Unkarin parlamenttitalo – täällä näet Unkarin kruunun

Unkarin parlamenttitalo
Unkarin parlamenttitalo aamu-usvassa. Kuva: Daniel Olah / Unsplash

Unkarin parlamenttitalo on Unkarin suurin rakennus ja yksi maailman näyttävimmistä parlamenttitaloista. Sen sijaintikin on upea Tonavan rannassa.

Mahtavan, vuonna 1904 valmistuneen pytingin rakentamiseen meni kaikkiaan parikymmentä vuotta, minä aikana parlamenttitalon suunnitellut arkkitehti Imre Ferenc Károly Steindl ehti sokeutua ja kuolla. Oma mestariteos jäi mieheltä näkemättä kaikessa loistossaan. Mitään muuta yhtä mahtavaa hän ei sitten suunnitellutkaan.

Rakennus edustaa pääosin uusgoottilaista tyyliä, mutta korkealle kohoava kupoli menee uusrenessanssin puolelle. Kansallisromanttisiin sisätiloihin voi tutustua opastetuilla kierroksilla, joita on englanniksi muutaman kerran päivässä.

Ota passi mukaan: EU:n kansalaiset pääsevät kierrokselle ilmaiseksi.

Parlamenttitalon aarre – Unkarin pyhä kruunu

Budapest Unkarin parlamenttitalo
Budapestin parlamenttitalo sijaitsee aivan Tonavan rannassa.

Parlamenttitalon vetonaulana on komean arkkitehtuurin ohella koko maan tärkein aarre, Unkarin pyhä kruunu. Sen sanotaan olleen jo Tapani I:n päässä, kun hänet kruunattiin vuonna 1000.

Unkarin kuningaskunnan aikana kruunua pidettiin lähes elävänä olentona, Unkarin todellisena hallitsijana. Valta oli sillä, jonka kruunu valitsi kantajakseen.

Kruunu onkin kokenut monenmoisia seikkailuja: se on ollut piilotettuna heinäkärryissä, haudattuna maahan, kadonneena, natsi-Saksan hallussa ja sotasaaliina Yhdysvaltain Fort Knoxin kultaholvissa.

Parlamenttitalon vieressä

Parlamenttitalon vieressä on Unkarin etnografinen museo. Kuva: Linda Gerbec / Unsplash

Parlamenttitalolle kannattaa kävellä pitkin Tonavan rantaa. Matkalla Ketjusillalta on vaikuttava juutalaismuistomerkki, pronssisia kenkiä, joita on 40 metrin matkalla. Kengät muistuttavat juutalaisista, jotka ammuttiin paikalla.

Parlamenttitalon vieressä on Unkarin etnografinen museo, joka esittelee unkarilaisuuden juuria ja kansanperinteitä.

Netistä voi ostaa etukäteen liput ja kierrokset Budapestin nähtävyyksille ja kävelykierroksille.

Lue lisää: Budapest

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!