Napoli – Italian hurmaavin kaupunki

Napoli
Napoli, taustalla Vesuvius. Kuva: Slavko Sereda / Shutterstock

Napoli on Italian hurmaavin kaupunki. Italian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa, mutta matkailijoita Napolissa käy selvästi vähemmän kuin Italian suosituimmissa kaupunkikohteissa. Tunnelma on aidon rosoinen. Matkailun vähäisyys näkyy myös hintatasossa: Napoli on hintatasoltaan Italian edullisimpia kaupunkikohteita.

Viihtyisyyttä lisää eteläitalialainen, rennon riehakas elämänasenne, josta jo Goethe totesi Napolissa käytyään: ”Napoli on paratiisi; kaikki elävät täällä huumaavassa välinpitämättömyydessä, minä mukaan lukien. Olen täällä kuin aivan uusi ihminen, jota tuskin tunnistan. Eilen tuumailin: olin joko hullu aiemmin, tai olen tullut hulluksi.”

Napolin ulkopuolella sijaitsee yksi Italian hienoimmista nähtävyyksistä: Pompeijin rauniokaupunki, jonka tulivuori Vesuvius hautasi tuhkaan vuonna 79 jaa. Vierailu Pompeijissa on kuin aikamatka antiikin Roomaan.

Napolista käsin voi käydä tutustumassa myös kauneudestaan kuuluisaan Caprin saareen ja lähteä ajamaan kohti Amalfin rannikkoa.

Parhaiten Napoli tunnetaan kuitenkin pizzasta. Maailman ykkösherkun sanotaan olevan kotoisin juuri Napolista. Napoliin voisikin matkustaa jo yksin sen takia, että pääsee maistamaan, miltä pizza maistuu synnyinkaupungissaan.

Napolin nähtävyydet

Napolilainen sananlasku julistaa: ”Vedi Napoli, e poi muori! Nähdä Napoli ja kuolla!”

Sanonta ei viittaa Napolin pahamaineiseen mafiaan eli Camorraan, vaan kaupungin upeaan sijaintiin Napolinlahdella meren äärellä, tulivuori Vesuviuksen juurella. Napolilaisten mielestä jokaisen olisi saatava nähdä Napolin kauneus ennen kuolemaansa.

Jos Napolin alueen kuuluisimmat nähtävyydet Pompeiji ja Capri sijaitsevatkin kaupungin ulkopuolella, riittää Napolin keskustassakin nähtävää.

Napolin historiallinen keskusta on Euroopan laajimpia ja Unescon maailmanperintökohde. Keskustan halki kulkee kapea katu, lempinimeltään Spaccanapoli, jonka varrella ja vieressä on iso osa kaupungin nähtävyyksistä.

Spaccanapoli alkaa nimellä kauniilta Gesù Nuovon aukiolta pitkin Via Benedetto Crocea ja vaihtaa matkan varrella nimeä Via S. Biagio dei Libraiksi. Mielenkiintoinen poikkikatu on esimerkiksi Via San Gregorio Armeni, jonka varrella myydään kauniita, napolilaisia seimiasetelmia.

Napolin arkeologinen museo

Napolin tärkein museo on Arkeologinen museo, jossa ovat esillä monet Pompeijin ja Herculaneumin raunioiden hienoimmista löydöistä. Yksi upeimmista aarteista on Aleksanteri-mosaiikki, suuri mosaiikkityö, joka kuvaa Aleksanteri Suuren ja Persian Dareioksen välistä taistelua.

Pompeijin eroottiset kuvat ja esineet on kerätty nähtäville museon niin sanottuun Salaiseen huoneeseen, joka avattiin yleisölle vasta vuonna 2000. Valmistaudu siis aikamoiseen antiikinajan pornoon!

Museo tunnetaan niin sanotusta Farneselaisesta kokoelmasta. Kyseessä on laaja kokoelma antiikin Rooman aikaisia kopioita klassisista kreikkalaisista patsaista. Erityiseksi kokoelman tekee se, ettei monikaan alkuperäinen kreikkalainen teos ole säilynyt. Esillä on esimerkiksi kaikkein suurin antiikin ajalta säilynyt marmoripatsas, Toro Farnese.

Silloin tällöin marmorityöt ovat olleet esillä myös Museo di Capodimontessa, Napolin toisessa merkittävässä museossa. Museo di Capodimonte esittelee pääasiassa italialaista maalaustaidetta menneiltä vuosisadoilta.

Vain 10 minuutin kävelyn päässä museolta, Napolin historiallisessa keskustassa, sijaitsee hurmaava majatalo Napoli Retro, jonka huoneet on koristeltu vanhoilla huonekaluilla. Parempaa sijaintia on vaikea kuvitella.

Cappella Sansevero ja hunnutettu patsas

Arkeologisen museon lähellä sijaitseva pyhättö, Cappella Sansevero, tunnetaan hunnutetusta patsaasta: Cristo Velato on niin elävännäköinen, että siihen liittyy legendoja alkemian käytöstä. On kuin huntu olisi ylimaallisesti kivettynyt patsaan päälle.

Patsaan veisti napolilainen Giuseppe Sanmartino vuonna 1753. Kappelin muita erikoisuuksia ovat kaksi hyytävän näköistä, ihmisen anatomiaa esittelevää patsasta.

San Gennaron katakombit

Napolin ainutlaatuisimpia ja tunnelmallisimpia nähtävyyksiä on San Gennaron katakombit, ikivanha hautapaikka, josta koristavat sulassa sovussa vanhat kristityt freskot ja vielä niitäkin ikiaikaisemmat pakana-ajan maalaukset. Katakombit sijaitsevat Madre del Buon Consiglio -kirkon alla.

Liput katakombivierailulle kannattaa varata etukäteen netistä, jotta säästyy jonottamiselta.

Castel Nuovo vartioi Napolin satamaa

Napoli Castel Nuovo
Castel Nuovo vartioi Napolin satamaa. Kuva: Ronni Kurtz / Unsplash

Napolin satamaa vartioi komea linna Castel Nuovo. Linnassa on pieni museo, mutta sitä voi myös hyvällä omalla tunnolla ihailla vain ulkoapäin.

Aivan Castel Nuovon vieressä on valtavan kehuttu B&B Musica e Mare, jonka parvekkeelta on näkymä linnaan ja satamaan.

Napolin satamasta lähtevät lautat niin Caprille, Strombolin tulivuorisaarelle kuin Sisiliaankin.

Ostospasaasi Galleria Umberto I ja Napolin oopperatalo

Linnan vieressä ovat komea, vanha ostospasaasi Galleria Umberto I sekä Napolin maineikas oopperatalo Teatro San Carlo.

San Carlo on Italian vanhin ja Euroopan suurin oopperatalo, joka kilpailee tasossa Milanon La Scalan kanssa. Mahtavassa salissa on peräti 3000 istumapaikkaa.

Ostoskatu Via Chiaia ja Napolin kuuluisin kahvila

Oopperan aukiolta alkaa tyylikäs ja trendikäs kävelykatu Via Chiaia. Aukion kulmalla on myös Napolin kuuluisin kahvila, vuonna 1860 perustettu Gran Caffè Gambrinus. Ravintolasali on sisustettu kauniiseen jugendtyyliin.

Espanjalaiset korttelit ja napolilainen tori La Pignasecca

Napoli Espanjalaiset korttelit
Espanjalaisten korttelien tunnelmaa Napolissa. Kuva: Theo Roland / Unsplash

Historiallisen keskustan ja trendikkään Chiaian alueen välissä sijaitsevat Espanjalaiset korttelit. Nimi tulee siitä, että ahtaaseen korttelistoon majoitettiin aikoinaan espanjalaisia sotilaita. Alue sijaitsee heti Via Toledon länsipuolella. Espanjalaiset korttelit ovat hieman pahamaineista aluetta, mutta päiväsaikaan siellä uskaltaa aivan hyvin kuljeskella.

Espanjalaisten kortteleiden sydämessä sijaitsee vilkas ruokatori, jossa on niin vihanneskauppiaita kuin värikäs kalatorikin. Mainio paikka ihailla napolilaista arkea.

Espanjalaisten korttelien tunnelmasta nauttimiseen hyvä majapaikka on vieressä yliopiston alueella sijaitseva Artemisia Domus, joka nimestään huolimatta ei ole mikään opiskelijahostelli vaan ehta designhotelli. Sijainti on todella keskeinen; innokas kävelijä pääsee täältä käsin näppärästi kaikkialle keskustassa.

Castel dell’Ovo – Napolin vanhin linna

Castell Nuovolta ei ole rantaa pitkin pitkä kävely Napolin toiselle linnalle, Castel dell’Ovolle. Napolin vanhin linna seisoo jykevänä omalla pikku saarellaan, jolle pääsee siltaa pitkin. Linnan luota aukevat hienot näkymät kaupunkiin. Saarella aivan linnan vieressä on muutama pieni majapaikka, joista tunnelmallisin on rantaravintolalla varustettu Transatlantico.

Linnan edustalla rantakadulla on tyylikäs Eurostars Hotel Excelsior, erinomainen paikka majoittua, jos haluaa asustaa meren äärellä. Aamiaisen voi nauttia kattoterassilla upeissa maisemissa.

Napolin parhaat pizzeriat

Napolissa nähtävyydestä käyvät myös pizzeriat. Napoli on pizzan kotikaupunki, ja kun on kerran syönyt pizzaa Napolissa, ei välttämättä halua pizzaa enää muualla syödäkään.

Täällä ei koreilla sillä, mitä on pizzan päällä, vaan mitä on pizzan alla. Pohja on kaikki kaikessa. Eikä se ole rapea. Napolilaisen pizzan pohja on muuta Italiaa pehmeämpi, hieman paksumpi ja ennen kaikkea mehevä. Pizzan päälle riittää perinteisesti tomaatti.

Kaupungin legendaarisin pizzeria on Da Michele, tai pitemmin L’Antica Pizzeria Da Michele. Nimi ei ole aivan tuulesta temmattu: vaikkei pizzeria Napolin vanhin olekaan, se perustettiin jo vuonna 1870, ja ravintolaa pitää edelleen sama perhe.

Perhe pitää kiinni perinteistä: tarjolla on vain kahta pizzaa, marinaraa (tomaattikastiketta, valkosipulia ja yrttejä – ei juustoa) ja margaritaa (tomaattia ja mozzarellaa). Ja mitäpä muuta sitä tarvitsisikaan.

Ovella on aina jono, mutta se menee yleensä yllättävän nopeasti. Ota siis jonotusnumero ja jää odottamaan. Täällä on tarkoitus syödä nopeasti.

Pizzanystävälle aivan ehdoton majapaikka on Da Michelen vieressä sijaitseva supermukava majatalo La Terrazza Napoli. Kaupungin tärkeimmät nähtävyydetkin ovat lähettyvillä.

Toki Napolissa on muitakin maineikkaita pizzapaikkoja, kuten karu DiMatteo, josta muistetaan aina mainita, että Bill Clintonkin on popsinut täällä pizzaa. Upea elämys tämäkin: kokit liikkuvat kuin balettitanssijat mehiläiskennoa muistuttavan pizzauunin luona. Myös täällä voi olla pitkä jono, joten saavu paikalle ennen iltaseitsemää tai vasta puoli kymmenen jälkeen.

Molemmat pizzeriat sijaitsevat aivan keskustassa ja ovat edullisia: pizza irtoaa noin kymmenellä eurolla.

Retket Napolista

Pompeiji, taustalla Vesuvius. Kuva: Muratart / Shutterstock

Napolin kuuluisin retkikohde on aivan ansaitusti upea Pompeijin rauniokaupunki, jonka takana kohoaa mahtava Vesuvius, Manner-Euroopan ainoa aktiivinen tulivuori.

Suosiossa kakkosena tulevat Amalfin rannikko ja Caprin saari.

Kuvankauniille Caprille hyvänä vaihtoehtona on vähemmän tunnettu ja huomattavasti Capria rauhallisempi Procida, joka on ulkomaalaisten sijaan napolilaisten suosiossa.

Voit varata kätevästi netistä retket Napolista Pompeijiin, Vesuviukselle ja Amalfin rannikolle.

Napolin hotellit ja majoitus

Tyylikäs ja ylellinen 200-300 euron hotelli on palatsimainen Grand Hotel Santa Lucia, joka sijaitsee Napolinlahdella meren äärellä Castel dell’Ovon vieressä. Muita saman naapuruston merellisiä majapaikkoja ovat tyylikäs Eurostars Hotel Excelsior ja edullisempi rantaravintolalla varustettu Transatlantico.

Historiallisen keskustan sydämessä sijaitseva Hotel Constantinopoli 104. on todella komea hotelli, josta saa huoneen noin 200 eurolla. Pieni uima-allaskin löytyy sisäpihalta palmujen keskeltä. Toinen saman hintaluokan majapaikka on designhotelli Artemisia Domus.

Aivan Castel Nuovon vieressä on valtavan kehuttu B&B Musica e Mare, jonka parvekkeelta on näkymä linnaan ja satamaan.

Napolin rautatieaseman vieressä nukkuu Sweet Sleepissä alle 100 eurolla. Kattoterassilla on kuuma allas ja sauna. Huoneetkin ovat mukavat. Näillä hinnoilla ei voi enempää toivoa! Napolin historiallisessa keskustassa sijaitsee myös hurmaava majatalo Napoli Retro, josta huoneen saa edullisimmillaan vain 50 eurolla.

Pizzanystävälle erinomainen majapaikka on Da Michele -pizzerian vieressä sijaitseva supermukava majatalo La Terrazza Napoli.

Napolin hintataso

Matkailun vähäisyys näkyy myös Napolin hintatasossa: Napoli on hintatasoltaan Italian edullisimpia kaupunkikohteita.

Onko Napolissa turvallista?

Napolilla on maine Camorran hallitsemana kaupunkina. Matkailijan ei tarvitse olla mafiasta huolissaan, sen sijaan tarkkana saa olla katuja ylittäessä; liikenne on Napolissa kaoottista, ja varsinkin skoottereita puikkelehtii arvaamattomasti autojen välistä ja takaa.

Matkalukemista Napoliin

Ennen Napoliin matkustamista kannattaa tutustua Elena Ferranten kirjoittamaan Napoli-sarjaan. Ferranten romaanit ovat lumonneet niin lukijat, kriitikot kuin HBO-televisiokanavankin, joka on tekee kirjoista parhaillaan televisiosarjaa.

Kaupunki saakin kiittää aika lailla Ferrantea siitä, että Napolin suosio matkakohteena on kovassa kasvussa.

Napoli-sarjan ensimmäisen osan, Loistava ystäväni, voit ostaa kätevästi netistä.

Napoliin kannattaa pakata mukaan kokeneiden matkailutoimittajien Helka Luodon ja Reima T.A. Luodon perusteellinen Napoli ja Sorrento. Suositun oppaan viimeisin täysin päivitetty painos on vuodelta 2021. Jos kirja onkin perus-Berlitziä selvästi kalliimpi, tarjoaa se rahoille vastinetta.

Matka Napoliin

Finnair lentää kesäkaudella suoraan Napoliin. Kesä ei tosin ole parasta mahdollista aikaa matkustaa Napoliin: ilma voi olla sangen kuuma ja Pompeijin rauniot täynnä turistiryhmiä. Parhaimmillaan Napoli onkin keväällä ja syksyllä.

Katso lentotarjoukset Napoliin.

Napolissa voi vierailla kätevästi myös Sorrentosta käsin, jonne tehdään Suomesta pakettimatkoja. Jos tekee Napoliin vain päiväretken, kannattaa tosin huomioida, että melkein kaikki nähtävyydet ovat useamman tunnin kiinni keskellä päivää.

Katso tarjoukset Napolin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi