Napoli – opas rosoisen ihanaan kaupunkiin

Napoli
Napoli, taustalla Vesuvius. Kuva: Slavko Sereda / Shutterstock

Napoli on Italian hurmaavimpia kaupunkeja. Italian toiseksi suurimmassa kaupungissa riittää nähtävää ja koettavaa, mutta matkailijoita Napolissa käy selvästi vähemmän kuin Italian suosituimmissa kaupunkikohteissa. Tunnelma on aidon rosoinen.

Viihtyisyyttä lisää eteläitalialainen, rennon riehakas elämänasenne, josta jo Goethe totesi Napolissa käytyään: ”Napoli on paratiisi; kaikki elävät täällä huumaavassa välinpitämättömyydessä, minä mukaan lukien. Olen täällä kuin aivan uusi ihminen, jota tuskin tunnistan. Eilen tuumailin: olin joko hullu aiemmin, tai olen tullut hulluksi.”

Napolin ulkopuolella sijaitsee yksi Italian hienoimmista nähtävyyksistä: Pompeijin rauniokaupunki, jonka tulivuori Vesuvius hautasi tuhkaan vuonna 79 jKr. Vierailu Pompeijissa on kuin aikamatka antiikin Rooman aikaan.

Napolista käsin voi käydä tutustumassa myös kauneudestaan kuuluisaan Caprin saareen ja lähteä ajamaan kohti Amalfin rannikkoa.

Parhaiten Napoli tunnetaan kuitenkin pizzasta. Maailman ykkösherkun sanotaan olevan kotoisin juuri Napolista. Napoliin voisikin matkustaa jo yksin sen takia, että pääsee maistamaan, miltä pizza maistuu kotikaupungissaan.

Napolin nähtävyydet

Napolilainen sananlasku julistaa: ”Vedi Napoli, e poi muori! Nähdä Napoli ja kuolla!”

Sanonta ei viittaa Napolin pahamaineiseen mafiaan eli Camorraan, vaan kaupungin upeaan sijaintiin Napolinlahdella meren äärellä, tulivuori Vesuviuksen juurella. Napolilaisten mielestä jokaisen olisi saatava nähdä Napolin kauneus ennen kuolemaansa.

Jos Napolin kuuluisimmat nähtävyydet (Pompeiji! Capri!) sijaitsevatkin kaupungin ulkopuolella, riittää Napolin keskustassakin nähtävää.

Napolissa on käytävä ainakin Napolin arkeologisessa museossa, jossa ovat esillä monet Pompeijin hienoimmista löydöistä. Pompeijin eroottiset kuvat ja esineet on kerätty nähtäville museon niin sanottuun Salaiseen huoneeseen, joka avattiin yleisölle vasta vuonna 2000. Valmistaudu siis aikamoiseen antiikinajan pornoon!

Napolin ainutlaatuisimpia ja tunnelmallisimpia nähtävyyksiä on San Gennaron katakombit, ikivanha hautapaikka, josta koristavat sulassa sovussa vanhat kristityt freskot ja vielä niitäkin ikiaikaisemmat pakana-aikaiset maalaukset. Katakombit sijaitsevat Madre del Buon Consiglio -kirkon alla. Liput katakombivierailulle kannattaa varata etukäteeen netistä.

Napolin nähtävyyksiin kuuluu myös Teatro San Carlo, Italian vanhin ja Euroopan suurin oopperatalo.

Aika kuluu mukavasti myös Napolin vanhassa kaupungissa kuljeskellessa.

Retket Napolista

Pompeiji, taustalla Vesuvius. Kuva: Muratart / Shutterstock

Napolin kuuluisin retkikohde on aivan ansaitusti upea Pompeijin rauniokaupunki, jonka takana kohoaa mahtava Vesuvius, Manner-Euroopan ainoa aktiivinen tulivuori.

Suosiossa kakkosena tulevat Amalfin rannikko ja Caprin saari. Kuvankauniille Caprille hyvänä vaihtoehtona on tosin vähemmän tunnettu ja huomattavasti Capria rauhallisempi Procida, joka on ulkomaalaisten sijaan napolilaisten suosiossa.

Voit varata kätevästi netistä retket Napolista Pompeijiin, Vesuviukselle ja Amalfin rannikolle.

Napolin hintataso

Matkailun vähäisyys näkyy myös Napolin hintatasossa: Napoli on hintatasoltaan Italian edullisimpia kaupunkikohteita.

Onko Napolissa turvallista?

Napolilla on maine Camorran hallitsemana kaupunkina. Matkailijan ei tarvitse olla mafiasta huolissaan, sen sijaan tarkkana saa olla katuja ylittäessä; liikenne on Napolissa kaoottista, ja varsinkin skoottereita puikkelehtii arvaamattomasti autojen välistä ja takaa.

Elena Ferranten Napoli-sarja

Ennen Napoliin matkustamista kannattaa tutustua Elena Ferranten kirjoittamaan Napoli-sarjaan. Ferranten romaanit ovat lumonneet niin lukijat, kriitikot kuin HBO-televisiokanavankin, joka on tekee kirjoista parhaillaan televisiosarjaa.

Kaupunki saakin kiittää aika lailla Ferrantea siitä, että Napolin suosio matkakohteena on kovassa kasvussa.

Napoli-sarjan ensimmäisen osan, Loistava ystäväni, voit ostaa kätevästi netistä.

Pakkaa mukaan Napoliin

Napoliin kannattaa pakata mukaan kokeneiden matkailutoimittajien Anja Kinnusen ja Reima T.A. Luodon perusteellinen Napoli ja Sorrento. Suosittu ja täysin päivitetty opas on edennyt jo neljänteen painokseensa.

Matka Napoliin

Finnair lentää kesäkaudella suoraan Napoliin. Kesä ei tosin ole parasta mahdollista aikaa matkustaa Napoliin: ilma voi olla todella kuuma ja Pompeijin rauniot täynnä turistiryhmiä. Parhaimmillaan Napoli onkin keväällä ja syksyllä.

Katso lentotarjoukset Napoliin.

Napolissa voi vierailla kätevästi myös Sorrentosta käsin, jonne tehdään Suomesta pakettimatkoja. Jos tekee Napoliin vain päiväretken, kannattaa tosin huomioida, että melkein kaikki nähtävyydet ovat useamman tunnin kiinni keskellä päivää.

Katso tarjoukset Napolin hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi