Budapestin nähtävyydet – koe nämä elämykset Tonavan kaupungissa!

Budapest Unkarin parlamenttitalo
Tonavan rannassa sijaitseva Parlamenttitalo on Budapestin komein nähtävyys.

Tällä sivulla esitellään Budapestin nähtävyydet. Suurin osa Budapestin nähtävyyksistä on Pestin puolella eli Tonavan itärannalla, jossa myös keskusta sijaitsee. Budan puolella ovat oikeastaan vain Linnavuori, Budapestin eräänlainen vanhakaupunki sekä usempikin tunnelmallinen kylpylä.

Budapest on Tonavan kaupunki, ja Budapestin nähtävyyksiin tutustuminen kannattaakin aloittaa mahtavan joen varrelta.

Tonavan rantabulevardi

Ketjusilta
Akseli Gallen-Kallela kiipesi aikoinaan Ketjusiltaa koristavien leijonien päälle. Samaa ei kannata yrittää ilman Budapestin poliisipäällikön lupaa. Kuva: Ansgar Scheffold / Unsplash

Tonavan rantaa kannattaa kävellä Pestin puolella, jolla jokea reunustaa rantabulevardi.

Aloita kävely Elisabetinsillan ja Ketjusillan puolivälistä, Vigadó Terin aukiolta, parin korttelin päästä ostoskatu Vaci utcalta. Aukiota koristaa komea musiikkitalo Vigadó, jossa konsertoivat 1800-luvulla säännöllisesti Franc Liszt ja muut aikansa merkkisäveltäjät.

Budapestissa on valtava määrä patsaita. Pikkuprinsessa on niistä kuvatuin.

Aidalla Tonavan rannalla istuskelee Pikkuprinsessa (Kiskirálylány), Budapestin kuvatuin patsas. Prinsessaa enemmän patsas näyttää tosin narrihattuiselta pojalta.

Taitelija Lászlo Mortonin inspiraationa toimi hänen oma tyttärensä, joka tykkäsi leikkiä prinsessaa kylpytakki viittanaan ja päässään isänsä sanomalehdestä taiteilema kruunu.

Seuraavana vuorossa on Budapestin vanhin silta, Ketjusillta, jota vartioivien leijonien päälle Akseli Gallen-Kallela aikoinaan kiipesi.

Kengät Tonavan varrella
Tonavan rannalla olevat kenkäveistokset muistuttavat unkarilaisten fasistien paikalla surmaamista juutalaisista. Kuva: Mika / Unsplash

Ketjusillan ja Unkarin parlamenttitalon välissä on 40 metrin matkalla kenkiä. Kyseessä on Budapestin vaikuttavin juutalaismuistomerkki.

Maahan valetut, vanhanmalliset kengät muistuttavat niistä juutalaisista, jotka fasistisen unkarilaisen puolueen miehet keräsivät Tonavan rantaan.

Uhrit joutuivat jättämään rannalle kenkänsä ja arvotavaransa. Sitten heidät ammuttiin jokeen. Näin säästyttiin hautaamisen vaivalta.

Lopulta saavutaan mahtavan kokoiselle Unkarin parlamenttitalolle, joka on yksi maailman hienoimmista lajissaan.

Linnavuori – Budapestin paras nähtävyys

Budapest Linnavuori
Budapestin Linnavuoren näkymiä hallitsevat Budan linna ja sen taustalla kohoava Matiaksenkirkko.

Budapestin paras nähtävyys on Budan ylle kohoava Linnavuori, jolta avautuvat upeat maisemat. Linnavuorella pääsee myös ihailemaan unkarilaista taidetta, herkuttelemaan leivoksilla ja hieromaan hevosen palleja hyvän onnen toivossa.

Linnavuoren ohella Budan nähtävyytenä on hienoja, perinteisiä kylpylöitä sekä toinenkin kukkula, Gellért.

Gellért-kukkula ja Vapauden muistomerkki

Vapaudensillan ja Elisabetinsillan välissä Budan puolella kohoaa vehreä kukkula, Gellért-kukkula, jonka laella pilkistää valtava patsas. Se on neuvostoarmeijan kunniaksi pystytetty Vapauden muistomerkki. Suuri naishahmo pitelee päänsä päällä palmunlehteä (älkää kysykö, miksi juuri sitä).

Rautaesiripun kaaduttua patsaan siirtämistä harkittiin, mutta se koettiin sen verran vahvasti osaksi kaupunkikuvaa, että sen juureen päätettiin vain kaivertaa teksti: ”Kaikkien niiden muistoksi, jotka uhrasivat henkensä Unkarin itsenäisyyden, vapauden ja vaurauden tähden.”

Neidon seurana ollut neuvostosotilaan patsas sentään siirrettiin Memento Parkiin.

Perille pääsee kapuamalla ylös polkuja, jotka lähtevät Gellértin kylpylän ja Elisabetinsillan vierestä. Tai osallistumalla bussikiertoajelulle.

Patsaan ympärillä on Habsburgien aikana rakennettu Citadella-linnoitus. Parasta ovat kuitenkin ylhäältä avautuvat komeat näkymät.

Pyhän Tapanin basilika ja muumioitunut käsi

Tapanin basilika Budapest
Pyhän Tapanin basilika on Budapestin suurin kirkko. Sisällä voi ihastella pyhimyksen muumioitunutta kättä.

Budapestin mahtavin kirkko on vuonna 1906 valmistunut Pyhän Tapanin basilika (Szent István-bazilika), ainakin kooltaan. Kirkkoa rakennettiinkin peräti 50 vuotta, kolmen arkkitehdin voimin. Kirkon suuri kupoli ehti kertaalleen sortua rakentamisen aikana.

Mielenkiintoisinta kaupungin suurimmassa kirkossa on sivukappelissa nähtävillä oleva pyhäinjäännös, Pyhän Tapanin muumioitunut käsi. Vuonna 1000 kruunattu Pyhä Tapani oli Unkarin ensimmäinen kuningas, ja hän käännytti kansansa kristinuskoon.

Käsi on laatikossa, johon syttyvät lanttia vastaan valot ja käsi tulee hetkeksi näkyviin.

Historiallinen metrolinja vie Sankarien aukiolle

Sankarten aukio Budapest
Sankarien aukio on vaikuttava näky. Puolikaarten patsaat esittävät Unkarin kansallissankareita.

Budapest sai ensimmäisen metrolinjansa jo vuonna 1896, toisena maailmassa Lontoon jälkeen. Linja M1 kulkee edelleen Budapestin hienoimman kadun Andrássy útin alla ydinkeskustasta Kaupunginpuistoon – vain kolme metriä pinnan alla. Metrolinjan asemat on entisöity kauniiseen vanhaan asuunsa.

Kaupunginpuistossa odottaa yksi Budapestin vaikuttavimmista nähtävyyksistä, Sankarien aukio.

Terrorin talo – Budapestin suosituin museo

Terrorin talo
Hylätty panssarivaunu Terrorin talossa. Kuva: Justin Schuler / Unsplash

Entisessä salaisen poliisin päämajassa toimiva Terrorin talo (Terror Háza Múzeum) esittelee fasismin ja kommunismin rikoksia. Vaikuttavimpia ovat kellarikerroksen sellit ja kidutushuoneet.

Terrorin talo sijaitsee Budapestin paraatikadun, Andrássy útin, varrella. Saman kadun varrella sijaitsevat myös hieno Unkarin valtionooppera ja Valokuvaajien talo Mai Mano, johon kannattaa käydä tutustumassa jo sen upeiden jugendtyylisten sisätilojen ansiosta.

Budapestin Suuri synagoga

Suuri synagoga
Muistomerkki Elämänpuu Suuren synagogan pihalla. Kuva: Tomas Anton Escobar / Unsplash

Budapestin juutalaisten historiasta muistuttaa Dohány utcan synagoga, joka on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin. Vuonna 1859 valmistunut Suuri synagoga on rakennettu komeaan maurilaiseen tyyliin. Synagoga on auki vierailijoille päiväsaikaan paitsi lauantaisin.

Synagogan takana, Raoul Wallenbergin puistossa, on holokaustin muistomerkki, Imre Vargan teos Elämänpuu. Raoul Wallenberg oli ruotsalainen diplomaatti, joka pelasti Budapestissa toimillaan tuhansia juutalaisia. Toisen maailmansodan lopulla hän katosi – todennäköisesti menehtyen vankileirillä Neuvostoliitossa.

Suuri synagoga sijaitsee entisissä juutalaiskortteleissa, jotka olivat pitkään raunioina toisen maailmansodan jälkeen, mutta nyt yksi Budapestin vauhdikkaimmista kaupunginosista. Alueelta löytyy niin kiehtovia rauniobaareja kuin houkuttelevia putiikkejakin.

Lipun Budapestin suureen synagogaan voi ostaa kätevästi etukäteen netistä.

Unkarin kansallismuseo

Keskiajalla Unkari oli mahtava valtakunta, mistä unkarilaiset eivät ole vieläkään oikein päässeet yli: menneitä mahdin aikoja haikaillaan. Paras paikka tutustua Unkarin historiaan ja kulttuuriin on Unkarin kansallismuseo (Nemzeti Múzeum).

Kansallismuseon tärkeimpiä aarteita on kellarikerroksessa säilytettävä Unkarin kruunajaisviitta tuhatluvun alusta. Vieressä ovat kopiot Unkarin kruunusta ja valtikasta, joita säilytetään nykyisin Unkarin parlamenttitalossa. Ikivanha viitta oli liian hauras siirrettäväksi ja se sai jäädä museoon.

Kansallismuseo on kiinni maanantaisin. Museon takaa alkaa hipsterihenkinen Palatsien kortteli, josta kerrotaan lisää tämän oppaan pääsivulla Budapest.

Taideteollisuusmuseo – jugendin loistoa

Monet Budapestin kuuluisimmista rakennuksista edustavat kertaustyylejä kuten uusgotiikkaa ja uusrenessanssia, mutta Budapestin kaupunkikuvassa on paljon myös jugendia, josta käytetään Unkarissa nimeä sesessionismi, erottautuminen. Aikakauden ja jugendin hengen mukaan myös unkarilainen jugend ammensi kansallisromantiikasta ja Unkarin historiasta.

Budapestin näyttävimpiä jugendrakennuksia on hulppean koristeellinen Taideteollinen museo (Iparmuveszeti Muzeum) vuodelta 1896. Talon on suunnitellut unkarilaisen jugendin kuuluisin arkkitehti, Ödön Lechner, jota on kutsuttu myös Unkarin Gaudiksi.

Lechnerin tyylissä itämaisuus on näkyvästi läsnä: innoituksena toimivat Andalusian maurilaiset palatsit, ottomaanien valtakunta ja jopa Intia. Lechner uskoi unkarilaisten olevan kansana idästä kotoisin. Upeita ovat etenkin rakennusten katot, jotka on koristeltu värikkäillä keramiikkalaatoilla.

Taideteollisuusmuseossa kannattaa käydä jo sen upean arkkitehtuurin takia. Vaihtuvat näyttelytkin ovat usein kiinnostavia.

Lisää jugendia

Jugendia pääsee ihailemaan myös Városligeti fasor -kadun varrella, jolle aikansa parhaat arkkitehdit suunnittelivat jugendhuvilan toisensa jälkeen Budapestin silmäätekeville. Katu on Budapestin kauneimpia.

Budapestin jugendhelmiä on myös järkyttävän kallis luksushotelli Four Seasons Gresham Palace, joka toimii entisessä vakuutusyhtiön pääkonttorissa.

Jugendin lumosta pääsee nauttimaan myös Gellert-hotellin kuuluisassa kylpylässä. Arkkitehtuurin ihailu voi olla myös fyysisesti rentouttavaa!

Budapestin risteilyt

Tunnin ja parin risteilyt pitkin Tonavaa ovat suosittuja. Risteilyjä järjestetään sekä päivällä että iltaisin, jolloin pääsee ihailemaan Budapestia kauniissa iltavalaistuksessa. Risteilyt ovat pääosin edullisia: liput maksavat yleensä vain parikymmentä euroa.

Risteilyt voi varata helposti etukäteen netistä.

Memento Park – patsaspuisto täynnä sosialismin sankareita

Memento Park
Työn orjat sorron yöstä nouskaa… vai miten se menikään?

Kun Itä-Eurooppa vapautui sosialismin rautaesiripun takaa, piti keksiä, mitä Leninin ja muiden sosialismin sankerien patsaille pitäisi tehdä. Monessa maassa ne tuhottiin, mutta Unkarissa uskottiin, että patsailla voisi olla vielä jotain sanottavaa.

Niinpä ne kärrättiin Budapestista keskelle peltoa. Siitä syntyi patsaspuisto Memento Park.

Kun muut sosialismin jäljet ovat kaupungista kadonneet, Memento Parkin 42 patsasta muistuttavat koomisestikin kadonneesta aikakaudesta. Yhteen paikkaan koottuna ne ovat oudon kiehtova diktatuurille, jossa taidekin oli politiikkaa.

Keskustasta Deák tériltä on kerran pari päivässä suora bussiyhteys Memento Parkiin. Perille pääsee myös julkisilla – kannattaa katsoa yhteydet Google Mapsista.

Retket Budapestista

Budapestin lähimaastossa on useita kivoja retkikohteita kuten kaunis, värikkäiden talojen pikkukaupunki Szentendre, joka on iät ja ajat houkutellut unkarilaisia taiteilijoita.

Itävalta-Unkarin kuningatar Sissin historiasta kiinnostuneet voivat ottaa puolestaan suunnaksi Gödöllőn, jonka komeaa barokkipalatsia Sissi käytti kesäasuntonaan.

Voit varata kätevästi netistä Budapestin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Lue lisää Budapestin kylpylöistä.

Palaa Budapest-oppaan pääsivulle

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!