Balaton-järvi – leppoisa rantaloma Unkarissa

Balaton
Rantamaja Balaton-järvellä. Kuva: Hofhauser / Shutterstock

Balatonjärvi on unkarilaisten oma Riviera. Keski-Euroopan suurin järvi on kesäisin kuin valtava, lämmin uima-allas, jota reunustavat pitkät hiekkarannat. Balatonin vesi on sameudestaan huolimatta puhdasta ja oikea vesilillujan unelma. Järvi syvenee matalasti ja sopii hyvin lapsillekin.

Balaton on erityisesti unkarilaisten ja saksalaisten lomailijoiden suosima matkakohde, mutta Balaton on hurmannut monen suomalaisenkin matkailijan leppoisan eläväisellä, kesäisellä tunnelmallaan ja edullisella hintatasollaan. Iltaisin Balatonin lomakohteiden rantabulevardit täyttyvät ihmisistä, musiikista ja ilosta.

Pituutta Balatonilla on lähes 80 ja leveyttä 12 kilometriä. Järvi on matala: keskisyvyys on vain kolme metriä.

Balatonjärven pohjoisranta on kukkulaista ja eteläranta tasaista maata. Balatonin parhaat hiekkarannat löytyvätkin etelärannalta Siófokista.

Etelärannan Siófok – Balatonin vilkkain kohde

Balatonin etelärannalla sijaitseva Siófok elää lähes kokonaan matkailusta, ja kesällä pikkukaupunki täyttyy turisteista. Iltaelämä on välillä railakasta. Siófok sopii erityisesti vilkkaasta rantaelämästä pitäville.

Balatonin pohjoisrannan Balatonfüred ja Tihany

Tihanyn kaupunki Blaton-järvelllä. Kuva: Pgaborphotos / Shutterstock

Balatonin toinen suosittu matkailukeskus on järven pohjoisrannalla, lähes vastapäätä Siófokia sijaitseva pikkukaupunki Balatonfüred. Varsinaisia hiekkarantoja ei ole, mutta järveen on helppo pulahtaa Balatonfüredin rantapromedanin laitureilta.

Balatonfüredin vieressä järveen työntyvällä niemellä sijaitsee ihastuttava kylä Tihany. Tihanyn majapaikat tapaavat ovat edullisia, esimerkiksi ihastuttavasta majatalosta Kantas Panzio Tihanysta saa usein huoneen alle 50 eurolla.

Paikallistunnelmaa Keszthelyn kaupungissa

Balaton
Kezsthelyn lähellä, Balaton-järven länsipäässä, sijaitsee Hevizin kuuma lähde. Kuva: Vitaly Titov / Shutterstock

Balaton-järven länsireunalla sijaitseva Keszthely on alueen suurin kaupunki. astetta suurempi kaupunki, ja Keszthelystä löytyykin mukavasti myös paikallista, unkarilaista kaupunkitunnelmaa.

Keszthelyn keskustassa asuu tunnelmallisesti Bacchus Hotelissa.

Ihanan rauhallinen Tapolca

Tapolca on Balatonin alueen viehättävimpiä pikkukaupunkeja.
Tapolca on Balatonin alueen viehättävimpiä pikkukaupunkeja.

Jos haluaa paeta turistihumua kokonaan, voi suunnata viehättävään Tapolcaan muutaman kilometrin päähän järven rannoilta.

Tapolcan ihastuttavimpia majapaikkoja on vanhassa myllyssä sijaitseva Gabriella (huoneet alkaen 60 euroa).

Balatonin nähtävyydet

Tihanyn luostari Balaton-järven rannalla. Kuva: Drone Media Studio / Shutterstock

Tekemistä ja näkemistä on Balatonin alueella kohtuullisesti, mutta varsinaiset maailmanluokan nähtävyydet puuttuvat – Balatonille matkataan pääasiassa laiskottelemaan tai patikoimaan ja pyöräilemään.

Tihany on Balatonin alueen viehättävimpiä kyliä. Tänne tullaan tutustumaan vanhaan luostariin ja maistelemaan viinejä.

Tapolcan kylän vieressä, kukkulan laella sijaitsevalta Szigligetin rauniolinnalta avautuvat komeat maisemat Balaton-järvelle.

Keszthelyssä on vuonna 1745 rakennettu palatsimainen barokkilinna Festetics Kastely, jossa voi ihastella sisätiloja ja geometrista puutarhaa.

Keszthelyn lähellä sijaitsee myös Hévízin noin neljän hehtaarin kokoinen kuuma lähde. Lähteen mineraalipitoinen, noin 35 asteinen vesi on lievästi radioaktiivista ja lievittää esimerkiksi reuman oireita.

Balaton-järven länsipäässä on Kis-Balatonin luonnonsuojelualue, lintubongarin paratiisi. Luonnonsuojelualueella elää myös noin 200 vesipuhvelia.

Balaton on suosittu purjehduskohde, ja järven purjehdusolosuhteita pidetään Euroopan parhaimpina. Balatonin rannoilla onkin paljon purjevenesatamia.

Balatonin ympäri polkupyörällä

Kylä Balaton-järven rannalla. Kuva: Pgaborphotos / Shutterstock

Aktiivisen lomailun ystävät voivat vuokrata polkupyörät ja pyöräillä Balatonin ympäri muutamassa päivässä. Pyörätie kulkee koko järven ympäri.

Liikkuminen Balatonilla

Balatonilla pääsee liikkumaan paikasta toiseen junalla, busseilla ja lautoilla. Liikkuminen on edullista: liput lähijunaan maksavat alle euron.

Kätevin tapa alueen kiertelyyn on vuokrata auto.

Balatonin hintataso

Balaton on hyvin halpa rantalomakohde, jopa hämmentävän edullinen. Jäätelön saa alle eurolla ja kaksin henkeä syö ravintolassa 20–30 eurolla. Lastenannokset ovat usein niin edullisia, etteivät ne lisää paljoakaan aterian hintaa.

Shoppailu ei sijaan ole Balatonilla sen halvempaa kuin Suomessakaan: merkkivaatteet tapaavat maksaa saman verran ympäri maailman.

Paras aika matkustaa Balatonille

Viinitarha Balaton-järven rannalla. Kuva: Botond Horvath / Shutterstock

Balaton on kesäkohde. Rantalomakausi Balatonilla alkaa toukokuussa ja kestää syyskuulle.

Kesäkuu on sateisinta aikaa. Ukkoskuuroja on usein, mutta yleensä yöaikaan, ja päivisin ilma on kirkas ja ukkosen raikastama.

Balatonin parhaat hotellit

Hotelli Anna Grandissa pääsee asumaan palatsimaisissa puitteissa kohtuuhintaan.

Balatonilta löytyy hotelleja moneen makuun. Omia suosikkejamme on Siófokissa sijaitseva tyylikäs boutiquehotelli Mala Garden (vähän yli sata euroa), jossa on aavistus balilaista vaikutusta. Perinteisempiin unkarilaisiin tunnelmiin pääsee niin ikään Siófokissa sijaitsevassa edullisessa ja viehättävässä Jókai Villassa.

Kolmas viehättävä paikka Siófokissa on söpössä, jugendtyylisessä huvilassa sijaitseva Villa Campana.

Balatonfüredissa perinteistä unkarilaista loistoa tarjoaa hyvin kohtuuhintaan Anna Grand Hotel.

Katso tarjoukset Balatonin hotelleihin.

Matka Balatonille

Balatonille matkustaa helposti omatoimisesti. Budapestista Balatonin rannalle pääsee junalla tai bussilla noin puolessatoista tunnissa.

Balaton kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Balatonilta. Vastasiko kohde odotuksiasi? Mistä pidit, mistä et?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi