Bologna – vinkit kaarikäytävien kaupunkiin

Piazza Maggiore Bologna
Bolognan keskusaukiota Piazza Maggiorea reunustavat kaarikäytävät, joita kaupungissa on yhteensä 40 kilometriä. Taustalla kohoaa keskiaikaisia torneja, jotka nekin ovat yksi Bolognan tunnuspiirteistä. Kuva: Ville Palonen

Kannattaako Bolognaan matkustaa? Emilia-Romagnan alueen pääkaupungissa ei ole maailmankuuluja nähtävyyksiä, eikä sen kuuluisin ruokakaan, bolognaisekastike eli paikallisittain ragu, ole paikan päällä paikan päällä kovin kummoista.

Silti vastaus on ehdoton kyllä. Matkakohteena Bologna on mainio, koska siellä ei ole aivan pakko tehdä yhtään mitään, vaan siellä voi keskittyä nauttimiseen ja päämäärättömään kuljeskeluun. Ja vaikka bolognaisekastike voikin olla Bolognassa pieni pettymys, niin muuten kaupungissa kyllä riittää herkullista ruokaa. Yksi Bolognan lempinimistä onkin La Grassa, Lihava.

Ja kyllähän Bologna on kaunis. Sen keskustan katuja reunustavat lähes kauttaaltaan tunnelmalliset kaarikäytävät, ja kun mukaan lisätään sieltä täältä nousevat korkeat, keskiaikaiset tornit, on kaupunkikuva vaikuttava.

Bologna
Bologna on väriltään punainen. Kuva: Ville Palonen

Toisen lempinimensä, La Rossa, Bologna on saanut punatiilisestä arkkitehtuuristaan. Lempinimi viittaa myös Bolognan poliittisuuteen: tässä kaupungissa on pitkät, vasemmistolaiset perinteet. Niistä sopinee kiittää Bolognan yliopistoa, joka on Euroopan vanhin. Yliopisto on edelleen voimissaan ja tuo kaupunkiin nuorekkaan tunnelman.

Kooltaan 400 000 asukkaan Bolognan keskusta on sopivan pieni, jotta kaikkialle pääsee kävelemällä, mutta riittävän suuri, jotta siellä riittää käveltävää. Kahdessa kokonaisessa päivässä Bologna tulee jo hyvin tutuksi ainakin pintapuolisesti, mutta kaupungissa viihtyisi helposti pitempäänkin. Kyseessä on siis aika täydellinen lyhyen kaupunkiloman kohde.

Hyvä syy matkustaa Bolognaan on tietysti myös se, että sinne on Helsingistä Finnairin suorat lennot. Lentoaika on maltilliset kolme tuntia.

Bolognan nähtävyydet

Bolognan kolme merkittävintä nähtävyyttä ovat:

  • Kaupungin kaarikäytävät, jotka kattavat ison osan keskustan jalkakäytävistä
  • Bolognan tornit, jotka toimivat keskiajalla aatellissukujen turvana ja varallisuuden mittarina
  • Bolognan yliopiston upeasti koristeltu Anatominen sali

Kaarikäytävät

Portico di San Luca Bologna
Portico di San Luca on Bolognan pisin katettu pylväskäytävä. Jyrkkä loppuosa rappusineen on kuntoilijoiden suosiossa. Kuva: Ville Palonen

Bolognan tunnetuin nähtävyys ovat kaarikäytävät, Portici di Bologna, jotka kattavat suurimman osan keskustan jalkakäytävistä. Niitä on keskustassa yhteensä noin 40 kilometrin verran. 

Kaarikäytävät yleistyivät jo keskiajalla Kaarikäytävien alkuperä liittyy verotukseen, kuinkas muutenkaan. Taloja verotettiin niiden ensimmäisen kerroksen pinta-alan mukaan, joten siitä tehtiin kapea. Yläkerroksiin haettiin lisää tilaa parvekkeella. Turvallisuussyistä parvekkeisiin alettiin vaatia kunnon tukia ja niin syntyivät kaarikäytävät. 

Huomattiin, että käsityöläisten ja kauppiaiden oli kätevä esitellä tuotteitaan kaarikäytävien suojissa, joten niitä alettiin suosia yhä enemmän. Lopulta määrättiin laki, jonka mukaan sellaiset piti tehdä kaikkiin uusiin taloihin sakon uhalla. 

Kaarikäytävien alla on ihana kävellä ja kuvata näkemäänsä. Kaarikäytäviä on monenlaisia ja kaikilta aikakausilta. On jotenkin hienoa, että niiden rakentamista on jatkettu viime päiviin asti. 

Kaarikäytävillä on myös yllättävä etu: sadesäällä ei Bolognan keskustassa kastu!

Kaarikäytävistä kuuluisin on Portico di San Luca, joka kulkee Bolognan keskustasta aina kukkulan laella sijaitsevalle San Luca -kirkolle asti.

Bolognan kaarikäytävät julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2021.

Bolognan tornit

Torre Asinelli Bologna
Bolognan kuuluisimpia maamerkkejä ovat Torre Asinelli sekä matalampi ja kallellaan oleva Torre Garisenda. Kuva: Ville Palonen

Bolognan kolmas lempinimi on La Turrita, Tornien koristama. Bologna oli keskiajalla varsinainen juonittelun pesä, joten rikkaat aatelissuvut rakensivat itselleen suojakseen torneja, joihin murhamiesten oli vaikea livahtaa. Niistä tuli samalla statussymboleja: kenellä oli korkein torni, oli myös suurin… kukkaro.

Aikoinaan torneja oli satakunta, ja niistä parikymmentä on säilynyt. Suurin osa on keskustassa sellaisissa paikoissa, ettei niitä katutasosta aivan helposti huomaa, mutta kaksi kohoaa vierekkäin näkyvällä paikalla. Asinellin ja Garisendan tornit ovat kuin keskiaikainen versio New Yorkin tuhoutuneista World Trade Center -torneista ja niitä jopa uhkaa samantapainen kohtalo. 

Torneista korkeimpaan, 97 metriä korkeaan Asinelliin, on päässyt ennen kapuamaan, mutta loppuvuonna 2023 se suljettiin turvallisuussyistä. Aivan sen vieressä kohoava Garisenda oli jo valmiiksi kaltevampi kuin Pisan torni ja se on jatkanut uhkaavasti kallistumistaan.

Bolognan keskusaukio

San Petronion basilika
San Petronion basilika hallitsee Bolognan keskusaukiota, Piazza Maggiorea. Kuva: Ville Palonen

Bolognan komea keskusaukio. Piazza Maggiore, on kaupungin sydän. Huomion varastaa mahtavan kokoinen kirkko, Basilica di San Petronio. Se on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle, Pyhälle Petroniukselle. 

Julkisivun erikoinen ulkonäkö johtuu siitä, ettei Bolognan lähellä ole marmoria vaan se pitää tuoda kaukaa. Rahat marmorikoristeluun loppuivat kesken. Marmoria on vain kirkon alaosassa. Yläosa on tiiltä jolle tuovat omalaatuisen ulkonäön reiät joihin marmorilevyt oli tarkoitus kiinnittää. 

Basilica di San Petronio
San Petronion basilika. Bologna, Italia. Kuva: Ville Palonen

Toinen komea rakennus on Palazzo d’Accursio, entinen Bolognan kaupungintalo, jonka julkisivua koristaa paavi Gregorius XIII:n patsas. Kyseinen paavi on tunnettu Gregoriaanista kalenterista. Patsaan yllä tosin lukee latinaksi ”Pyhä Petronius, Suojelija ja Isä”. Syynä on se, että pronssipatsas jouduttiin kerran naamioimaan kaupungin suojelupyhimykseksi, jottei sitä olisi sulatettu tykinkuuliksi. 

Kaupungintalon kellotornista, Torre dell’Orologiosta, näkee kerralla kymmenkunta Bolognan tornia. Kellotorniin voi – ja kannattaa – kivuta katsomaan maisemia varsinkin kun Asinellin torni on kiinni.

Aukion reunalla sijaitseva suihkulähde, Fontana del Nettuno, kuvaa Neptunusta. Merenjumala pitelee atrainta, josta Bolognassa perustettu urheiluautomerkki Maserati kopioi logonsa.

San Luca – Kirkko mäen päällä

Sanctuary of the Madonna of San Luca
Sanctuary of the Madonna of San Luca. Bologna, Italia. Kuva: Ville Palonen

San Luca on komea kirkko korkean mäen päällä keskustan ulkopuolella. Keskustasta vie kirkolle neljä kilometriä pitkä kaarikäytävä, joka onkin oikeastaan kirkon kiinnostavinta antia. 

Hyvä idea on mennä ylös Bolognan keskusaukiolta lähtevällä turistipossujunalla ja kävellä alas pitkin kaarikäytävää. 

Kirkolle johtava kaarikäytävä on paikallisten suosima porrasjuoksupaikka, mutta kirkko on myös ihan oikea pyhiinvaelluskohde. Kirkon pyhintä osaa on sen alttarin takana oleva pyhiinvaelluspyhäkkö, jossa säilytetään Pyhän Luukkaan kuuluisaa ikonia, Madonna di San Lucaa.

Ikonin tarina on hupaisa. Sen kerrotaan sijainneen aikoinaan Hagia Sofian kirkossa Konstantinopolissa eli nykyisessä Istanbulissa. 

Kerrottiin, että ikoni pitäisi viedä eräälle pyhälle vuorelle, mutta kukaan ei tiennyt missä se sijaitsi. Lopulta paikalle saapui muuan erakko, joka lupasi etsiä vuoren, kunhan hän vain saisi ikonin mukaansa. Se hänelle suotiin ja niin ikoni päätyi Rooman kautta kukkulalleen Bolognaan.

Komeilla kehyksillä koristeltua ikonia on edelleen ihana katsella. Siinä on jotain rauhoittavaa.

Bolognan yliopisto

Teatro Anatomico Bologna
Teatro Anatomico on yliopiston luentosali, jossa opetettiin ihmiskehon anatomiaa ruumiita leikkelemällä. Bologna, Italia. Kuva: Ville Palonen

Bolognan moniin lempinimiin kuuluu myös La Dotta, Oppinut. Maailman vanhimpana yliopistona pidetään Marokon Fesiin jo vuonna 859 perustettua Al-Karaouinen yliopistoa, mutta Bolognan yliopisto, Università di Bologna, tulee hyvänä kakkosena. Sen perustamisvuodeksi lasketaan 1088, mikä tekee siitä hieman vanhemman kuin Oxfordin yliopisto Englannissa. 

Alkuun Bolognan yliopistolla ei tosin vielä ollut omaa rakennusta, vaan oppineet miehet luennoivat laista milloin missäkin sopivassa tilassa.

Anatomian sali

Teatro Anatomico Bologna
Teatro Anatomico on yliopiston luentosali, jossa opetettiin ihmiskehon anatomiaa ruumiita leikkelemällä. Salin komeista puuveistoksista puuttuu iho, joten lihakset ja jänteet ovat selvästi näkyvissä. Bologna, Italia. Kuva: Ville Palonen

Yliopiston ykkösnähtävyys on Anatomian sali, Teatro Anatomico, joka sijaitsee Archiginnasion palatsissa aivan Bolognan keskusaukion vieressä. Se on myös helppo tapa matkailijallekin kurkistaa entisaikain yliopistomaailmaan.

Sali on avoinna yleisölle ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Sali on hieno. Se on koristeltu puusta veistetyillä patsailla lääketieteen historian merkkihahmoista ja lehterien puupenkit narisevat tunnelmallisesti. Korkealla oleva katto on sekin koristeltu upeilla puupatsailla, jotka tuntuvat kuin leijailevan ilmassa. Kentaurit vilistävät katossa. 

Anatomian sali on komea kuin kirkkosali, mutta kiinnostavampi. Se on kuin lääketieteen temppeli. Keskellä on marmorinen kirurginpöytä kuin alttari. Siinä ruumiita on leikelty opiskelijoiden edessä. 

Mutta jotain erikoista paikassa on. Lattia leikkuupöydän ympärillä ei ole vuosisatojen aikana kuivuneesta verestä tummunut eikä lehterien puukaan näytä 400 vuotta vanhalta. 

Paljastuu, että anatomian sali rakennettiin alun perin vuonna 1637, mutta se tuhoutui toisessa maailmansodassa ja jouduttiin rakentamaan uudelleen vanhojen kuvien pohjalta. 

Kun aluksi mietti, että kylläpä ennen nähtiin vaivaa hienojen luentosalien eteen, nyt ei voi kuin olla onnellinen, että sama vaiva on nähty kahdesti.

Anatominen teatteri on kiinni sunnuntaisin ja lauantaisin pitää varata lippu etukäteen. Muina aikoina ruuhkia ei yleensä ole, vaan saliin pääsee sisään ilman pitkää jonottamista.

Yliopiston museo Museo di Palazzo Poggi

Jos haluaa tutustua tarkemminkin Bolognan yliopiston maineikkaaseen historiaan, voi suunnata Palazzo Poggiin, jossa toimi aikoinaan yliopiston pääkampus. Nyt se on museo, joka esittelee yliopiston historiaa ja saavutuksia. 

Ja vaikkei museoon aikoisikaan, Palazzo Poggin lähikorttelit ovat kivaa seutua henkiä nykypäivän opiskelijatunnelmaa. Viereisellä Piazza Giuseppe Verdin aukiolla on nuorison suosimia edullisia kahviloita ja baareja.

Bolognan kasvitieteellinen puutarha

Bolognan yliopistoon kuuluu myös lähettyvillä sijaitseva pieni kasvitieteellinen puutarha, Orto Botanico, joka on sekin yksi Euroopan vanhimmista.

Bolognan museot

Mikään Bolognan museoista ei ole maailmankuulu. Niissä voi käydä, jos aika riittää, mutta ne voi myös hyvin jättää väliin, jos siltä tuntuu, ja suunnata museoiden sijaan vaikka viinilasilliselle ja leikkelelautasen ääreen. 

Bolognan modernin taiteen museo

Kiinnostavimmasta päästä on Bolognan modernin taiteen museo MAMbo, joka esittelee taideteoksia 1900-luvun alusta nykypäivään asti. Museossa on töitä sekä merkittäviltä italialaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. 

Arkeologiamuseo

Kansalliseen arkeologiamuseoon, Museo Civico Archeologicoon, on koottu arvoesineitä antiikin Rooman ajalta, etruskeilta ja muinaisesta Egyptistä.

Bolognan opastetut kierrokset

Piazza Maggiore laidalla oleva Visit Bologna järjestää päivittäin opastettuja kävelykierroksia. Nähtävyyksien lisäksi löytyy kävelykierroksia, joilla voi tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin tai maistella viinejä.

Kaupungin kenties kiinnostavin ruokaan liittyvä elämys on kokkauskurssi paikallisessa kodissa.

Lue lisää: Bolognan parhaat kierrokset ja nähtävyydet.

Bolognalainen ruoka

Bologna mortadella makkara
Mortadella-makkaralla täytetyt leivät ovat Bolognan suuri kulinaristinen ylpeys. Kuva: Ville Palonen

Ulkomaalaisille Bologonan kuuluisin herkku on tietysti pasta bolognese, jonka tomaattista jauhelihakastiketta kutsutaa paikallisittain nimellä ragu. Sitä on Bolognassa laajalti tarjolla, mutta mikään erityinen herkku se ei ole. Parempaa ragua tekee todennäköisesti oma äiti missä päin maailmaa tahansa.

Bolognassa ragu on parhaimmillaan lasagnessa tai pienten tortellini-nyyttien sisällä.

tortellini in brodo Bologna
Liemessä uiskentelevat tortellinit tuovat mieleen venäläiset pelmenit. Bologna, Italia. Kuva: Ville Palonen

Italialaisille Bolognan suurin herkku on mortadella, joka muistuttaa aika lailla lauantaimakkaraa tosin sillä erotuksella, että makkaramassan seassa on sussasulavan pehmeitä, valkoisia laardin palasia.

Yhdenmukaisuus on jopa sen verran suuri, että oli ihan pakko selvittää lauantaimakkaran historiaa. Ja kas, lauantaimakkara lanseerattiin Suomessa 1900-luvun alkupuolella nimenomaan luksustuotteena, mistä tuli sen nimikin. Sitä syötiin viikonloppuna (sunnuntaimakkara oli jo olemassa). Siihen aikaan oli hieno juttu, että makkara ei tuntunut lihaiselta, vaan että se oli jauhettu pehmeäksi mössöksi.

Italia leikkeleet kinkkulautanen
Kun Italiassa tilaa leikkelelautasen, kannattaa unohtaa hetkeksi huolehtiminen verenpaineesta ja kolesteroliarvoista. Bologna, Italia. Kuva: Ville Palonen

Leikkelelautaset ovat niin suosittuja, että ne näyttävät kuuluvan melkein jokaiseen ravintola-ateriaan. Bolognan mortadellan lisäksi niissä on kinkkua naapurikaupungista Parmasta, salamia ja erilaisia juustoja.

Paikallinen suklaapuoti on Majani, joka tunnetaan etenkin Fiat-merkille aikoja sitten suunnittelemastaan suklaasta. Se on hyvää, muttei suomalaiselle niin kummallista: maku on tuttu Fazerin Wienernougat-suklaasta.

Ostokset Bolognassa

Bolognan pääkatu on Via dell’Indipendenza, jonka varrella on hienojen kauppojen lisäksi kahviloita, joiden terasseilla paikalliset istuvat.

Keskustan molemmat kauppahallit ovat sen sijaan tunnelmaltaan varsin turistiset.

Bolognan hintataso

Hintatasoltaan Bologna on selvästi edullisempi kuin Suomi, muttei mitenkään älyttömän halpa. Pikkuravintoloissa pääruokien hinnat alkavat 12 eurosta. 

Lennot Bolognaan

Finnair lentää Helsingistä suoraan Bolognaan (BLQ) huhtikuusta lokakuuhun. Lentoaika on noin kolme tuntia.

Bolognan lentokentältä keskustaan

Bolognan lentokenttä on varsin lähellä keskustaa. Kentältä pääsee keskustaan rautatieasemalle seitsemässä minuutissa Marconi Express -junalla. Junat kulkevat seitsemän minuutin välein. 

Liput maksavat 11 euroa suuntaansa ja ne voi ostaa asemalta automaatista tai maksukortin lähimaksulla näpäyttämällä porteissa olevaa lukijaa. Lippua – tai korttia – näytetään lukijalle myös juna-asemalta poistuessa.

Juna lähtee heti lentoaseman uloskäynnin edestä, toisen kerroksen tasolla olevalta pysäkiltä. Junan meno monorail-kiskoilla on nopeaa ja kiikkerää.

Vaihtoehtona on taksi, joka ei sekään maksa kuin noin 25 euroa keskustaan. Eli jos matkassa on vähintään kolme henkeä, niin taksi tulee junaa selvästi halvemmaksi.

Bolognan rautatieasemalla sijaitsee kehuttu hotelli Starhotels Excelcior.

Bolognan majoitus

Bolognan-matkan kruunaavat Bolognan viihtyisät ja hyvin kohtuuhintaiset hotellit.

Bologna on sen verran kompakti kaupunki, että siellä voi asua melkeinpä missä vain; keskustaan on todennäköisesti lyhyt kävelymatka.

Kaupungin kehutuimpia hotelleja on Zanhotel Regina, joka sijaitsee keskustassa mukavan ravintola-alueen kupeessa.

Jos haluaa suorastaan pröystäillä, oikea osoite on Piazza Maggioren lähellä komeileva Grand Hotel Majestic, jonka tilavista huoneista löytyy niin ainutlaatuisia freskoja kuin antiikkihuonekalujakin.

Aivan katedraalin vieressä sijaitsee Art Hotel Commercianti, jonka ainutlaatuinen sisustus on ilahduttavan boheemi. Hotellista voi lainata polkupyörän ilmaiseksi.

Varsinaisten hotellien lisäksi Bolognassa on tarjolla lukuisia huoneistoja, joista voi suunnata hotelliaamiaisen sijaan lähikahvilaan syömään kuin paikalliset. Kehutuimpia huoneistohotelleja aivan Bolognan ytimessä ovat D’Azeglio 62 Luxury Rooms ja 1800-luvun taloon remontoitu Residence Griffoni.

Edullista majoitusta etsivälle kelpo majapaikka on Interno 7 – Rooms da Vale, joka sijaitsee noin 20 minuutin kävelyn päässä keskustasta. Rautatieasemalle matkaa on vain kymmenisen minuuttia.

Katso tarjoukset Bolognan hotelleihin.

Jatka matkaa Bolognasta

Bolognasta on vain 80 kilometrin junamatka Firenzeen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!