Colosseum kiehtoo verisellä historiallaan

Colosseum
Colosseum, Rooma. Kuva: Marco Rubino / Shutterstock

Colosseum on antiikin Rooman näkyvin – ja mieltä kiehtovin – muistomerkki, jossa on aivan pakko käydä Rooman-vierailulla. Kyseessä on antiikin ajan suurin ja mahtavin amfiteatteri, oikeastaan koko Rooman symboli.

Jylhä ja kaunis rakennus on arkkitehtuurinsakin puolesta mielenkiintoinen, mutta sitä ei kannata tyytyä ihailemaan vain muurien ulkopuolelta. Suuren amfiteatterin sisällä seistessään voi melkein kuulla hurraavat ihmisjoukot ja haistaa veren, jota gladiaattorinäytöksissä vuosisatojen saatossa vuodatettiin.

Suosittelen myös ihailemaan Colosseumia iltavalaistuksessa, joka hurmaa varmasti sinutkin!

Joskus nähtävyyksiä kahlatessa olen ollut jopa pettynyt näkemääni ja kokemaani, mutta Colosseumin kanssa ei tällaista tunnetta pääse varmasti syntymään kenellekään, sillä sen verran vaikuttava paikka se on. Colosseum ei suotta ole yksi maailman tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Colosseumilla vieraillessa tuntuu kuin Rooman sirkushuvien verinen historia heräisi eloon, tulisi paljon aiempaa lähemmäksi. Kyllä, todellakin, täällä roomalaiset kokoutuivat katsomaan verisiä huvejaan. Kuinka toisenlaista aikaa silloin elettiinkään!

Ja silti: emme taida nykypäivänäkään olla hengeltämme niin kaukana roomalaisista kuin ehkä ajattelisimme. Kiehtovathan meitä Colosseumissa juuri gladiaattorit ja areenan väkivaltainen historia. Jos Colosseumissa olisi keskitytty kuorolauluun, olisiko se yhtä maineikas paikka?

Tutustu Colosseumin historiaan jo etukäteen

Colosseum
Colosseumin muurin sisällä näkee valtavan teatterin rakenteet ja gladiaattorien tilat. Kuva: Henry Paul / Unsplash

Colosseumin historiaan kannattaa tutustua jo ennen vierailua, vaikka olisikin menossa opastetulle kierrokselle. Niin saa vierailusta kaikkein eniten irti.

Colosseum valmistui vuonna 80 jaa. eli ikää areenalla on melkein 2000 vuotta!

Antiikin aikana rakennettiin monta muutakin amfiteatteria ympäri laajaa valtakuntaa, ja vaikka moni niistä on säilynyt (esimerkiksi Italian Veronassa, Kroatian Pulassa ja Ranskan Nimesissä sekä Arlesissa), on Colosseum ylivoimaisesti kuuluisin areenoista.

Se oli myös suurin: areenalle mahtui jopa 50 000 katsojaa.

Colosseumin seinät oli alun perin maalattu eri väreillä. Nykyään kiven sävyissä säihkyvä amfiteatteri oli siis valmistuessaan värikäs ilmestys. Seinillä oli kauniita maalauksia. Nykyään vain prosentti maalatuista seinistä on jäljellä. Gladiaattorit kannattajineen maalasivat Colosseumin seinille myös antiikin aikaisia graffiteja.

Colosseumin näytökset olivat gladiaattori- ja metsästysnäytöksiä. Alun perin gladiaattorit olivat sotavankeja ja orjia, mutta myöhemmässä vaiheessa myös jotkut vapaat roomalaiset värväytyivät gladiaattorinäytöksiin maineen ja mammonan perässä.

Osa gladiaattoreista oli naisia. He taistelivat toisia naisia sekä lyhytkasvuisia miehiä vastaan.

Colosseumin alkuperäinen nimi antiikin ajalla oli Flaviusten amfiteatteri, mikä viittasi areenaan rakennuttaneisiin, Flavius-sukuun kuuluneisiin keisareihin. Rakentamisen aloitti keisari Vespanius 70-luvun alussa, ja työn vei päätökseen keisari Titus. Molemmat tunnetaan aikaansaavina hallitsijoina, joiden aikana Rooma eli vakaata aikaa.

Colosseum-nimi vakiintui vasta keskiajalla – joko rakennuksen suuren koon takia tai keisari Neroa esittäneen mahtipontisen Colossus-patsaan mukaan, ja patsas sijaitsi aivan Colosseumin vieressä.

Gladiaattorinäytökset olivat erittäin suosittuja Roomassa, ja Colosseum oli käytössä monta sataa vuotta. Veriset sirkushuvit lopetettiin vasta 400-luvun alkupuolella, kun kristinuskosta oli tullut pääuskonto, ja kirkko kielsi näytännöt. Näytösten suosio oli kuitenkin alkanut hiipua jo 300-luvun puolella.

Näytöstoiminnan päättymisen jälkeen Colosseum jätettiin heitteille, jolloin varkaat ja luonto tekivät tehtävänsä, ja mahtava areena pääsi rapistumaan.

Keskiajalla Colosseumista otettiin marmoria ja muuta rakennusmateriaalia uusia kirkkoja varten. Lopulta 1500-luvun alkupuolella, renessanssin hengen ja antiikin ihailun myötä kirkko muutti Colosseumin pyhäksi paikaksi ja sinne rakennettiin kappeli.

Tämä on tulkittu kirkon taholta anteeksipyyntönä ja hyvittelynä siitä, että se aiemmin ryöväsi arvokkaita materiaaleja Colosseumista.

Arkeologit ponnistelevat nykyään säilyttääkseen amfiteatterin loiston.

Colosseumilla järjestetään edelleenkin tapahtumia, mutta gladiaattoreiden katselemisesta on siirrytty nykyaikaisiin viihdykkeisiin kuten musiikkikonsertteihin.

Vaan mistäpä sitä tietää, aika asettaa asiat perspektiiviin. Ehkäpä vuonna 3958 matkaoppaissa ihmetellään myös 2000-luvun menoa: että ihan eläviä esiintyjiä, kuinka erikoista!

Näin saat Colosseumin vierailusta eniten irti

Colosseum selfie
Colosseumin edustalta löytää hienoja selfie-näkymiä.Kuva: Joshua Earle / Unsplash

Colosseumilla jos missä kannattaa ehdottomasti osallistua opastetulle kierrokselle. Oma englanninkielinen oppaani osasi kertoa Colosseumista ja sen historiasta eläväisellä ja hauskalla tavalla, ja opin hurjan paljon uutta, vaikka olin jo etukäteen tutustunut Colosseumin tarinaan.

Opas jakoi kiinnostavia yksityiskohtia, jotka elävöittivät kokemusta.

Kannattaa huomioida, että Colosseumille ei pääse suuren repun tai laukun kanssa, ja vierailijat tarkistetaan metallinpaljastimella.

Ohita jonot

Mikäli haluaa välttää pitkät jonot, kannattaa lippu hankkia etukäteen. Jonoissa voi joutua joskus seisomaan tuntejakin, sillä tulijoita Colosseumille riittää. Vuosittain paikalla vierailee jopa kuusi miljoonaa turistia, mikä nopealla laskutoimituksella tarkasteltuna tarkoittaa lähes 16 500 vierailijaa päivää kohden.

Vierailijoita riitti myös silloin, kun itse kävin Colosseumilla, mutta olin varannut opastetun kierroksen ja ostanut lippuni jo etukäteen, joten vältyin pahimmilta ruuhkilta ja pääsin suhteellisen näppärästi kierrokselle. Jonottamaan jouduin kuitenkin minäkin.

Colossseum talvella ja kesällä

Colosseum talvella
Millaisia mahtoivat olla gladiaattorinäytökset talvella, kun veri lankesi lumenvalkoiselle areenalle? Kuva: Serena Repice-Lentini / Unsplash

Toinen vaihtoehto jonojen välttelemiselle on matkustaa talvella. Marraskuusta helmikuuhun matkailijamäärät ovat vähäisempiä, joten jonotkin ovat lyhyemmät.

Colosseum sulkeutuu talviaikaan aikaisemmin kuin kesällä, sillä sulkeutumisaika menee auringonlaskun mukaan.

Kiireisimmät kuukaudet Colosseumilla ovat kesäkuu, heinäkuu ja elokuu. Mikäli suuntaat Colosseumille pahimman turistisesongin aikaan, voi olla kannattavaa vierailla Colosseumin avautuessa tai juuri ennen auringonlaskua ja sulkemisaikaa.

Aikaisesta tai myöhäisestä vierailuajasta on kesällä sekin hyöty, että keskellä päivää Coloseumilla voi olla todella kuuma, eikä paahtavaa aurinkoa pääse areennalla pakoon.

Colosseumin aukioloajat

Colosseum illalla
Colosseumia kannattaa ihailla myös iltavalaistuksessa. Kuva: Jeon Hyungman / Unsplash

Colosseum aukeaa aina kello 8.30. Sulkeutumisaika vaihtelee vuodenajan mukaan. Kesäisin Colosseum on avoinna kello 19 asti, talvella kello 16.30 asti. Keväällä ja syksyllä sulkemisaika vaihtelee kello 17–19 välillä. Viimeinen sisäänpääsy tuntia ennen sulkemisaikaa.

Mistä ostaa liput?

Kuten edellä totesinkin, niin joutuisin tapa kokea Colosseum on ostaa sinne lippu etukäteen, jotta pääsee jonon ohi. Tarjolla on monenlaisia lippuvaihtoehtoja, joista osalla pääsee sekä johon ohi että opastetulle kierroksella ja joillakin vain sisään.

Edullisimmillaan lippu maksaa 16 euroa sisältäen pääsyn myös Forum Romanumiin sekä Palatinus-kukkulalle. Kävin itse kaikissa kolmessa, ja voin suositella näitä kolmea kohdetta täydestä sydämestäni, uskomattoman kauniita paikkoja!

Lippuja voi ostaa etukäteen monesta paikasta, mutta hyväksi olen havainnut muun muassa Get Your Guide -palvelun, joka myy pääsylippuja erilaisiin nähtävyyksiin ja elämyksiin ympäri maailman.

Vinkki – ilmainen sisäänpääsy Colosseumille

Mikäli haluaa kokea Colosseumin loiston ilmaiseksi, kannattaa vierailla kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, jolloin areenalle on vapaa pääsy.

Huomaa myös, että alle 18-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät ilmaiseksi Colosseumille ja monille muille Rooman nähtävyyksille, joten nuoren matkaajan kannattaa pitää passinsa mukana.

Lisäksi 18–25-vuotiaat eurooppalaiset saavat alennusta pääsylipuista.

Sijainti ja kulkeminen

Colosseum ja Forum Romanum
Aivan Colosseumin vieressä sijaitsee Forum Romanum, antiikin Rooman keskus. Kuva: David Edkins / Unsplash

Colosseum sijaitsee Rooman keskustassa Via dei Fori Imperialin varrella, ja sen lähellä on muitakin merkittäviä nähtävyyksiä – muun muassa Forum Romanum ja Palatinus-kukkula, joissa suosittelen piipahtamaan samalla reissulla. Kaikki kolme kohdetta pääsee kokemaan samalla pääsylipulla.

Paikalle pääsee junalla tai metrolla. Metrolla kulkiessa pois pitää jäädä Colosseo-pysäkillä. Roomassa on varsin edullista liikkua julkisilla.

Majoittuminen Colosseumin kupeessa

Mikäli mielii majoittua lähellä Colosseumia kuten itse tein, pääsee nauttimaan historiallisista puitteista ja tunnelmasta. Majoituin Colosseum Corner -nimisessä hotellissa, josta on alle viiden minuutin kävelymatka Colosseumille ja Forum Romanumille.

Keskeinen sijainti säästi minulta viikon reissullani mukavasti aikaa, kun pystyin useimmiten kävelemään keskeisten nähtävyyksien luo.

Colosseum – kokemuksia

Colosseumin kokemuksia kirjoitti Sofia Saarinen, matkailualan opiskelija Kajaanista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi