Split – tällainen on Kroatian paras lomakohde

Split
Diolectianuksen palatsi eli Splitin vanhakaupunki. Oikeassa reunassa näkyy Splitin katedraalin kellotorni. Vanhankaupungin edustalla on viihtyisä, palmujen reunustama rantabulevardi Riva. Kuva: Spencer Davis / Unsplash

Split on Kroatian kiehtovin matkakohde, ja siihen on kaksi hyvää syytä: Splitin kiehtova vanhakaupunki ja kuvankaunis saaristo.

Splitin vanhankaupungin sokkeloiset kadut ovat ainutlaatuinen historiallinen labyrintti, sekoitus 300-luvun vaihteessa rakennettua roomalaista palatsia ja sen sisälle 1400-luvulla noussutta venetsialaiskaupunkia.

Kuulostaako erikoiselta? Sellainen Split onkin. Hämmästyttävä, kiehtova ja kaunis lomakohde.

Splitin vanhakaupunki olisi jo yksin hyvä syy matkustaa kaupunkiin, mutta bonuksena tulee Splitin edustalla levittäytyvä Kroatian kaunein saaristo. Splitistä lauttamatkan päässä ovat upeat saaret Brac, Hvar, Korsula ja Vis.

Kohteena Split onkin paljon monipuolisempi kuin kuuluisampi Dubrovnik, jossa sielläkin ehtii käydä Splitistä yön tai parin retkellä. Kohteiden välillä on vajaan neljän tunnin bussimatka.

Splitin parhaisiin puoliin kuuluu sekin, ettei edes keskusta ole pelkkää turismia. Kroatian toiseksi suurin kaupunki on täynnä paikallista elämää.

Diolectianuksen palatsi on Splitin paras nähtävyys

Dalmatia_Kroatia_split
Ei kannata yllättyä, jos kohtaa Splitissä roomalaissotilaita.

Valkoiset katukivet kiiltävät kuin sateen jäljiltä. Mutta täällä ei ole satanut aikoihin. Kivet ovat hioutuneet kiiltäviksi tuhansien jalkojen polkemina vuosisatojen saatossa.

Splitin keskusta on maailman erikoisimpia vanhoja kaupunkeja. Se sai alkunsa, kun Rooman keisari Diolectianus rakennutti eläkepäiviään varten antiikin ajan Splitiin, roomalaisittain Spalatoon, valtakunnan mahtavimman palatsin.

Rakentamiseen meni kymmenen vuotta. Kustannuksissa ei säästelty. Palatsi rakennettiin Bračin saarelta louhitusta marmorista, jota on käytetty myöhemmin myös Washingtonin Valkoisen taloon ja Berliinin valtiopäivätalo Reichstagiin. Egyptistä tuotiin ikivanhoja sfinksejä.

Kun venetsialaiset valloittivat Splitin tuhat vuotta myöhemmin, he ottivat Diolektianuksen palatsista kiviä ja rakensivat sen suojamuurien sisään oman kaupunkinsa.

Diolectianuksen palatsista jäivät jäljelle pylväin ja kaari-ikkunoin koristellun muurin lisäksi keisarin kirkoksi muutettu mausoleumi, Jupiterin temppeli, kellariholvit sekä korinttilaispylväitä ja kaariholvia, jotka koristavat uskomattoman kapeita ja labyrinttimaisia venetsialaiskujia yllättävissä paikoissa.

Splitin vanhaksi kaupungiksi muuttunut Diolectianuksen palatsi onkin Euroopan erikoisimpia ja kiehtovimpia antiikin ajan raunioita. Samanlaista ei ole muualla.

Diolectianuksen palatsi on edelleen Splitin sydän. Kolmen hehtaarin kokoinen alue on oikeastaan oma kaupunginosansa. Vaikka muutama vanha rakennus on kunnostettu hotelleiksi kuten kaupungin hienoin majapaikka, Hotel Vestibul Palace, asuu palatsin alueella vieläkin kolmisentuhatta ihmistä.

Splitin katedraali – keisarin mausoleumista kirkoksi

Splitin katedraalin kellotorni
Splitin bunkkerimaista, ikivanhaa katedraalia (kuvassa oikealla) koristaa uudempi kellotorni. Kuva: June Liu / Unsplash

Vanhankaupungin maamerkkinä on vuonna 305 rakennettu Diolectianuksen mausoleumi, joka muutettiin kristityksi kirkoksi 600-luvun vaihteessa. Pyhän Dominiuksen katedraali, Sveti Duje, onkin yksi maailman vanhimmista liki alkuperäisessä asussaan olevista kirkkorakennuksista.

Katedraaliksi se on kooltaan pikkuruinen ja näyttää ulkoa edelleen bunkkerimaiselta mausoleumilta, mutta sisältä se on kauniisti koristeltu.

Historian ivaa on se, että Diolectianus tunnettiin kristittyjen säälimättömänä vainoajana. Monet pyhimyksiksi julistetut antiikin ajan marttyyrit kuolivat juuri Diolectianuksen valtakaudella.

Splitin katedraalin vieressä kohoaa vuonna 1100 rakennettu Pyhän Dominiuksen kellotorni, jonka nykyinen ulkoasu on tosin pääosin viime vuosisadan alusta. 60 metriä korkeasta tornista avautuu komea näkymä vanhankaupungin kattojen yli.

Kellotornin edustalla, muurinpätkällä istuu musta, 3500 vuotta vanha sfinksi kuin antiikin ajan kotikissa.

Aivan katedraalin kulmalla on ihana Hotel Peristil.

Erikoinen suklaapuoti Nadalina

Katedraalin pieneltä aukiolta lähtevän kapean Dioklecijanova ulican varrella on mainio suklaapuoti Nadalina.

Pikkuruisessa suklaapuodissa soi rokki. Myyjätär kertoo, että kaupan omistaja soittaa paikallisessa punk-bändissä. Yhtyeen musiikki raikuu – ällistyttävää, mutta totta – soittimessa pyörivältä levyltä, joka on valmistettu suklaasta.

Vestibule ja palatsin kellarit

Heti katedraalin kellotornista vasemmalle, komean, temppelimäisen oviaukon takana on Vestibule, pyöreä, kupolimainen tila, joka toimi keisarin vastaanottohuoneena tärkeille vieraille. Aikoinaan se oli koristeltu mosaiikein ja marmorilaatoin.

Nykyisin tilassa esiintyy kuoroja, jotka laulavat kroatialaista klapa-musiikkia. Merestä ja rakkaudesta laulavan kuoron miehet eivät ole ammattimuusikoita, vaan eräskin kertoo työskentelevänsä lääkärinä kaupunginsairaalassa. Perinteiden pitäminen hengissä on kuitenkin kunnia-asia.

Vestibulen lähettyviltä löytyy käynti Diolectianuksen palatsin laajoihin kellareihin, joissa pidettiin lohikäärmeitä televisiosarjassa Game of Thrones. Fantasiasarjan fanit voivat kiertää Splitissä sijaitsevia kuvauspaikkoja opastetulla teemakierroksella.

Splitin vanhankaupungin sivukaduilla

Dalmatia_Kroatia_08
Splitin vanhankaupungin kujilla. Kuva: Ville Palonen

Hurmaavimmillaan Splitin vanhakaupunki on kuitenkin, kun lähtee seikkailemaan syrjäisemmille kujille, jossa nähtävyydet, kaupat ja kahvilat antavat tilaa paikallisten kotitaloille.

Mustapartainen, koukkuselkäinen näyttelijä seisoo 600 vuotta vanhan kotitalonsa edessä, vanhankaupungin syrjäkulmalla. ”Tämä on omalaatuinen ja humaani paikka asua, kuin pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa”, viisikymppinen Vladimir kehuu.

Hänen parista laudanpalasesta kyhätyllä ikkunalaudallaan on värikkäitä kukkia. Viereisessä talossa ei ole ikkunaruutuja laisinkaan, vain puiset, vihreät luukut. Talon sisältä kuuluu astioiden kilinää. Viereisestä talosta tulvii saippuainen pyykkivesi kadulle.

Splitiläiset kutsuvat vanhaa kaupunkia ”ghetoksi”. Asukkaina on boheemeja taiteilijoita ja työttömiä. Vanhat talot ovat osin vailla nykyajan mukavuuksia. Koko elämänsä ghetossa asunut Vladimir ei silti aio muuttaa keskustan ulkopuolelle uuteen kerrostaloon.

”Kesäiltaisin ihmiset kerääntyvät täällä pikku aukioille syömään, juomaan ja soittamaan yhdessä.”

Splitin vanhankaupungin paikallisia kulmia kannattaa lähteä etsimään mainion Academia Club Ghetton ympäristöstä. Keskustan parhaassa baarissakin on mukavan kotoinen tunnelma.

Kulman takana, rantapromenadi Rivan reunalla, on mukava pikkuhotelli 1700 Kastel – hyvä majapaikkavalinta aidon paikallisiin Split-tunnelmiin.

Rantapromenadi Riva

Split Riva
Rantapromenadi Riva on Splitin yhteinen olohuone. Kuva: Patricia Jekki / Unsplash

Vanhankaupungin ja meren välissä kulkee rantapromenadi Riva, kaupunkilaisten yhteinen olohuone, jossa on mukava istua kahviloiden terasseilla ihmisiä katselemassa.

Rivan ja vanhankaupungin kulmalla Apartments & Rooms Grašo vuokraa mainioita huoneistoja.

Splitin sijainti kelpasi Rooman keisarillekin

Dalmatia_Kroatia_split
Split on pakkautunut meren ja vuorten väliin. Kuva: Ville Palonen

Entäpä Diolectianus, viihtyikö hän palatsissaan? Dalmatialaissyntyinen Diolectianus oli Rooman keisareista ainoa, joka luopui vapaaehtoisesti vallastaan ja vetäytyi eläkkeelle.

Kun Diolectianuksen kannattajat pyysivät eläkepäiviään viettänyttä hallitsijaa palaamaan keisariksi, mies vastasi viihtyvänsä paremmin puutarhassaan kaalinkeriä kasvattamassa.

On helppo ymmärtää Diolectianuksen valintaa: Split sijaitsee upealla paikalla. Kaupungin taustalla siintävät Mosor-vuoret, joiden rinteillä kasvaa oliivilehtoja ja viinitarhoja. Splitin sataman länsipuolella kohoaa Marjan-kukkula, jonka varjoisat mäntymetsät sopivat hellepäivien kävelyretkiin.

Kaupungin ulkopuolella avautuu saaristo, turkoosin meren valtakunta, jonka saaret ovat toinen toistaan upeampia.

Splitin rannat Bačvice ja Podstrana

Dalmatia_Kroatia_split
Picigin on suosittu rantapeli Kroatiassa. Kuva: Ville Palonen

”Huh, hun. Splitissä asuvat Kroatian kauneimmat naiset”, jäätelöä syövä kolmikymppinen kroaattimies hykertelee ravintolan terassilla Bačvice-rannalla. Rantaleijonan jykeviä hauiksia peittävät tribaalitatuoinnit.

Hän katselee rannalle, jossa kolme pyyhkeillä makaavaa, mallinvartaloista kaunotarta irrottelee bikiniensä yläosia. Kroatiassa aurinkoa otetaan estottomasti.

”Kun turistikausi alkaa kesäkuun lopulla, helvetti pääsee valloilleen. Seuraavan kerran nukutaan syyskuussa”, mies sanoo.

Split ei ole pelkkää vanhaa kaupunkia. Splitin ympäristössä on lukuisia pieniä, sileistä kivistä muodostuneita uimarantoja, joita koko Kroatian rannikko on täynnä. Splitin rannat eivät ole hiekkaa, vaan sileäksi hioutuneita pikkukiviä. Kroatian rannoilla ja varsinkin Splitissä aurinkoa otetaan usein estottomasti yläosattomissa.

Splitin rannoista suosituin on keskustan vieressä sijaitseva Bačvice. Ranta on saanut Blue Flag -statuksen, mikä tarkoittaa, että se on erityisen puhdas ja hyvin hoidettu. Bačvicella voi asua tunnelmallisesti jo vuonna 1921 avatussa Hotel Parkissa.

Rantavedessä on usein käynnissä perinteisiä picigin-pelejä: vedessä seistään polvia myöten ja läiskitään pientä palloa käsillä pelaajalta toiselle. Tärkeintä tuntuvat olevan näyttävät loikat veteen.

Keskustasta kahdeksan kilometrin päässä sijaitsee puolestaan Podstranan ranta, jolle houkuttelee upea hotelli Le Meridien Lav.

Splitistä saarille

Korculan vanhakaupunki on kuin pieni versio Dubrovnikista. Kuva: Carine06

Splitin edustalla avautuu Kroatian paras saaristo: Brac, Hvar, Korcula ja Vis ovat kaikki omanlaisiaan upeita saaria. Bracissa on kaunein ranta, Hvarissa jetset-tunnelmaa ja Visissä luonnonrauhaa. Korcula on kuin miniversio Dubrovnikista.

Splitistä kulkee saarille useita lauttoja päivässä. Parhaimmillaan saaret ovat, kun niille jää yöksi, mutta saariin voi tutustua Splitistä myös päiväretkillä. Suosittu on etenkin katamaraaniretki lähimmälle saarelle Bracille.

Splitin satama on heti vanhankaupungin vieressä.

Krkan kansallispuisto

Krka
Vesiputousten Krka on suosittu retkikohde Splitistä. Kuva: Milada Vigerova / Unsplash

Reilun tunnin ajomatkan päässä Splitistä sijaitseva Krkan kansallispuisto on suosittu päiväretkien kohde. Kansallispuisto tunnetaan etenkin paratiisimaisen kauniista vesiputouksistaan. Perille pääsee opastetuilla retkillä.

Trogir ja Sininen laguuni

Splitin upeisiin retkikohteisiin kuuluu myös Unescon maailmanperintökohde Trogir, kaunis, vanha venetsialaiskaupunki, joka on noussut maineeseen Game of Thrones -televisiosarjan myötä. Sarjassa Trogir esitti eksoottista ja mystistä Qarthin kaupunkia.

Trogirin edustalla olevien saarten vesissä on kauniin sinisessä värissä hehkuva Sininen laguuni.

Trogiriin on Splitistä puolen tunnin ajomatka. Trogiriin ja Siniselle laguunille pääsee myös opastetulla päiväretkellä.

Splitin hotellit

Dalmatia_Kroatia_05
Splitin näkymiä kellotornista katsottuna. Kuva: Ville Palonen

Splitistä löytyy hotelleja moneen makuun. On edullisia hotelleja niille, jotka ovat vain läpikulkumatkalla, ja isoja resortteja lomailijoille.

Jos on Splitissä vain muutaman päivän, kannattaa asua vanhassa kaupungissa eli Diolectianuksen palatsin alueella. Palatsialueelta löytyy esimerkiksi Splitin hienoin hotelli Hotel Vestibul Palace mutta myös paljon edullisempia vaihtoehtoja kuten 1700 Kastel.

Majoitustarjontaa on erityisen paljon lähellä Splitin satamaa, jonka vieressä on myös bussi- ja rautatieasema. Erinomainen sijainti varsinkin jos aikoo tehdä paljon päiväretkiä saarille. Vanhankaupunkiin on täältä vain lyhyt kävely, samoin Bacvicen rannalle. Alueella sijaitsee paljon myös vuokrattavia huoneistoja kuten erinomainen Villa Müller.

Katso tarjoukset Splitin hotelleihin.

Splitin ravintolat, kahvilat ja yöelämä

Splitin ravintola- ja yöelämän keskus on vanhakaupunki, jonka tunnelmallisilla kujilla on ihana harhailla omaa ravintolasuosikkiaan etsimässä. Vanhassa kaupungissa on paljon myös baareja. Klubeihin kannattaa suunnistaa Bacvicen rannalle.

Matka Splitiin

Splitissä on kansainvälinen lentokenttä, jolle lentää suoraan Helsingistä Finnair.

Kroatian pääkaupungista Zagrebista pääsee Splitiin myös junalla (noin kahdeksan tuntia). Splitin ja Dubrovnikin välillä on hyvät bussiyhteydet.

Sekä rautatie- että linja-autosasema sijaitsevat sataman vieressä lähellä vanhaakaupunkia.

Katso lentotarjoukset Splitiin, Dubrovnikiin ja muualle Kroatiaan.

Splitin lentokentältä keskustaan

Splitin lentokenttä Zračna luka (SPU) sijaitsee Trogirin lähellä. Lentokentän edustalla on paikallisbussin numero 37 pysäkki. Bussilla pääsee toiseen suuntaan Trogiriin ja toiseen Splitiin, jonne matka kestää puolisen tuntia.

Lentokentältä kulkee keskustaan myös hieman kalliimpia lentokenttäbusseja. Taksikyyti lentokentältä keskustaan maksaa noin 40 euroa eli yli kymmenen kertaa enemmän kuin bussilippu.

Nykyisin lentokentältä pääsee Splitiin – tai saarille – myös katamaraanilla kesäkaudella. Vesikyyti on hieman bussia nopeampi ja noin kolme kertaa kalliimpi.

Split kokemuksia

Splitistä kirjoitti Splitin vanhaankaupungille – ja ehkä vähän kaunottarillekin – sydämensä menettänyt Paratiisireportteri Antti Helin. Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Splitistä. Mistä pidit, mistä et?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi