Unkarin parhaat matkakohteet

Tonavan yli kulkeva Ketjusilta yhdistää Budapestin kaksi puolta, Budan ja Pestin.

Mikä on Unkarin-matkailun suurin vetonaula? Vedessä köllöttely. Budapestin-lomalla lillutaan upeiden kylpylöiden kuumissa lähteissä ja maaseudulla lekotellaan Balaton-järvessä. Unkarin matkakohteista Budapest on ylivoimaisesti suosituin, ja Balaton tulee hyvänä kakkosena.

Unkarin kolmas kuuluisa nähtävyys on Pusta, laaja, tasainen ja kuiva alankoalue, jolla unkarilaisten karjapaimenten hevosmieskulttuuri on vielä voimissaan.

Muita Unkarin-matkalla odottavia upeita elämyksiä ovat paprikalla maustettu ruoka ja paikalliset viinit.

Reilun kymmenen miljoonan asukkaan Unkari on matkakohteena varsin kompakti – Unkari on vain noin kaksi kertaa Viron kokoinen. Unkarissa onkin helppo liikkua paikasta toiseen ja nähdä paljon jo yhden loman aikana.

Monia unkarilaisia itse asiassa harmittaa maan nykyinen pieni koko, ja he nostalgisoivat Unkarin mennyttä suuruuden aikaa, jolloin Unkariin kuului muun muassa laajoja alueita nykyisestä Romaniasta.

Unkariin matkustavan onkin hyvä tuntea maan historiaa ainakin pääpiirteissään, sen verran ylpeitä unkarilaiset ovat maansa menneistä loiston päivistä. Keskiajalla Unkari oli nimittäin aikamoinen mahtivaltio, ja aina ensimmäiseen maailmansotaan asti maa oli nykyistä paljon suurempi.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Unkari irtautui Itävallasta, mutta menetti samalla laajoja ydinalueitaan kuten Transilvanian, josta tuli osa Romaniaa.

Hyvä paikka tutustua Unkarin historiaan unkarilaisten kansallissankarien kautta on Budapestin Hösök tere eli Sankarien aukio.

Suomalaisia Unkariin yhdistää yhteinen kieliperintö, jonka ainakin unkarilaiset ottavat vakavasti ja tapaavat olla erityisen ystävällisiä suomalaisia lomailijoita kohtaan.

Budapest – kaupunkiloma Unkarissa

Széchenyi ulkoilma-altaineen on toinen Budapestin kahdesta kuuluisimmasta kylpylästä.

Viehättävä Budapest on ollut jo pitkään suomalaisten suosikkeja kaupunkikohteiden joukossa. Budapestin suurin ja omalaatuisin vetonaula ovat kaupungin komeat, historialliset kylpylät kuten Szechenyi ja Gellert, jotka saavat mineraalipitoisen vetensä luonnon kuumista luonnonlähteistä.

Budapest onkin mainio matkakohde yhdistää kaupunkimatka kylpylälomaan – Budapestissa saa hyvällä syyllä rentoutua laiskottelemassa kylpylöissä museoiden kiertämisen sijaan.

Budapestin muita upeita nähtävyyksiä ovat Linnavuori, jolta avautuvat upeat näkymät Tonavan rannalle levittäytyvään kaupunkiin, ja maailman upeimpiin kuuluva parlamenttitalo.

Lue lisää Budapestista.

Balaton-järvi – edullinen rantaloma Unkarissa

Kylä Balaton-järven rannalla. Kuva: Pgaborphotos / Shutterstock

Vaikka Unkari sijaitseekin syvällä sisämaassa eikä sillä ole lainkaan merenrantaa, on Unkari myös suosittu rantalomakohde. Siitä on kiittäminen Balatonia, Keski-Euroopan suurinta järveä.

Balatonille matkataan viettämään pääasiassa laiskanpulskeaa rantalomaa järveä reunustavilla hiekkarannoilla ja nauttimaan edullisesta hintatasosta.

Lue lisää Balatonista.

Eger ja matka Unkarin viiniviljelyksille

Egerissä on ihana tunnelma – ja Erkin pikakivääriä pääsee täällä nauttimaan viinin kotisijoilla.

Eger on kaunis, hyvin säilynyt historiallinen pikkukaupunki keskellä Unkarin viininviljelysalueita. Egerin keskustassa seisova myöhäiskeskiaikainen linna on tärkeä kansallinen symboli unkarilaisille: vuonna 1552, kun ottomaanit tunkeutuivat yhä syvemmälle Eurooppaan, piti pieni ja sekalainen joukko egeriläisiä linnassa sankarillisesti puoliaan monikymmenkertaista ottomaaniarmeijaa vastaan. Toistakymmentä egeriläistä naistakin osallistui taisteluihin.

Turkkilaiset lyötiin, kunnes he palasivat 40 vuotta myöhemmin ja valloittivat Egerin. Ottomaanien valta kesti Egerissä vajaat sata vuotta, mistä on Egerissä muistona turkkilaistyylinen kylpylä ja Euroopan pohjoisin turkkilainen minareetti.

Egeristä on parin tunnin matka Budapestiin, ja kaupungissa onkin helppo käydä päivävierailulla. Tunnelmallisimmillaan Eger on kuitenkin iltaisin, ja yöksi jäämällä ehtii myös nauttia Egerin viinituvista, jossa paikallinen viini virtaa vuolaana ja edullisena.

Egerissä yöpymisen tekee erityisen viihtyisäksi Egerin tunnelmalliset hotellit, jotka eivät ole hinnalla pilattuja.

Matkakohteena Unkarin Pusta

unkari-pusta-ratsastajat
Pustan paimenet järjestävät ratsastusnäytöksiä. Kuva: Markus, Flickr CC

Ratsastuksesta, hevosista ja Unkarin perinteistä kiinnostuneen kannattaa matkustaa katsomaan Pustaa, Unkarin laajaa ruohotasankoa.

Helpoiten Pustaan tutustuu viihtyisästä Kecskemétistä käsin (85 kilometriä Budapestista) on hyvä kaupunki pustavierailun tukikohdaksi. Sieltä pääsee kätevästi Bugacin kylään, jossa voi seurata paimenten ratsastusnäytöstä tai lähteä ratsastusretkelle.

Vannoutunut luonnonystävä suuntaa puolestaan Hortobágyn kansallispuistoon, Euroopan laajimpaan suojeltuun ruohotasankoalueeseen ja Unescon maailmanperintökohteeseen.

Lue lisää Pustasta.

Pecs – maista unkarilaista opiskelijaelämää

Pecsin keskusaukiolla moskeija muistuttaa ajoista, jolloin kaupunki kuului ottomaanien valtakuntaan.

Unkarin ensimmäinen yliopisto perustettiin Pecsiin 1300-luvulla, ja siitä asti Etelä-Unkarissa sijaitseva Pecs on ollut eläväinen opiskelijakaupunki. Niin kulttuuri- kuin iltaelämäkin on Pecsissä vilkasta ja kokemisen arvoista.

Pecsin historiallinen kaupunkikuva on kaunis ja hyvin säilynyt. Pecsistä löytyy myös Unescon maailmanperintökohde: Pecs oli 300-luvulla tärkeä varhaiskristillinen keskus, mistä muistuttavat ikivanhat kristilliset hautakammiot.

Pecsistä löytää helposti edullista majoitusta, ja noin sadalla eurolla pääsee asumaan tyylikkäästi ja tunnelmallisesti Adele Boutique Hoteliin.

Sopron – hammaslääkäreitä ja keskiaikaista tunnelmaa

Sopron on komea paikka käydä hammaslääkärissä.
Sopron on komea paikka käydä hammaslääkärissä.

Itävallan rajalla sijaitseva, vahvasti saksalaisvaikutteinen Sopron on Unkarin parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, vaikka Sopron kärsikin kovia tuhoja toisessa maailmansodassa.

Kaupungin mieleen jäävin rakennus on 60 metriä korkea, koristeellinen torni, josta tähystettiin mahdollisia tulipaloja.

Sopron tunnetaan myös maailman ”hammaslääkäripääkaupunkina”; pikkukaupungin yli 300 hammaslääkärien klinikkaa tarjoavat edullista hoitoa, josta tullaan nauttimaan ympäri Eurooppaa.

Sopronista on matkaa esimerkiksi Wieniin vaivaiset 70 kilometriä.

Unkarilainen ruoka

Gulassi eli unkarilainen lihapata leivän sisällä tarjoiltuna. Kuva: Karl Allgaeuer / Shutterstock

Unkarilainen ruoka on yksi Unkarin matkailun parhaista elämyksistä. Unkarilainen keittiö tunnetaan paprikasta. Suurin osa unkarilaisista ruuista sisältää paprikaa muodossa tai toisessa, usein paprikajauheena tai paprikatahnana.

Paprikoita on niin tulisina kuin mietoinakin. Yleensä unkarilainen ruoka ei ole erityisen tulista vaan pikemminkin mausteista.

Erityisen terveelliseksi unkarilaista ruokaa ei voi syyttää, sillä lisää makua ruualle antaa yleensä paistaminen ihrassa tai uppopaistamalla.

Unkarin tunnetuin ruokalaji on tietenkin gulassi, paprikalla maustettu lihapata, jota unkarilaiset itse kutsuvat nimellä pörkölt. Gulassiksi (gulyas) unkarilaiset kutsuvat kevyempää keittoversiota.

Törtött on täytetty paprika, jonka sisällä on lihaa, riisiä ja kermaa tai tomaattisosetta.

Keitoista suosittuja ovat kalakeitto halaszle ja sienikeitto gomba leves.

Lettuja (palacsinta) tarjoillaan niin suolaisina kuin makeinakin.

Kurtos kalacs on perinteinen leivonnainen, jossa on hunajaa ja pähkinöitä. Kuva: Emi Cristea / Shutterstock

Paremman luokan ravintolat kulkevat Unkarissa nimellä etterem. Vaatimattomampia ruokapaikkoja kutsutaan nimellä vendeglo. Kaikkein edullisimpia, kanttiinimaisia ruokaloita ovat etkezdet.

Sörözö on oluttupa ja borozo viinitupa, joista saa yleensä myös ruokaa. Kukapa ei voisi rakastaa unkarinkielisiä nimiä? ”Ilta meni pitkäksi. Olin vähän sörösöössä börösöössä.”

Unkarin sää ja ilmasto

Unkarissa vallitsee kuiva mannerilmasto eli kesät ovat kuumat ja talvet kylmät. Unkarin lämpötilat vaihtelevat lähes 40 plusasteesta jopa 20 miinusasteeseen. Erityisen äärimmäinen Unkarin ilmasto on pustalla, laajalla aroalueella.

Kevät ja syksy ovat Unkarissa leudon lämpimämpiä, ja kesä jatkuu pitkälle syyskuuhun. Sateisinta aikaa on alkukesä.

Budapestiin voi matkustaa koska vain, mutta Balatonin-matka kannattaa suunnata kesään tai alkusyksyyn.

Autonvuokraus Unkarissa

Haluatko vuokrata auton Unkarissa? Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Budapestin kaupunkilomat

Kätevin ja usein edullisin tapa matkustaa Budapestiin on ostaa valmis lento+hotelli-paketti, joita myyvät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot.

Matka Unkariin

Suoraan Budapestiin (Ferenc Lisztin lentokenttä) lentävät Helsingistä Finnair ja Malev. Lentoaika on reilut kaksi tuntia. Katso parhaat lentotarjoukset Budapestiin.

Unkarissa ei ole maan sisäisiä lentoja, vaan Unkarissa liikutaan junalla ja bussilla. Etäisyydet ovat lyhyitä: parissa tunnissa pääsee Budapestista melkein minne tahansa Unkarissa. Junalla matkustamisessa on oma tunnelmansa, mutta bussit ovat Unkarissa usein junia nopeampia ja edullisempia.

Unkariin on mahdollista matkustaa myös Wienin kautta: Wienin kansainväliseltä lentokentältä on suora bussiyhteys Budapestiin (kolme tuntia).

Katso tarjoukset Unkarin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi