Ketjusilta – kun Gallen-Kallela leijonan päälle kiipesi

Budapest nahtavyydet
Leijonapatsaiden vartioima Ketjusilta on Budapestin vanhin silta. Taustalla kohoaa Budapestin suurin kirkko, Pyhän Tapanin basilika.

Budapestin vanhin ja kuuluisin silta on Ketjusilta, jota vartioivat leijonapatsaat. Silta on alun perin vuodelta 1849, tosin se jouduttiin rakentamaan pitkälti uusiksi toisen maailmansodan tuhojen jäljiltä.

Unkarilaisen nimensä, Széchenyi híd, silta on saanut kreivi István Széchenyiltä, joka tunnetaan myös lempinimellä ”Kaikkien aikojen unkarilainen”.

Kreivi vaikutti kotikaupungissaan vähän joka saralla 1800-luvun alkupuolella ja hänen aloitteestaan rakennettiin myös kaupungin ensimmäinen silta. Széchenyi ymmärsi sillan tarpeen myöhästyttyään Tonavan tulvien vuoksi isänsä kuolinvuoteelta.

Aivan putkeen ei mennyt kreivin elämä muutenkaan. Kansallismielinen Széchenyi masentui pahasti Unkarin kansannousun epäonnistuttua vuonna 1848 ja vietti loppuelämänsä mielisairaalassa, jossa hän teki itsemurhan 12 vuotta myöhemmin.

Ketjusillan leijonat

Ketjusilta
Ketjusillan leijonien päälle ei sovi kiivetä ilman itsensä Budapestin poliisipäällikön lupaa. Kuva: Ansgar Scheffold / Unsplash

Ketjusillan leijoniin liittyy hauska tarina Akseli Gallen-Kallelasta, joka matkusteli Unkarissa useampaankin otteeseen 1900-luvun alussa ja nautti suurta arvostusta paikallisten keskuudessa. Sillan leijonapatsaat ihastuttivat taiteilijaa siinä määrin, että eräänä yönä hän kiipesi leijonan selkään ja maalasi edessään avautuvan Linnavuoren kuutamomaiseman.

Kun paikalle saapuneet santarmit alkoivat kirjoittaa Gallen-Kallelalle sakkoa, tämä veti povitaskustaan esiin unkarinkielisen lapun.

”Täten sallin suomalaisen Akseli Gallen-Kallelan harjoittaa vapaasti taidettaan Unkarin Kuningaskunnan pääkaupungin kaikilla mahdollisilla yleisillä paikoilla”, lapussa luki ja kehoitettiin vielä poliisivoimia antamaan miehelle kaikki mahdollinen virka-apu.

Allekirjoittajana oli Budapestin poliisin ylipäällikkö.

Kattobaari Leo Rooftop Budapest

Budan puoleisessa päässä on Hotel Clark Budapest, jonka katolla on suosittu Leo Rooftop Budapest. Sanovat, että tässä kattobaarissa ovat maisemia ihailleet myös Scarlett Johansson ja Jason Momoa.

Jatka matkaa Ketjusillalta

Ketjusillan Budan päästä voi nousta tunnelmallisella köysiratahissillä, Sikló, ylös Budan Linnavuorelle. Hissi rakennettiin alun perin Kuninkaanlinnan henkilökuntaa varten.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!