Daavid – maailman hienoin patsas

Daavidin silmät seuraavat katsojaa.
Daavidin jäljennös on esillä ulkosalla Palazzo Vecchion edustalla.

Firenzessä sijaitsevassa Daavid-patsaassa näkyy mestarin kädenjälki. Yhtä eläväistä patsasta ei ole toista.

Vuonna 1504 valmistunutta marmoripatsasta voi katsoa loputtoman pitkään ja ihailla Michelangelon taiteellisia ratkaisuja. Itsevarmassa Daavidissa tiivistyy renessanssin henki.

Daavid-patsas on itsevarma goljatti

Patsaan mittasuhteet eivät ole luonnonmukaiset, vaan sen pää ja ylävartalo on tehty todellista suuremmiksi, sillä patsasta on tarkoitus katsoa alaviistosta ja matkan päästä. Epäsymmetriset, lihaksikkaat raajat kuvastavat puolestaan Daavidin rentoon asentoon patoutunutta energiaa.

italia firenze david patsas
Daavid on maailman upein patsas. Davidin alkuperäisellä paikalla on jäljennös – aito patsas on suojassa museossa.

Davidin silmät katsovat puolestaan eri suuntiin luoden illuusion, että patsaan katse seuraa perässä ja ilme muuttuu kun sitä kiertää.

Katso myös Daavidin sukukalleuksia: vaikka Daavid oli juutalainen, on patsaalla esinahka. Firenzeläisille Daavid olikin tärkeä, Raamatun tarinat ylittävä symboli. Daavid kuvasti heille pienen kaupunkivaltion puolustautumista suurempiaan vastaan.

Siihen nähden on melkein ironista, että yli viisi metriä korkea Daavid on patsaana aika goljatti.

Daavid on rennon itsevarma alastonnakin.
Daavid on rennon itsevarma alastonnakin.

Daavid oli Michelangelon mestarityö

Patsaan veistänyt Michelangelo oli renessanssin suurimpia yleisneroja Leonardo da Vincin ohella: kuvanveistäjä, taidemaalari, arkkitehti ja runoilija.

Michelangelon muita kuuluisia töitä ovat Vatikaanissa sijaitsevat Sikstuksen kappelin freskot ja Pietarinkirkko, jonka hän suunnitteli. Pietarinkirkossa on Michelangelon toinen kuuluisa patsas, Pietà-veistos, joka kuvaa Mariaa pitämässä sylissään kuollutta Jeesusta.

Daavid-patsas sijaitsee Accademia di belle arti di Firenzen galleriassa, johon kannattaa jonotuksen välttämiseksi ostaa lippu etukäteen netistä.

Patsaan alkuperäisellä paikalla Palazzo Vecchion ulkopuolella on jäljennös.

Lue lisää Firenzestä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi