Bergamo – tällainen on edullisten lentojen kohde Pohjois-Italiassa

Bergamo matkakohteena
Bergamo on kaunis vanha kaupunki Pohjois-Italiassa. Perille pääsee Suomesta suorilla lennoilla. Kuva: Max Nayman / Unsplash

Bergamo ei tule ensimmäisenä mieleen, kun alkaa miettiä sopivaa matkakohdetta Pohjois-Italiassa. Mutta kun Venetsia, Milano, Firenze ja Pisa on nähty – tai miksei vaikka jo aiemmin – on aika antaa mahdollisuus uudelle tuttavuudelle.

Miltä siis kuulostaisi lombardialainen kaupunki, joka on ollut olemassa jo ennen ajanlaskumme alkua?

Jonne kuljetaan neljän portin kautta läpi kaupunkia ympäröivän jyhkeän muurin, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin?

Kiinnostaisiko kaupunki, jonka tunnetuin basilika on 1100-luvulta ja monet muutkin rakennukset, ihan tavallisetkin, sen kapeiden kujien varsilla ovat 700 vuotta vanhoja?

Kaupunki, jonka sokkeloihin on helppo eksyä, mutta joka on niin mukavan kokoinen, että hetken harhailun jälkeen hoksaa – tästähän kuljin jo aiemmin. Ja jos ei hoksaa, vastaantulija kyllä viittilöi oikeaan suuntaan, kunhan rohkenee kysyä.

Keskiaikaista tunnelmaa huokuva kaupunki, jonne pääsee helposti suorilla lennoilla Suomesta. Ylpeästi lombardialainen, aidosti italialainen, sellainen on Bergamo.

Kaupunki jakaantuu ikivanhaan yläkaupunkiin, Cittá Altaan, jonne mennään joko funikulaarilla tai kapeita katuja hissukseen kiemurtelevalla bussilla, sekä uudempaan alakaupunkiin, Cittá Bassaan, joka sekin on pääosin 1800-luvun lopulta.

Bergamon nähtävyydet

Città Alta – yläkaupunki on Bergamon sydän

Bergamo matkakohteena
Porta San Giacomo on yksi Bergamon vanhaa kaupunkia ympäröivän kaupunginmuurin porteista. Kuva: Isaac Maffeis / Unsplash

Viehättävä Città Alta, yläkaupunki, on pinta-alaltaan pieni ja nimensä mukaisesti korkealla kukkulan päällä.

Korkeuserot ovat suuret, mutta pääkatu on melko tasainen. Autoja yläkaupungissa on vain vähän, eivätkä ne kaikille kujille edes mahtuisi, joten alue on omiaan päämäärättömään kuljeskeluun.

Kiireinen voi nähdä Cittá Altan parissa tunnissakin, mutta parhaimmillaan se on sittenkin sekä varhain aamulla että myöhään illalla, ilman päiväretkeilijöitä.

Eikä aika tule pitkäksi muutaman päivän matkallakaan. Siitä pitävät huolen lukuisat museot ja tietysti herkullista ruokaa tarjoavat ravintolat. Bergamoon kannattaakin tulla pitkäksi viikonlopuksi.

Bergamoa ympäröivät vanhat kaupunginmuurit. Kuva: Kaspars Upmanis / Unsplash

Yläkaupunkiin tutustuminen alkaa luontevasti funikulaarin (fonicolare di Bergamo alta) yläasemalta, Piazza Mercato delle Scarpelta eli muinaisilta kenkämarkkinoilta.

Sieltä alkaa pääkatu Via Gombito, joka jatkuu melko suorana kohti keskusaukiota, Piazza Vecchiaa, edelleen nimeään vaihtaen sen läpi Piazza della Cittadellalle ja lopulta Colle Apertolle, yläkaupungin bussipysäkille.

Bussipysäkin takana on vielä toisen, korkeammalle San Viglioon, lähtevän funikulaarin asema.

Kapean pääkadun varrella on lukuisia ravintoloita, putiikkeja ja herkkukauppoja. Välillä tunnelma on vähän turhankin tiivis, mutta sivukujille on helppo poiketa, ja niin kannattaakin tehdä. Korttelin-parin päässä saa harhailla jo aivan rauhassa ja ihailla satoja vuosia vanhojen rakennusten tunnelmaa.

Cittá Altan sydän on pieni Piazza Vecchia. Sitä reunustavat niin keskiaikaiset kuin renessanssia henkivät rakennuksetkin. Aukion keskellä on Contarinin marmorinen suihkukaivo.

Vielä 1800-luvulla Piazza Vecchia oli Bergamon hallinnollinen ja poliittinen keskus. Sitä reunustavat komeat Palazzo del Podestà sekä Palazzo della Ragione. Valkoinen, mahtaileva marmorijulkisivu puolestaan kuuluu entiselle kaupungintalolle – nykyään rakennuksessa toimii kirjasto.

Le Corbusier totesi aikoinaan Piazza Vecchiasta, että se on täydellinen juuri sellaisena kuin on – kiveäkään ei tarvitse siirtää.

Bergamo nähtävyydet
Santa Maria Maggioren basilika on Bergamon kaunein kirkko. Kuva: Fabio Sangregorio / Unsplash

Muutaman askeleen päässä ovat, omalla pienemmällä aukiollaan, Bergamon tuomiokirkko Duomo sekä Santa Maria Maggioren basilika (pääsymaksu 3 €).

Santa Maria Maggioren rakentaminen alkoi vuonna 1137, kun kaupunkilaiset olivat rukoilleet ruttoepidemian päättymisen puolesta ja luvanneet rakentaa upean kirkon, jos epidemia vain päättyisi.

Aukion kulmalla kohoaa kellotorni, Campanone, jonne saa kiivetä pientä pääsymaksua vastaan – jos lasiseinäisellä hissillä matkustamista kehtaa kiipeämiseksi kutsua.

Torni on 53 metriä korkea, ja sen rakennutti Bergamon mahtisukuihin kuuluva Suardin perhe 1200-luvulla. Kellolla varoitettiin ja tiedotettiin kaupunkilaisia, olipa kyse sitten lähestyvästä vihollisesta, tulipalosta tai kansankokoukseen kutsumisesta.

Tuomiokirkon takana on vaatimaton Mercato del Pesce, entinen kalatori, ja sen takana puolestaan Bergamon yliopisto.

Città Altassa on muutama mielenkiintoinen museokin. Keskusaukion Palazzo del Podestà toimii nykyään kaupunginmuseona ja esittelee Bergamon menneisyyttä arkeologisista kaivauksista renessanssin aikaan. Kellotorni Campanone on tämän museon yhteydessä. (ti–pe 10–18, la–su 10–19; 5 €).

Jo vuonna 1918 perustetussa luonnonhistoriallisessa museossa Piazza della Cittadellalla on esillä kokonainen täytetty mammutti (ti–pe 9–13 ja 14–17,la–su 9.30–17.30; 3 €).

Kirkot ovat pääsääntöisesti maksuttomia, ja pistäytyä kannattaa ainakin pääkadun varrella koristeellisessa Pyhän Agathan kirkossa (Chiesa di Sant’Agata nel Carmine) vuodelta 984 sekä vielä vanhemmassa ja tunnelmallisessa Pyhän Pancratiuksen kirkossa (Chiesa di San Pancrazio), jonka kerrotaan olevan alunperin vuodelta 888.

Città Altaa kiertää yhä edelleen ikivanha kaupunginmuuri, ja muuria seurailee lähes joka puolella jalkakäytävä. Siellä sun täällä on näköalatasanteitakin penkkeineen. Aamupäivän voikin viettää hauskasti kävelemällä koko Città Altan ympäri muuria seuraillen.

Kaupunginmuurilta voi poiketa yläkaupungin ulkopuolellekin. Rinteillä on useita kauniita kävelyreittejä, mutta portaita on paljon!

Näköalapaikka San Vigilio

Yläkaupungin laidalta, Colle Aperton takaa, pääsee funikulaarilla ylös San Vigilion kukkulalle 496 metriä merenpinnan yläpuolelle. Näköalat kohti Città Altaa ovat upeat.

Kukkulalla on pieni kylä, useita ravintoloita sekä San Vigilion linnan rauniot. Paikalla on ollut linnoitus jo 500-luvulla. Ja ei, tuosta ei puutu ykköstä edestä. Alueeseen voi tutustua maksutta.

Città Bassa – ”moderni” alakaupunki

Alakaupungissa varsinaisia nähtävyyksiä on vähemmän, mutta vilkkaassa kaupungissa on mukava kuljeskella ja seurata kaupunkilaisten arkea.

Pääkatu Viale Vittorio Emanuele II vie rautatieasemalta kohti yläkaupunkiin kulkevaa funikulaaria. Sen varrella on useita kaupunkilaisten olohuoneina toimivia aukioita sekä monumentaalinen Porta Nuova, kaupungin portti.

Pääkadulla on myös useita hotelleja, jos ei ole onnistunut saamaan majoitusta Città Altan puolelta.

Korttelin päässä Porta Nuovalta oleva, barokkia ja renessanssia yhdistelevä kirkko Chiesa dei Santi Bartolomeo e Stefano, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1613. Kirkko käy hyväksi esimerkiksi italialaisesta ”tusinakirkosta”: siinä ei ole mitään poikkeuksellista tai erikoista, mutta silti sen sisustus on upean koristeellinen. Vanhimmat freskot ovat 1700-luvulta.

Kaupunginportilta lounaaseen sijaitsevat parhaat ostoskadut Via XX Settembre ja Via Zambonate sekä lukuisat ravintolat.

Alakaupungissa on myös taidemuseo Accademia Carrara (aukioloajat vaihtelevat vuodenajoittain mutta pääsääntöisesti museo on avoinna päivittäin paitsi ti-iltapäivisin; 15 €). Pohjois-Italian laajimpiin kuuluva kokoelma maalauksia keskiajalta, renessanssin ajalta sekä barokin ajalta, muun muassa Botticelliä, Tizianoa ja Raffaelloa.

San Pellegrino – vissypullo vai kylpylä?

San Pellegrino Terma
Perinteinen kylpyläkaupunki San Pellegrino on mainio päiväretken kohde Bergamosta. Kuva: Is Chessyca / Unsplash

Vihreä kivennäisvesipullo, vaaleansininen etiketti. San Pellegrino. Jokaiselle se on tuttu, ja tietysti tuo vesi on peräisin San Pellegrinon lähteestä. Mutta harva tietää, että San Pellegrino Terme sijaitsee vain 24 kilometrin päässä Bergamosta.

Jo Leonardo da Vinci kävi 1400-luvulla tutustumassa San Pellegrinon terveyslähteisiin, ja huippusuosittu siitä tuli viimeistään 1900-luvun alkuvuosina.

Pienessä kaupungissa on kylpylä ja vuodelta 1904 peräisin oleva kasinokin. Samana vuonna avattiin kaupungin maamerkki, upea Grand Hotel, kuninkaallistenkin kelpuuttama lomanviettopaikka.

Grand Hotel on ollut viime ajat suljettuna, mutta Pellegrinossa on toki monta muutakin mukavaa hotellia.

Bussit Bergamosta kulkevat puolen tunnin välein.

Bergamon ravintolat

Città Altassa pääsee maistelemaan pohjoisitalialaisia herkkuja mielin määrin. Ravintolat eivät ole aivan halvimmasta päästä, mutta ruoka on hyvää, pöytäliinat valkoisia ja tarjoilijat kiireisiä.

Suuri osa matkailijoista on italialaisia, eikä heille voi mitä tahansa turistisapuskaa tarjoillakaan!

Keskusaukiolla eli Piazza Vecchialla on useampia ruokapaikkoja. Il Sole Bergamossa palvelu on ystävällistä ja ruoka hyvää.

Bernabò on suosittu, hitusen tasokkaampi paikka Piazza Loreonzo Mascheronilla. Tuorepasta on herkullista.

Budjettimatkailija voi napata mukaansa paninin Città Altan pääkadulta.

Città Bassassa saa pizzaa ja pastaa vähän joka nurkalta, mutta jos alkaa kaivata vaihtelua, löytyy täältä monipuolisempaakin tarjontaa intialaisesta japanilaiseen.

Esimerkiksi nimestään huolimatta tasokas Kura tarjoilee sushia ja muita japanilaisen keittiön herkkuja Via Giorgio e Guido Paglialla, Coin-tavarataloa vastapäätä.

Ostokset Bergamossa

Città Altan puolella ostokset rajoittuvat lähinnä matkamuistoihin, koriste-esineisiin ja jossain määrin muotiinkin, mutta alakaupungissa valikoimaa on enemmän.

Via XX Settembre on keskeisin ostoskatu. Lähistöllä on myös runsaasti ravintoloita.

Suurin kauppakeskus on Orio Center aivan lentoasemaa vastapäätä. Liikkeitä on yli 200.

Milanon rajattomat ostosmahdollisuudet ovat tunnin junamatkan päässä.

Bergamon julkinen liikenne

Bergamon julkiista liikennettä on helppo käyttää, mutta lippuautomaattien käyttäminen voi tuntua työläältä. Niitä saa aikansa palvella, jotta löytää etsimänsä. Kuva: Daniel Federley
Lippuautomaatin vihreältä näytöltä ostetaan kaupunkilippu ja siniseltä näytöltä lippu lentoasemalle. Kuva: Daniel Federley

Julkista liikennettä on helppo käyttää. Funikulaari vie alakaupungista Città Altan yläkaupunkiin ja toinen vielä Città Altasta ylemmäs San Viglioon.

Bussilinja 1 liikennöi tiheästi Città Altan, alakaupungin, rautatieaseman ja lentoaseman väliä.

Lippuja saa automaateista pysäkeillä, ja sama lippu käy sekä funikulaariin että bussiin. Lippuja myydään myös muun muassa Città Altan funikulaariaseman lehtikioskissa ja lentoaseman valuutanvaihtopisteessä.

Kaupungin sisällä riittää yhden vyöhykkeen lippu (joulukuussa 2022 1,50 €), jolloin voi matkustella 75 minuutin ajan. Lentoasemalle tarvitaan kolmen vyöhykkeen lippu (2,60 € ja 90 min).

Vuorokausilippujakin on tarjolla. Yhden vyöhykkeen lippu maksaa 4 € ja kolmen vyöhykkeen 7 €, matkustusaikaa on 24 tuntia leimauksesta.

Kaikki liput on leimattava ensimmäisellä käyttökerralla sisällä bussissa tai funikulaariaseman portilla.

Lennot Bergamoon

Ryanair lentää sekä Helsingistä että Lappeenrannasta suoraan Bergamoon useamman kerran viikossa.

Hyvällä tuurilla lennot saa huippuedullisesti. Useimmiten hinta nousee kuitenkin laukkuineen parinsadan euron tuntumaan ja ylikin.

Bergamon lentoasema on Italian kolmanneksi vilkkain. Jonot turvatarkastukseen saattavat olla pitkiä, joten kentälle on syytä tulla hyvissä ajoin.

Lataa kännykkäsi täyteen – halpalentoyhtiöiden suosimalla halpalentoasemalla ei ole pistorasioita, vaan kännykän latauksesta joutuu maksamaan! WC:t sentään ovat ilmaisia.

Lentää voi myös Milanoon. Finnair lentää suoraan Malpensan kentälle, mistä on vaihdollinen, vajaa kaksi tuntia kestävä junayhteys Bergamoon.

Bergamon lentokentältä keskustaan

Bergamon lentoasemalta on hyvä bussiyhteys keskustaan. Kun tulee tullista ulos, on heti edessä valuutanvaihtokioski, josta voi ostaa 2,60 € maksavan kolmen vyöhykkeen bussilipun. Pysäkillä on myös lippuautomaatti.

Huomaa, että jos mukana on käsimatkatavaraa suurempi laukku, pitää sille ostaa oma bussilippu!

Bussilinjan 1 lähtöpysäkki on ulko-ovien tuntumassa. Bussit kulkevat nelisen kertaa tunnissa, mutta eivät suinkaan tasan vartin vuorovälein vaan vähän epämääräisemmin.

Bussi kuljettaa Bergamon rautatieasemalle (10–15 min) sekä alakaupungin läpi Città Altaan, Colle Aperton päätepysäkille (lentoasemalta 30–35 min).

Paluumatkalla on oltava tarkkana, sillä linjalla 1 kulkee busseja tunnuksilla 1, 1A, 1B ja 1C. Vain ne bussit, joiden kilvessä lukee 1 Aeroporto vievät lentoasemalle asti. Muut haarautuvat mikä minnekin.

Colle Aperton pysäkillä on lehtikioski, jossa myydään lippuja. Niitä saa myös pysäkin lippuautomaatista sekä Porta San Alessandron takana olevalta funikulaariasemalta.

Taksilla matka keskustaan maksaa noin 20 euroa, yöaikaan jopa 30 euroa.

Moni Bergamoon lentävä haluaa käydä myös Milanossa, tai ehkäpä se on peräti matkan pääkohde. Lentoasemalta pääsee bussilinjalla 1 rautatieasemalle ja sieltä junalla (vajaa tunti) Milanoon, Centralen asemalle.

Junalippu on ostettava etukäteen eli joko netistä tai viimeistään Bergamon aseman lipunmyynnistä.

Bergamon hotellit

Parhaiten Bergamon tunnelmaan pääsee, kun varaa majoituksen Città Altasta. Silloin pääsee luontevasti kokemaan vanhankaupungin myös myöhään illalla ja varhain aamulla, kun matkailijat eivät vielä parveile sen kapeilla kujilla.

Hotellivalikoima ei ole suuren suuri ja hotellit ovat pieniä. Siksi hinnat saattavat ajoittain nousta korkeiksi, kun kaupungissa on tapahtumia. Kannattaa ennen lentojen varaamista tutkia hotelleja ainakin pintapuolisesti.

Aivan keskusaukion kulmalla sijaitseva Il Sole Bergamo on pieni, siisti 10 huoneen ja kahden tähden hotelli, jonka ystävällinen omistaja saa paikan tuntumaan tähtiään arvokkaammalta. Alakerrassa on paikallisia herkkuja tarjoileva ravintola.

Alakaupungissa valinnanvaraa on jonkin verran enemmän ja pääkatu Viale Vittorio Emanuele II:n varrella on useita hotelleja.

Excelsior San Marco on tyypillinen, hiukan ajan jo unohtama italialaishotelli, jossa palvelu pelaa, mutta remontti ei olisi pahitteeksi. Aamiaista voi nauttia kesäaikaan mukavasti ulkoterassilla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi