Budapest – opas kauneuden kaupunkiin

Budapest on Tonavan kaupunki. Sillat yhdistävät Budapestin kaksi puolta, Budan ja Pestin.

Mikä on Budapestin suosion salaisuus? Mikä on tehnyt juuri Budapestista yhden suomalaisten suosituimmista matkakohteista?

Kyse on tavallaan nähtävyyksistä, tosin Budapestin osalla siitä, ettei tässä ihanassa kaupungissa ole liikaa pakollisia nähtävyyksiä suoritettavaksi. Budapestiin ehtii tutustua mainiosti jo pitkän viikonlopun aikana.

Nähtävyyksien suorittamisen sijaan Budapestin-lomalla jää aikaa nauttia laiskanpulskeasti Budapestin tunnelmasta: kauniista kaupunkinäkymistä, kahviloista ja Budapestin upeista kylpylöistä.

Ja juuri ihanat kylpylät tekevät Budapestista kerran elämässä matkakohteen. Maailmassa ei ole toista pääkaupunkia, jossa elämä kiertyisi yhtä tiiviisti kylpylöiden ympärille.

Kun on kerran menettänyt Budapestille sydämensä, kaupunkiin palaa mielellään yhä uudestaan rentoutumaan.

Budapestin matkat

Budapest on loistava lyhyen kaupunkiloman kohde senkin takia, että sinne on Helsingistä hyvät ja edulliset lentoyhteydet. Suorat lennot Budapestiin kestävät vajaat kaksi ja puoli tuntia.

Budapestiin on tarjolla myös paljon edullisia lento+hotelli-paketteja. Ikaalisten matkatoimistolla on puolestaan ohjelmassa Budapestin-matkoja, joihin kuuluvat suomalaisen oppaan palvelut.

Buda ja Pest – Tonava jakaa Budapestin kahtia

Budapestin vanhin silta on Ketjusilta, jota vartioivat leijonapatsaat.

Budapest on Tonavan kaupunki. Euroopan mahtijoki ei ole missään muussa kaupungissa yhtä näkyvästi läsnä: Tonava jakaa Budapestin kirjaimellisesti kahtia.

Joen vastarannoilla sijaitsevat Budan ja Pestin puoli olivat itse asiassa omat kaupunkinsa vuoteen 1873, ja ne eroavat edelleen toisistaan tunnelmaltaan. Pest on eläväinen, Buda rauhallisempi ja tunnelmaltaan vanhahtavan arvokas.

Budan puolella on ylevä linnavuori ja aristokraattinen kylpylähotelli Gellert. Pestin puolella ovat vilkas kauppahalli, ostoskatu Vaci utca, trendikäs juutalaiskaupunginosa ja suurin osa Budapestin nähtävyyksistä.

Buda on kukkuloita, Pest alavaa maata.

Sen, minkä joki erottaa, sillat yhdistävät. Tonavan lisäksi Budapest on mahtavien siltojen kaupunki. Silloista vanhin ja näyttävin on Ketjusilta, jota vartioivat leijonapatsaat.

Siltoja pitkin Tonavan ylittää muutamassa minuutissa – ja samalla tulee siirtyneeksi tunnelmasta toiseen.

Budapest – näkemistä ja tekemistä

Budapestin komein rakennus on Unkarin parlamenttitalo, joka sijaitsee aivan Tonavan rannassa.

Budapestissa on ihana viettää aikaa vain kuljeskelemalla ja kaupunkinäkymiä ihaillen. Budapest on kaunis kaupunki. Kaupungin ulkoasu on varsin yhtenäinen, pääosin 1800-luvun lopulta. Monet Budapestin komeimmista rakennuksista edustavat kertaustyylejä, joiden innoitus on haettu kaukaa menneisyydestä. Budapestin kaupunkikuva on siis tavallaan uusvanha.

Budapestin näyttävin – ja valokuvatuin – rakennus on Tonavan rannassa Pestin puolella jököttävä, uusgoottilainen Unkarin parlamenttitalo, yksi maailman hienoimmista lajissaan.

Sitäkin kuuluisampi nähtävyys on Budan ylle kohoava Linnavuori, Budapestin eräänlainen vanhakaupunki.

Unkarin pitkää ja mahtavaa historiaa kunnioittaa komea Sankarien aukio, jonka takaa alkaa Budapestin viihtyisä Kaupunginpuisto. Nähtävyydestä käy myös Budapestin metron keltainen linja, joka on Euroopan toiseksi vanhin maanalainen.

Budapestissa on toki paljon muutakin nähtävää ja kokemista. Lue lisää Budapestin nähtävyyksistä – tai varaa etukäteen netistä Budapestin kaupunkikierrokset pääsyliput.

Budapestin kylpylät

Széchenyi on Budapestin suurin ja yksi kuuluisimmista kylpylöistä.

Budapest on maailman kylpyläpääkaupunki, kirjaimellisesti. Mikään muu maailman pääkaupunki ei kutsu kylpyyn yhtä hyvällä syyllä ja painavin perustein kuin Budapest.

Oikeastaan koko Budapestin-matka kannattaisi rakentaa kylpylävierailujen varaan.

Kylpylät ovat Budapestissa todellisia koko kansan palatseja – ne ovat ulkomuodoltaan ylellisiä mutta kylpylöistä pääsee nauttimaan kohtuuhinnalla. Unkarilaiset pitävätkin kylpylöitään lähes kansalaisoikeutenaan.

Budapestin kylpylöistä ylellisin on jugendtyylinen Gellért. Suosituin on puolestaan uusbarokkia edustava, palatsimainen Széchenyi. Tämä on juuri se kylpylä, joka on tuttu lukemattomista valokuvista, joissa ukot pelaavat shakkia kelluvilla pelilaudoilla lämpimissä ulkoilma-altaissa kesät talvet.

Näissä kahdessa kylpylässä on ainakin vierailtava Budapestin-lomalla.

Pienempiä ja vähemmän tunnettuja kylpylöitä on Budapestissa kymmeniä. Budapestin kylpylöiden vesi tulee aidoista kuumista luonnonlähteistä, ja kylpylät alkoivat yleistyä nykyisen Budapestin paikalla jo 500 vuotta sitten turkkilaisten hallitessa isoja osia Unkarista.

Lue lisää Budapestin kylpylöistä.

Budapestin kahvilat

Euroopan belle epoquen aikaan, maailmansotien välissä, Budapestin kahvilat olivat kylpylöiden ohella kuumaa kamaa. Kahvilavillitys levisi Habsburgien valtakunnan sisarpääkaupungista, ja Wienin tapaan myös Budapestin kahviloista tuli kaupunkilaisten yhteisiä olohuoneita.

Budapestin kahviloissa viihtyivät myös säveltäjät ja kirjailijat, joille kahvilat tarjosivat ilmaisen musteen ja paperin sekä alennusta ruuasta. Budapestin kahviloissa saivatkin alkunsa monet unkarilaisen kirjallisuuden ja musiikin merkkiteoksista.

Kahviloissa luettiin uutisia ja puhuttiin tietenkin myös politiikkaa – minkä takia Budapestin kahvilat suljettiin yksi toisensa jälkeen sosialistien noustua valtaan.

Nykyisin monet Budapestin hienoimmista vanhoista kahviloista ovat taas täynnä elämää. Budapestin kahviloista kuuluisimpia on Café Gerbeaud, joka sijaitsee ostoskatu Vaci utcan päässä Vörösmarty térin aukiolla. Vuonna 1870 avattu kahvila on kuulunut niin kuningatar Sissin kuin säveltäjä Franz Lisztin suosikkeihin. Kautta historiansa leivonnaisistaan tunnettu Gerbeaud on juuri oikea paikka maistaa perinteistä unkarilaista Dobos-kakkua.

Budapestin toinen liki pakollinen kahvilakohde on upea jugendkahvila Cafe New York – Hungaria (Erzsébet krt. 9-11).

Pystyssä on yhä myös Budapestin ensimmäinen kahvila, Linnavuorella sijaitseva, loistavia leivoksia tarjoileva Ruszwurm Cukrászda (I Szentháromság utca 7). Ja kas, keisarinna Sissin tiedetään herkutelleen täälläkin.

Budapestin ravintolat

Budapestin ravintolaklassikko on vuonna 1895 avattu, Kaupunginpuistossa sijaitseva Gundel, jossa ovat herkutelleet niin paavit kuin kuninkaallisetkin. Gundelissa kannattaa käydä ainakin kerran sunnuntaibrunssilla. Muista maistaa Gundelin kuuluisia ohukaisia! Pöytävaraus suositeltava.

Budapestin yöelämä

Tunnelmalliset rauniobaarit ovat Budapestin yöelämän keskuksia.

Budapestin yöelämän keskuksia ovat olleet jo yli kymmenen vuoden ajan rauniobaarit, joita löytyy etenkin Budapestin vanhoista juutalaiskortteleista eli aivan keskustassa sijaitsevasta seitsemännestä kaupunginosasta. Suosittuja rauniobaareja ovat Szimpla Kert, Corvinteto ja Fogashaz.

Budapestin ostokset

Budapestin tunnetuin (ostos)katu on kävelykatu Vaci utca, joka on idyllisimmillään iltaisin. Katu jakaantuu tunnelmaltaan ja tarjonnaltaan kahtia. Kadun perinteisintä, Vörösmarty tériin päättyvää osuutta reunustavat tyylikkäät luksusliikkeet ja kansainvälisten ketjujen suuret liikkeet. Sisäpihoilta löytyy omalaatuisempia liikkeitä. Vilkkaan Kossuth Lajos utca -kadun toisella puolen Vaci utcan ovat puolestaan vallanneet matkamuistomyymälät.

Budapestin paras ostospaikka on Suuri kauppahalli (Nagy Csarnok), jonka alakerrasta löytyvät unkarilaiset ruokatarpeet kuten viinit, salamit, paprikatahnat ja valkosipuliseppeleet. Yläkerta on hyvä paikka ostaa unkarilaiset käsityöt ja muut tuliaiset – jotka nekin tapaavat olla kauppahallissa keskustan matkamuistomyymälöitä parempaa laatua. Yläkerrassa on myös mukavia pystybaareja, jotka tarjoilevat unkarilaisia perusherkkuja edullisesti.

Vuonna 1896 valmistunut Budapestin kauppahalli on niin kaunis, että se käy myös nähtävyydestä. Vaikka Suuressa kauppahallissa käykin paljon turisteja, on se silti aito, budapestilainen kauppapaikka – myös monet ravintoloitsijat käyvät ostamassa täältä raaka-aineensa.

Paras aika Suuressa kauppahallissa käymiseen on aamu- ja lounasaika, sillä halli sulkee jo aivan alkuillasta. Sunnuntaisin kauppahalli on kokonaan suljettu.

Budapestin vinkit majoitukseen

Budapestin loman hyviin puoliin kuuluu sekin, että Budapestin hintataso on hyvin maltillinen, myös hotellien osalta. Jo sadalla eurolla Budapestissa nukkuu tyylikkäästi, vaikkapa taiteellisesti sisustetussa (ja erinomaiset arvostelut saaneessa) Art’Otelissa Tonavan rannalla tai K+K Budapest Operassa komean oopperatalon vieressä.

Edes Budapestin legendaarisin hotelli, aristokraattista tunnelmaa henkivä jugendkaunotar Gellert ei ole mahdottoman kallis paikka asua – Gellertistäkin kahden hengen huoneen voi saada jopa runsaalla sadalla eurolla.

Historiallista tunnelmaa pääsee maistamaan myös Continental Budapestissa, jota ei myöskään ole hinnalla pilattu. Huoneen saa täältäkin noin sadalla eurolla.

Budapestista löytyy yleensä varsin helposti paljon edullisempiakin hotelleja. Majoitusvaihtoehtoja on roppakaupalla jopa alle 50 euron budjettiin.

Halvemmista majapaikoista kannattaa tutustua ainakin loistavalla paikalla sijaitsevaan, mainioon Pal’s Hostelliin.

Katso tarjoukset Budapestin hotelleihin.

Budapestin hintataso ja rahanvaihto

Unkarin valuuttana on forintti. 1 euro on reilut 300 forinttia (HUF / Ft).

Hintatasoltaan Budapapest on edullinen kaupunki. Kaksi henkilöä nauttii hyvän illallisen juomineen 40 eurolla. Olut maksaa baareissa pari euroa. Metro- ja raitiovaunuliput maksavat reilun euron.

Budapestin lentokentällä ei kannata vaihtaa rahaa: vaihtokurssi on surkea. Ilmeisesti sama tilanne on myös Budapestin lentokentän pankkiautomaateissa eli niistäkin saa Forintteja huonolla vaihtokurssilla. Eli vaihda valuuttaa etukäteen jo jonkin verran kotimaassa ja loput Budapestin keskustassa – ja muista vertailla myös keskustan rahanvaihtopisteiden kursseja!

Budapestin sää ja ilmasto

Budapestissa liikutaan raitiovaunuilla.

Budapestissa on mannerilmasto: kesät ovat kuumia, talvella voi pakkastaa. Budapestin sää on parhaimmillaan keväällä, jolloin Budapestin ilmasto muistuttaa Suomen kesää kauneimmillaan. Kevät alkaa jo maaliskuussa ja viimeistään vappuna on täysi terassikeli.

Kesällä Budapestissa, etenkin heinäkuussa ja elokuussa, on usein turhankin kuuma. Elokuussa kaupunki on täynnä turisteja, ja monet budapestilaiset matkaavat Balaton-järvelle kesäasunnoilleen.

Syksyllä mukavaa lämpöä riittää lokakuulle, tosin kannattaa varautua sadekuuroihin.

Talvisin Budapest on erityisen kaunis joulunaikaan. Joulumarkkinoita on toreilla ja Tonavan rannassa. Talvella lämpömittari voi mennä vähän pakkasen puolelle, mutta sää on yleensä aurinkoinen. Luistelemassa voi käydä Kaupunginpuiston jääradalla.

Budapestin lentokentältä keskustaan

Budapestin lentokenttä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee nykyään suoraan bussilla numero 100E. Lippu maksaa 900 Forinttia eli noin kolme euroa. Lipun voi ostaa etukäteen lippuautomaatista myös pankkikortilla – kuskille käyvät sen sijaan vain Forintit. Lentokenttäbussi vie keskustassa Deák Ferenc -aukiolle. Vielä jokin aika sitten piti vaihtaa bussista metroon, jos halusi käyttää julkisia.

Takseilla on kiinteä 8000 Forintin hinta lentokentältä keskustaan (reilut 25 euroa). Suosittuja ovat myös shuttle-bussikyydit, jotka tulevat yhdellä hengellä taksia edullisemmaksi. Erikoisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla, kuten Trabant-kyyti lentokentältä keskustaan.

Budapestin lentokenttäkuljetukset voi varata etukäteen netistä.

Budapestin lentokentältä ei pääsee enää Uberillä keskustaan: Uber-taksit kiellettiin Budapestissa muutama vuosi sitten.

Halvat lennot Budapestiin

Budapestiin on Suomesta runsaasti lentoja. Helsingistä Budapestiin lentää suoraan ainakin Finnair.

Katso parhaat lentotarjoukset Budapestiin.

Matkaopaskirjat Budapestiin

Jos haluat matkallesi mukaan perinteisen matkaopaskirjan, tuoreen suomenkielisen teoksen Kartta+opas Budapest (Otava 2018) voi tilata kätevästi netistä.

Budapest – kokemuksia

Budapestin kokemuksia kertoi kaupungissa useasti käynyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Lue lisää Budapestista tai Unkarin parhaista matkakohteista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!