Istria – hiekkarantoja, vuoristokaupunkeja ja herkullista ruokaa

Motovun on pieni kylä Keski-Istriassa. Paikka tunnetaan etenkin tryffeleistään. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Kroatian luoteisnurkassa, Slovenian rajalla, sijaitseva Istrian niemimaa on viehättävä matkakohde. Matkailijaa houkuttavat ja koukuttavat tunnelmalliset vanhat kaupungit, kauniit vuoristokylät ja herkullinen ruoka. Monen mielestä Istria onkin parhaimmillaan kiireettömällä viini- ja ruokamatkalla. Toki Istriasta löytyy myös koko perheen rantalomakohteita.

Tunnelmaltaan ja kulttuuriltaan Istria muistuttaa Italiaa, eikä ihme: Istria oli satojen vuosien ajan Adrianmeren vastarannalla sijaitsevan Venetsian alaisuudessa.

Pula – Istrian komein nähtävyys

Pulan maamerkki on roomalainen amfiteatteri. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Pulasta löytyy niin hiekkarantoja kuin upeita historiallisia nähtävyyksiä. Niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Pula on Istrian suurin kaupunki – asukkaita on noin 85 000. Pulan maamerkki ja kuuluisin nähtävyys on 2000 vuotta vanha Pula Arena, joka kuuluu maailman kuuden parhaiten säilyneen amfiteatterin joukkoon.

Pulan lähistöllä on kaksi rantakohdetta. Vain neljän kilometrin päässä Pulasta sijaitsee vehreä Punta Verudelan niemi. Alue tunnetaan vauhdikkaana rantakohteena, jossa saa juhlia yömyöhään asti. Varma valinta majoitukseen on Park Plaza Verudela.

Pulan komein ranta löytyy hieman kauempaa, 10 kilometrin päästä Medulinista. Täällä sijaitsee lapsiperheille sopiva Park Plaza Belvedere Medulin. Rauhaisampi vaihtoehto on huvilamainen Villa Asta Medulin.

Lue lisää: Pula – Istrian niemimaan keskus

Rovinj – hurmaava rannikkokaupunki

Rovinjin vanhankapunki. Kuva: Ville Palonen

Istrian rannikon kohokohta on viehättävän boheemi Rovinj, jonka pastellinväriset talot ja kaunis kalasatama kertovat venetsialaisajasta. Niemellä kohoavalle kukkulalle rakennettu vanhakaupunki on juuri niin söpö kuin miltä se valokuvissa näyttää: kapeita mukulakivikujia, pikkupuoteja, kahviloita ja herkkukauppoja. Keskustan ylle kohoaa kirkontorni, jonne kannattaa kiivetä epäilyttävistä puuportaista huolimatta: ylhäältä aukeaa upea näkymä.

Näkymä Rovinjin kirkontornista. Kuva: Ville Palonen

Rovinjissa pitää ehdottomasti poiketa joka päivä järjestettävillä maalaismarkkinoilla. Tarjolla on eksoottisia kaloja, vihanneksia ja yrttejä, hedelmiä, hunajaa, oliiviöljyä, sekä Istrian ylpeyttä: mustia ja valkeita tryffeleitä. Vaikka valkotryffeli voi maksaa jopa 4000-5000 euroa kilolta, sopivan hintaiseksi matkamuistoksi on tarjolla erilaisia alle 20e maksavia tryffelituotteita: tryffeliöljyä, tryffelihunajaa, tryffelillä maustettua oliivitahnaa sun muuta.

Istria tunnetaan tryffelituoteistaan. Kuva: Ville Palonen

Päiväretki Rovinjiin kuuluu jokaisen Istrian-matkan pakolliseen ohjelmaa – mutta jos on tilaisuus, kaupungissa kannattaa ehdottomasti viettää yö tai kaksi. Tunnelmallinen majapaikka on vanhaan venetsialaistaloon tehty Hotel Heritage Angelo d’Oro.

Katso tarjoukset Rovinjin hotelleihin.

Poreč – Istrian rantalomailun keskus

Istrian rantalomailun keskus on Poreč – tai oikeammin kaupunkia reunustava rannikko, sillä hotellialueet levittäytyvät yli 30 kilometrin matkalle. Rannikolla sijaitsee myös Kroatian parhaaksi perhelomakohteeksi valittuun Tamaris Resort, jonne järjestetään edullisia pakettimatkoja.

Porečin pienen vanhankaupungin keskiaikaisia kujia reunustavat vaikuttavat rakennukset ja kirkot. Kuuluisin nähtävyys on Bysantin aikainen Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde. 500-luvulla rakennettu basilika on yksi maailman parhaiten säilyneistä varhaiskristillisistä kirkoista.

Kesäaikaan Porečista pääsee katamaraanin kyydissä Venetsiaan reilussa kahdessa tunnissa.

Katso tarjoukset Porečin hotelleihin tai lue lisää Kroatian rantalomakohteista.

Opatija – tyylikäs kylpyläkohde

Opatija on muihin Istrian rantakohteisiin verrattuna nuori: ensimmäinen kylpylähotelli avattiin ”vasta” vuonna 1884. Nykyään Opatijassa on lukuisia kylpylöitä, joissa matkailijaa hemmotellaan aromaattisilla hieronnoilla ja virkistävillä kauneushoidoilla.

Opatija tunnetaan 12 kilometriä pitkästä rantapromenadistaan, jonka terasseilta on kiva tarkkailla ohikulkijoita. 1800-luvulla rakennettujen palatsien ansiosta ”Opatijan Riviera” on Istrian muita rantakohteita tyylikkäämpi.

Opatija sijaitsee Istrian itärannikolla, Kvarnerinlahdella. Vieressä on Kroatian kolmanneksi suurin kaupunki, Rijeka, jonka lentokentän kautta Opatijaan kannattaa matkustaa. Jos mielii nimenomaan kylpylälomalle, kannattaa Opatijassa vierailla kiivaimman turistisesongin ulkopuolella (huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa), jolloin kylpylähotellien hinnat ovat edullisia.

Katso tarjoukset Opatijan hotelleihin.

Grožnjan – taiteilijoiden kylä

Grožnjanista löytyy erinomaisia herkkukauppoja. Kuva: Ville Palonen

Tunnelmallisimmillaan Istria on sisämaan pikkukylissä kuten Grožnjanissa, jota kutsutaan ”taiteilijoiden kyläksi”. Kukkulan huipulla tasapainoilevassa pikkuruisessa Grožnjanissa todella on useita taiteilijoiden gallerioita, mutta niiden kanssa turistien huomiosta kilpailevat yhtä lukuisat herkkupuodit. Tarjolla on tryffelitahnoja, tryffelihunajaa – ja jopa tryffeliolutta ja tryffeliperunalastuja.

Grožnjan on niin pieni, että sen sokkeloiset kivikujat on kävelty läpi puolessa tunnissa. Kannattaa kuitenkin varata aikaa maisemien ihailuun baarin terassilla istuen ja Bura -pienpanimo-olutta siemaillen.

Grožnjaniin kannattaa saapua aamulla ajoissa, sillä lounasaikaan paikalle alkaa saapua turistibusseja. Kun pari kolme bussia tyhjentää matkustajansa yhtä aikaa, seesteinen pikkukylä muuttuu ruuhkaiseksi turistikohteeksi.

Parhaiten kukkulakylästä nauttii, jos viettää yön jossain kauniissa vanhoissa kivitaloissa sijaitsevista Grožnjanin majataloista.

Motovun – tryffelikylä

Motovun on pieni kylä Keski-Istriassa. Paikka tunnetaan etenkin tryffeleistään. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Motovun tunnetaan Istrian ”tryffelipääkaupunkina”. Ympäröivien vuorenrinteiden metsissä kasvavaa arvokasta herkkua (jopa 4500e/kg) etsitään koirien kanssa. Istriassa tryffeliä sekoitetaan melkein mihin tahansa (jopa olueen!), mutta parhaimmillaan voimakkaan makuinen herkku on pastassa tai pihvin päälle lorotetussa kermakastikkeessa. Matka Istriaan on täydellinen vasta perusteellisen tryffeliaterian jälkeen!

Motovunin huimin elämys on liitovarjolla lentäminen. Touhu sopii ensikertalaiselle, sillä tandem-lennolla liitovarjoa ohjaa ammattilainen. Kyytiläisen ei tarvi kuin istua ja ihailla upeita maisemia.

Motovunissa on muutama ensiluokkainen ravintola, mutta ikävä kyllä maine ja kunnia ovat tehneet pikkukaupungista vähän liiankin suositun turistikohteen. Kuten Grožnjanissa, myös Motovunissa suurin osa turisteista käy lyhyellä päiväretkellä. Siksi kaupungista saa nauttia rauhassa, jos jää yöksi johonkin Motovunin hotelleista, kuten upeaan Boutique Hotel Kasteliin.

Istrian viinitilat

Istriassa pääsee ihanille viinitilavierailuille. Kuva: Ville Palonen

Istriassa kannattaa maistella paikallisista rypäleistä tehtyjä viinejä: punaisista Terrano-rypäleistä valmistettuja punaviinejä, ja vaaleista Malvazija Istarska -rypäleistä tehtyjä valkoviinejä.

Alueen erikoisuus on ”oranssi viini”, jota voi kutsua myös alkuviiniksi (natural wine). Oranssit viinit valmistetaan valkeista rypäleistä, jotka jätetään puristamisen jälkeen kuorikontaktiin (kuten punaviinejä tehtäessä) muutamaksi päiväksi tai jopa pariksi viikoksi. Lopputulos on voimakkaan kellertävä ja vahvan tanniininen valkoviini. Oranssit viinit ovat suosittuja myös rajan pohjoispuolella Sloveniassa.

Istriassa on monia viinitiloja, joilla pääsee maistelemaan viinejä vain muutamalla eurolla: halpa hinta perustuu siihen, että viinitilat toivovat vieraiden ostavan mukaan muutaman pullon tuliaisiksi. Yksi erikoisemmista (mutta erittäin laadukkaista!) viinitiloista on rokkihenkinen Food & Wine Station Trapan, joka nimensä mukaisesti tarjoilee myös hyvää murkinaa. Toinen mainio paikka muutaman tunnin viinivierailuun on Kozlovic Winery.

Meneghetti Wine Estate. Kuva: Ville Palonen

Meneghetti Wine Hotel on oikea osoite viininystävälle, joka haluaa yöpyä tyylillä. Tarjolla on modernisti sisustettuja huoneita tunnelmallisissa kivirakennuksissa, ensiluokkaista ruokaa, sekä tyylikkäitä viinejä. Viinitarhat alkavat aivan huoneen ikkunan alta. Kuuman kesäpäivän voi viettää uima-altaalla lekotellen, eikä matkaa merenrantaan ole polkua pitkin kuin kilometrin verran.

Auton vuokraaminen Istriassa

Istriassa – kuten muuallakin Kroatian rannikolla – kannattaa ehdottomasti liikkua omalla vuokra-autolla. Pikkuauton vuokraaminen Pulan lentokentältä maksaa alle 20 euroa päivässä.

Katso tarjoukset auton vuokraamiseen Kroatiassa tai lue lisää käytännön vinkkejä Kroatiaan.

Istrian retket

Voit varata kätevästi netistä Pulan nähtävyyksien pääsyliput sekä päiväretket Istrian maaseudulle ja Venetsiaan.

Matka Istriaan

Istriaan matkustetaan joko Rijekan tai Pulan kautta. Jos liput varaa ajoissa, menopaluulento maksaa selvästi alle 200 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!