Unkarin parlamenttitalo – maan mahtavin talo

Unkarin parlamenttitalo
Unkarin parlamenttitalo sijaitsee aivan Tonavan rannassa.

Tonavan rannalta kohoaa Unkarin parlamenttitalo, maan suurin rakennus ja yksi maailman näyttävimmistä parlamenttitaloista.

Vuonna 1904 valmistunut rakennus edustaa pääosin rakennus edustaa uusgoottilaista tyyliä, mutta korkealle kohoava kupoli on uusrenessanssia.

Rakentamiseen meni kaikkiaan parikymmentä vuotta, minä aikana parlamenttitalon suunnitellut arkkitehti ehti sokeutua ja kuolla. Oma mestariteos jäi näkemättä kaikessa loistossaan.

Kansallisromanttisen upeisiin sisätiloihin voi tutustua opastetuilla kierroksilla, joita on englanniksi muutaman kerran päivässä. Ota passi mukaan: EU:n kansalaiset pääsevät kierrokselle ilmaiseksi.

Parlamenttitalon aarre – Unkarin pyhä kruunu

Unkarin parlamenttitalossa säilytetään Unkarin tärkeintä aarretta, Unkarin pyhää kruunua. Kruunun sanotaan olleen jo Tapani I:n päässä, kun hänet kruunattiin vuonna 1000. Unkarin kuningaskunnan aikana kruunua pidettiin lähes elävänä olentona, Unkarin todellisena hallitsijana. Valta oli sillä, jonka kruunu valitsi kantajakseen.

Kruunu onkin kokenut monenmoisia seikkailuja, se on ollut piilotettuna heinäkärryissä, haudattuna maahan, kadonneena, natsi-Saksan hallussa ja sotasaaliina Yhdysvaltain Fort Knoxin kultaholvissa.

Netistä voi ostaa etukäteen liput ja kierrokset Unkarin parlamenttitaloon.

Lue lisää Budapestin nähtävyyksistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!