Capri – kauneuden ja vapaamielisyyden saari

capri nähtävyys
Merestä jylhinä nousevat Faraglioni-kalliot ovat Caprin symboli.

Capri. Pieni saari, suuri maine. Jo Napolinlahdella sijaitsevan vuoristoisen saaren nimen lausuminen herättää mielikuvia kauneudesta, romantiikasta ja ylellisestä lomailusta.

Harvalla paikalla on yhtä pitkä historia silmäätekevien lomakohteena kuin Caprilla. Rooman keisari Tiberius muutti saarelle vuonna 26 jaa. viimeiseksi kymmeneksi elinvuodekseen. Saarelta käsin hän hallitsi mahtavaa valtakuntaa – sen minkä irstailultaan ehti.

Tiberiuksen kerrotaan viettäneen päivänsä orgioissa miesten ja naisten kanssa. Nuorten ja vanhojen, kauniiden ja luotaantyöntävien. Roomalaislähteiden mukaan mikään ei ollut liian kummallista Tiberiuksen seksijuhlissa.

Modernit historioitsijat ovat tosin kyseenalaistaneet Tiberiuksen maineen: hän oli jo vanha, seitsemänkymppinen mies, eikä Viagraa oltu vielä keksitty. Todennäköisesti Tiberius etsi saarelta vain rauhaa pääkaupungin jatkuvilta juonitteluilta.

Mutta sillä ei ole merkitystä, mikä oli totuus. Caprin maine oli vapaamielisyyden saarena oli syntynyt.

Capri on taiteilijoiden saari

1800-luvun lopulta alkaen Capri houkutteli puoleensa eurooppalaisia taiteilijoita, etenkin kirjailijoita kuten Somerset Maugham, jotka asuivat saarella kauniissa huviloissa.

1900-luvun alussa Caprilla viihtyivät myös venäläiset intellektuellit. Saarella asustellut vasemmistolainen kirjailija Maxim Gorki houkutteli vierailulle myös Leninin vuonna 1910. Suunnittelivatko he saarella peräti Venäjän vallankumousta?

Tuskin. Lenin nimittäin kerrotaan todenneen Gorkille: ”Capri saa unohtamaan kaiken muun.”

Vuosisadan puolivälissä Caprin löysivät aikakautensa suihkuseurapiirit. Suunnannäyttäjänä toimi presidentin leski Jacqueline Kennedy, joka vietti saarella kuherruskuukautta upporikkaan laivanvarustaja Aristoteles Onassisin kanssa.

Näyttelijätär Grace Kelly teki puolestaan saaren lyhytlahkeisista caprihousuista muoti-ikonin.

Sittemmin Caprilla ovat viihtyneet niin näyttelijät kuin huippumallitkin. Huviloidensa suojissa asuvia julkkiksia tavallinen tallaaja tosin tuskin kohtaa.

Capri matkakohteena

Nykyisin Capri on kesäkaudella todella suosittu päiväretkien kohde Napolista ja Sorrentosta. Runsaan 10 000 asukkaan saarella käy vuosittain liki puoli miljoonaa matkailijaa.

Saaren romanttisiin tunnelmiin päästäkseen kannattaakin jäädä ainakin muutamaksi yöksi, jotta pääsee kokemaan Caprin kuvankauniit illat ja aamut ennen päivän turistiryntäystä.

Mikä olisikaan parempi majapaikka kuin Caprin kuuluisin hotelli, 1800-luvulla avattu Grand Hotel Quisisana?

Ja mitä useamman yön Caprilla viettää, sitä lähemmäs pääsee saaren lumoa, kun löytää saaren salaiset, rauhalliset kulmat ja spontaanit, aamuun asti kestävät spontaanit juhlat.

Mutta varo: jos Caprilla onkin vapaamielinen maine matkakohteena, on se myös monen tragedian saari.

Caprin nähtävyydet

Capri on kooltaan vain 10 neliökilometriä – suunnilleen saman verran kuin Helsingin suurin saari Laajasalo. Pieneksi saareksi Caprilla on kuitenkin yllättävän paljon nähtävää. Päiväretkellä ei millään ehdi näkemään ja kokemaan kaikkea.

Caprin nähtävyyksistä kuuluisimpia ovat Sininen luola ja merestä nousevat mahtavat Faraglioni-kivimuodostelmat.

Caprin ainutlaatuisin nähtävyys on kuitenkin mahtava Tiberiuksen huvila, Villa Jovis, joka on raunioinakin parhaiten säilyneitä roomalaisajan palatseja.

Caprin muita nähtävyyksiä ovat saaren kaksi suloista kaupunkia, taiteilijoiden entiset kotihuvilat ja saaren korkein huippu Monte Solaro.

Uimaan ja Caprin pikkurannoille kuten Bangi di Tiberiolle pääsee veneretkillä. Jos Sininen luola kuulostaa turhan vilkkaalta ja turistisilta, voi veneretkillä suunnata vähemmän tunnetuille luolille kuten Vihreälle luolalle, Grotta Verde.

Caprin retket ja aktiviteetit voi varata kätevästi netistä.

Marina Grande ja saapuminen Caprille

Marina Grande Capri
Caprille saavutaan Marina Granden satamaan.

Saarelle saavutaan laivalla Marina Grandeen, Caprin turismin myrskynsilmään. Marina Grandessa itsessään ei ole juuri nähtävää, vaan täältä kannattaa jatkaa saman tien matkaa Caprin kaupunkiin.

Klassinen tapa nousta Marina Grandesta saaren nimikkokaupunkiin on funikulaari, mutta jos siihen on liian pitkä jono, perille pääsee myös bussilla tai perinteisillä caprilaisilla avokattoisilla takseilla, joiden nahkapenkeillä istuessa pääsee saman tien saaren tunnelmiin.

Kävellenkin pääsee – jos jaksaa kivuta ylös 777 porrasta.

Caprin kaupunki ja maailman olohuone

Caprin pienen nimikkokaupungin keskus on aukio Piazza Umberto, jota tosin kutsutaan tuttavallisesti vain Piazzettaksi.

Kahviloiden kalliista hinnoista huolimatta Piazzettalla on aivan pakko istahtaa ulkoilmaterassille ja tilata juoma, mieluiten kuohuva sellainen. Pienellä aukiolla on istunut aikojen saatossa niin monta maailman julkimoa ja merkkihenkilöä, että se tunnetaan myös lempinimellä Salotto del mondo, maailman olohuone.

Keskustan pääkatu Via Camerelle on täynnä häkellyttävän kalliita luksusliikkeitä, mutta aitoa tunnelmaa löytää, kun lähtee harhailemaan kaupungin kapeille pikkukujille. Niiltä löytää rauhaa ja pieniä, paikallisia tavernoita sekä tunnelmallisia ruokapuoteja. Täydellisiä herkullisten evästarpeiden ostamiseen, jos haluaa viettää piknikin raikkaassa ulkoilmassa.

Mainio kohtuuhintainen majapaikka aivan keskustan kupeessa on Hotel La Tosca, jonka kattoterassilta kelpaa katsella maisemia aamiaista nauttiessa.

Augustuksen puutarhat ja Via Krupp

Via Krupp Capri
Via Krupp mutkittelee hullun lailla Caprin saarella.

Caprin keskustan vieressä on kaunis, pieni kasvitieteellinen puutarha, Giardini di Augusto, josta avautuvat hienot näkymät Falagrioni-kivimuodostelmille.

Puutarhan perusti saksalainen Friedrich Alfred Krupp, suuren Krupp-teräsyrityksen perijä, joka lomaili Caprilla useita kuukausia vuodesta.

Hän rakennutti myös puutarhasta alas Marina Piccolon satamaan vievän mutkittelevan Via Krupp -serpentiinitien. Sitä pitkin hän pääsi kulkemaan satamassa odottavalle huvijahdilleen.

Huvijahdin nimi oli ironisesti Puritan, vaikka Krupp vietti siellä kaikkea muuta kuin puritaanisia juhlia nuorten rakastajiensa kanssa.

Lopulta Kruppin kaksoiselämä Caprille vuosi saksalaiselle lehdistölle, ja hänen vaimolleen lähetettiin nimettömässä kirjeessä kuvia miehensä homoseksuaalisista orgioista.

Krupp ei kestänyt skandaalia vaan teki itsemurhan vuonna 1902.

Villa Jovis – keisari Tiberiuksen huvila

Kaupungista lähtee kapea ja mutkitteleva, kiviaitojen ja huviloiden reunustama tunnelmallinen kävelypolku Via Tiberio kohti saaren koilliskärkeä ja keisari Tiberiuksen huvilaa.

Matka rauniohuvilalle on pitkä, minkä takia moni päiväretkeläinen jättää sen väliin. Varaa hyvin aikaa.

Keisari Tiberiuksen huvilasta ovat jäljellä komeat rauniot, joilta aukeavat huikeat näkymät. Keisaria ei voi syyttää vaatimattomuudesta: Villa Jovis tarkoittaa Jupiterin huvilaa.

Rauniohuvilalla on maine Rooman aikakauden Playboy Mansionina. Sulje silmäsi, ja kuvittele ympärillesi Rooman valtakunnan hämmästyttävimmät orgiat.

Ja varo suututtamasta juhlien sankaria, keisari Tiberiusta. Hänen kerrotaan heitättäneen uhrejaan jyrkiltä rantakallioilta kuolemaan.

Jos kaipaat mielikuvituksellesi sytykettä, katso Penthousen tuottama eroottinen kulttiklassikko, elokuva Caligula, joka kuvaa Tiberiuksen ja hänen ottopoikansa, myöhemmin keisariksi nousseen Caligulan irstailuja.

Traagisen dekadentti Villa Lysis

Via Tiberion päässä on toinenkin matkailijoille avonainen huvila. Jugendvaikutteisen Villa Lysis -huvilan rakennutti vuonna 1905 rikas ranskalainen teollisuuspohatta ja harrastelijarunoilija, paroni Jacques d’Adelswärd-Fersen.

Paroni muutti Caprille jouduttuaan Pariisissa homoseksuaalisen skandaalin keskipisteeksi. Saaren ja huvilansa suojissa hän heittäytyi täysin siemauksin nuorukaisten ja oopiumin sävyttämään elämään. Caprilla maailma tuntui olevan kaukana – ainakin hetken aikaa.

Ylellisen, kultakirjailtujen pylväiden koristaman huvilan sisäänkäynnillä vieraita tervehtii suureellinen latinankielinen lause Amori et dolori sacrvm, Rakkauden ja surun pyhättö.

Talon motto oli enteellinen: vuosien varrella Fersenin huumeriippuvaisuus kävi yhä pahemmaksi. Lopulta vuonna 1923 hän teki itsemurhan sekoittamalla samppanjaan viisi grammaa kokaiinia. Se oli hänen viimeinen maljansa.

Anacapri ja Villa San Michele

Anacapri on saaren toinen kaupunki, varsinaista Capria rauhaisampi. Nähtävyytenä on Villa San Michele. Huvilan rakennutti 1800-luvun lopulla ruotsalainen, Roomassa pitämällään praktiikalla maineeseen noussut julkkislääkäri Axel Munthe (1857–1949).

Toisin kuin moni muu Caprin menneistä kuuluisuuksista Axel Munthe oli kiinnostunut naisista. Mutta hänenkään elämänsä ei ollut vailla skandaalimaisia suhteita: hänen rakastajattarensa ei ollut kukaan muu kuin Ruotsin kruununprinsessa Viktoria, jonka henkilääkärinä Munthe toimi.

Vuonna 1929 Munthe julkaisi elämästään Caprilla teoksen Huvila meren rannalla, josta tuli valtava myyntimenestys, tavallaan edelläkävijä kaikille myöhemmille saman lajityypin kirjoille kuten Peter Maylen Vuosi Provincessa.

Kirjasta otettiin yksin Yhdysvalloissa sata painosta, ja se oli osaltaan luomassa Caprin maailmanmainetta.

Huvilan edustalla on upea puutarha, jota koristavat sfinksi ja monet muut Munthen keräämät muinaismuistot.

Iso osa Caprin majoituksesta on keskittynyt Anacaprin ympäristöön. Edullista, suunnilleen sadan euron majoitusta tarjoaa esimerkiksi Hotel Villa Ceselle.

Monte Solaro – nouse Caprin huipulle

Anacaprin keskustasta nousee kiikkerä tuolihissi Caprin korkeimmalle huipulle Monte Solerolle. 589 metrin korkeudesta avautuvat komeat näkymät. Antiikinaikaiselta näyttävä hissi on ikimuistoinen elämys – varsinkin korkeanpaikankammoisille.

Faraglioni – Caprin symboli

Kolme yli sadan metrin korkeuteen merestä nousevaa Faraglini-kalliota ovat Caprin symboli. Kallioita voi ihailla esimerkiksi Agustuksen puutarhoista käsin, mutta komeimmillaan ne ovat, kun niiden juurelle ottaa venekyydin.

Grotta Azzurra – Caprin Sininen luola

Caprin kuuluisin nähtävyys on Grotta Azzurra. Luolaan mennään veneellä matalasta suuaukosta, jonka sisään päästämä valo heijastuu sinisestä merestä luolan seinille.

Tiberiuksen aikana luola toimi keisarin henkilökohtaisena uima-altaana, joka koristeltiin nymfejä eli luonnonhenkiä esittävillä patsailla. Vuonna 1964 kolme patsasta löydettiin luolan pohjasta ja ne ovat esillä Anacaprin museossa Casa Rossa.

Marina Grandesta kulkee veneitä luolan suulle, jossa vaihdetaan mataliin soutuveneisiin. Edessä on luolan vain metrin korkuinen suuaukko. Matkustajat asettuvat makaamaan veneen pohjalle, ja soutaja painautuu vielä varmuuden vuoksi heidän päälleen suojaksi. Sitten hän kiskoo veneen metalliketjua pitkin luolan sisälle.

On aika nousta ylös istumaan. Avara luola säteilee sinistä valoa. Hetki on ihmeellinen – ja lyhyt. Luola on niin suosittu vierailukohde, että kukin vene ehtii olla luolassa vain muutaman minnuutin.

Caprin retket ja aktiviteetit voi varata kätevästi netistä.

Caprin hintataso

Capri on melko kallis matkakohde – tosin matkabudjettia voi helpottaa nauttimalla osan aterioista pikniklounaina. Ja mikä onkaan tunnelmallisempaa kuin maistella oliiveja, ilmakuivattua kinkkua ja patonkia maisemia samalla katsellen?

Muista pakata Caprille mukaan rennon tyylikkäät vaatteet! Tarvitset niitä päästäksesi oikeisiin tunnelmiin. Caprin putiikkien hintataso on sen verran korkea, että paikan päällä alipukeutumisen korjaaminen tulee kalliiksi.

Caprin kuuluisin hotelli

Caprin kuuluisin hotelli on 1800-luvulla avattu Grand Hotel Quisisana, Caprin kaupungin sydämessä. Alun perin hotelli avattiin parantolaksi, mistä tulee sen nimi Qui si sana, mikä tarkoittaa paikkaa, jossa paranee.

Hotellissa ovat nukkuneet lukemattomat Caprilla käyneet kuuluisuudet. Myös Oscar Wilde yöpyi täällä lokakuussa 1897 rakastajansa Lord Alfred ”Bosie” Douglasin kanssa – tosin vain yhden yön.

Homoseksuaalisuudesta vankilaan tuomittu Wilde oli päässyt vankilasta ja palannut hetkeksi Bosien kanssa yhteen Napolissa. Caprissa maineensa menettänyt kirjailija sai niin tylyn vastaanoton, että kaksikko palasi heti seuraavana päivänä mantereelle. Pian myös pariskunta erosi lopullisesti Bosie perheen painostuksesta. Kolme vuotta myöhemmin varaton ja terveytensä menettänyt Wilde kuoli kurjassa pariisilaisessa hotellissa.

Edullisempi majapaikka Caprin kaupungin keskustan kupeessa on Hotel La Tosca, jonka kattoterassilta kelpaa katsella maisemia aamiaista nauttiessa.

Iso osa Caprin majoituksesta on keskittynyt Anacaprin ympäristöön. Kohtuuhintaista, suunnilleen sadan euron majoitusta tarjoaa esimerkiksi Hotel Villa Ceselle.

Katso tarjoukset Caprin hotelleihin.

Liikkuminen Caprilla

Caprilla pääsee kävellenkin moneen paikkaan, tosin korkeuserot ovat usein suuria. Vaihtoehtona ovat bussit ja avokattoiset taksit.

Paras aika matkustaa Caprille

Parasta aikaa ovat syyskuu ja lokakuun alku, jolloin illat ja merivesikin ovat edelleen lämpimät. Toukokuu on Caprilla kukkaloiston aikaa, mutta meri on liian viileää uimiseen.

Vältä elokuuta, jolloin Caprille saapuu 20 000 lomailijaa päiväretkelle. Elokuu on italialaisten kesälomakuukausi.

Matka Caprille

Caprille kulkee Napolista, Sorrentosta ja Positanosta monenlaisia laivoja: autolauttoja, vesibusseja ja kantosiipialuksia. Parhaat yhteydet on Sorrentosta. Laivaliput maksavat 15–20 euroa.

Viimeiset lautat lähtevät varsin aikaisin, jo seitsemän kieppeillä.

Suurin osa matkailijoista tutustuu Capriin päiväretkellä, jonka voi varata kätevästi netistä.

Caprin kartta

Katso Caprin parhaat kohteet ja nähtävyydet kartalla.

Lue lisää: Napoli – Italian hurmaavin kaupunki

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!