Dubrovnik-matkaopas

Dubrovnik_Kroatia_1
Dubrovnik näyttää ylhäältä päin katsottuna pienoismallilta. Kuva: Ville Palonen

Matka Dubrovnikiin on kuin matka satukaupunkiin. Dubrovnik on niin kaunis, että kaupunkia on vaikea uskoa todelliseksi. Mahtavien muurien ympäröimä, lumenvalkoinen Dubrovnik näyttää melkein kuin kulissilta.

Dubrovnik onkin saanut kunnian esittää tärkeää roolia suositussa Game of Thrones -televisiosarjassa. Fantasiasarjassa Dubrovnik nähdään Kuninkaansatamana eli King’s Landingina, Westerosin pääkaupunkina.

Dubrovnikin kauneus on kaupungin harmoniassa. Tuhouduttuaan lähes maan tasalle vuoden 1667 maanjäristyksessä kaupunki rakennettiin nopeasti uudestaan tiiviiksi, yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi.

Vaikuttavinta Dubrovnikissa ovat muurit, joiden vanhimmat osata rakennettiin jo kauan ennen maanjäristystä. Muurit ovat niin jykevät, ettei niistä päässyt läpi yksikään valloittaja.

Pystysuorien rantakallioiden ja 20 metriä korkeiden, tykkejä täynnä olevien muuriensa suojassa dubrovnikilaiset saattoivat rauhassa naureskella mereltä lähestyville vihollislaivastoille.

Kun muu osa Kroatian rannikkoa oli vuoroin Venetsian ja muiden valloittajien ikeen alla, on Dubrovnikilla takanaan vuosisatoja pitkä historia itsenäisenä ja vauraana, tasavaltaisena kaupunkivaltiona.

Dubrovnikia hallitsi aina kuukaudeksi kerrallaan tehtävään valittu ”rehtori”. Hallitsija asui palatsissaan kotiarestissa ja sai poistua kotoaan vain senaatin luvalla. Niin taattiin se, ettei hallitsija päässyt rikastumaan ja käyttämään valtaa omiin tarkoituksiinsa.

Vasta Napoleonin joukot pystyivät valtaamaan Dubrovnikin. Uudemman kerran Dubrovnikiin hyökättiin vuoden 1991 lopulla, kun serbit pystyttivät tykkiaseman Srđ-mäelle, samalle näköalapaikalle, jolle nykyisin turistit kapuavat ihailemaan Dubrovnikia ylhäältä. Serbien tykit sylkivät 2000 pommia kaupunkiin, Unescon maailmanperintökohteeseen.

Mutta Dubrovnik kesti. Enää sota on vain kaukainen muisto. Nykyisin Dubrovnikin ovat vallanneet turistit: Dubrovnik on Kroatian suosituin matkakohde.

Dubrovnikin satama on täynnä isoja risteilijöitä, ja kaupunginmuurin porteista virtaa keskustaan bussilasteittain turisteja, etenkin italialaisia, saksalaisia ja brittejä. Terasseja ja matkamuistokauppoja pursuavan Dubrovnikin kohtaloksi on koitunut sama kuin sen entiselle kilpailijalle, Venetsialle: vanha kauppamahti elää nyt turisteista.

Mutta samalla tavalla kuin Venetsiasta löytyy myös Dubrovnikista edelleen aitoa paikallista elämää sivukaduilta. Vanhaan kiviseinään on niitattu koripallokori ja murattien peittämillä parvekkeilla voi nähdä pyykkejä kuivumassa. Kymmenvuotias tyttö juoksee alas Dubrovnikin kiiltäväkivisiä katuja jalkapallon perässä vaaleanpunaisessa leningissään.

Jostain leijuu grillatun kalan tuoksu – olisiko jo aika pysähtyä lounaalle?

Dubrovnikin nähtävyydet

Dubrovnikin vanhakaupunki. Kuva: Simone / Shutterstock

Dubrovnikin yli 500 vuotta vanhoilta muureilta avautuvat upeat näkymät merelle ja kaupunkiin.

Dubrovnikiin tutustumien alkaa yleensä upealta Pile-portilta, jonka laskusiltaa pitkin kävellään muurien ympäröimään kaupunkiin.

Dubrovnikin vilkkaimpia katuja on vanhaakaupunkia halkova Stradun-katu, jonka valkoinen kalkkikivetys on hioutunut vuosisataisten askelten alla marmorisen kiiltäväksi.

Rehtorin palatsissa pääsee näkemään, millaisissa oloissa Dubrovnikia aina kuukauden kerrallaan hallinnut ja palatsiinsa eristetty rehtori asusti.

Fransiskaaniluostarissa pääsee näkemään yhden Euroopan vanhimmista yhä toimivista apteekeista. Luostarin apteekki avattiin jo vuonna 1391.

Linnoitusmainen Dominikaaninen luostari on puolestaan koristeltu sisältä upeilla maalauksilla.

Balkanin modernimpaan historiaan pääsee tutustumaan valokuvamuseossa War Photo Limited, jota pyörittää Balkanin sodassa kannuksessa ansainnut sotavalokuvaaja.

Dubrovnikia ei turhaan kutsuta Adrianmeren helmeksi. Kaupungin täydellisyyden ymmärtää viimeistään nousemalla lähellä kohoavalle Srđ-kukkulalle. Lintuperspektiivistä nähtynä puhtaan valkoisena loistava kaupunki piirtyy turkoosia merta vasten kuin maalauksessa. Kukkulalle pääsee nousemaan kaapelirataa pitkin.

Voit varata kätevästi netistä Dubrovnikin aktiviteetit, opastetut kaupunkikierrokset ja retket.

Dubrovikin Game of Thrones -kohteet

Dubrovnik on suositumpi kuin koskaan, kiitos maailman suosituimman televisiosarjan Game of Thronesin, jossa Dubrovnik esittää Kuninkaansatamaa, Westeros-valtakunnan pääkaupunkia.

Televisiosarjan tunnelmiin pääsee kulkemalla pitkin St Dominika -katua, joka on näkynyt sarjassa monessa kohtauksessa. Samaa katua käveli myös kuningataräiti Cersei Lannister alasti katumusharjoituksessaan.

Pile-portilta avautuu näkymä pienelle lahdelle, joka on esittänyt sarjassa Backwater Bayta. Dubrovnikin Etnografinen museo esitti puolestaan bordellia, jossa kääpiö Tyrion Lannister tapasi ensimmäisen kerran etelästä saapuneen Oberyn Martellin, ja

Dubrovnikin edustalla oleva Lokrum-saari on sekin esiintynyt monessa Game of Thronesin kohttauksessa. Saarella on esillä sarjan alkuperäinen Rautavaltaistuin. Ja sillä pääsee istumaan – menettämättä päätään.

Dubrovnikin rannat

Dubrovnikin edustalla on pikkurantoja. Lähirannoista paras on Bellevue Hotelin edustalla vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista.

Neljän kilometrin päässä vanhastakaupungista on Lapadin lahti, jonka äärellä sijaitsee iso osa Dubrovnikin hotelleista.

Dubrovnikin saaret

Hyvä tapa viettää rantalomaa Dubrovnikissa on tehdä päiväretkiä lähisaarille. Aivan Dubrovnikin kupeessa on suojeltu, luonnonkaunis Lokrum-saari, jonne monet Dubrovnikilaiset matkustavat kesäpäivinä uimaan ja ottamaan aurinkoa.

Hieman kauempana sijaitseva Elafiti-saaristo sopii sekin päiväretkiin. Elafitin saarista idyllisimpiä on Lopud.

Dubrovnikista pääsee myös suojellulle Mljet-saarelle. Tarinan mukaan Odysseus lumoutui saaren havupuumetsien rauhasta ja jäi sinne seitsemäksi vuodeksi.

Dubrovnik – hotellit

Suurin osa Dubrovnikin hotelleista sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella, joko kävely- tai bussimatkan päässä vanhastakaupungista. Jos haluaa asua keskustassa, tarjoaa kohtuuhintainen Apartments Amoret viihtyisiä huoneita vanhassa talossa ja Fresh Sheets värikästä, reppureissaajahenkistä tunnelmaa.

Katso tarjoukset Dubrovnikin hotelleihin.

Matka Dubrovnikiin

Dubrovnikissa on kansainvälinen lentokenttä. Kansainvälinen lentokenttä on myös Splitissä, josta on puolen päivän bussimatka Dubrovnikiin.

Lue lisää, miten löytää halvat lennot.

Viikon pakettimatka Dubrovnikiin (sis. suorat lennot ja laadukas hotelli) maksaa noin 500-600 euroa.

Katso matkatarjoukset ja halvat äkkilähdöt Kroatiaan Top10Matkatarjoukset-sivulta.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Kroatia"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi