Slovenian sää ja ilmasto

Bohinj-järven maisema kylpee ruskan väreissä loka-marraskuun vaihteessa. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Slovenian ilmasto vaihtelee paljon sen mukaan, missä päin maata ollaan. Vaikka Slovenia on pinta-alaltaan pieni, maasta löytyy niin Adrianmeren rannikkoa kuin Julisten Alppien jylhiä lumihuippuja.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että lämpötila muuttuu sitä viileämmäksi, mitä korkeammalle noustaan merenpinnasta. Vuoristossa (Bled, Bohinj) on varsinkin yöllä huomattavasti viileämpää kuin rannikon lähellä sijaitsevassa Vipavan laaksossa.

Pääkaupunki Ljubljana sijaitsee 300 metrin korkeudella. Keväästä syksyyn ilmasto on oikein miellyttävä.

Slovenian sää keväällä

Huhtikuu tunnetaan Sloveniassa vaihtelevasta ja epävakaasta säästään, mutta esimerkiksi vuonna 2018 huhtikuu oli aurinkoinen ja suorastaan helteinen.

Toukokuu lienee paras aika matkustaa Sloveniaan. Lämpötila on miellyttävä, joskus jopa helteinen, eikä turisteja ole vielä nimeksikään. Hotellihuoneen voi saada edullisemmin kuin sesonkiaikaan.

Slovenian sää kesällä

Vipavan laakso viivitiloihin voi tutustua polkupyörän tai sähköpyörän kyydissä. Kuva: Tomo Jesenicnik / Slovenian Tourist Board

Kesällä Slovenian sää on lämmin. Rannikolla (Piran, Vipavan laakso) on aivan yhtä helteistä kuin naapurimaissa Kroatiassa ja Italiassa.

Keskikesä on parastaa aikaa vuoristossa vaeltamiseen: esimerkiksi Bohinj-järvellä voi patikoida shortseissa ja t-paidassa. Vuoriston viileitä iltoja varten toki kannattaa pakata mukaan kevyttoppatakki tai fleecepusakka.

Heinä- ja elokuu ovat kiivainta turistisesonkia. Majoitus kannattaa varata etukäteen.

Slovenian sää syksyllä

Logarin laakso hehkuu ruskan väreissä lokakuun loppupuolella. Kuva: Ana Pogacar / Slovenian Tourist Board

Syksy on (kevään lisäksi) parasta aikaa matkustaa Sloveniaan. Helteiden hellittäessä varsinkin patikointi ja pyöräretket sujuvat mukavammin.

Lokakuun puolivälissä maisemat ovat parhaimmillaan, kun ruskan värjäämät puut tuovat kontrastia vuoriston lumihuipuille.

Slovenian sää talvella

Slovenian tunnetuin laskettelukeskus on Kranjska Gora. Muita suosittuja keskuksia ovat pääkaupungin lähellä sijaitseva Krvavec sekä Bohinj-järven Vogel. Kuva: Aljaž Sedovšek / Slovenian Tourist Board

Talvella Ljubljanan lämpötila heiluu nollan molemmin puolin (+10 ja -10 asteen välillä).

Slovenian vuorille sataa metrikaupalla lunta. Paras aika matkustaa laskettelulomalle Sloveniaan on helmi-maaliskuu. Hiihtokeskukset ovat avoinna joulukuusta huhtikuuhun.

Lue lisää: Slovenian vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!