Bohinj – Slovenian paras luontokohde

Bohinj Slovenia
Bohinj on Slovenian kaunein järvi ja paras luontokohde. Kuva: Ville Palonen

Slovenian luoteisin nurkka on alppimaista vuoristoa, josta löytyvät maan komeimmat maisemat. Jos kuvittelit Bled-järven olevan kuvankaunis, niin vierailepa Bohinjilla!

Bohinj on Slovenian suurin järvi, vaikka ei suomalaisittain olekaan kovin kummoinen – leveyttä järvellä on vain kilometri ja pituutta neljä kilometriä. Mutta maisema on sitäkin huimempi: lumihuippuiset vuoret kohoavat lähes suoraan rannasta yli kahden kilometrin korkeuteen. Vuorenrinteitä peittävissä metsissä kohisevat kosket ja vesiputoukset.

Bohinj-järven ympäristössä on kourallinen alppikyliä, joilla eletään aitoa maaseudun arkea: aamuisin kylänraitilla voi nähdä paimenen patistamassa lehmälaumaa laitumelle.

Bohinj on osa Triglavin kansallispuistoa. Slovenian suurin kansallispuisto on hiukan Päijännettä pienempi ja varsinainen aktiivilomailijan paratiisi, jossa voi ratsastaa, maastopyöräillä, lasketella ja vaeltaa.

Bohinj-järven patikointireitit

Polku Savica-vesiputoukselle Bohinj-järvellä. Kuva: Ville Palonen

Slovenian kansallisurheilu on patikointi, ja Bohinj on yksi koko maan parhaista vaelluskohteista. Bohinjissa kannattaakin viettää vähintään pari kolme päivää, jotta ehtii nauttia kauniissa maisemissa kulkevista patikointipoluista.

Järven ympäristössä on lukuisia lyhyitä reittejä, joista suosittuja ovat etenkin Bohinj-järven kierros (3h), Savica-vesiputous (1h) ja Mostnica-rotko (2h).

Pidemmillä reiteillä kulkeminen eroaa melkoisesti Suomessa vaeltamisesta. Vuoristossa liikutaan päivärepun kanssa ja yövytään teltan sijaan vuoristomajoissa (refugio) – itse asiassa kansallispuiston alueella telttailu on kielletty.

Yleensä Slovenian vuoristomajat ovat paikallisten vaellusklubien ylläpitämiä. Niiden varusteluun kuuluu sänky lakanoineen sekä ravintola, josta voi aterioiden lisäksi ostaa eväät seuraavalle päivälle. Juomavettä löytyy matkan varrelta vuoristopuroista. 

Slovenian patikointipolut ovat niin hyvin merkittyjä, etteivät paikalliset edes kanna topografista karttaa mukanaan.

Vaellus Triglavin huipulle

Triglav on Slovenian korkein vuori (2864 metriä). Vaellus Bohinjista huipulle ja takaisin kestää yleensä kaksi päivää. Kuva: Daniel Ernst/ Slovenian Tourist Board

Triglavin kansallispuiston pitkistä reiteistä kuuluisin on vaellus Slovenian korkeimmalle vuorelle. Kansallispuistolle nimensä antava Triglav kurottaa 2864 metriä korkeuteen merenpinnasta – huippu näkyy Ljubljanan linnaan saakka!

Triglavin-vaellukselle ei tarvita erityisvarusteita, vaan sen voi tehdä päivärepun kanssa. Yleensä vaellus kestää kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä patikoidaan kahdeksan tuntia. Yö vietetään täyden palvelun vuoristomajassa, josta löytyy suihku, sänky ja ruokaa – tietysti tarjolla on myös olutta ja snapseja. Toisena päivänä noustaan Triglavin huipulle, ja palataan sitten vaelluksen alkupisteeseen.

Jos Triglaville haluaa vaeltaa oppaan kanssa, kannattaa ottaa yhteyttä Stara Fužinan kylässä sijaitsevan Hike & Bike -majatalon omistajapariskuntaan.

Liitovarjolento Sloveniassa

Bohinj-järven maisemia liitovarjon kyydistä nähtynä. Kuva: Ville Palonen

Tandem-lento liitovarjolla kuuluu Slovenian ikimuistoisimpien elämysten joukkoon. Liitovarjoilua on tarjolla monessa paikassa, esimerkiksi Vipavan laaksossa. Bohinj-järvellä liitovarjolentojen lähtöpaikka on Vogel-vuoren hiihtokeskus, jonne noustaan kabiinihissillä.

Tandem-lentoon ei tarvita aikaisempaa kokemusta. Lentoon lähteminen käy helposti: matkustaja ja ohjaaja ehtivät ottaa vain muutaman juoksuaskeleen, kun maa jo katoaa jalkojen alta. Lentäessä riittää, että istuu rauhassa liitovarjon riippukeinumaisella istuimella ja nauttii maisemista.

Lintuperspektiivistä katsottuna näkymä onkin aivan huikea: kaukana alapuolella kimaltelee syvänsininen järvi, jonka pinnasta heijastuvat pilvet ja kahden kilometrin korkeuteen kurottavat lumihuippuiset vuoret. Yleensä lento kestää puolisen tuntia, mutta tuntuu paljon pidemmältä ajalta. Laskeutuminen on pehmeä: pari kolme askelta, ja ollaan tukevasti maan kamaralla.

Omalla tandem-lennollani ohjaajana toimi Ambrož Mikelj. Vasta 26-vuotias mies oli todellinen konkari: kokemusta oli kertynyt seitsemän vuoden aikana niin Sloveniasta kuin Nepalistakin.

”Liitovarjolla lennetään lintujen lailla”, Mikelj myhäili. ”Jokaisen pitäisi kokea tämä edes kerran elämässään.” 

Vogelin hiihtokeskus

Bohinj-järven komein maisema aukeaa Vogel-vuorelta. Ylös pääsee hiihtokeskuksen kabiinihissillä. Kuva: Mitja Sodja / Slovenian Tourist Board

Bohinjin upein näköalapaikka on Vogelin hiihtokeskus. 1535 metrin korkeuteen noustaan huiman jyrkällä kabiinihissillä. Hissimatka kestää 3-4 minuuttia. Menopaluu maksaa 24 euroa ja yhdensuuntainen matka 20 euroa.

Kabiinihissin yläasemalta löytyy ravintola ja lyhyitä patikointireittejä, joilta voi ihailla lumihuippuisten vuorten hallitsemaa henkeäsalpaavaa maisemaa.

Talvisin Vogelissa tietysti lasketellaan. Rinteitä on yhteensä 18 kilometriä (570-1800 metrin korkeudessa) ja pisin rinne on 6,8 kilometrin mittainen. Hissejä 8 kappaletta, päivälippu maksaa 32 euroa. Talvisesonki kestää joulukuusta huhtikuulle asti – keinolumen käyttö on kielletty, koska hiihtokeskus sijaitsee kansallispuiston alueella. Vilkkain hiihtosesonki on helmi-maaliskuussa.

Majoitus Bohinj-järvellä

Hike & Bike -majatalo Bohinj-järvellä. Kuva: Ville Palonen

Bohinj-järven ympärillä on muutama pikkukylä, joista löytyy majoitusta. Yksi parhaista majataloista on viehättävässä Stara Fužinan kylässä sijaitseva Hike & Bike. Omistajapariskunta Grega ja Maja ovat himoulkoilijoita, joiden opastuksella tai avustuksella järjestyvät niin maastopyöräily, vuoristovaellus, kanjoniseikkailut kuin riippuliitokin.

Hike & Bike -majatalon omistajapariskunta Grega ja Maja. Kuva: Ville Palonen

Toinen erinomainen majapaikka on Guest House Pr’Košnik. Perheomisteinen aamiaismajoitus sijaitsee parin kilometrin päässä Bohinj-järveltä. Palveluihin kuuluvat muun muassa polkupyörävuokraamo ja pitseria.

Maatilamajoitustakin on tarjolla. Poljen kylästä löytyy Farmhouse Soklic, jonka kotieläimet hurmaavat varsinkin perheen pienimmät matkalaiset.

Katso tarjoukset Bohinjin majoitukseen.

Matka Bohinj-järvelle

Bohinj sijaitsee Slovenian luoteisnurkassa, Triglavin kansallispuiston alueella. Ljubljanasta matkaa on 80 kilometriä ja matkan varrella olevasta Bledistä vain 25 kilometriä.

Vuokra-auton lisäksi Bohinjiin pääsee myös bussilla ja junalla. Lähin rautatieasema on Bohinjska Bistrica. Junamatka Ljubljanasta kestää pari tuntia ja maksaa 7 euroa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!