Slovenian majoitus – maatilamatkailua ja luksusleirintäalueita

Sloveniassa voi yöpyä puuhun rakennetussa majassa. Kuva: Jure Kravanja / Slovenian Tourist Board

Sloveniasta löytyy erikoisia majapaikkoja: itse olen nukkunut yrttitarhan alle kaivetussa hotellihuoneessa, navetan parvella, ja boutique-hotellihuoneeksi muutetussa perinteisessä heinäladossa.

Etenkin maatilamajoitukset sekä glamping (eli ”glamour camping”) -leirintäalueet ovat erityisen trendikkäitä Sloveniassa.

Toki Sloveniasta löytyy myös tavallisia hotelleja, hostelleja ja aamiaismajoituksia.

Katso tarjoukset Slovenian majoitukseen.

Maatilamajoitus Sloveniassa

Firbas Farmin heinäparvi on ikimuistoinen yösija. Kuva: Ville Palonen

Maatilamatkailu on ollut suosittua Sloveniassa jo vuosien ajan. Maassa käytetään termiä ”tourist farm”, joka tarkoittaa aamiaismajoitusta tarjoavaa maatilaa. Tourist farmeja löytyy ympäri maata.

Usein tiloilla on kotieläimiä – lehmiä, lampaita, hevosia, possuja ja kanoja – sekä tietysti koiria ja kissoja. Allergikoille maatilamajoitus siis tuskin sopii, mutta lapsiperheille sitäkin paremmin. Usein lapsille on erikseen järjestetty erilaisia pelejä, leikkejä ja muita aktiviteetteja.

Farm Firbas on maatilamajoitus, josta löytyy hevosia, lampaita ja muita kotieläimiä. Kuva: Ville Palonen

Loistava esimerkki maatilamajoituksesta on Firbas Farm. Koillis-Sloveniassa Mariborin lähellä sijaitseva Firbas tarjoaa simppeleiden ja siistien huoneiden lisäksi glamping-mökkejä – sekä eksoottisen yösijan navetan heinäparvella.

”Tärkeintä on tarjota vieraille jotain omaperäistä”, selittää maatilan omistaja Bojan Firbas valmistaessaan aamiaista. ”Myös ruokamme on uniikkia, sitä ei saa mistään muualta.” 

Firbas Farmilla syödään sananmukaisesti ”nollan kilometrin lähiruokaa”. Kaikki aamiaispöydän herkut – kinkut ja makkarat, leivät ja munat, mehut ja hillot – ovat oman tilan tuotteita. Ainoa poikkeus on kahvi.

Tourist Farm Arkade tarjoaa maatilamajoitusta, viiniä ja prsut-kinkkuja. Kuva: Ville Palonen

Vipavan laaksossa erinomainen yöpaikka on Tourist Farm Arkade, josta löytyy niin oman tilan viinejä kuin karvaisista mangalitza-villasioista valmistettuja kinkkuja.

Katso tarjoukset Slovenian maatilamajoituksiin.

Slovenian glamping-leirintäalueet

Garden Village Bledissä voi asua ”puumajassa”. Kuva: Iztok Medja / Slovenian Tourist Board

Slovenian leirintäalueilla ei värjötellä pienissä teltoissa. Pelin henki on glamping eli glamour camping, suomeksi ”loistokas leireily”.

Glamping-leirintäalueilla asutaan luonnon helmassa – mutta tyylillä. Panostetaan elämyksiin, mutta mukavuuksista tinkimättä. Esimerkiksi Suomessa glamping-tyylisiä majapaikkoja ovat vaikkapa Lapin lasi-iglut, joista ihaillaan revontulia suoraan katon läpi.

Slovenian vastine lasi-igluille on puumaja, eli puiden keskelle rakennettu mökki. Puumajoja löytyy monelta paikkakunnalta. Kovasti kehuja kerännyt paikka on Garden Village Bled, joka on valittu maailman viiden parhaan glamping-majoituksen joukkoon. Garden Village Bledissä voi puumajan lisäksi yöpyä valtavissa luksusteltoissa (joihin kuuluu muun muassa oma palju) tai moderneissa ja tyylikkäissä huoneistoissa.

Toinen hehkutettu luksusleirintäalue on Olimia Adria Village, joka on saanut palkintoja niin ekologisuudestaan kuin tasokkaasta kylpylästään. Olimia Adria Village sopii etenkin lapsiperheille, sillä resorttiin kuuluu todella laaja vesipuisto. Majoitus tapahtuu tilavissa safariteltoissa, joista löytyy niin ilmastointi kuin olohuonekin.

Katso tarjoukset Slovenian leirintäalueisiin.

Slovenian boutique-majatalot

Vipavan laaksossa sijaitseva Majerija on huippuravintola, josta löytyy myös kymmenkunta hotellihuonetta – yrttitarhan alta. Kuva: Ville Palonen

Oman kokemukseni perusteella Slovenian parhaita yöpaikkoja ovat boutique-majatalot, jotka panostavat sekä elämyksiin että hyvään ruokaan.

Vipavan laaksossa sijaitseva Majerija on pääosin huippuravintola, mutta paikasta löytyy myös kymmenkunta hotellihuonetta – maan alta. Erikoinen ratkaisu johtuu siitä, ettei ravintoloitsija saanut lupaa rakentaa majoitustiloja 300-vuotiaan suojellun päärakennuksen viereen. Yrttitarhan alla olevat huoneet on nimetty tietysti yrttien mukaan: vieras voi valita, asuuko Rosmariinissa vai Sitruunaruohossa. Ravintolan ruoka on lyhyesti sanottuna taivaallista.

Hisa Raduha -majatalon moderni ”puumaja”. Kuva: Ville Palonen

Toinen erinomaisen ruoan ja erikoisen majoituksen yhdistävä paikka on Logarin laakson lähellä Lučen pikkukylässä sijaitseva Hisa Raduha. Majatalo perustettiin jo vuonna 1875. Nyt perhehotellia johtaa jo viides sukupolvi.

”Kymmenisen vuotta sitten päätimme tehdä ison uudistuksen. Aluksi suunnittelimme pihassa olleen vanhan heinäladon sisälle design-hotellihuoneen”, kertoo Hiša Raduhan omistaja, viisikymppinen Martina Breznik. ”Seuraavana vuonna rakensimme ensimmäisen puumajan. Sitten remontoimme aittarakennukseen kaksi huonetta, joissa on parveke ja sauna.”

Hisa Raduha -majatalossa voi yöpyä tuunatussa heinäladossa. Kuva: Ville Palonen

Paikalle voi antaa täydet viisi tähteä: jokaisen huoneen varusteluun kuuluu oma poreammepalju, ja kropan lisäksi myös makuhermoja hemmotellaan. Hiša Raduha on maankuulu erinomaisesta ruuastaan – siitäkin huolimatta, että yleensä illalliselle pääsevät vain majatalon yövieraat. Erinomaisen tasting menun vihannekset ja yrtit ovat luonnollisesti oman puutarhan satoa.

Ohi virtaa kirkasvetinen joki, ja Hisa Raduha onkin erityisesti perhokalastajien suosima majapaikka.

Katso tarjoukset Slovenian majoitukseen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!