Budapestin nähtävyydet

Budapest Unkarin parlamenttitalo
Tonavan rannassa sijaitseva Parlamenttitalo on Budapestin komein nähtävyys.

Tällä sivulla esitellään Budapestin nähtävyydet. Suurin osa Budapestin nähtävyyksistä on Pestin puolella. Budan puolella on oikeastaan vain Linnavuori, Budapestin eräänlainen vanhakaupunki.

Budapest on Tonavan ja siltojen kaupunki. Tonavan ylittävät sillat ovatkin hyviä maamerkkejä suunnistamiseen. Budapestin nähtävyyksiin tutustuminen kannattaakin aloittaa Tonavan varrelta, vaikkapa kaupungin vanhimmalta sillalta, Ketjusillalta. Täältä, Budan ja Pestin välistä, saa jo varsin hyvän yleiskuvan Budapestista.

Ketjusilta – silta Budapestin sydämessä

Budapest nahtavyydet
Leijonapatsaiden vartioima Ketjusilta on Budapestin vanhin silta. Taustalla kohoaa Budapestin suurin kirkko, Pyhän Tapanin basilika.

Budapestin silloista vanhin, kaunein ja keskeisin on Ketjusilta, jota vartioivat leijonapatsaat. Silta on alun perin vuodelta 1849, tosin se jouduttiin rakentamaan pitkälti uusiksi toisen maailmansodan tuhojen jäljiltä.

Ketjusillan Budan puoleisessa päässä on Clark Ádám térin aukio, jolta tunnelmallinen Sikló köysiratahissi vielä ylös Budan linnalle ja Linnavuorelle. Hissi rakennettiin alun perin Kuninkaanlinnan henkilökuntaa varten. Ketjusillasta etelään ovat valkoinen Elisabetin silta ja vihreä Vapaudensilta.

Ketjusillasta pohjoiseen ovat mahtava Unkarin parlamenttitalo ja Margitin silta.

Linnavuori – Budapestin paras nähtävyys

Budapest Linnavuori
Budapestin Linnavuoren nähtävyyksiä. Edustalla Budan linna, taustalla Matiaksenkirkon mahtava torni.

Budapestin paras nähtävyys on Budan ylle kohoava Linnavuori, jolta avautuvat upeat maisemat. Linnavuorella pääsee myös ihailemaan unkarilaista taidetta, herkuttelemaan leivoksilla ja hieromaan hevosen palleja hyvän onnen toivossa.

Lue lisää Linnavuoresta.

Kengät Tonavan varrella

Tonavan rannalla olevat kenkäveistokset muistuttavat unkarilaisten fasistien surmaamista juutalaisista.

Juuri ennen mahtavaa Unkarin parlamenttitaloa Tonavan varrella on 40 metrin matkalla kenkiä – kyseessä on Budapestin vaikuttavin juutalaismuistomerkki.

Maahan valetut, vanhanmalliset kengät muistuttavat niistä juutalaisista, jotka fasistisen unkarilaisen puolueen miehet keräsivät Tonavan rantaan ja ampuivat. Näin säästyttiin hautaamisen vaivalta.

Uhrit joutuivat jättämään rannalle kenkänsä ja arvotavaransa.

Pikku prinsessan patsas

Budapestissa on valtava määrä patsaita. Pikkuprinsessa on niistä kuvatuin.

Ketjusillalta etelään, jälleen Pestin puolella, on Budapestin patsaista kuuluisin tai ainakin kuvatuin. Pikku prinsessa (Kiskirálylány) istuu aidalla Tonavan rannalla. Prinsessaa enemmän patsas näyttää hauskalla tavalla narrihattuiselta pojalta.

Taitelija Lászlo Mortonin inspiraationa toimi hänen oma tyttärensä, joka tykkäsi leikkiä prinsessaa kylpytakki viittanaan ja päässään isänsä sanomalehdestä taiteilema kruunu.

Patsaalta muutama kortteli sisämaahan on Budapestin kuuluisin ostoskatu Vaci utca.

Historiallinen metrolinja Sankarien aukiolle

Sankarten aukio Budapest
Sankarien aukio on vaikuttava näky. Puolikaarten patsaat esittävät Unkarin kansallissankareita.

Budapest sai ensimmäisen metrolinjansa jo vuonna 1896, toisena maailmassa Lontoon jälkeen. Linja kulkee edelleen Budapestin hienoimman kadun Andrássy útin alla ydinkeskustasta Kaupunginpuistoon – vain kolme metriä pinnan alla. Metrolinjan asemat on entisöity kauniiseen vanhaan asuunsa.

Kaupunginpuistossa odottaa yksi Budapestin vaikuttavimmista nähtävyyksistä, Sankarien aukio. Lue lisää Kaupunginpuistosta ja Sankarien aukiosta.

Pyhän Tapanin basilika ja muumioitunut käsi

Tapanin basilika Budapest
Pyhän Tapanin basilika on Budapestin suurin kirkko. Sisällä voi ihastella pyhimyksen muumioitunutta kättä.

Budapestin mahtavin kirkko on vuonna 1906 valmistunut Pyhän Tapanin basilika (Szent István-bazilika), ainakin kooltaan. Kirkkoa rakennettiinkin peräti 50 vuotta, kolmen arkkitehdin voimin. Kirkon suuri kupoli ehti kertaalleen sortua rakentamisen aikana.

Mielenkiintoisinta kaupungin suurimmassa kirkossa on sivukappelissa nähtävillä oleva pyhäinjäännös, Pyhän Tapanin muumioitunut käsi. Vuonna 1000 kruunattu Pyhä Tapani oli Unkarin ensimmäinen kuningas, ja hän käännytti kansansa kristinuskoon.

Käsi on laatikossa, johon syttyvät lanttia vastaan valot ja käsi tulee hetkeksi näkyviin.

Terrorin talo – Budapestin suosituin museo

Entisessä salaisen poliisin päämajassa toimiva Terrorin talo (Terror Háza Múzeum) esittelee fasismin ja kommunismin rikoksia. Vaikuttavimpia ovat kellarikerroksen sellit ja kidutushuoneet.

Terrorin talo sijaitsee Budapestin paraatikadun, Andrássy útin, varrella. Saman kadun varrella sijaitsee myös hieno Unkarin valtionooppera.

Juutalaiskaupunginosa ja Dohány utcan synagoga

Budapestin seitsemäs kaupunginosa on nykyisin kaupungin yöelämän keskus. Ennen toista maailmansotaa se oli juutalaisten kaupunginosa.

Budapestin juutalaisten historiasta muistuttaa Dohány utcan synagoga, joka on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin. Vuonna 1859 valmistunut Suuri synagoga on rakennettu komeaan maurilaiseen tyyliin. Synagoga on auki vierailijoille päiväsaikaan paitsi lauantaisin.

Synagogan takana, Raoul Wallenbergin puistossa, on holokaustin muistomerkki, Imre Vargan teos Elämänpuu. Raoul Wallenberg oli ruotsalainen diplomaatti, joka pelasti Budapestissa toimillaan tuhansia juutalaisia. Toisen maailmansodan lopulla hän katosi – todennäköisesti menehtyen vankileirillä Neuvostoliitossa.

Seitsemäs kaupunginosa oli vuosikymmenet huonossa kunnossa ja osin raunioina toisen maailmansodan jälkeen. Hiljalleen alue on alkanut elää uutta kukoistusta. Autiotaloissa on tunnelmallisia rauniobaareja, joista on tullut Budapestin yöelämän vetonaula. Alueelta löytyy myös kiehtovia putiikkeja.

Lipun Budapestin suureen synagogaan voi ostaa kätevästi etukäteen netistä.

Unkarin kansallismuseo

Keskiajalla Unkari oli mahtava valtakunta, mistä unkarilaiset eivät ole vieläkään oikein päässeet yli: menneitä mahdin aikoja haikaillaan. Paras paikka tutustua Unkarin historiaan ja kulttuuriin on Unkarin kansallismuseo (Nemzeti Múzeum).

Kansallismuseon tärkeimpiä aarteita on kellarikerroksessa säilytettävä Unkarin kruunajaisviitta tuhatluvun alusta. Vieressä ovat kopiot Unkarin kruunusta ja valtikasta, joita säilytetään nykyisin Unkarin parlamenttitalossa. Ikivanha viitta oli liian hauras siirrettäväksi ja se sai jäädä museoon.

Kansallismuseon aukioloajat: ti–su 10–18, suljettu maanantaisin

Taideteollisuusmuseo – jugendin loistoa

Monet Budapestin kuuluisimmista rakennuksista edustavat kertaustyylejä kuten uusgotiikkaa ja uusrenessanssia, mutta Budapestin kaupunkikuvassa on paljon myös jugendia, josta käytetään Unkarissa nimeä sesessionismi, erottautuminen. Aikakauden ja jugendin hengen mukaan myös unkarilainen jugend ammensi kansallisromantiikasta ja Unkarin historiasta.

Budapestin näyttävimpiä jugendrakennuksia on hulppean koristeellinen Taideteollinen museo (Iparmuveszeti Muzeum) vuodelta 1896. Talon on suunnitellut unkarilaisen jugendin kuuluisin arkkitehti, Ödön Lechner, jota on kutsuttu myös Unkarin Gaudiksi.

Taideteollisuusmuseossa kannattaa käydä jo sen upean arkkitehtuurin takia. Vaihtuvat näyttelytkin ovat usein kiinnostavia.

Lechnerin tyylissä itämaisuus on näkyvästi läsnä: arkkitehdin innoituksena toimivat Andalusian maurilaiset palatsit, ottomaanien valtakunta ja jopa Intia. Lechner uskoi unkarilaisten olevan kansana idästä kotoisin. Upeita ovat etenkin rakennusten katot, jotka on koristeltu värikkäillä keramiikkalaatoilla.

Taideteollisen museon osoite: IX Üllői út 33–35, M3 Ferenc körút

Lisää jugendia

Jugendia pääsee ihailemaan myös Városligeti fasor -kadun varrella, jolle aikansa parhaat arkkitehdit suunnittelivat jugendhuvilan toisensa jälkeen Budapestin silmäätekeville. Katu on Budapestin kauneimpia.

Budapestin jugendhelmiä on myös järkyttävän kallis luksushotelli Four Seasons Gresham Palace, joka toimii entisessä vakuutusyhtiön pääkonttorissa.

Jugendin lumosta pääsee nauttimaan myös Gellert-hotellin kuuluisassa kylpylässä. Arkkitehtuurin ihailu voi olla myös fyysisesti rentouttavaa!

Budapestin risteilyt

Tunnin ja parin risteilyt pitkin Tonavaa ovat suosittuja. Risteilyjä järjestetään sekä päivällä että iltaisin, jolloin pääsee ihailemaan Budapestia kauniissa iltavalaistuksessa. Risteilyt ovat pääosin edullisia: liput maksavat yleensä vain parikymmentä euroa.

Risteilyt voi varata helposti etukäteen netistä.

Retket Budapestista

Budapestin lähimaastossa on useita kivoja retkikohteita kuten kaunis, värikkäiden talojen pikkukaupunki Szentendre, joka on iät ja ajat houkutellut unkarilaisia taiteilijoita.

Itävalta-Unkarin kuningatar Sissin historiasta kiinnostuneet voivat ottaa puolestaan suunnaksi Gödöllőn, jonka komeaa barokkipalatsia Sissi käytti kesäasuntonaan.

Voit varata kätevästi netistä Budapestin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Lue lisää Budapestin kylpylöistä.

Palaa Budapest-oppaan pääsivulle

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!