Linnavuori – tällainen on ”Budapestin vanhakaupunki”

Linnavuori
Pyhän Tapanin patsas, Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake. Kuva: Emma Fabbri / Unsplash

Linnavuori on Budapestin tärkeimpiä nähtävyyksiä, eräänlainen Budapestin vanhakaupunki. Alue on varsin laaja. Linnavuoren rakennusten yleisilme on pääasiassa barokkinen, mutta joukossa on säilynyt myös keskiaikaisia taloja esimerkiksi Országház utca -kadulla.

Linnavuoren eteläpään näkymiä hallitsee Budan linna. Pohjoispäätä koristavat Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake, yksi Budapestin kuvatuimmista rakennuksista.

Sikló köysirata vie ylös Linnavuorelle

Linnavuorelle nousee kätevästi Tonavan rannasta Ketjusillan kohdalta Sikló-köysiratahissillä, joka rakennettiin alun perin Kuninkaanlinnan henkilökuntaa varten.

Heti hissin yläpäässä on Budan linna.

Budan linna ja museot

Budapest Linnavuori
Budan linna on jykevä mutta koruton palatsi. Taustalla näkyy Matiaksenkirkon mahtava torni.

Budan linnalla (Budai Vár) on pitkä historia, mitä tosin ei hevin rakennuksesta näe. Kuninkaanlinna on tuhottu, uudelleen rakennettu ja ajanmukaistettu moneen kertaan.

Viimeksi linna tuhoutui toisessa maailmansodassa, ja nykyinen, tylsähkö ulkomuoto on sosialistisen Unkarin varsin innottoman restauroinnin tulos.

Moni tyytyykin ihmettelemään linnaa vain ulkopuolelta, vaikka Budan linna onkin Unescon maailmanperintökohde. Suurin syy vierailla linnan sisätiloissa ovat sen museot.

Budapestin historian museo kertaa kaupungin vaiheita. Täällä myös voi tutustua linnan keskiaikaisiin perustuksiin ja nähdä alkuperäisen, toisessa maailmansodassa kärsineen leijonapatsaan, jonka päälle Akseli Gallen-Kallela kiipesi Ketjusillalla.

Unkarin kansallisgalleria on puolestaan Budapestin versio Helsingin Ateneumista. Hyvä paikka tutustua unkarilaisiin taitelijoihin.

Huikentelevaisen Eugen Savoijilaisen ratsastajapatsas

Linnan edustalla on Eugen Savoijilaisen ratsastajapatsas. Habsburgien armeijassa palvellut ranskalaisylimys oli aikansa maineikkaimpia sotapäällikköjä, joka ratsasti voitosta voittoon ja vapautti Budan turkkilaisten vallasta.

Savoijilaisen legendaarisin saavutus oli turkkilaisten murskaaminen vuonna 1697 yllätyshyökkäysellä nykyisen Serbian alueella. Jokea ylittämässä olleet ottomaanit menettivät 30 000 miestä, kun Savoijilaisen joukkojen tappiot jäivät alle 500 mieheen.

Sotilaallinen menestys teki Savoijilaisesta suunnattoman rikkaan, ja hän tuhlasi rahojaan palatsien, kuten Wienissä sijaitsevan Belvederen, rakennuttamiseen, vaikkei ehtinyt niissä juuri aikaa viettää.

Ehkä Savoijilainen halusi koreilla palatseilla, sillä ulkonäöltään hänen kerrotaan olleen kerrassaan ruma.

Matiaksenkirkko – mitä tekemistä korpilla on unkarilaisten kanssa?

Budapest Matiaksen kirkko
Matiaksenkirkko on koristeltu kauttaaltaan. Huomaa pikkutornin huipulla seisova korppi, joka kantaa sormusta.

Linnalta on kävelymatka Matiaksenkirkolle, joka on sekin seissyt paikallaan iät ja ajat, keskiajalta asti, mutta eri näköisenä. Nykyinen uusgoottilainen muoto on 1800-luvun lopulta, ja kirkko on koristeltu kauttaaltaan kansallisromanttisesti. Mahtava torni nousee 80 metrin korkeuteen. Sisätilat ovat upeat.

Nimensä kirkko on saanut Unkarilaisten rakastamalta kuninkaalta Mátyás Corvinukselta, joka kruunattiin kirkossa.

Corvinus tarkoittaa korppia, ja kuninkaaseen liittyy tarina, joka viihdyttää ainakin Game of Thrones -faneja. Legendan mukaan Mátyás Corvinuksen äiti lähetti pojalleen korpin viemään viestiä, että hänet kruunattaisiin kuninkaaksi. Korppi lensi kirje ja sen aitouden varmistava sormus suussaan Transilvaniasta Prahaan.

Kirkon pienemmän tornin huipullta voikin bongata korppipatsaan, joka pitelee sormusta nokassaan.

Unkarin ensimmäisen kuninkaan patsas

Linnavuori patsas
Tapani I:n ratsastajapatsaan tekemiseen meni kuvanveistäjältä kymmenen vuotta. Kuva: Antonia Glaskova /Unsplash

Aukiolla kirkon vieressä on Unkarin ensimmäisen kuninkaan, Tapani I:n (Szent István), ratsastajapatsas. Kuvanveistäjältä meni kymmenen vuotta yksityiskohtiaan myöten pikkutarkan veistoksen tekemiseen.

Kalastajanlinnake – Budapestin paras näköalapaikka

Kalastajanlinnake on Budapesti kaunein näköalapaikka. Kuva: Tobias Reich / Unsplash

Matiaksenkirkon edustalla on yksi Budapestin kuvauksellisimmista rakennelmista. Uusgotiikkaa ja kansallisromantiikkaa edustava, 1900-luvun vaihteessa rakennettu Kalastajanlinnake (Halászbástya) on saanut nimensä kalastajien killalta, joka oli vastuussa aikoinaan paikalla seisseen kaupunginmuurin pätkän puolustamisesta.

Suurempaa virkaa Kalastajalinnakkeella ei ole koskaan ollut: se on koriste ja upea näköalapaikka.

Vieressä on erikoisen näköinen hotelli Hilton Budapest, jonka arkkitehtuuri on sekä ihastuttanut että vihastuttanut. Hotellilta avautuvat maisemat ovat ainakin hulppeat.

Husaaripatsas ja Budapestin vanhin kahvila

Matiaksenkirkon takana on Budapestin vanhin kahvila, Ruszwurm cukrászda, jonka leivokset ovat erinomaiset.

Kahvilan vieressä on ratsastajapatsas, joka esittää Unkarin kuuluisinta husaaria, András Hadikia (1710–1790), Budan komentajaa.

Opiskelijoilla on tapana käydä ennen tenttejä patsaa luona hyvää onnea hakemassa. Se taphtuu ratsun palleja hieromalla.

Linnavuoren vanhat kadut

Budapest vanha kaupunki
Linnavuorella on myös vanhoja, keskiaikaisia katuja. Taustalla kohoaa Matiaksenkirkon torni. Kuva: Elijah G / Unsplash

Matiaksenkirkon ja Husaaripatsaan luota lähtevät kapeat ja pitkulaiset, viehättävät kadut, joiden varrella on säilynyt taloja aivan keskiajalta asti. Kannattaa kuljeskella kaikessa rauhassa.¨

Kadut johtava Linnavuoren laidalle, jossa on vielä Sotamuseo ja Unkarin kansallisarkiston komeita rakennnuksia. Täällä sijaitsee myös Linnavuoren paras majapaikka, veikeä boutique-hotelli Baltazár. Hotellin ravintola on erinomainen.

Vähän syrjässähän täällä ollaan keskustan riennoista, toisaalta Baltazarista kävelee vartissa aukiolle Szell Kalman ter, josta on hyvät raitiovaunu- ja metroyhteydet ympäri kaupunkia.

Budapestin apteekkimuseo

Linnavuorella voi tutustua myös Kultaisen kotkan apteekkimuseoon (Tárnok utca 18), joka esittelee keskiaikaisen lääketieteen erikoisuuksia. Museo sijaitsee Budan palatsin ja Matiaksenkirkon välissä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!