälinen lentoasema (VCE), sijaitsee 12 kilometrin päässä keskustasta. Kentältä on bussikyyti Piazzale Romalle, joka sijaitsee Canal Granden rautatiaseman päässä. Matka kestää 20 minuuttia ja maksaa kahdeksan euroa.

Lentokentältä on myös bussia kalliimpi vesibussikyyti keskustaan ja Pyhän Markuksen aukiolle.

Venetsian parhaat hotellit

Suurin osa turisteista käy Venetsiassa päiväreissulla. Sitä virhettä ei kannata tehdä! Päiväretkellä kaupungin tunnelmasta kokee vain pintaraapaisun – Venetsia pitää kokea paitsi eri vuodenaikoina, myös eri vuorokaudenaikoina!

Venetsian hotelleista kuuluisin on tunnelmallinen, vuonna 1880 perustettu Metropole, jossa ovat nukkuneet niin Marcel Proust kuin Sigmund Freudkin. Ennen hotelliksi muuttumistaan rakennus oli osa La Pietàn kirkkoa, jossa Venetsian kuuluisin säveltäjä Antonio Vivaldi opetti orvoille musiikkia ja sävelsi maineikkaimmat teoksensa.

Hilton Molino Stucky toimii puolestaan entisessä pastatehtaassa. Hotellin uima-altaalta ja kattoterassin baarilta aukeavat hienot näkymät varsinaiseen Venetsiaan. Nimensä hotelli on saanut pastatehtaan perustajalta, Giovanni Stuckyltä, joka tosin oli niin paskamainen työnantaja, että hänet surmasi oman tehtaan työntekijä.

Edullinen majoitus Venetsiassa

Paljon edullisempia, mutta yhtä lailla tunnelmallisia hotelleja ovat esimerkiksi entisen antiikkikauppiaan kodissa toimiva Al Ponte Mocenigo ja La Residenza. Jälkimmäinen sijaitsee Campo Bandiera e Moron aukiolla, jonka San Giovanni in Bragora -kirkossa Vivaldi kastettiin.

Edullinen ja konstailematon hotelli lähellä rautatieasemaa ja juutalaisghettoa on Hotel San Geremia.

Jopa Pyhän Markuksen torin vierestä voi löytyä kohtuuhintaista majoitusta, minkä todistaa viihtyisä Locanda Casa Querini.

Venetsiasta voi vuokrata myös huoneistoja: myös ihastuttava Mercerie e Capitello Apartments sijaitsee aivan Pyhän Markuksen torin kupeessa.

Katso tarjoukset Venetsian hotelleihin.

Venetsian kokemuksia

Venetsiasta kirjoittivat Antti Helin ja Essi Vahala.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi