Dubrovnik – kaunis kuin satukaupunki

Dubrovnik_Kroatia_1
Dubrovnik näyttää ylhäältä päin katsottuna pienoismallilta. Kuva: Ville Palonen

Matka Dubrovnikiin on kuin matka satukaupunkiin. Dubrovnik on niin kaunis, että kaupunkia on vaikea uskoa todelliseksi. Mahtavien muurien ympäröimä, lumenvalkoinen Dubrovnik näyttää melkein kuin kulissilta.

Dubrovnik onkin saanut kunnian esittää tärkeää roolia suositussa Game of Thrones -televisiosarjassa. Fantasiasarjassa Dubrovnik nähdään Kuninkaansatamana eli King’s Landingina, Westerosin pääkaupunkina.

Dubrovnikin kauneus on kaupungin harmoniassa. Tuhouduttuaan lähes maan tasalle vuoden 1667 maanjäristyksessä kaupunki rakennettiin nopeasti uudestaan tiiviiksi, yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi.

Valloittava, valloittamaton Dubrovnik

Vaikuttavinta Dubrovnikissa ovat muurit, joiden vanhimmat osat rakennettiin jo kauan ennen maanjäristystä. Muurit ovat niin jykevät, ettei niistä päässyt läpi yksikään valloittaja.

Pystysuorien rantakallioiden ja 20 metriä korkeiden, tykkejä täynnä olevien muuriensa suojassa dubrovnikilaiset saattoivat rauhassa naureskella mereltä lähestyville vihollislaivastoille.

Kun muu osa Kroatian rannikkoa oli vuoroin Venetsian ja muiden valloittajien ikeen alla, on Dubrovnikilla takanaan vuosisatoja pitkä historia itsenäisenä ja vauraana, tasavaltaisena kaupunkivaltiona.

Dubrovnikia hallitsi aina kuukaudeksi kerrallaan tehtävään valittu ”rehtori”. Hallitsija asui palatsissaan kotiarestissa ja sai poistua kotoaan vain senaatin luvalla. Niin taattiin se, ettei hallitsija päässyt rikastumaan ja käyttämään valtaa omiin tarkoituksiinsa.

Vasta Napoleonin joukot pystyivät valtaamaan Dubrovnikin. Uudemman kerran Dubrovnikiin hyökättiin vuoden 1991 lopulla, kun serbit pystyttivät tykkiaseman Srđ-mäelle, samalle näköalapaikalle, jolle nykyisin turistit kapuavat ihailemaan Dubrovnikia ylhäältä. Serbien tykit sylkivät 2000 pommia kaupunkiin, Unescon maailmanperintökohteeseen.

Mutta Dubrovnik kesti. Enää sota on vain kaukainen muisto. Nykyisin Dubrovnikin ovat vallanneet turistit: Dubrovnik on Kroatian suosituin matkakohde.

Aitoa elämää sivukujilla

Dubrovnikin satama on täynnä isoja risteilijöitä, ja kaupunginmuurin porteista virtaa keskustaan bussilasteittain turisteja, etenkin italialaisia, saksalaisia ja brittejä. Terasseja ja matkamuistokauppoja pursuavan Dubrovnikin kohtaloksi on koitunut sama kuin sen entiselle kilpailijalle, Venetsialle: vanha kauppamahti elää nyt turisteista.

Mutta samalla tavalla kuin Venetsiasta löytyy myös Dubrovnikista edelleen aitoa paikallista elämää sivukaduilta. Vanhaan kiviseinään on niitattu koripallokori ja murattien peittämillä parvekkeilla voi nähdä pyykkejä kuivumassa. Kymmenvuotias tyttö juoksee alas Dubrovnikin kiiltäväkivisiä katuja jalkapallon perässä vaaleanpunaisessa leningissään. Jostain leijuu grillatun kalan tuoksu – olisiko jo aika pysähtyä lounaalle?

Vanhankaupungin muurien sisältä ei löydy suuria hotelleja, mutta huoneistomajoitusta on tarjolla runsaasti. Jos haluaa asua pikkukujan varrella – ja miksei haluaisi – kannattaa harkita vaikkapa erittäin viehättävää Apartment House Linaa.

Dubrovnikin nähtävyydet

Dubrovnikin vanhakaupunki. Kuva: Simone / Shutterstock

Dubrovnikin yli 500 vuotta vanhoilta muureilta avautuvat upeat näkymät merelle ja kaupunkiin.

Dubrovnikiin tutustumien alkaa yleensä upealta Pile-portilta, jonka laskusiltaa pitkin kävellään muurien ympäröimään kaupunkiin.

Dubrovnikin vilkkaimpia katuja on vanhaakaupunkia halkova Stradun, jonka valkoinen kalkkikivetys on hioutunut vuosisataisten askelten alla marmorisen kiiltäväksi.

Rehtorin palatsissa pääsee näkemään, millaisissa oloissa Dubrovnikia aina kuukauden kerrallaan hallinnut ja palatsiinsa eristetty rehtori asusti.

Fransiskaaniluostarissa on puolestaan yksi Euroopan vanhimmista yhä toimivista apteekeista. Luostarin apteekki avattiin jo vuonna 1391.

Linnoitusmainen Dominikaaninen luostari on koristeltu sisältä upeilla maalauksilla.

Balkanin modernimpaan historiaan pääsee tutustumaan valokuvamuseossa War Photo Limited, jota pyörittää Balkanin sodassa kannuksensa ansainnut sotavalokuvaaja.

Dubrovnikia ei turhaan kutsuta Adrianmeren helmeksi. Kaupungin täydellisyyden ymmärtää viimeistään nousemalla lähellä kohoavalle Srđ-kukkulalle. Lintuperspektiivistä nähtynä puhtaan valkoisena loistava kaupunki piirtyy turkoosia merta vasten kuin maalauksessa. Kukkulalle pääsee nousemaan kävellen tai kaapelirataa pitkin.

Dubrovikin Game of Thrones -kohteet

Dubrovnik on suositumpi kuin koskaan, kiitos maailman suosituimman televisiosarjan Game of Thronesin, jossa Dubrovnik esittää Kuninkaansatamaa, Westeros-valtakunnan pääkaupunkia.

Televisiosarjan tunnelmiin pääsee kulkemalla pitkin St Dominika -katua, joka on näkynyt sarjassa monessa kohtauksessa. Samaa katua käveli myös kuningatar Cersei Lannister alasti katumusharjoituksessaan.

Pile-portilta avautuu näkymä pienelle lahdelle, joka on esittänyt sarjassa Backwater Bayta. Dubrovnikin Etnografinen museo esitti puolestaan bordellia, jossa lyhytkasvuinen Tyrion Lannister tapasi ensimmäisen kerran etelästä saapuneen Oberyn Martellin.

Dubrovnikin edustalla sijaitseva Lokrum-saari on sekin esiintynyt monessa Game of Thronesin kohttauksessa. Saarella on esillä sarjan alkuperäinen Rautavaltaistuin. Ja sillä pääsee istumaan – menettämättä päätään.

Dubrovnikin Game of Thrones -kohteisiin voi tutustua itsenäisesti tai osallistumalla opastetulle Game of Thrones -kierrokselle.

Dubrovnikin rannat

Dubrovnikin edustalla on pikkurantoja. Lähirannoista paras on Bellevue Hotelin edustalla vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista.

Neljän kilometrin päässä vanhastakaupungista on Lapadin lahti, jonka äärellä sijaitsee iso osa Dubrovnikin hotelleista.

Dubrovnikin saaret

Hyvä tapa viettää rantalomaa Dubrovnikissa on tehdä päiväretkiä lähisaarille. Aivan Dubrovnikin kupeessa on suojeltu, luonnonkaunis Lokrum-saari, jonne monet Dubrovnikilaiset matkustavat kesäpäivinä uimaan ja ottamaan aurinkoa.

Suosituimpia saariretken kohteita on hieman kauempana sijaitseva Elafiti-saaristo, johon tutustuu kätevimmin opastetuilla retkillä.

Dubrovnikista pääsee retkelle myös suojellulle ja syrjäisemmälle Mljet-saarelle. Tarinan mukaan Odysseus lumoutui saaren havupuumetsien rauhasta ja jäi sinne seitsemäksi vuodeksi.

Retket Dubrovnikista

Lähisaarten lisäksi Dubrovnikista järjestetään päiväretkiä niin Bosnian Mostariin kuin Montenegroonkin.

Dubrovnik – hotellit

Suurin osa Dubrovnikin isommista hotelleista sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella, joko kävely- tai bussimatkan päässä vanhastakaupungista. Rantahotelleista lähin on Bellevue Hotel, joka sijaitsee vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista.

Vanhankaupungin muurien sisältä löytyy varsinaisten hotellien sijaan tasokasta huoneistomajoitusta. Erittäin viehättäviä majapaikkoja ovat muun muassa Apartments Festa ja Apartment House Lina.

Keskustassa kohtuuhintaista majoitusta tarjoavat Amoret Apartments (viihtyisiä huoneita vanhassa talossa) ja Fresh Sheets (värikästä, reppureissaajahenkistä tunnelmaa).

Katso tarjoukset Dubrovnikin hotelleihin.

Matka Dubrovnikiin

Dubrovnikissa on kansainvälinen lentokenttä. Kansainvälinen lentokenttä on myös Splitissä, josta on puolen päivän bussimatka Dubrovnikiin.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Dubrovnikiin.

Viikon pakettimatka Dubrovnikiin (sis. suorat lennot ja laadukas hotelli) maksaa alk. 400 euroa. Katso matkatarjoukset Kroatiaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi