Bled – Slovenian ikonisin maisema

Bledjärvi pienine kirkkosaarineen on Slovenian ikonisin näkymä. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Bled-järvi on Slovenian tunnetuin nähtävyys. Ikoninen maisema komeilee postikorteissa ja matkailumainoksissa, ja hyvästä syystä: Bled-järvi on suorastaan hengästyttävä paikka.

Bledjärven voi kiertää kävellen tai polkupyörällä. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Bledin turismi sai alkunsa vuonna 1855, kun kylään perustettiin keuhkoparantola. 1900-luvun alussa rakennettiin rautatie, joka kulkee Ljubljanasta Bledin kautta Bohinjiin.

Nykyään Bledin kaupungissa ei ole mitään erityisen kiinnostavaa, vaan paikan vetonaula on pari kilometriä halkaisijaltaan oleva järvi. Sen voi kiertää kävellen tai polkupyörällä – matkaa kertyy kuutisen kilometriä. Järven rannat ovat kokonaan julkista puistoaluetta, ja kevyen liikenteen väylä kiertää aivan rantaa pitkin (lähes) koko matkan.

Jos laiskottaa, järven ympäri voi ajella kolme varttia kestävän kierroksen ”turistijunalla”.

Bledin linna

Bledin linna ja pienessä saaressa oleva Marian taivaaseenottamisen kirkko. Kuva: Matevz Lenarcic / Slovenian Tourist Board

Järven pohjoisrannalla, 130 metriä korkean jyrkänteen reunalla, maisemaa hallitsee Bledin linna. Varhaisin kirjallinen maininta linnasta on yli tuhannen vuoden takaa. Vuosisatojen saatossa linnaan rakennettiin torneja ja goottilainen kappeli. Kuten aidossa linnassa kuuluu, on Bledin linnassa vallihauta joka ylitetään laskusiltaa pitkin.

Bledin linnassa on museo, joka esittelee alueen historiaa (linna, rautakaivokset, keuhkoparantola, rautatie jne) sekä kaunis kopio Gutenbergin 1400-luvun kirjapainosta.

Linnassa on myös erinomainen ravintola, jossa pakollinen jälkiruoka on Bledin nimikkoleivos, kermakakku kremna rezina.

Linnan pihalta avautuu käsittämättömän upea näkymä järvelle, jonka keskellä on pikkuruinen kirkkosaari.

Bled-järven kirkkosaari

Bled Slovenia
Bled-järven kirkkosaari ja taustalla Bledin linna. Kuva: Ville Palonen

Ennen kristinuskon saapumista Bled-järven saarella oli slaavilaisen Ziva-jumalattaren temppeli. 1400-luvulla sen paikalle rakennettiin goottilaistyylinen Marian taivaaseenottamisen kirkko. Kirkon erikoisuus on ”toivekello”, jota soittamalla pyhiinvaeltajat ovat esittäneet toiveita jo 1500-luvulta lähtien. Nykyään saarella vierailevat turistit ovat ottaneet tavan omakseen; kirkonkellojen jatkuva kilkatus kaikuu Bledin linnaan asti.

Bled-jävellä on perämoottorit kielletty, mutta kirkkosaarella pääsee vierailemaan perinteisen pletna-veneen kyydissä. Katettuun veneeseen mahtuu tusinan verran matkustajia, ja venekuski soutaa perässä seisaaltaan.

Bled pletna boat
Kirkkosaarelle pääsee soutamalla tai perinteisen pletna-veneen kyydissä. Kuva: Ville Palonen

Jos haluaa liikkua järvellä omin voimin, voi vuokrata soutuveneen tai SUP-laudan.

Bledin paras näköalapaikka

Bled
Bledin paras näköalapaikka. Kuva: Ville Palonen

Bledin paras maisema ei aukea linnasta, vaan vastapäisellä rannalla kohoavilta kukkuloilta. Rannassa kulkevalta maantieltä, uimarannan parkkipaikan vierestä, alkaa polku joka kiemurtelee metsän halki.

Näköalapaikkoja on kaksi. Matalammalle näköalakalliolle kiipeää alle puoli tuntia, korkeammalle kolmisen varttia. Ylhäältä aukeaa Slovenian ikonisin maisema: taivaanrannassa, Itävallan rajalla, kohoaa lumihuippuisten vuorten rivi, ja alhaalla kimaltelee Bledjärvi. Sen keskellä on yksinäinen kirkkosaari, jonka ympärillä keikkuu muurahaisen kokoisia suppaajia ja pikkuruisia veneitä.

Vintgarin rotko

Neljän kilometrin päässä Bledistä odottaa upea luontonähtävyys, Vintgarin rotko. Paikan vetonaula on puolentoista kilometrin mittainen puinen kävelyreitti, joka seurailee Radovna-jokea ja päättyy 16 metriä korkean vesiputouksen luo.

Kävelyreitti rakennettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1893, ja sitä on huollettu säännöllisesti. Siitä huolimatta kannattaa olla varovainen: puiset lankut voivat olla petollisen liukkaita.

Bled – majoitus

Bledistä löytyy tusina hotellia ja satoja majataloja. Eräs kehutuimmista majapaikoista on Garni Hotel Berc, joka sopii etenkin aktiivilomailijalle. Hotellista voi lainata polkupyörän, ja järven rantaan on vain muutaman minuutin kävelymatka. Palveluihin kuuluvat mm. ilmainen pysäköinti ja kunnollinen buffet-aamiainen.

Yksi Bledin kiinnostavimmista majapaikoista on Garden Village Bled, joka on valittu maailman viiden parhaan glamping-majoituksen joukkoon. Garden Village Bledissä voi puumajan lisäksi yöpyä valtavissa luksusteltoissa (joihin kuuluu muun muassa oma palju) tai moderneissa ja tyylikkäissä huoneistoissa.

Jos haluaa yöpyä historiallisessa miljöössä, oikea valinta on 1950-luvun tyyliä henkivä Vila Bled. Järven rauhallisella etelärannalla sijaitseva päheä huvila oli yksi Jugoslavian pitkäaikaisen johtajan, presidentti Titon, suosikkiasunnoista. Ulkomaisiin arvovieraisiin ovat kuuluneet muun muassa Indira Gandhi ja Nikita Hruštšov. Nykyään Vila Bled on hotelli, jossa järjestetään esimerkiksi hääjuhlia.

Katso tarjoukset Bledin hotelleihin.

Matka Blediin

Pääkaupunki Ljubljanasta on Blediin noin 55 kilometriä. Autolla matka taittuu alle tunnissa, ja bussilla reilussa tunnissa.

Ljubljanan lentokentältä on kätevää matkustaa suoraan Blediin, sillä kenttä on osapuilleen Ljubljanan ja Bledin puolivälissä. Ei ole ollenkaan hassumpi ajatus suunnata matkan aluksi Blediin, ja vierailla pääkaupungissa vasta myöhemmin.

Koska Bledissä ei ole juuri nähtävää linnan ja järvimaisemien lisäksi, se sopii mainiosti päiväretken kohteeksi – tai muutaman tunnin pysähdyspaikaksi matkalla Bohinj-järvelle.

Varsinkin viikonloppuisin Bled on äärimmäisen suosittu, joten jos mahdollista, visiitti kannattaa ajoittaa arkipäivälle.

Bled-järvelle järjestetään myös opastettuja kierroksia ja retkiä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!