Brač – Kroatian kuuluisin saari

Dalmatia_Kroatia-brac
Brac on luonnonkaunis saari.

Brač on Dalmatian rannikon suurimpia saaria ja tunnetaan Kroatian kauneimmasta rannasta. Matkailu on Bračilla näkyvästi läsnä, mutta saarella pääsee myös tutustumaan paikallisten kiehtovaan elämänmenoon. Ei tarvitse kuin käydä satamassa jututtamassa kalastajia, jotka kalastavat edelleen kummalliseen paikalliseen tapaan.

Bračin rannikolla on kaksi keskusta. Suurin osa lautoista rantautuu Supetariin, saaren keskukseen. Bol on puolestaan nätti vanhakaupunki, jonka vierestä löytyy Kroatian kaunein ranta Zlatni rat.

Bol ja Zlatni Rat – Bračista löytyy Kroatian kaunein ranta

Bracin ranta ylhäältäpäin. Kuva: Szabolcs Emich, Flickr CC
Zlatni Rat -ranta ylhäältäpäin. Kuva: Szabolcs Emich, Flickr CC

Postikorteista ja matkaesitteistä tuttu Zlatni rat -ranta työntyy mereen kuin valtava, 500 metriä pitkä kieli, joka on muodostunut aaltojen sileiksi hiomista pikkukivistä.

Rantaa pidetään luonnonihmeenä, koska rannan kärki muuttaa suuntaansa merivirtojen mukana – kuin luontoäiti värisyttäisi hitaasti kieltään.

Rannan tuntumassa ovat Kroatian parhaat surffipaikat sekä hyvät snorklaus- ja sukellusvedet. Vesi on kirkasta kuin uima-altaassa.

Snorklatessa pikkukalat välkkyvät ympärillä kuin tähdet. Vedenalaisten kallioiden koloista voi bongata meritursaita.

Snorklaamisen lisäksi voi hyppiä vedessä kelluvassa valtavassa pomppulinnassa rannan itäpuolella tai heittäytyä nudistiksi rannan länsipuolella.

Parin kilometrin kävelyn päässä on Bolin vanhakaupunki, jossa on ravintoloita, kauppoja ja vilkas yöelämä.

Suurin osa Bolin hotelleista on kaksi kilometriä pitkällä rantabulevardilla, joka kulkee vanhasta kaupungista Zlatni ratin rannalle. Suuria hotellikomplekseja intiimimpää tunnelmaa löytää esimerkiksi ihastuttavasta hotelli Kastilista. Bolin tyylikkäimpiin hotelleihin lukeutuu Boutique Hotel Bol.

Jos haluaa asua mahdollisimman lähellä kuuluisaa rantaa, oikea ratkaisu on avain rannan vieressä oleva Zlatni Rat Beach Hotel.

Supetar ja Bračin hurjat kalastajat

Kalastusveneet odottavat merelle lähtöä Supetarin, Bračin suurimman kaupungin, satamassa. Yhden veneen katosta roikkuu kuivunut hainevä. Repaleinen merirosvolippu liehuu tuulessa.

Vieressä seisoo kalastaja puukengissä, farkuissa ja t-paidassa. Korvissa killuvat kultaiset renkaat. Valkoinen parta on kellastunut suun yläpuolelta.

Mies katsoo miettiväisenä taivaanrantaan kerääntyviä tummia pilviä ja haistelee tuulen suuntaa.

”Tänään on huono ilta. Pohjoinen Bora-tuuli kiertää merelle vuorten takaa, eivätkä kalat tule syömään”, Pero sanoo.

Viisikymppinen Pero kalastaa kaikkea mahdollista katkaravuista pieniin haikaloihin. Kroaateilla on poikkeuksellinen tapa kalastaa: miehet sukeltavat veneestään pinnan alle katsomaan, millaisia kalaparvia vedessä on.

Sen mukaan he valitsevat käyttämänsä verkot ja pyyntitavat.

Kalastustavan tekee mahdolliseksi Kroatian rannikon uskomattoman kirkas ja puhdas vesi.

Kalastajat eivät käytä sukelluslaitteita. Pero sanoo sukeltavansa 20 metriin. ”Painan 111 kiloa. Jos laihduttaisin alle sadan kilon niin sukeltaminen sujuisi paremmin. Veljenpoikani sukeltaa 36 metriin”, kalastaja kertoo ja vinkkaa silmää.

”Mutta hän ei polta eikä ryyppää.”

Vaikka Supetar on Bračin suurin (pikku)kaupunki, on tunnelma Supetarissa leppoisa. Suurin osa Supetarin hotelleista sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsevilla rannoilla. Keskustasta löytyy muun muassa taiteellinen ja tunnelmallinen pikkuhotelli Bračka Perla.

Ympäri Bračia

Bračissa on helppo ajaa skootterilla tai autolla valkeasta pikkukylästä toiseen ja löytää rantakallioiden välistä autio, jylhä paratiisiranta.

Saarella liikkuessa silmiin pistävät kituliaita mäen rinteitä täplittävät tuhannet harmaat kivikasat.

Saarelaiset raivasivat satojen vuosien aikana kivikkoisesta maasta pikkukiviä hautakumpuja muistuttaviin kasoihin saadakseen edes vähän kasvutilaa oliivipuilleen ja viiniköynnöksilleen.

Mutta kivet ovat myös elättäneet Bračin asukkaita. Saarelta on jo parin tuhannen vuoden ajan louhittu Bračin kuuluisaa, valkeaa kiveä. Siitä on rakennettu niin Diolectianuksen palatsi Splitiin, Valkoinen talo Washingtonin kuin Reichstag Berliinin.

Kannattaa käydä myös viehättävässä Milnan kalastajakylässä.

Liikkuminen Bračissa

Parhaiten Bračia kiertää vuokra-autolla, jollaisen voi vuokrata saarelta tai tuoda mukanaan autolautalla. Myös skoottereita vuokrataan saarella. Busseja liikkuu saarella harvakseltaan. Parhaat bussiyhteydet ympäri saarta ovat Supetarista.

Bračin hotellit

Kummassa kannattaa asua, Bolissa vai Supetarissa? Bol on tunnelmallisempi matkakohde ja Bolin hotellit sijaitsevat lähellä upeaa Zlatni Rat -rantaa, mutta Supetarista löytää helpommin edullista majoitusta.

Hyvä vaihtoehto majapaikaksi on myös saaren pohjoisrannikolla sijaitseva Postiran pikkukaupunki, josta löytyy yksi koko Bračin hinta-laatusuhteiltaan parhaista majapaikoista. Apartments Mia on siisti, simppeli ja edullinen huoneistohotelli joka kannattaa varata ajoissa – paikka on usein loppuunmyyty. Täällä voi asua vaikka liikkuisi julkisilla, sillä parinsadan metrin päässä olevalta bussipysäkiltä pääsee kätevästi sekä Supetariin että Boliin.

Katso tarjoukset Bracin hotelleihin.

Matka Brač-saarelle

Brac-Kroatia
Kroatian kirkkaa vedet suorastaan kutsuvat uimaan.

Laiva jättää peräänsä turkoosin vanan safiirinsiniseen mereen lähestyessään Bračia, Spitin edustan saarista suurinta.

Bračiin on lukuisia päivittäisiä lauttoja Splitistä, Keski-Dalmatian rannikon viihtyisästä keskuksesta. Lauttoja kulkee myös Makarskasta. Lauttamatka Bračiin kestää noin tunnin, ja Bračiin ehtiikin tarvittaessa tutustua myös päiväretkellä.

Kesäisin Bračista pääsee lautalla suoraan myös Hvar-saarelle.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kroatiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi