Slovenia – vinkit ja kokemukset

Paras näkymä Bledjärvelle aukeaa linnaa vastapäätä olevilta kukkuloilta. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä ja kokemuksia Slovenian-matkan suunnitteluun. Millainen on Slovenian hintataso? Toimiiko julkinen liikenne? Mikä on paras aika matkustaa Sloveniaan?

Tarvitseeko Sloveniaan viisumin?

Slovenia on EU:n jäsen ja kuuluu Schengen-alueeseen, joten viisumia ei tarvita.

Lennot Sloveniaan

Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan huhtikuun alusta lokakuun loppuun (1.4.-26.10.2019). Suora lento Sloveniaan kestää noin 2,5 tuntia.

Muina aikoina Ljubljanaan voi lentää Münchenin (Finnair) tai Kööpenhaminan (SAS) kautta. Jatkolennot operoi slovenialainen Adria Airways.

Katso lentotarjoukset Sloveniaan.

Valmismatka Sloveniaan

Sloveniaan voi matkustaa myös valmismatkalle. Kohteena on Adrianmeren rannalla, aivan Piranin kuvankauniin pikkukaupungin vieressä, sijaitseva Portoroz. 

Slovenian sää – mikä on paras aika matkustaa Sloveniaan?

Slovenian sää on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Keskikesällä elohopea nousee hellelukemiin.

Paras aika matkustaa Sloveniaan on touko- tai syyskuu: sää on kaunis, mutta turisteja on vähemmän kuin helteisen heinä-elokuun sesongin aikaan.

Lue lisää: Slovenian sää ja ilmasto

Puhutaanko Sloveniassa englantia?

Slovenian kieli on sloveeni, slaavilainen kieli, jota puhuu äidinkielenään runsaat pari miljoonaa ihmistä.

Matkailija pärjää Sloveniassa mainiosti englannilla. Turistibisneksessä toimivat ihmiset (esim hotellien henkilökunta) puhuvat englantia ilahduttavan hyvin.

Slovenian valuutta

Slovenian valuutta on euro. Lähes joka paikassa voi maksaa luottokortilla. Toki pankkiautomaattejakin löytyy.

Slovenian hintataso

Slovenian hintataso on edullisempi kuin Suomessa (samaa tasoa vaikkapa Viron ja Kroatian kanssa).

Siistin ja edullisen kahden hengen hotellihuoneen saa 40 eurolla, lounas maksaa kympin ja illallinen juomineen 20-30 euroa. Ravintolassa saa ison tuopin kolmella eurolla (käsityöläisolut 4e) ja kaupassa vesipullon alle eurolla. Rahalle saa vastinetta, sillä ravintoloiden annokset ovat jättimäisiä.

Jätetäänkö Sloveniassa juomarahaa?

Sloveniassa ei ole tapana jättää juomarahaa. Toki hyvästä palvelusta voi antaa tippiä.

Onko Slovenia turvallinen lomakohde?

Slovenia on erittäin turvallinen lomakohde. Varkauksia tai huijauksia ei ole syytä pelätä. Jopa vuokra-autoon jätetyt arvotavarat ovat yleensä turvassa.

Vatsataudit ja terveys Sloveniassa

Slovenian ravintolat ovat hygieenisiä, eikä vatsatauteja tarvitse pelätä. Vesijohtovesi on juomakelpoista kaikkialla Sloveniassa.

Pistorasiat Sloveniassa

Sloveniassa on samanlaiset pistorasiat kuin Suomessa. Matka-adapteria ei tarvita.

Kännykät ja netin käyttö Sloveniassa

Slovenia on EU-maa, joten suomalaisella liittymällä voi surffata netissä samaan hintaan kuin kotimaassa. Tarkasta oman kännykkäliittymäsi ehdot. Hotelleista (ja monista ravintoloista) löytyy tietysti ilmainen wi-fi.

Bussit ja julkinen liikenne Sloveniassa

Sloveniassa on kattava bussiverkosto, jolla pääsee moneen kaupunkiin ja turistinähtävyyteen. Lipun voi ostaa asemalta tai kuljettajalta.

Vuoristoista huolimatta Sloveniassa on myös kattava rautatieverkosto, jolla pääsee pääkaupungista lähes kaikkialle. Esimerkiksi junamatka Ljubljanasta Bohinj-järvelle kestää pari tuntia ja maksaa 7 euroa.

Junabongareille on tarjolla Museojuna, Kylpyläjuna, sekä Postojna-luolan syövereihin sukeltava pieni turistijuna.

Autonvuokraus Sloveniassa

Sloveniassa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, jotta pääsee täysin rinnoin nauttimaan vuoriston syrjäseuduista ja maaseudun maatilamajoituksista.

Sloveniassa välimatkat ovat lyhyitä: koko maan halki ajaa vain kolmessa tunnissa. Useimmiten siirtyminen paikasta toiseen kestää vain tunnin, jos sitäkään. Tiet ovat hyväkuntoisia, ja liikenne turvallisen tuntuista. Kaahareita liikkuu lähinnä moottoriteillä.

Välimatkat ovat lyhyitä myös naapurimaihin. Ljubljanasta ajaa Zagrebiin kahdessa tunnissa, Unkarin Balaton-järvelle kolmessa tunnissa, ja Wieniin neljässä tunnissa.

Pikkuauton voi vuokrata noin 25 eurolla per päivä. Polttoaine on Sloveniassa hiukan halvempaa kuin Suomessa: litra bensaa maksaa noin 1,35 euroa (4/2019).

Vuokra-auton tuulilasissa on maksutarra, joten Sloveniassa ei tarvi maksaa erikseen tietulleja.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla

Slovenian hotellit ja majoitus

Firbas Farmin heinäparvi on ikimuistoinen yösija. Kuva: Ville Palonen

Mikäli pidät erikoisista majapaikoista ja kerran elämässä -kokemuksista, Slovenia on oikea matkakohde. Maasta löytyy tyylikkäitä viinitilojen hotelleja, aitoa maatilamajoitusta (voit myös nukkua navetan heinäparvella!), upeita ”glamour camping” eli glamping-leirintäalueita, sekä kekseliäitä virityksiä kuten korkeille tolpille rakennettuja ”boutique-puumajoja”.

Toki Sloveniassa voi yöpyä myös tavallisissa hotelleissa ja hostelleissa.

Lue lisää: Slovenian majoitus

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi