Budapestin parhaat kylpylät – näin pärjäät kylpylävierailulla

Budapest kylpylä
Széchenyi ulkoilma-altaineen on Budapestin suurin kylpylä.

Budapestin kylpylät ovat kaupungin paras nähtävyys. Mikään muu maailman pääkaupunki ei kutsu kylpyyn yhtä hyvällä syyllä ja painavin perustein kuin Budapest. Oikeastaan koko Budapestin-reissun voisi rakentaa kylpylöiden varaan.

Kylpylät ovat Budapestissa todellisia koko kansan palatseja – ne ovat ulkomuodoltaan ylellisiä mutta kylpemisestä pääsee nauttimaan kohtuuhinnalla. Unkarilaiset pitävätkin kylpylöitään lähes kansalaisoikeutenaan.

Kylpylöiden vesi tulee aidoista kuumista luonnonlähteistä, ja niiden mineraalipitoisessa vedessä lilluminen rentouttaa ja virkistää kuin taikajuoma.

Budapestissa on kylvetty iät ja ajat. Ensimmäiset kylpylät rakensivat jo roomalaiset. Lisää vettä myllyyn heittivät turkkilaiset valloittajat, jotka hekin olivat kovia kylpijöitä.

Budapestin kylpylöitä saa kiittää kaupungin geologiasta: laajan tasankoalueen kohdatessa Budan kukkulat maan alle syntyy kuumia mineraalivirtauksia. Kaupungin alueella on yli sata kuumaa lähdettä, joista pulppuaa vettä 70 miljoonan litran päivävolyymilla.

Turkkilaiset pitivät Budapestia hallussaan 150 vuoden ajan. Kun heidät viimein karkotettiin, kaikki moskeijat ja muut muistot tuhottiin. Mutta kolme turkkilaista kylpylää sai jäädä.

Kolmas kylpyläkulttuurin kukoistuskausi ajoittui belle epoquen aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa. Budapestiin saavuttiin kylpemään ja kahvittelemaan ympäri Eurooppaa. 1900-luvun alkupuolella rakennettiinkin Budapestin kuuluisimmat kylpylät Széchenyi ja Gellert.

Alla esitellään Budapestin kuuluisimmat kylpylät. Pienempiä ja vähemmän tunnettuja kylpylöitä on kymmeniä.

Széchenyi – Budapestin mahtavin kylpylä

Jos käyt Budapestissa vain yhdessä kylpylässä, käy täällä. Budapestin suurin kylpylä sijaitsee tunnelmallisesti Kaupunginpuistossa, ja tarjolla on jos jonkinlaista allasta.

Széchenyi-kylpylän rakennukset ovat palatsimaisen komeat, mutta tunnelma on kansanomainen ja rento. Széchenyi on juuri se kylpylä, josta on julkaistu lukemattomia kuvia ulkoaltaassa shakkia pelaavista äijistä.

Széchenyin ulkoaltaat ovat erityisen tunnelmallisia kylminä talvipäivinä (ota pipo mukaan).

Széchenyi-kylpylä on avoinna poikkeuksellisen myöhään, aamukuudesta kymmeneen illalla.

Gellért – Budapestin kaunein kylpylä

Vuonna 1918 avattua jugendhenkistä Gellértiä pidetään Budapestin kauneimpana kylpylänä. Se on myös yksi kalleimmista. Kylpylä sijaitsee Budan puolella Vapaudensillan päässä.

Gellért-kylpylä on auki joka päivä 6–20.

Lukács – Budapestin terveellisin kylpylä

Lukácsin vesi on erityisen rikkipitoista, ja sitä pidetään Budapestin terveellisimpänä. Sisällä sijaitsevien mineraalivesialtaiden lisäksi ulkona on tavalliset uima-altaat. Kylpylän vettä voi ostaa myös juotavaksi.

Lukács-kylpylä on auki joka päivä 6–20.

Osoite: II Frankel Leó út 25-29 (raitiovaunu 4/6)

Budapestin turkkilaiset kylpylät

Budapestissä on säilynyt kolme historiallista kylpylää 1500-luvulta, ottomaanien valtakaudelta: Rácz, Király ja Rudas. Kaikki kolme ovat hienoja ja tunnelmallisia. Parhaiten historiallisen asunsa on säilyttänyt Rudas, jonka aavistuksen radioaktiivista vettä pidetään myös terveysvaikutuksiltaan erityisen tehokkaana.

Rácissa on puolestaan turkkilaisen kylpylän ohella kuninkaallinen kylpylä Habsburgien ajalta.

Käytännön vinkit Budapestin kylpylöihin

Ota mukaan pyyhe ja uimapuku. Tarvittaessa ne voi myös vuokrata kylpylöistä. Pitkät hiukset pitää peittää uimalakilla uima-altaisiin mennessä, mutta kuumaan altaaseen pääsee ilmankin. Uimalakin voi ostaa kassalta. Myös varvastossut ovat kätevät.

Perusmaksulla pääsee altaisiin ja saunaan, lisämaksusta saa hierontaa ja muita hoitoja. Kylpylästä riippuen perusmaksulla saa kylpeä muutaman tunnin ajan – jos lähtee aiemmin, saa kassalta rahaa takaisin.

Vaatteet jätetään lokerikkoihin tai yksityisiin koppeihin. Joskus avaimen saa kassalta, joskus henkilökuntaa pitää pyytää lukitsemaan ovi.

Liput Széchenyin ja Gellértin kylpylöihin voi ostaa kätevästi etukäteen netistä.

Lue lisää Budapestista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!