Slovenialainen viini – oranssia viiniä Vipavan laaksossa

Lepa Vida on hyvä kohde viinitilavierailulle Vipavan laaksossa. Kuva: Ville Palonen

Slovenia on ilahduttavan monipuolinen viinimaa, jossa viinin historia ulottuu kauas menneisyyteen. Rooman valtakunnan aikoina osa sotilaiden palkasta maksettiin viininä, ja upseereilla oli jopa omat tarhat. Olutkulttuuri saapui Sloveniaan vasta paljon myöhemmin slaavien mukana.

Suurin osa Slovenian viinituotannosta on valkoviiniä. Oman vivahteensa viinikulttuuriin tuovat paikalliset rypälelajikkeet kuten Ranina, Zelen ja Istrian Malvazia, sekä trendikkääksi noussut ”oranssi viini”.

Slovenian oranssi viini

Oranssit viinit (joita voi myös kutsua alkuviineiksi) valmistetaan vaaleista rypäleistä, jotka jätetään puristamisen jälkeen kuorikontaktiin kuten punaviinejä tehtäessä. Kuorikontaktin pituus vaihtelee muutamasta päivästä jopa pariin viikkoon. Lopputulos on voimakkaan kellertävä ja vahvan tanniininen valkoviini.

Oransseja viinejä on laidasta laitaan. Oman kokemuksen perusteella nyrkkisääntö on se, että jos viiniä markkinoidaan ”oranssina”, se tuskin on huippuviini. Taitavimmat viinintekijät eivät kutsu viinejään oransseiksi tai alkuviineiksi, vaikka ne sellaisiksi voisikin luokitella.

Slovenian viinialueet

Marofin viinitilan viljelmiä Podravjen alueella. Kuva: Ville Palonen

Slovenian viinitarhojen pinta-ala on osapuilleen sama kuin Bordeaux’n alue Ranskassa. Viiniseudut voidaan jakaa kolmeen osaan, joilla kaikilla on omat erikoisuutensa ja perinteensä.

Podravje tuottaa Slovenian arvostetuimmat viinit, joista parhaat muistuttavat Moselin ja Reinin rieslingejä. Myös Podravjen kuohuviinit sekä makeat jälkiruokaviinit ovat laadukkaita. Eräs Podravjen tyylikkäimmistä viinitiloista on huippuviinejä tuottava Marof.

Koillis-Sloveniassa olevan Podravjen alueen kaupungeistakin löytyy kiinnostavia viinikohteita. Mariborissa kasvaa maailman vanhimmaksi väitetty viiniköynnös, jolla on ikää yli 400 vuotta. Vieressä olevassa Old Vine Housessa voi maistella viinejä asiantuntevan sommelierin opastuksella sekä tutustua viinin historiaan pienessä museossa. Pikkukaupunki Ptuj taas tunnetaan Slovenian vanhimmasta viinikellarista. Mariboriin ja Ptujhin pääsee koko päivän kestävälle viinikierrokselle pääkaupunki Ljubljanasta käsin.

Firbas Farmilla on hevosia ja muita kotieläimiä. Kuva: Ville Palonen

Erinomainen majapaikka Podravjen alueella on Firbas Farm, joka tarjoaa siistien huoneiden lisäksi glamping-mökkejä sekä ”nollan kilometrin” lähiruokaa. Kaikki aamiaispöydän herkut – kinkut ja makkarat, leivät ja munat, mehut ja hillot – ovat oman tilan tuotteita.

Posavje, Slovenian pienin viinialue, tunnetaan ranskalaisvaikutteisista sekoiteviineistään. Posavje on kätevästi Ljubljanan ja Zagrebin puolivälissä.

Slovenian kuuluisin – ja turistille luultavasti kiinnostavin – viinialue on Italian rajalla sijaitseva välimerellinen Primorje. Suosituimpia viiniturismin kohteita Primorjessa ovat Goriška Brda, Kras ja Vipavan laakso.

Vipavan laakson viinitilat

Vipavan laaksossa on kymmeniä viinitiloja. Kuva: Ville Palonen

Tunnin automatkan päässä pääkaupunki Ljubljanasta sijaitseva Vipavan laakso lienee Slovenian tunnetuin viininviljelyalue. Vipavan ilmasto ja kulttuuri ovat välimerellisiä ja maisemat upeita. Viinitilavierailujen lisäksi Vipavassa voi herkutella erinomaisissa ravintoloissa.

Vipavan laaksossa on kymmeniä viinitiloja, joilla voi vierailla maistamassa (ja ostamassa) viinejä. Visiitin voi järjestää omin päin tai erinomaisen Wajdušna-matkatoimiston kautta. Wajdušna järjestää myös patikointi- ja pyöräretkiä sekä liitovarjoilua. Firman omistaja Jani Peljhan on paitsi huippuhyvä opas, myös Suomen ja suomalaisuuden suuri ystävä.

Omatoimimatkailijan kannattaa pistäytyä Ajdovscinan kaupungin keskustassa sijaitsevassa pienessä Faladur Wine Barissa. Paikka on varsinainen viinimatkailijan turisti-info, josta saa viinin ja herkullisen ruoan lisäksi asiantuntevia vinkkejä.

Viinimaistiaisissa pääsee testaamaan myös paikallisia herkkuja. Kuva: Ville Palonen

Yksi kiinnostavimmista Vipavan viinitiloista on pieni mutta laadukas Lepa Vida, jonka modernin tyylikkäässä tasting roomissa kelpaa maistella laatuviinejä ja paikallisia pikkunaposteltavia. Lepa Vidan tuottamaa Sauvignon Blancia myydään Alkossa. Tilan parhaisiin viineihin lukeutuu ”oranssi” oOo (out Of office).

Majoitus Vipavan laaksossa

Tourist Farm Arkade tarjoaa maatilamajoitusta, viiniä ja prsut-kinkkuja. Kuva: Ville Palonen

Vipavan laaksosta on helppoa löytää mukava yöpaikka. Mainio majatalo on Tourist Farm Arkade, josta löytyy niin oman tilan viinejä kuin karvaisista mangalitza-villasioista valmistettuja kinkkuja.

Majerijan huoneet on kaivettu yrttitarhan alle. Kuva: Ville Palonen

Toinen erittäin suositeltava yöpaikka on Majerija, huippuravintola, josta löytyy myös kymmenkunta hotellihuonetta – maan alta. Erikoinen ratkaisu johtuu siitä, ettei ravintoloitsija saanut lupaa rakentaa hotelli satoja vuosia vanhan päärakennuksen viereen.

Vipavan laaksossa sijaitseva Majerija on huippuravintola, josta löytyy myös kymmenkunta hotellihuonetta – yrttitarhan alta. Kuva: Ville Palonen

Katso tarjoukset Vipavan laakson majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!