Split – tällainen on Kroatian paras lomakohde

Split
Diolectianuksen palatsi eli Splitin vanhakaupunki. Oikeassa reunassa näkyy Splitin katedraalin kellotorni. Vanhankaupungin edustalla on viihtyisä, palmujen reunustama rantabulevardi Riva. Kuva: Spencer Davis / Unsplash

Split on Kroatian kiehtovin matkakohde, ja siihen on kaksi hyvää syytä: Splitin kiehtova vanhakaupunki ja kuvankaunis saaristo, johon on helppo mennä päiväretkelle.

Splitin vanhankaupungin sokkeloiset kadut ovat ainutlaatuinen historiallinen labyrintti, sekoitus 300-luvun vaihteessa rakennettua roomalaista palatsia ja sen sisälle 1400-luvulla noussutta venetsialaiskaupunkia.

Kuulostaako erikoiselta? Sellainen Split onkin. Hämmästyttävä, kiehtova ja erityisen tunnelmallinen lomakohde.

Splitin vanhakaupunki olisi jo yksin tarpeeksi hyvä syy varata lennot, mutta bonuksena on Splitin edustalla levittäytyvä saaristo, joka on koko Kroatian kaunein. Splitistä lauttamatkan päässä ovat upeat saaret Brac, Hvar, Korsula ja Vis.

Kohteena Split onkin paljon monipuolisempi kuin kuuluisampi Dubrovnik – jossa ehtii käydä Splitistä yön tai parin retkellä. Kaupunkien välillä on alle viiden tunnin bussimatka. Molempiin on suoria lentoja Suomesta.

Splitin parhaisiin puoliin kuuluu sekin, ettei edes keskusta ole pelkkää turismia. Kroatian toiseksi suurin kaupunki on täynnä paikallista elämää.

Splitin paras nähtävyys on Diolectianuksen palatsi

Dalmatia_Kroatia_split
Ei kannata yllättyä, jos kohtaa Splitissä roomalaissotilaita. Kuva: Ville Palonen

Valkoiset katukivet kiiltävät kuin sateen jäljiltä, vaikka ei ole satanut aikoihin. Kivet ovat hioutuneet kiiltäviksi tuhansien jalkojen polkemina vuosisatojen saatossa.

Splitin keskusta on maailman erikoisimpia vanhoja kaupunkeja. Se sai alkunsa, kun Rooman keisari Diolectianus rakennutti eläkepäiviään varten valtakunnan mahtavimman palatsin antiikin ajan Splitiin, roomalaisittain Spalatoon.

Rakentamiseen meni kymmenen vuotta, eikä kustannuksissa säästelty. Palatsi rakennettiin läheiseltä Bračin saarelta louhitusta marmorista, jota on käytetty myöhemmin myös Washingtonin Valkoisen taloon ja Berliinin valtiopäivätalo Reichstagiin. Egyptistä tuotiin koristeeksi ikivanhoja sfinksejä.

Kun venetsialaiset valloittivat Splitin tuhat vuotta myöhemmin, he ottivat Diolektianuksen palatsista kiviä ja rakensivat sen suojamuurien sisään oman kaupunkinsa.

Diolectianuksen palatsista jäivät jäljelle pylväin ja kaari-ikkunoin koristellun muurin lisäksi keisarin kirkoksi muutettu mausoleumi, Jupiterin temppeli, kellariholvit sekä korinttilaispylväitä ja kaariholvia, jotka koristavat uskomattoman kapeita ja labyrinttimaisia venetsialaiskujia yllättävissä paikoissa.

Splitin vanhaksi kaupungiksi muuttunut Diolectianuksen palatsi onkin Euroopan erikoisimpia ja kiehtovimpia antiikin ajan raunioita. Samanlaista ei ole muualla.

Diolectianuksen palatsi on edelleen Splitin sydän. Kolmen hehtaarin kokoinen alue on oikeastaan oma kaupunginosansa. Vaikka muutama vanha rakennus on kunnostettu hotelleiksi kuten kaupungin hienoin majapaikka, Hotel Vestibul Palace, asuu palatsin alueella vieläkin kolmisentuhatta ihmistä.

Splitin vanhassakaupungissa on tarjolla monta todella kehuttua majapaikkaa, joista suurin osa on yksittäisiä huoneistoja. Hinta sesonkiaikaan on noin 100 euroa yöltä, vaikka siistin ja simppelin huoneen voi saada jopa viidellä kympillä. Katso tarjoukset Splitin vanhankaupungin majoitukseen.

Splitin katedraali – keisarin mausoleumista kirkoksi

Splitin katedraalin kellotorni
Splitin bunkkerimaista, ikivanhaa katedraalia (kuvassa oikealla) koristaa uudempi kellotorni. Kuva: June Liu / Unsplash

Vanhankaupungin maamerkkinä on vuonna 305 rakennettu Diolectianuksen mausoleumi, joka muutettiin kristityksi kirkoksi 600-luvun vaihteessa. Pyhän Dominiuksen katedraali, Sveti Duje, onkin yksi maailman vanhimmista liki alkuperäisessä asussaan olevista kirkkorakennuksista.

Katedraaliksi se on kooltaan pikkuruinen ja näyttää ulkoa edelleen bunkkerimaiselta mausoleumilta, mutta sisältä se on kauniisti koristeltu.

Historian ivaa on se, että Diolectianus tunnettiin kristittyjen säälimättömänä vainoajana. Monet pyhimyksiksi julistetut antiikin ajan marttyyrit kuolivat juuri Diolectianuksen valtakaudella.

Splitin katedraalin vieressä kohoaa vuonna 1100 rakennettu Pyhän Dominiuksen kellotorni, jonka nykyinen ulkoasu on tosin pääosin viime vuosisadan alusta. 60 metriä korkeasta tornista avautuu komea näkymä vanhankaupungin kattojen yli.

Splitin näkymiä kellotornista katsottuna. Kuva: Ville Palonen

Kellotornin edustalla, muurinpätkällä istuu musta, 3500 vuotta vanha sfinksi kuin antiikin ajan kotikissa.

Aivan katedraalin kulmalla on ihastuttava Hotel Peristil. Osassa huoneista on alkuperäiset palatsiseinät, ja ikkunasta näkyy katedraali. Splitin satama ja lauttaterminaali ovat alle sadan metrin päässä.

Erikoinen suklaapuoti Nadalina

Katedraalin pieneltä aukiolta lähtevän kapean Dioklecijanova ulica -kujan varrella on mainio suklaapuoti Nadalina, jonka tuotteet ovat voittaneet palkintoja ja

Pikkuruisessa puodissa soi rokki. Myyjätär kertoo, että kaupan omistaja soittaa paikallisessa punk-bändissä. Yhtyeen musiikki raikuu – ällistyttävää, mutta totta – soittimessa pyörivältä levyltä, joka on valmistettu suklaasta. Tätä makeampaa matkamuistoa on vaikea keksiä!

Vestibule ja palatsin kellarit

Heti katedraalin kellotornista vasemmalle, komean, temppelimäisen oviaukon takana on Vestibule, pyöreä, kupolimainen tila, joka toimi keisarin vastaanottohuoneena tärkeille vieraille. Aikoinaan se oli koristeltu mosaiikein ja marmorilaatoin.

Nykyisin tilassa esiintyy kuoroja, jotka laulavat kroatialaista klapa-musiikkia. Merestä ja rakkaudesta laulavan kuoron miehet eivät ole ammattimuusikoita, vaan eräskin kertoo työskentelevänsä lääkärinä kaupunginsairaalassa. Perinteiden pitäminen hengissä on kuitenkin kunnia-asia.

Vestibulen lähettyviltä löytyy käynti Diolectianuksen palatsin laajoihin kellareihin, joissa pidettiin lohikäärmeitä televisiosarjassa Game of Thrones. Fantasiasarjan fanit voivat kiertää Splitissä sijaitsevia kuvauspaikkoja opastetulla teemakierroksella tai vierailla Game of Thrones -museossa.

Splitin vanhankaupungin sivukaduilla

Dalmatia_Kroatia_08
Splitin vanhankaupungin kujilla. Kuva: Ville Palonen

Hurmaavimmillaan Splitin vanhankaupungin kokee kun lähtee seikkailemaan syrjäisemmille kujille. Niillä nähtävyydet, kaupat ja kahvilat antavat tilaa paikallisten kotitaloille. On ihmeellistä, että näin ikiaikaisessa ympäristössä eletään tavallista arkea vielä nykyäänkin.

Mustapartainen, koukkuselkäinen näyttelijä seisoo 600 vuotta vanhan kotitalonsa edessä, vanhankaupungin syrjäkulmalla. ”Tämä on omalaatuinen ja humaani paikka asua, kuin pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa”, viisikymppinen Vladimir kehuu.

Hänen parista laudanpalasesta kyhätyllä ikkunalaudallaan on värikkäitä kukkia. Viereisessä talossa ei ole ikkunaruutuja laisinkaan, vain puiset, vihreät luukut. Talon sisältä kuuluu astioiden kilinää. Viereisestä talosta tulvii saippuainen pyykkivesi kadulle.

Splitiläiset kutsuvat vanhaa kaupunkia ”ghetoksi”. Asukkaina on boheemeja taiteilijoita ja työttömiä. Vanhat talot ovat osin vailla nykyajan mukavuuksia. Koko elämänsä ghetossa asunut Vladimir ei silti aio muuttaa keskustan ulkopuolelle uuteen kerrostaloon.

”Kesäiltaisin ihmiset kerääntyvät täällä pikku aukioille syömään, juomaan ja soittamaan yhdessä.”

Splitin vanhankaupungin paikallisia kulmia kannattaa lähteä etsimään mainion Academia Club Ghetton ympäristöstä. Keskustan parhaassa baarissakin on mukavan kotoinen tunnelma.

Rantapromenadi Riva

Split Riva
Rantapromenadi Riva on Splitin yhteinen olohuone. Kuva: Patricia Jekki / Unsplash

Vanhankaupungin ja meren välissä kulkee rantapromenadi Riva, kaupunkilaisten yhteinen olohuone, jossa on mukava istuskella kahviloiden terasseilla ohikulkijoita katselemassa.

Rivan ja vanhankaupungin länsikulmalla Apartments & Rooms Grašo vuokraa mainioita huoneistoja, joiden parvekkeilta aukeaa näkymä koko rantabulevardin yli. Toinen suositeltava majapaikka Rivan ja vanhankaupungin rajalla on tyylikäs Kastel 1700 Boutique Hotel.

Splitin sijainti kelpasi Rooman keisarillekin

Dalmatia_Kroatia_split
Split on pakkautunut meren ja vuorten väliin. Kuva: Ville Palonen

Entäpä Diolectianus, viihtyikö hän palatsissaan? Dalmatialaissyntyinen Diolectianus oli Rooman keisareista ainoa, joka luopui vapaaehtoisesti vallastaan ja vetäytyi eläkkeelle.

Kun Diolectianuksen kannattajat pyysivät eläkepäiviään viettänyttä hallitsijaa palaamaan keisariksi, mies vastasi viihtyvänsä paremmin puutarhassaan kaalinkeriä kasvattamassa.

On helppo ymmärtää Diolectianuksen valintaa: Split sijaitsee upealla paikalla. Kaupungin taustalla siintävät Mosor-vuoret, joiden rinteillä kasvaa oliivilehtoja ja viinitarhoja. Splitin sataman länsipuolella kohoaa Marjan-kukkula, jonka varjoisat mäntymetsät sopivat hellepäivien kävelyretkiin.

Kaupungin ulkopuolella avautuu saaristo, turkoosin meren valtakunta, jonka saaret ovat toinen toistaan upeampia.

Splitin rannat Bačvice ja Podstrana

Dalmatia_Kroatia_split
Picigin on suosittu rantapeli Kroatiassa. Kuva: Ville Palonen

”Huh, huh. Splitissä asuvat Kroatian kauneimmat naiset”, jäätelöä syövä kolmikymppinen kroaattimies hykertelee ravintolan terassilla Bačvice-rannalla. Rantaleijonan jykeviä hauiksia peittävät tribaalitatuoinnit.

Hän katselee rannalle, jossa kolme pyyhkeillä makaavaa, mallinvartaloista kaunotarta irrottelee bikiniensä yläosia. Kroatian rannoilla ja varsinkin Splitissä aurinkoa otetaan estottomasti.

”Kun turistikausi alkaa kesäkuun lopulla, helvetti pääsee valloilleen. Seuraavan kerran nukutaan syyskuussa”, mies sanoo.

Split ei ole pelkkää vanhankaupungin historiaa. Keskustan ympäristössä on lukuisia pieniä uimarantoja. Kaikki eivät ole hiekkarantoja, vaan muodostuvat sileäksi hioutuneista pikkukivistä.

Splitin rannoista suosituin on keskustan vieressä sijaitseva Bačvice. Ranta on saanut Blue Flag -statuksen, mikä tarkoittaa, että se on erityisen puhdas ja hyvin hoidettu.

Bačvicen rannallakin törmää perinteisiin. Rantavedessä on usein käynnissä perinteisiä picigin-pelejä: vedessä seistään polvia myöten ja läiskitään pientä palloa käsillä pelaajalta toiselle. Tärkeintä näyttävät olevan huimat loikat veteen.

Jos haluaa vanhankaupungin sijaan asua rannan tuntumassa, on mainio vaihtoehto Bačvicelle jo vuonna 1921 avattu tunnelmallinen Hotel Park. Modernimpi Bačvicen rantahotelli on Briig Boutique Hotel. Jos haluaa asua sananmukaisesti minuutin kävelymatkan päässä hiekkarannalta, oikea vaihtoehto on Idro Studio Apartments.

Keskustasta kahdeksan kilometrin päässä sijaitsee puolestaan Podstranan ranta, jolle houkuttelee upea hotelli Le Meridien Lav.

Retket Splitin saarille

Korculan vanhakaupunki on kuin pieni versio Dubrovnikista. Kuva: Carine06

Splitin edustalla avautuu Kroatian paras saaristo: Brac, Hvar, Korcula ja Vis ovat kaikki omanlaisiaan upeita saaria. Bracissa on kaunein ranta, Hvarissa jetset-tunnelmaa ja Visissä luonnonrauhaa. Korcula on kuin miniversio Dubrovnikista.

Splitistä kulkee saarille useita lauttoja päivässä. Parhaimmillaan saaret ovat kun niille jää yöksi, mutta Splitin saariin voi tutustua myös päiväretkillä. Suosittu on etenkin katamaraaniretki lähimmälle saarelle Bracille. Retkellä uidaan kristallinkirkkaissa rantavesissä ja nautitaan merellinen lounas – ja toki laivalta löytyy myös baari!

Retket lähtevät Splitin satamasta, joka on aivan vanhankaupungin vieressä, rantabulevardi Rivan itäpäässä.

Krkan kansallispuisto

Krka
Vesiputousten Krka on suosittu retkikohde Splitistä. Kuva: Milada Vigerova / Unsplash

Reilun tunnin ajomatkan päässä Splitistä sijaitseva Krkan kansallispuisto on suosittu päiväretkien kohde. Kansallispuisto tunnetaan etenkin paratiisimaisen kauniista vesiputouksistaan.

Helpoin tapa tutustua Krkan kansallispuistoon on opastettu retki, johon voi yhdistää viininmaistelua – Kroatiahan on perinteikäs viinimaa aivan kuten naapurinsa Italia.

Trogir ja Sininen laguuni

Splitin upeisiin retkikohteisiin kuuluu myös puolen tunnin automatkan päässä oleva Unescon maailmanperintökohde Trogir. Kaunis, vanha venetsialaiskaupunki nousi maineeseen Game of Thrones -televisiosarjan myötä. Sarjassa Trogir esitti eksoottista ja mystistä Qarthin kaupunkia.

Trogiriin pääsee myös opastetulla päiväretkellä. Retki lähtee Splitin satamasta ja hintaan kuuluvat venekyydin lisäksi snorklausvälineet; Trogirin edustalla olevien saarten vesissä nimittäin odottaa kauniin sinisessä värissä hehkuva Sininen laguuni, jossa snorklaaminen jää takuulla mieleen!

Splitin ravintolat, kahvilat ja yöelämä

Splitin ravintola- ja yöelämän keskus on vanhakaupunki, jonka tunnelmallisilla kujilla on ihana harhailla omaa ravintolasuosikkiaan etsimässä. Vanhassa kaupungissa on paljon myös baareja. Klubeihin kannattaa suunnistaa Bacvicen rannalle.

Matka Splitiin

Splitissä on kansainvälinen lentokenttä (SPU), jolle lentää suoraan Helsingistä Finnair huhtikuusta lokakuuhun. Lento kestää kolme tuntia.

Splitin lentokenttä Zračna Luka (SPU) sijaitsee Trogirin lähellä. Bussimatka keskustaan kestää puolisen tuntia. Taksikyyti lentokentältä keskustaan maksaa monta kertaa enemmän kuin bussilippu.

Lentokentältä pääsee Splitiin – tai saarille – myös katamaraanilla kesäkaudella. Venekyyti on hieman bussia nopeampi ja noin kolme kertaa kalliimpi.

Kroatian pääkaupungista Zagrebista pääsee Splitiin myös junalla (noin kahdeksan tuntia). Splitin ja Dubrovnikin välillä on hyvät bussiyhteydet. Matka kestää 4-5 tuntia. Vuonna 2022 valmistui Pelješacin silta, joka tarjoaa suoran kulkuyhteyden Dubrovnikiin ilman rajanylitystä Bosnia ja Hertsegovinan kautta.

Sekä rautatie- että linja-autoasema sijaitsevat sataman vieressä lähellä vanhaakaupunkia.

Splitin hotellit

Splitistä löytyy hotelleja moneen makuun. On edullisia hotelleja niille, jotka ovat vain läpikulkumatkalla, ja isoja resortteja lomailijoille.

Jos on Splitissä vain muutaman päivän, kannattaa asua vanhassa kaupungissa eli Diolectianuksen palatsin alueella. Palatsialueen tasokkaimpia majapaikkoja ovat Splitin hienoin hotelli Hotel Vestibul Palace, aivan katedraalin kulmalla odottava ihana Hotel Peristil ja tyylikäs Kastel 1700 Boutique Hotel.

Splitin vanhassakaupungissa on tarjolla monta todella kehuttua mutta silti hyvin kohtuuhintaista majapaikkaa, joista suurin osa on yksittäisiä huoneistoja. Hinta sesonkiaikaan on noin 100 euroa yöltä, mutta siistin ja simppelin huoneen voi saada jopa viidellä kympillä. Katso tarjoukset Splitin vanhankaupungin majoitukseen.

Majoitustarjontaa on erityisen paljon lähellä Splitin satamaa, jonka vieressä on myös bussi- ja rautatieasema. Erinomainen sijainti varsinkin jos aikoo tehdä paljon päiväretkiä saarille. Vanhankaupunkiin on täältä vain lyhyt kävely, samoin Bacvicen rannalle, jonka lähellä sijaitsee paljon vuokrattavia huoneistoja kuten erinomainen Villa Müller.

Jos haluaa asua aivan rannan tuntumassa, hyviä vaihtoehtoja ovat historiallinen Hotel Park ja modernimpi rantahotelli Briig Boutique Hotel. Sananmukaisesti minuutin kävelymatkan päässä hiekkarannalta on Idro Studio Apartments.

Katso tarjoukset Splitin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi