Pula ja Istrian ihana niemimaa

Motovun on pieni kylä Keski-Istriassa. Paikka tunnetaan etenkin tryffeleistään. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Kroatian luoteisnurkassa, Slovenian rajalla, sijaitsee kolmion muotoinen Istrian niemimaa. Tunnelmaltaan ja kulttuuriltaan Istria muistuttaa Italiaa, eikä ihme: Istria oli satojen vuosien ajan Adrianmeren vastarannalla sijaitsevan Venetsian alaisuudessa.

Istrian niemimaa on viehättävä matkakohde. Matkailijaa houkuttavat Istriaan tunnelmalliset vanhat kaupungit, kauniit vuoristokylät ja herkullinen ruoka. Monen mielestä Istria onkin parhaimmillaan kiireettömällä viini- ja ruokamatkalla. Toki Istriasta löytyy myös koko perheen rantalomakohteita.

Pula – Istrian keskus

Pulan maamerkki on roomalainen amfiteatteri. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Istrian suurin kaupunki on niemimaan eteläkärjessä sijaitseva noin 85 000 asukkaan Pula. Kaupungin maamerkki on 2000 vuotta vanha Pula Arena, joka kuuluu maailman kuuden parhaiten säilyneen amfiteatterin joukkoon.

Paikka on kuin pieni versio Rooman Colosseumista. Rooman valtakunnan aikoina areenalla taistelivat gladiaattorit ja eksoottiset villieläimet, ja kellarissa valmistettiin viiniä janoisille katsojille. Vaikuttava amfiteatteri on ei ole pelkkä muinaismuisto: siellä ovat konsertoineet niin Luciano Pavarotti kuin Manu Chao. Kesäisin Pulan amfiteatterissa järjestetään Pulan elokuvafestivaalit.

Pulassa näkyy muuallakin vahva antiikin roomalaisvaikutus: komean amfiteatterin lisäksi Pulan nähtävyyksiä ovat riemukaari ja Augustuksen temppeli. Vanhankaupungin kadutkin on edelleen päällystetty roomalaisaikaisilla kivillä.

Koko perheen nähtävyys on Aquarium Pula, vanhaan linnoitukseen rakennettu meriakvaario, jossa toimii Kroatian ensimmäinen merikilpikonnien suojelukeskus.

Pulan luoteispuolella, rannikon tuntumassa, sijaitsee neljästätoista pienestä saaresta koostuva Brijunin saariryhmä. Veli Brijun -saaren safaripuistossa elää Jugoslavian entiselle johtajalle Titolle lahjoitettuja eksoottisia otuksia.

Pulassa on kansainvälinen lentokenttä ja monipuolinen hotellitarjonta. Pulasta käsin tutustuukin helposti Istrian pittoreskeihin pikkukaupunkeihin kuten Rovinjiin ja Grožnjaniin. Laivalla voi tehdä päiväretken Venetsiaan.

Katso tarjoukset Pulan hotelleihin.

Rantaloma Pulassa – Medulin vai Punta Verudela?

Vain neljän kilometrin päässä Pulasta sijaitsee vehreä Punta Verudelan niemi. Alue tunnetaan vauhdikkaana rantakohteena, jossa saa juhlia yömyöhään asti. Pulan historialliseen keskustaan on lyhyt matka. Hyvä majapaikka on Park Plaza Verudela, jonka avarissa huoneistoissa on erikseen makuuhuone ja olohuone. Ulkona odottaa kokonaiset kolme uima-allasta.

Pulan komein ranta löytyy 10 kilometrin päästä Medulinista. Bijecan hiekkarannalla pelataan rantalentopalloa ja snorklataan kirkkaassa meressä. Alueen erinomaiseksi kehuttuja hotelleja ovat suuri ja kaunis lapsiperheille sopiva Park Plaza Belvedere Medulin sekä yksinkertaisen tyyikäs (ja edullinen) Hotel Minerva.

Rauhallisempia luonnonrantoja löytyy Pulan eteläpuolella odottavalta Kamenjakin niemeltä. Kamenjak on kuusi kilometriä pitkä ja vain kilometrin levyinen niemi, mutta rantaviivaa on kokonaiset 30 kilometriä. Niemen eteläisin kärki on kansallispuistoa. Kamenjakin kansallispuisto sopii loistavasti päiväretken kohteeksi, varsinkin polkupyörällä. Matkan varrella voi pysähtyä pienessä Premanturan kaupungissa.

Poreč – Istrian rantalomailun keskus

Istrian rantalomailun keskus on Poreč – tai oikeammin kaupunkia reunustava rannikko, sillä hotellialueet levittäytyvät yli 30 kilometrin matkalle. Rannikolla sijaitsee myös Kroatian parhaaksi perhelomakohteeksi valittuun Tamaris Resort, jonne järjestetään edullisia (alle 600e) pakettimatkoja.

Porečin pienen vanhankaupungin keskiaikaisia kujia reunustavat vaikuttavat rakennukset ja kirkot. Kuuluisin nähtävyys on Bysantin aikainen Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde. 500-luvulla rakennettu basilika on yksi maailman parhaiten säilyneistä varhaiskristillisistä kirkoista.

Kesäaikaan Porečista pääsee katamaraanin kyydissä Venetsiaan reilussa kahdessa tunnissa.

Katso tarjoukset Porečin hotelleihin.

Rovinj – hurmaava rannikkokaupunki

Rovinj, Istria. Kuva: Gaspar Janos / Shutterstock

Istrian rannikon kohokohta on viehättävän boheemi Rovinj, jonka pastellinväriset talot ja kaunis kalasatama kertovat venetsialaisajasta. Niemellä kohoavalle kukkulalle rakennettu vanhakaupunki on juuri niin söpö kuin miltä se valokuvissa näyttää: kapeita mukulakivikujia, pikkupuoteja, kahviloita ja herkkukauppoja. Keskustan ylle kohoaa kirkontorni, jonne kannattaa kiivetä epäilyttävistä puuportaista huolimatta: ylhäältä aukeaa upea näkymä.

Rovinjissa pitää ehdottomasti poiketa joka päivä järjestettävillä maalaismarkkinoilla. Tarjolla on eksoottisia kaloja, vihanneksia ja yrttejä, hedelmiä, hunajaa, oliiviöljyä, sekä Istrian ylpeyttä: mustia ja valkeita tryffeleitä. Vaikka valkotryffeli voi maksaa jopa 4000-5000 euroa kilolta, sopivan hintaiseksi matkamuistoksi on tarjolla erilaisia alle 20e maksavia tryffelituotteita: tryffeliöljyä, tryffelihunajaa, tryffelillä maustettua oliivitahnaa sun muuta.

Päiväretki Rovinjiin kuuluu jokaisen Istrian-matkan pakolliseen ohjelmaa – mutta jos on tilaisuus, kaupungissa kannattaa ehdottomasti viettää yö tai kaksi. Tunnelmallinen majapaikka on vanhaan venetsialaistaloon tehty Hotel Heritage Angelo D’Oro.

Katso tarjoukset Rovinjin hotelleihin.

Grožnjan ja Motovun – sisämaan vuoristokaupungit

Motovun on pieni kylä Keski-Istriassa. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Tunnelmallisimmillaan Istria on sisämaan pikkukylissä kuten Grožnjanissa, jota kutsutaan ”taiteilijoiden kyläksi”. Kukkulan huipulla tasapainoilevassa pikkuruisessa Grožnjanissa todella on useita taiteilijoiden gallerioita, mutta niiden kanssa turistien huomiosta kilpailevat yhtä lukuisat herkkupuodit. Tarjolla on tryffelitahnoja, tryffelihunajaa – ja jopa tryffeliolutta ja tryffeliperunalastuja.

Grožnjan on niin pieni, että sen sokkeloiset kivikujat on kävelty läpi puolessa tunnissa. Kannattaa kuitenkin varata aikaa maisemien ihailuun baarin terassilla istuen ja Bura-pienpanimo-olutta siemaillen.

Grožnjaniin kannattaa saapua aamulla ajoissa, sillä lounasaikaan paikalle alkaa saapua turistibusseja. Kun pari kolme bussia tyhjentää matkustajansa yhtä aikaa, seesteinen pikkukylä muuttuu ruuhkaiseksi turistikohteeksi.

Parhaiten kukkulakylästä nauttii, jos viettää yön jossain kauniissa vanhoissa kivitaloissa sijaitsevista Grožnjanin majataloista.

Motuvun tunnetaan Istrian ”tryffelipääkaupunkina”. Ympäröivien vuorenrinteiden metsissä kasvavaa arvokasta herkkua (jopa 4500 euroa / kilo) etsitään koirien kanssa. Istriassa tryffeliä sekoitetaan melkein mihin tahansa (jopa olueen!), mutta parhaimmillaan voimakkaan makuinen herkku on pastassa tai pihvin päälle lorotetussa kermakastikkeessa.

Motovunissa on muutama ensiluokkainen ravintola, mutta ikävä kyllä maine ja kunnia ovat tehneet Motuvunista vähän liiankin suositun turistikohteen.

Istrian viinitilat

Istriassa kannattaa maistella paikallisista rypäleistä tehtyjä viinejä: punaisista Terrano-rypäleistä valmistettuja punaviinejä, ja vaaleista Malvazija Istarska -rypäleistä tehtyjä valkoviinejä.

Alueen erikoisuus on ”oranssi viini”, jota voi kutsua myös alkuviiniksi. Oranssit viinit valmistetaan valkeista rypäleistä, jotka jätetään puristamisen jälkeen kuorikontaktiin (kuten punaviinejä tehtäessä) muutamaksi päiväksi tai jopa pariksi viikoksi. Lopputulos on voimakkaan kellertävä ja vahvan tanniininen valkoviini. Oranssit viinit ovat suosittuja myös rajan pohjoispuolella Sloveniassa.

Istriassa on monia viinitiloja, joilla pääsee maistelemaan viinejä vain muutamalla eurolla: halpa hinta perustuu siihen, että viinitilat toivovat vieraiden ostavan mukaan muutaman pullon tuliaisiksi. Yksi erikoisemmista (mutta erittäin laadukkaista!) viinitiloista on rokkihenkinen Food & Wine Station Trapan, joka nimensä mukaisesti tarjoilee myös hyvää murkinaa. Toinen mainio osoite muutaman tunnin viinivierailuun on Kozlovic Winery.

Meneghetti Wine Hotel on oikea osoite viininystävälle, joka haluaa yöpyä tyylillä. Tarjolla on modernisti sisustettuja huoneita tunnelmallisissa kivirakennuksissa, ensiluokkaista ruokaa, sekä tyylikkäitä viinejä. Viinitarhat alkavat aivan huoneen ikkunan alta. Kuuman kesäpäivän voi viettää uima-altaalla lekotellen, eikä matkaa merenrantaan ole polkua pitkin kuin kilometrin verran.

Retket Pulasta

Voit varata kätevästi netistä Pulan nähtävyyksien pääsyliput sekä päiväretket Istrian maaseudulle ja Venetsiaan.

Lennot Pulaan

Norwegianilla on suoria lentoja Pulaan.

Katso lentotarjoukset Pulaan.

Booking.com

 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi