Linnavuori – Budapestin vanhakaupunki

Tapani I:n ratsastajapatsaan tekemiseen meni kuvanveistäjältä kymmenen vuotta.

Linnavuori on Budapestin tärkeimpiä nähtävyyksiä, eräänlainen Budapestin vanhakaupunki. Linnavuoren rakennusten yleisilme on pääasiassa barokkinen, mutta joukossa on säilynyt myös keskiaikaisia taloja esimerkiksi Országház utcalla.

Linnavuoren eteläpään näkymiä hallitsee Budan linna. Pohjoispäätä koristavat Matiaksenkirkko ja Kalastajanlinnake, yksi Budapestin kuvatuimmista rakennuksista.

Linnavuorelle nousee kätevästi Tonavan rannasta Ketjusillan kohdalta Sikló-köysiratahissillä.

Budan linna

Budapest Linnavuori
Budan linna on jykevä mutta koruton palatsi. Taustalla näkyy Matiaksenkirkon mahtava torni.

Budan linnalla (Budai Vár) on pitkä historia, mitä tosin ei hevin rakennuksesta näe. Kuninkaanlinna on tuhottu, uudelleen rakennettu ja ajanmukaistettu moneen kertaan. Viimeksi linna tuhoutui toisessa maailmansodassa, ja nykyinen, tylsähkö ulkomuoto on sosialistisen Unkarin innottoman restauroinnin tulos.

Linnassa toimivassa Budapestin historian museossa voi tutustua linnan keskiaikaisiin perustuksiin. Unkarin kansallisgalleria esittelee puolestaan unkarilaista taidetta halki vuosisatojen.

Linnan pihaa koristaa Eugen Savoijilaisen ratsastajapatsas. Itävallan armeijassa palvellut ranskalaisylimys johti 1600-luvun lopulla Budan vapauttamista turkkilaisten vallasta.

Matiaksenkirkko

Budapest Matiaksen kirkko
Matiaksenkirkko on koristeltu kauttaaltaan. Huomaa tornin huipulla seisova korppi, joka kantaa sormusta.

Matiaksenkirkko on seissyt paikallaan iät ja ajat, keskiajalta asti, mutta eri näköisenä. Nykyinen uusgoottilainen muoto on 1800-luvun lopulta, ja kirkko on koristeltu kauttaaltaan kansallisromanttisesti. Mahtava torni nousee 80 metrin korkeuteen. Sisätilat ovat upeat.

Nimensä kirkko on saanut Unkarilaisten rakastamalta kuninkaalta Mátyás Corvinukselta, joka kruunattiin kirkossa.

Corvinus tarkoittaa korppia, ja kuninkaaseen liittyy tarina, joka viihdyttää ainakin Game of Thrones -faneja. Legendan mukaan Mátyás Corvinuksen äiti lähetti pojalleen korpin viemään viestiä, että hänet kruunattaisiin kuninkaaksi. Korppi lensi kirje ja sen aitouden varmistava sormus suussaan Transilvaniasta Prahaan.

Kirkon tornista voikin bongata kuvan korpista sormus suussaan.

Aukiolla kirkon vieressä on Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n (Szent István) ratsastajapatsas. Kuvanveistäjältä meni kymmenen vuotta yksityiskohtiaan myöten pikkutarkan veistoksen tekemiseen.

Lähistöllä on toinenkin, kiehtovampi ratsastajapatsas. Budapestin vanhimman kahvilan, Ruszwurm cukrászda, vieressä sijaitseva patsas esittää Unkarin kuuluisinta husaaria, András Hadikia (1710–1790), Budan komentajaa. Opiskelijoilla on tapana käydä ennen tenttejä hieromassa ratsun palleja hyvän onnen toivossa.

Kalastajanlinnake

Kalastajanlinnoituksen taustalla kohoaa Matiaksenkirkko.

Uusgotiikkaa ja kansallisromantiikkaa edustava, 1900-luvun vaihteessa rakennettu Kalastajanlinnake (Halászbástya) on saanut nimensä kalastajien killalta, joka oli vastuussa aikoinaan paikalla olleen kaupunginmuurin osan puolustamisesta.

Suurempaa virkaa Kalastajalinnakkeella ei ole koskaan ollut: se on koriste ja upea näköalapaikka.

Vieressä on erikoisen näköinen hotelli Hilton Budapest, jonka arkkitehtuuri on sekä ihastuttanut että vihastuttanut. Hotellilta avautuvat maisemat ovat ainakin hulppeat.

Budapestin apteekkimuseo

Linnavuorella voi tutustua myös Kultaisen kotkan apteekkimuseoon (Tárnok utca 18), joka esittelee keskiaikaisen lääketieteen erikoisuuksia.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!