Dubrovnik – opas todelliseen satukaupunkiin

Dubrovnikin vanhakaupunki. Kuva: Simone / Shutterstock

Dubrovnik on kuin satukaupunki, niin kaunis, että sitä on vaikea uskoa todeliseksi. Mahtavien muurien ympäröimä, lumenvalkoinen Dubrovnik näyttää enemmän kulissilta kuin aidolta, historialliselta kaupungilta.

Dubrovnik saikin kunnian esittää suositussa Game of Thrones -televisiosarjassa Westerosin pääkaupunkia Kuninkaansatamaa eli King’s Landingia.

Kauneudestaan ja rakennustensa harmoniasta Dubrovnik joutuu kiittämään vuoden 1667 maanjäristystä, joka tuhosi kaupungin melkein maan tasalle. Koko kaupunki rakennettiin nopeasti uudestaan tiiviiksi, yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi.

Dubrovnikin vanhankaupungin näkee päivässä tai parissa, mutta matkakohteena Dubrovnikissa viihtyy hyvin kyllä pitempäänkin, kiitos monipuolisten retkikohteiden. Suurin osa hotelleista sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella Dubrovnikin ranta-alueilla.

Valloittava, valloittamaton Dubrovnik

Aivan ensimmäisenä Dubrovnikissa kiinnittyy katse kaupunkia kaikkialta ympäröiviin mahtaviin muureihin. Ne rakennetttiin jo ennen maanjäristystä.

20 metriä korkeat muurit ovat niin jykevät, ettei niistä päässyt läpi yksikään valloittaja. Muurien suojaa tehostivat pystysuorat rantakalliot ja se, että kaupunkia, entseltä nimeltään Ragusaa, ympäröi meri kolmesta ilmansuunnasta.

Tykkejä täynnä olevien muuriensa suojissa dubrovnikilaiset saattoivatkin rauhassa naureskella mereltä lähestyville vihollislaivastoille.

Vasta Napoleonin joukot pystyivät vuonna 1808 valtaamaan Ragusan tasavallan, joka oli kukoistanut 1300-luvulta asti. Uudemman kerran Dubrovnikiin hyökättiin vuoden 1991 lopulla, kun serbit pystyttivät tykkiaseman Srđ-mäelle, samalle näköalapaikalle, jolle nykyisin turistit kapuavat ihailemaan Dubrovnikia ylhäältä. Serbien tykit sylkivät 2000 pommia kaupunkiin, Unescon maailmanperintökohteeseen.

Mutta Dubrovnik kesti. Enää sota on vain kaukainen muisto. Nykyisin Dubrovnikin ovat vallanneet turistit: Dubrovnik on Kroatian suosituin matkakohde.

Pile Gate – sisälle vanhaankaupunkiin

dubrovnik luostari
Heti Pile-portin takana on Dubrovnikin fransiskaaniluostari. Kuva: Albert Hyseni / Unsplash

Dubrovnikin muurit ovat mahtavana edessä myös silloin, kun ensimmäisen kerran suuntaa sisälle vanhaan kaupunkiin.

Dubrovnikin pääportti on vuonna 1537 rakennettu Pile. Aikoinaan sille pääsi vain pitkin nostosiltaa, joka nostettiin ylös joka yö. Nyt paikalla on kiinteä, joskin kapea maasilta yli vallihaudan. Portin yllä on Dubrovnikin suojeluspyhimyksen patsas.

Ja kas, portin läpi tupsahdetaan pienelle aukiolle, jota koristaa kaunis, pyöreä kaivo. Hetki on hieno: Dubrovnik vastaa lupaukseensa, nyt ollaan sisällä valkoisessa kaupungissa. Kaikki aukiota ympäröivät talot ovat valkoista kiveä, samoin vuosisatojen aikana kiiltäväksi hioutunut katukiveys.

Aukion laidalla on keskiaikainen fransiskaaniluostari, jonka tunnistaa helposti korkeasta tornista. Luostarin yhteydessä on yksi Euroopan vanhimmista yhä toimivista apteekeista. Se avattiin jo vuonna 1391.

Dubrovnikin pääkatu Stradun

Dubrovnik kellotorni
Stradun-kadun päässä on Dubrovnikin kellotorni. Kuva: Jonathan Chng / Unsplash

Luostarin vierestä, aukion päästä, alkaa pääkatu Stradun, jolta risteävät kujat ovat todella kapeita – pienellä niemellä sijaitsevassa kaupungissa ei ole ollut tilaa tuhlattavaksi.

Yhden kujan varrella, aika alkumatkasta vasemmalla, on valokuvamuseo War Photo Limited, jota pyörittää Balkanin sodassa kannuksensa ansainnut sotavalokuvaaja.

Stradun vie koko keskustan halki Dubrovnikin kellotornille. Kovin pitkä matka se ei ole, vain 300 metriä.

Kellotornin vieressä on pieni holvikaariportti, josta pääsee Dubrovnikin huvivenesatamaan ja Dominikaanisen luostarin luokse. Linnoitusmainen luostari on koristeltu sisältä upeilla maalauksilla.

Jos taas jatkaa aukiota oikealle, päätyy Rehtorin palatsille.

Rehtorin palatsi ja Dubrovnikin katedraali

Dubrovnik palatsi
Rehtorin palatsiin lukittu Dubrovnikin hallitsija valittiin aina kuukaudeksi kerrallaan. Kuva: Valeriia Miller / Unsplash

Kun muu osa Kroatian rannikkoa oli vuoroin Venetsian ja muiden valloittajien ikeen alla, oli Ragusa (eli nykyinen Dubrovnik) vuosisatojen ajan itsenäinen ja vauras, tasavaltainen kaupunkivaltio.

Ragusan tasavaltaa hallitsi aina kuukaudeksi kerrallaan tehtävään valittu ”rehtori”. Hallitsija asui palatsissaan kotiarestissa ja sai poistua kotoaan vain senaatin luvalla. Niin taattiin se, ettei hallitsija päässyt rikastumaan ja käyttämään valtaa omiin tarkoituksiinsa.

Nykyisin Rehtorin palatsi toimii museona, jossa pääsee näkemään, millaisissa oloissa palatsiinsa eristetty rehtori asusti.

Rehtorin palatsia vastapäätä on Dubrovnikin katedraali, jossa säilytetään kaupungin pyhäinjäännöksiä kuten Ragusan suojelupyhimyksen Pyhän Blasiuksen kullalla päällystettyä kättä, jalkaa ja kalloa.

Katedraalin vieressä on todella pidetty majapaikka Fresh Sheets.

Dubrovnikin muurit ja Fort Lovrijenac

Dubrovnik muurit
Dubrovnikin muureilla on pituutta kaksi kilometriä. Kuva: Patricia Jekki / Unsplash

Kannattaa ehdottomasti nousta myös Dubrovnikin muureille, joilta avautuvat upeat näkymät merelle ja kaupunkiin. Muurit ovat keskiaikaisten linnoitustöiden mestarinäyte – kaupungin puolustus onnistuttiin murtamaan vasta 1800-luvulla!

Pääsisäänkäynti muureille on Pile-portin luona. Pääsylipun hinta on tosin suolainen, noin 30 euroa. Muureilla on pituutta kaksi kilometria ja aikaa kuluu helposti saman verran tunteina.

Samalla lipulla pääsee käymään myös Lovrijenacin linnoituksella, jonka näkee Pilen portilta. Pieni mutta jykevä linnoitus sijaitsee pikkuniemellä heti kaupunginmuurien ulkopuolella. Linnoituksella oli niin suuri merkitys Dubrovnikin puolustamisessa, että sitä on myös kutsuttu lempinimellä Dubrovnikin Gibraltar.

Dubrovnikin sivukujat

Dubrovnik
Katedraalin kupoli pilkistää tiiviisti rakennetun Dubrovnikin keskeltä. Kuva: Jonathan Smith / Unsplash

Terasseja ja matkamuistokauppoja pursuavan Dubrovnikin kohtaloksi on koitunut sama kuin sen entiselle kilpailijalle, Venetsialle: vanha kauppamahti elää nyt turisteista.

Mutta samalla tavalla kuin Venetsiasta löytyy myös Dubrovnikista edelleen aitoa paikallista elämää kapeilta sivukujilta. Juuri niiden varrella vanhakaupunki on lumoavimmillaan.

Vanhaan kiviseinään on niitattu koripallokori ja murattien peittämillä parvekkeilla voi nähdä pyykkejä kuivumassa. Kymmenvuotias tyttö juoksee alas Dubrovnikin kiiltäväkivisiä katuja jalkapallon perässä vaaleanpunaisessa leningissään. Jostain leijuu grillatun kalan tuoksu – olisiko jo aika pysähtyä lounaalle?

Vanhankaupungin muurien sisältä ei löydy suuria hotelleja, mutta huoneistomajoitusta on tarjolla runsaasti. Todella viehättävä hotelli vanhassakaupungissa on esimerkiksi Apartment House Lina. Kannattaa varata ajoissa, sillä majatalo on syystäkin todella suosittu.

Dubrovikin Game of Thrones -kohteet

Dubrovnik linnoitus
Lovrijenacin linnoituksen suojaama pieni lahti esitti Game of Thronesissa Backwater Bayta. Kuva: Matthias Mullie / Unsplash

Dubrovnik on suositumpi kuin koskaan, kiitos maailman suosituimman televisiosarjan Game of Thronesin, jossa Dubrovnik esittää Kuninkaansatamaa, Westeros-valtakunnan pääkaupunkia.

Televisiosarjan tunnelmiin pääsee kulkemalla pitkin St Dominika -katua, joka on näkynyt sarjassa monessa kohtauksessa. Samaa katua käveli myös kuningatar Cersei Lannister alasti katumusharjoituksessaan.

Pile-portilta avautuu näkymä pienelle lahdelle, joka on esittänyt sarjassa Backwater Bayta. Dubrovnikin Etnografinen museo esitti puolestaan bordellia, jossa lyhytkasvuinen Tyrion Lannister tapasi ensimmäisen kerran etelästä saapuneen Oberyn Martellin.

Dubrovnikin edustalla sijaitseva Lokrum-saari on sekin esiintynyt monessa Game of Thronesin kohtauksessa. Saarella on esillä sarjan alkuperäinen Rautavaltaistuin. Ja sillä pääsee istumaan – menettämättä päätään.

Dubrovnikin Game of Thrones -kohteisiin voi tutustua itsenäisesti tai osallistumalla opastetulle Game of Thrones -kierrokselle.

Näköalapaikka Srđ

Dubrovnik_Kroatia_1
Kun Dubrovnikia katsoo ylhäältä Srđ-näköalapaikalta, kaupunki näyttää kuin pienoismallilta. Vasemmalla näkyy Lokrum-saari. Kuva: Ville Palonen

Kaupungin täydelliden kauneuden ymmärtää viimeistään nousemalla lähellä kohoavalle Srđ-kukkulalle. Lintuperspektiivistä nähtynä puhtaan valkoisena loistava kaupunki piirtyy turkoosia merta vasten kuin maalauksessa.

Kukkulalle pääsee nousemaan kävellen tai kaapelirataa pitkin.

Dubrovnikin rannat

Dubrovnik rannat
Dubrovnikin rannoilla meri on kirkasta ja kesäisin rittää vilskettä. Kuva: Sarah Labuda / Unsplash

Dubrovnikin edustalla on pikkurantoja. Lähimpänä vanhaakaupunkia on Plaža Banje, jossa voi ihailla komeita muurimaisemia kristallinkirkkaassa vedessä polskien. Vieressä on useita majapaikkoja, kuten erinomainen Old Town Beachfront Apartment.

Keskustasta jo selvästi kauempana on mukava ranta Bellevue Hotelin edustalla, kaupungin toisella puolen. Vanhaankaupunkiin on vartin kävelymatka.

Neljän kilometrin päässä vanhastakaupungista on Lapadin lahti, jonka äärellä sijaitsee iso osa Dubrovnikin hotelleista.

Dubrovnikin saaret

Dubrovnik Lokrum
Lokrum-saaren kirkkaisiin vesiin pääsee veneretkillä. Kuva: Inera Isovic / Unsplash

Hyvä tapa viettää rantalomaa Dubrovnikissa on tehdä päiväretkiä lähisaarille. Aivan Dubrovnikin kupeessa on suojeltu, luonnonkaunis Lokrum-saari, jonne monet Dubrovnikilaiset matkustavat kesäpäivinä uimaan ja ottamaan aurinkoa.

Suosituimpia saariretken kohteita on hieman kauempana sijaitseva Elafiti-saaristo, johon tutustuu kätevimmin opastetuilla retkillä.

Dubrovnikista pääsee retkelle myös suojellulle ja syrjäisemmälle Mljet-saarelle. Tarinan mukaan Odysseus lumoutui saaren havupuumetsien rauhasta ja jäi sinne seitsemäksi vuodeksi.

Retket Dubrovnikista

Mostarin silta
Mostarin sillalla Bosniassa on helppo käydä retkellä Dubrovnikista.

Lähisaarten lisäksi Dubrovnikista järjestetään päiväretkiä niin Bosnian Mostariin kuin Montenegroonkin.

Retket voi varata etukäteen netistä.

Dubrovnik – hotellit

Suurin osa Dubrovnikin isommista, matkatoimistojen käyttämistä hotelleista sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella, joko kävely- tai bussimatkan päässä vanhastakaupungista.

Jos olet matkalla omatoimisesti, kannattaa harkita asumista vanhassakaupungissa – juuri senhän takia tänne on tultukin! Vanhankaupungin muurien sisältä löytyy myös tasokasta huoneistomajoitusta. Erittäin viehättäviä majapaikkoja ovat esimerkiksi Apartments Festa ja Apartment House Lina.

Katso tarjoukset Dubrovnikin hotelleihin.

Matka Dubrovnikiin

Dubrovnikissa on kansainvälinen lentokenttä. Dubrovnikiin on puolen päivän bussimatka Splitistä, Dalmatian rannikon keskuksesta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Dubrovnikiin.

Dubrovnik kokemuksia

Dubrovnikista kirjoitti matkailutoimittaja ja Paratiisireportteri Antti Helin. Kerro kommenteissa omia kokemuksiasi Dubrovnikista. Mitä tykkäsit? Riittikö yksi kerta vai palaisitko satukaupunkiin uudestaankin? Löysitkö omaa suosikkiravintolaa?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi