Split – täydellinen tukikohta Kroatian-lomalle

Dalmatia_Kroatia_split
Meri ja Split kuuluvat yhteen.

Vanhakaupunki vai saaristo? On vaikea päättää, mikä Splitissä on parasta. Dalmatian rannikolla sijaitseva Split on Kroatian kiehtovimpia matkakohteita.

Splitin vanhankaupungin sokkeloiset kadut ovat ainutlaatuinen historiallinen labyrintti, sekoitus 300-luvun vaihteessa rakennettua roomalaista palatsia ja sen sisälle 1400-luvulla noussutta venetsialaiskaupunkia.

Kuulostaako erikoiselta? Sellainen Split onkin. Hämmästyttävä, kiehtova ja kaunis lomakohde. Splitin vanhakaupunki olisi jo yksin hyvä syy matkustaa kaupunkiin, mutta bonuksena tulee vielä Splitin edustalla levittäytyvä Kroatian kaunein saaristo.

Splitin vanhakaupunki

Splitin vanhakaupunki sai alkunsa, kun Rooman keisari Diolectianus rakennutti muinaiseen Splitiin, roomalaisittain Spalatoon, valtakunnan mahtavimman palatsin eläkepäiviään varten. Kun venetsialaiset valloittivat Splitin tuhat vuotta myöhemmin, he ottivat palatsista kiviä ja rakensivat sen suojamuurien sisään oman kaupunkinsa.

Diolectianuksen palatsista jäivät jäljelle pylväin ja kaari-ikkunoin koristellun muurin lisäksi Jupiterin temppeli, kellariholvit sekä korinttilaispylväitä ja kaariholvia, jotka koristavat kapeita venetsialaiskatuja yllättävissä paikoissa.

Diolectianuksen palatsi on edelleen Splitin sydän. Kolmen hehtaarin kokoinen alue on oikeastaan oma kaupunginosansa. Vaikka muutama vanha rakennus on kunnostettu hotelleiksi kuten ihana Hotel Peristil, asuu palatsin alueella vieläkin kolmisentuhatta ihmistä.

Historia ja nykyaika sekoittuvat näyttävästi pylvässalissa, jossa tämän päivän ihmiset siemailevat kahvia kahvilan terassilla, ajanlaskun alkuvuosisadoilta periytyvien graniittipylväiden katveessa. Lähettyvillä on viinejä ja oliiviöljyä myyvä herkkukauppa, jonka sisältä leijailee laventelin ja rosmariinin tuoksu.

Pikkuruisessa suklaapuodissa soi rokki. Myyjätär kertoo, että kaupan omistaja soittaa paikallisessa punk-bändissä. Yhtyeen musiikki raikuu – ällistyttävää, mutta totta – soittimessa pyörivältä levyltä, joka on valmistettu suklaasta.

Splitin parhaisiin puoliin kuuluu juuri se, ettei Split ole pelkkää turismia. Kroatian toiseksi suurin kaupunki on täynnä paikallista elämää.

Vanhankaupungin sivukaduilla

Mustapartainen, koukkuselkäinen näyttelijä seisoo 600 vuotta vanhan kotitalonsa edessä, vanhankaupungin syrjäkulmalla. ”Tämä on omalaatuinen ja humaani paikka asua, kuin pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa”, 51-vuotias Vladimir kehuu.

Hänen parista laudanpalasesta kyhätyllä ikkunalaudallaan on värikkäitä kukkia. Viereisessä talossa ei ole ikkunaruutuja laisinkaan, vain puiset, vihreät luukut. Talon sisältä kuuluu astioiden kilinää.

Viereisestä talosta tulvii saippuainen pyykkivesi kadulle. Splitiläiset kutsuvat vanhaa kaupunkia ”ghetoksi”. Asukkaina on boheemeja taiteilijoita ja työttömiä. Vanhat talot ovat osin vailla nykyajan mukavuuksia. Koko elämänsä ghetossa asunut Vladimir ei silti aio muuttaa keskustan ulkopuolelle uuteen kerrostaloon.

”Kesäiltaisin ihmiset kerääntyvät täällä pikku aukioille syömään, juomaan ja soittamaan yhdessä.”

Vladimirin talolle päästäkseen on kuljettava ikivanhan pylvässalin läpi ja noustava kiviportaat pyöreään roomalaishuoneeseen, joka on ollut aikoinaan mosaiikein ja marmorilaatoin koristeltu.

Sen jälkeen edessä on rauhallisia sisäpihoja ja palatsin ulkomuuri, jonka holvi-ikkunoista näkyvät turkoosi Adrianmeri, jyrkät rantakalliot ja horisontin peittävä saaristo.

Diolectianuksen aikana paikalla oli palatsin keisarillinen osa.

Splitin sijainti kelpasi Rooman keisarillekin

Niin, Diolectianus, viihtyikö hän palatsissaan? Dalmatialaissyntyinen Diolectianus oli Rooman keisareista ainoa, joka luopui vapaaehtoisesti vallastaan ja vetäytyi eläkkeelle. Kun Diolectianuksen kannattajat pyysivät eläkepäiviään viettänyttä hallitsijaa palaamaan keisariksi, mies vastasi nauttivansa enemmän kaalinkerien kasvattamisesta puutarhassaan.

On helppo ymmärtää Diolectianuksen valintaa: Split sijaitsee upealla paikalla. Kaupungin taustalla siintävät Mosor-vuoret, joiden rinteillä kasvaa oliivilehtoja ja viinitarhoja. Splitin sataman länsipuolella kohoaa Marjan-kukkula, jonka varjoisat mäntymetsät sopivat hellepäivien kävelyretkiin.

Kaupungin ulkopuolella avautuu saaristo, turkoosin meren valtakunta, jonka saaret ovat toinen toistaan upeampia.

Splitin nähtävyydet

Dalmatia_Kroatia_split
Ei kannata yllättyä, jos kohtaa Splitissä roomalaissotilaita.

Valkoiset katukivet kiiltävät kuin sateen jäljiltä. Mutta täällä ei ole satanut aikoihin. Kivet ovat hioutuneet kiiltäviksi tuhansien jalkojen polkemina vuosisatojen saatossa.

Splitin vanhakaupunki eli Diolectianuksen palatsi on upea nähtävyys, Euroopan erikoisimpia ja kiehtovimpia antiikin ajan raunioita. Samanlaista ei ole muualla. Vanhankaupungin näkymiä koristavat samaan aikaan roomalaisen palatsin pylväät ja venetsialaiset ikkunakaaret.

Splitin vanhankaupungin sokkeloiset kadut ovat ainutlaatuinen historiallinen labyrintti.

Diolectianuksen palatsin rakentamiseen meni kymmenen vuotta. Kustannuksissa ei säästelty. Palatsi rakennettiin Bračin saarelta louhitusta marmorista, jota on käytetty myöhemmin myös Washingtonin Valkoisen taloon ja Berliinin valtiopäivätalo Reichstagiin. Egyptistä tuotiin ikivanhoja sfinksejä. Yksi 3500 vuotta vanhoista sfinkseistä vartioi edelleen keisarin hautakammiota, joka on tosin historian saatossa muuttunut katoliseksi kirkoksi.

Historian ivaa on se, että Diolectianus tunnettiin kristittyjen säälimättömänä vainoajana. Monet pyhimyksiksi julistetut antiikin ajan marttyyrit kuolivat juuri Diolectianuksen valtakaudella.

Vanhankaupungin keskeltä kurottaa taivasta kohti 60-metrinen St. Domniusin kellotorni, jonka huipulle kannattaa nousta. Tornista aukeaa komea näkymä vanhankaupungin kattojen yli.

Kellotornin vieressä on Eteishalli, joka toimi keisarillisten vieraiden odotushuoneena. Nyt pyöreän rakennelman kiviseinistä kaikuu kroatialainen klapa-musiikki. Merestä ja rakkaudesta laulavan kuoron miehet eivät ole ammattimuusikoita, vaan eräskin työskentelee kaupunginsairaalassa lääkärinä. Perinteiden pitäminen hengissä on kuitenkin kunnia-asia.

Rantapromenadi Rivalla on puolestaan mukava istua kahviloiden terasseilla ihmisiä katselemassa, ja Marjan-kukkulan suojelluissa metsissä voi tehdä rentoja kävelyretkiä.

Splitin vanhakaupunki esiintyi myös Game of Thrones -televisiosarjassa, joka fanit voivat kiertää kuvauspaikkoja opastetulla teemakierroksella.

Splitin rannat

Dalmatia_Kroatia_split
Picigin on suosittu rantapeli Kroatiassa. Kuva: Ville Palonen

”Huh, hun. Splitissä asuvat Kroatian kauneimmat naiset”, jäätelöä syövä kolmikymppinen kroaattimies hykertelee ravintolan terassilla Bačvice-rannalla. Rantaleijonan jykeviä hauiksia peittävät tribaalitatuoinnit.

Hän katselee rannalle, jossa kolme pyyhkeillä makaavaa, mallinvartaloista kaunotarta irrottelee bikiniensä yläosia. Kroatiassa aurinkoa otetaan estottomasti.

”Kun turistikausi alkaa kesäkuun lopulla, helvetti pääsee valloilleen. Seuraavan kerran nukutaan syyskuussa”, mies sanoo.

Split ei ole pelkkää vanhaa kaupunkia. Splitin ympäristössä on lukuisia pieniä, sileistä kivistä muodostuneita uimarantoja, joita koko Kroatian rannikko on täynnä. Splitin rannat eivät ole hiekkaa, vaan sileäksi hioutuneita pikkukiviä. Kroatian rannoilla ja varsinkin Splitissä aurinkoa otetaan usein estottomasti yläosattomissa.

Splitin rannoista suosituin on keskustan vieressä sijaitseva Bačvice. Ranta on saanut Blue Flag -statuksen, mikä tarkoittaa, että se on erityisen puhdas ja hyvin hoidettu. Bačvicella voi asua tunnelmallisesti jo vuonna 1921 avatussa Hotel Parkissa.

Rantavedessä on usein käynnissä perinteisiä picigin-pelejä: vedessä seistään polvia myöten ja läiskitään pientä palloa käsillä pelaajalta toiselle. Tärkeintä tuntuvat olevan näyttävät loikat veteen.

Keskustasta kahdeksan kilometrin päässä sijaitsee puolestaan Podstranan ranta, jolle houkuttelee upea hotelli Le Meridien Lav.

Splitistä saarille

Korculan vanhakaupunki on kuin pieni versio Dubrovnikista. Kuva: Carine06

Splitin edustalla avautuu Kroatian paras saaristo: Brac, Hvar, Korcula ja Vis ovat kaikki omanlaisiaan upeita saaria. Bracissa on kaunein ranta, Hvarissa jetset-tunnelmaa ja Visissä luonnonrauhaa. Korcula on kuin miniversio Dubrovnikista.

Splitistä kulkee saarille useita lauttoja päivässä. Parhaimmillaan saaret ovat, kun niille jää yöksi, mutta saariin voi tutustua Splitistä myös päiväretkillä. Suosittu on etenkin katamaraaniretki lähimmälle saarelle Bracille.

Krkan kansallispuisto

Reilun tunnin ajomatkan päässä Splitistä sijaitseva Krkan kansallispuisto on suosittu päiväretkien kohde. Kansallispuisto tunnetaan etenkin paratiisimaisen kauniista vesiputouksistaan. Perille pääsee opastetuilla retkillä.

Trogir ja Sininen laguuni

Splitin upeisiin retkikohteisiin kuuluu myös Unescon maailmanperintökohde Trogir, kaunis, vanha venetsialaiskaupunki, joka on noussut maineeseen Game of Thrones -televisiosarjan myötä. Sarjassa Trogir esitti eksoottista ja mystistä Qarthin kaupunkia.

Trogirin edustalla olevien saarten vesissä on kauniin sinisessä värissä hehkuva Sininen laguuni.

Trogiriin on Splitistä puolen tunnin ajomatka. Trogiriin ja Siniselle laguunille pääsee myös opastetulla päiväretkellä.

Splitin hotellit

Dalmatia_Kroatia_05
Splitin näkymiä kellotornista katsottuna.

Splitistä löytyy hotelleja moneen makuun. On edullisia hotelleja niille, jotka ovat vain läpikulkumatkalla ja isoja resortteja lomailijoille. Jos on Splitissä vain muutaman päivän, kannattaa asua vanhassa kaupungissa eli Diolectianuksen palatsin alueella. Palatsialueelta löytyy esimerkiksi Splitin hienoin hotelli Hotel Vestibul Palace mutta myös paljon edullisempia vaihtoehtoja kuten B&B Kastel.

Katso tarjoukset Splitin hotelleihin.

Splitin ravintolat, kahvilat ja yöelämä

Dalmatia_Kroatia_08
Splitin vanhankaupungin kujilla.

Splitin ravintola- ja yöelämän keskus on vanhakaupunki, jonka tunnelmallisilla kujilla on ihana harhailla omaa ravintolasuosikkiaan etsimässä. Vanhassa kaupungissa on paljon myös baareja. Klubeihin kannattaa suunnistaa Bacvicen rannalle.

Matka Splitiin

Splitissä on kansainvälinen lentokenttä. Suomesta lentää Splitiin yleensä noin 250 eurolla.

Katso lentotarjoukset Splitiin, Dubrovnikiin ja muualle Kroatiaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi