Ruokamatkalla Sloveniassa

Kodilan kinkkutehtaassa on tasokas ravintola, jossa voi maistella porsaanlihasta valmistettuja tuotteita. Kuva: Ville Palonen

Slovenian koilliskulmassa, Unkarin rajan lähellä, sijaitseva Prekmurjen alue on kulinaristin taivas. Herkkusuu ehtii vierailla yhden päivän aikana viinitilalla, kurpitsanöljypuristamolla ja kinkkukuivaamossa.

 ”Ennen vanhaan sanottiin, että sian kasvattaminen kestää vuoden ja kinkun valmistaminen toisen vuoden”, kertoo Janko Kodila, kinkuntekijä kolmannessa sukupolvessa. ”Tärkeintä on laadukas liha: mitä enemmän läskiä, sen parempi. Maksamme kasvattajille ekstraa siitä, että siat ovat isompia kuin tavalliset tehotuotantopossut.”

Mangalitza eli villasika on Unkarista peräisin oleva erikoisen näköinen sikarotu. Kuva: Ville Palonen

Kodilan kinkkutehdas sijaitsee Prekmurjessa, aivan Slovenian koillisimmassa kulmassa. Alueen perinteinen kinkku, prekmurska šunka, valmistetaan edelleen vanhojen oppien mukaan. Ensin kinkkuja suolataan kuukauden verran, sen jälkeen ne kylmäsavustetaan korkeintaan 40 asteessa. Lopuksi kinkut roikkuvat vuoden tai kaksi viileissä kuivaushuoneissa, joissa on perinteinen olkikatto ja savella rapatut seinät.

Prekmurska šunkan kuivaaminen kestää vuoden verran. Kun valmistetaan muuallakin Sloveniassa tuttua prsut-kinkkua – jossa on koipiluu mukana – valmistusprosessiin menee kaksi vuotta. Kuva: Ville Palonen

Kodila on yksi Gourmet over Muran seitsemästä pientuottajasta. Nimensä yhteenliittymä saa Prekmurjen ja viereisen Styrian välissä virtaavasta Mura-joesta. Gourmet over Muran tavoite on nostaa syrjäinen alue Slovenian tasokkaimpien ruokakohteiden joukkoon. Turistille tämä on hyvä uutinen: päivässä ehtii vierailla monessa herkullisessa paikassa.

Oranssia viiniä ja kylmäpuristettua kurpitsansiemenöljyä

Marofin viinintekijä Uros Valel on perfektionisti.

Kodilan kinkkutehtaalta matka jatkuu alueen parhaita viinejä valmistavalle Marofin tilalle. Modernin tuotantorakennuksen kellarissa kypsyy erinomaisten punaviinien lisäksi Slovenialle tyypillisiä ”oransseja” viinejä, jotka saavat nimensä kuorikontaktin tuomasta voimakkaan kellertävästä väristä. Marofin viinintekijä Uros Valel paljastuu perfektionistiksi: mies kertoo karsineensa Marofin vuosituotannon 250 000 pullosta vain 50 000 pulloon, sillä määrä ei korvaa laatua.

Marofin viinitilan viljelmiä Podravjen alueella. Kuva: Ville Palonen

Päivän kolmas maistelupaikka on Kocbek Oil Mill, jossa on puristettu kurpitsansiemenöljyä jo vuodesta 1929. ”Jotkut kutsuvat meitä museoksi, sillä laitteisto on vaarini hankkimaa – ja hänkin osti koneet käytettyinä”, nauraa isäntämme Gorazd Kocbek.

Kocbek valmistaa huippulaatuista kurpitsansiemenöljyä, jota löytyy ravintoloista ja herkkukaupoista Yhdysvalloista Dubaihin. Mutta toki kurpitsansiemeniä voi käyttää moneen muuhunkin herkkuun. ”Kuuma- ja kylmäpuristetun öljyn lisäksi valmistamme kurpitsansiemensuklaata, -keksejä, -pastaa, -hunajaa, ja -jäätelöä”, luettelee Kocbek. ”Ja tietysti teemme Kodilan kanssa kurpitsansiemensalamia!”

Lue myös:

Ljubljanan katuruokafestivaali Open Kitchen

Slovenialainen viini – oranssia viiniä Vipavan laaksossa

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!