Ljubljana – opas rakastavaisten kaupunkiin

Ljubljanica-joella voi osallistua kanavaristeilylle. Kuva: Ville Palonen

Slovenian pääkaupunkia Ljubljanaa kutsutaan rakastavaisten kaupungiksi – jopa kaupungin nimen väitetään tulevan sloveenin sanasta ljubljena, rakastettu. Keskiaikaisilla kujilla kävellessä ja kanavan varren kahviloissa istuessa Ljubljanaan onkin helppo rakastua (tai ainakin ihastua).

Pieni ja viehättävä Ljubljana sopii mainiosti vaikka viikonloppukohteeksi. Pakollista nähtävää ei juuri ole, vaan kauniissa, kaarisiltojen koristamassa barokkikaupungissa saa hyvällä omallatunnolla keskittyä päämäärättömään kuljeskeluun ja ruokakulttuuriin. Paras viikonpäivä vierailla Ljubljanassa on perjantai, jolloin järjestetään jokaviikkoinen katuruokatapahtuma.

Ljubljanan rauhallista tunnelmaa korostaa se, että yksityisautoilu keskustassa kiellettiin jo 15 vuotta sitten. Nykyään mukulakivikaduilla huristelee muutama pieni sähköauto, joiden kyydissä myös turisti voi liikkua täysin ilmaiseksi. Ljubljanassa pärjää silti mainiosti kävellen, sillä kiinnostavimmat nähtävyydet löytyvät keskiaikaisen vanhankaupungin alueelta.

Ljubljanan nähtävyydet

Ljubljanan linnan tornista avautuu komea maisema. Kuva: Ville Palonen

Ljubljanan kompaktia keskustaa vartioi kukkulan laelta yli 500 vuotta vanha Ljubljanan linna, johon noustaan funikulaarin eli jyrkkää rinnettä pitkin kulkevan kiskoköysiradan kyydissä. Matka ei kestä kauaa: raiteilla on pituutta alle 200 metriä, ja korkeuseroa kertyy 70 metriä.

Linnan pihalla järjestetään konsertteja ja sisältä löytyy vankilamuseo, mutta parasta ovat tornin huipulta aukeavat maisemat. Ympärillä levittäytyy koko Ljubljana, ja horisontissa siintävät lumihuippuiset vuoret. Hyvällä kelillä voi nähdä Triglavin, Slovenian korkeimman vuoren.

Sadan metrin päässä linnan funikulaariasemasta on Ljubljanan tuomiokirkko eli Pyhän Nikolaoksen katedraali. Vaikka kirkot eivät kiinnostaisi, kannattaa silti kurkistaa sisään: katedraalin kattoon maalatut freskot ovat todella upeat.

Ljubljanan katedraalissa on komeat kattofreskot. Kuva: Ville Palonen

Kaupungin halki virtaa Ljubljanica-joki, johon voi tutustua kanavaristeilyllä tai osallistumalla SUP-melontaretkelle. Kanavamaisen joen rantakaduilla on kahviloita, pienpanimoravintoloita ja kauppahalli. Lisäksi keskustassa on monta siltaa, jotka ovat nähtävyyksiä itsessään.

Lohikäärme on Ljubljanan symboli. Kuva: Ville Palonen

Lohikäärmesiltaa (Zmajski most) vartioi neljä lohikäärmepatsasta. Otukset eivät liity Game of Thronesiin, vaan lohikäärme on ollut Ljubljanan tunnusmerkki jo vuosisatojen ajan. Symboli juontaa juurensa kreikkalaisen mytologian argonautteihin ja kristittyjen tarinaan Pyhästä Yrjöstä. Nykyään lohikäärme on Ljubljanan maskotti ja tavaramerkki, johon voi törmätä niin autojen rekisterikilvissä kuin lukemattomissa erilaisissa matkamuistoissa.

Teurastajien silta (Mesarski most) saa nimensä vieressä olevien kahden kauppahallin lihapuodeista. Tämä silta suunniteltiin jo ennen toista maailmansotaa, mutta rakennettiin vasta vuonna 2010. Modernin sillan kaiteita peittävät rakastavaisten kiinnittämät sadat riippulukot.

Kolmas näkemisen arvoinen silta on Kolmoissilta (Tromostovje). Nimensä mukaan se on kolmen hiukan eri suuntiin kulkevan sillan kokonaisuus.

Metelkova Mesto on Ljubljanan vastine Kööpenhaminassa olevalle Christianialle. Koko nimeltään paikka on Avtonomni kulturni center Metelkova mesto eli Metelkovan autonominen kulttuurikeskus. Metelkova sijaitsee rautatieaseman vieressä, noin kilometri linnasta pohjoiseen.

Alkujaan Metelkova oli Itävalta-Unkarin (ja myöhemmin Jugoslavian) armeijan varuskunta-alue. Boheemi vaihtoehtoväki valtasi parakit Slovenian itsenäistyttyä 1990-luvun alussa, ja 25 vuoden aikana Metelkovasta on kasvanut tunnustettu kulttuurikeidas. Paikasta löytyy gallerioita, taiteilijoiden studioita, kansalaisjärjestöjen toimistoja, klubeja ja baareja.

Edullinen majapaikka Metelkova Meston vieressä on entiseen vankilaan tehty Hostel Celica Art.

Ljubljanan katuruokatapahtuma Odprta Kuhna

Odprta kuhna (avoin keittiö) on katuruokatapahtuma Ljubljanassa. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Paras paikka tutustua slovenialaiseen ruokakulttuuriin on katuruokatapahtuma Odprta Kuhna (Avoin keittiö / Open Kitchen). Supersuosittu ja hyväntuulinen tapahtuma järjestetään Ljubljanan keskustassa, kauppahallin ja katedraalin välissä olevalla Pogacarjev trg -aukiolla, joka perjantai keväästä syksyyn (huhti-lokakuu).

Avoin keittiö -tapahtumassa on säävaraus. Oman kokemuksemme mukaan pieni tihkusade ei kuitenkaan haittaa, vaan tapahtuman peruuttamiseen vaaditaan kunnollinen sadepäivä.

Lue lisää: Ljubljanan katuruokafestivaali Odprta Kuhna

Retket Ljubljanasta

Bledjärven voi kiertää kävellen tai polkupyörällä. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Slovenia on pieni maa, ja Ljubljana sijaitsee kätevästi sen keskellä. Pääkaupungista onkin mutkatonta matkustaa pariksi kolmeksi päiväksi niin vuoristoon kuin Vipavan laakson viiniviljelmille.

Parhaita päiväretken kohteita ovat pohjoisessa Bled-järvi – koko Slovenian tunnetuin nähtävyys – sekä etelässä Predjaman linna ja Postojnan luola, joissa vieraillaan yleensä samalla retkellä.

Parinkymmennen kilometrin päässä Ljubljanasta odottaa myöhäiskeskiaikainen Skofja Loka. Viehättävä pikkukaupunki on mainio tukikohta vaikkapa pyöräretkille ympäröivälle maaseudulle.

Lue lisää: Slovenian parhaat nähtävyydet

Voit varata kätevästi netistä Ljubljanan kaupunkikierrokset sekä retket Bled-järvelle ja muihin Slovenian huippukohteisiin.

Liikkuminen Ljubljanassa

Ljubljanan kävelykeskustassa voi liikkua ilmaisilla sähköautoilla. Kuva: Ville Palonen

Ljubljana valittiin Euroopan vihreimmäksi kaupungiksi vuonna 2016 – osittain siksi, että keskusta suljettiin yksityisautoilta jo kymmenisen vuotta sitten! Turisti pärjää mainiosti kävelemällä, mutta tarpeen vaatiessa historiallisessa keskustassa voi liikkua myös sähköautojen kyydissä. Hieman golfkärryä suuremmat Kavalir-sähköautot ovat osa julkista liikennettä, ja täysin ilmaisia niin paikallisille asukkaille kuin turisteillekin.

Kävelykeskustan ulkopuolella on helpointa liikkua taksilla. Lyhyt matka esimerkiksi bussiasemalta kilometrin päähän hotelliin maksaa korkeintaan viisi euroa.

Moni hotelli vuokraa (tai lainaa ilmaiseksi) polkupyöriä.

Lennot Ljubljanaan

Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Suora lento Suomesta Sloveniaan kestää 2,5 tuntia.

Muina aikoina Ljubljanaan voi lentää Münchenin (Finnair) tai Kööpenhaminan (SAS) kautta. Jatkolennon operoi slovenialainen Adria Airlines.

Menopaluulento maksaa sesongista riippuen noin 250-400 euroa.

Ljubljanan lentokenttä

Jože Pučnikin kansainvälinen lentoasema (LJU) sijaitsee Ljubljanan pohjoispuolella. Kenttä on pieni, eikä ruuhkia ole. Noin 30 kilometrin matka keskustasta kentälle kestää vajaan tunnin.

Taksi maksaa lentokentältä otettaessa noin 50 euroa, keskustasta lentokentälle 35-40 euroa. Edullisempia vaihtoehtoja ovat linja-autoasemalta lähtevä tavallinen bussi numero 28 (6-7 euroa) ja kimppakyytipalvelu GoOpti. Yhteiskuljetus Go Optin minibussilla maksaa 9 euroa ja koko minibussin varaaminen 38 euroa.

Lentokentältä on kätevää matkustaa suoraan Blediin, sillä kenttä on osapuilleen Ljubljanan ja Bledin puolivälissä.

Ljubljanan hotellit

Ljubljanan historiallinen keskusta. Kuva: Ville Palonen

Ljubljanasta löytyy hotelleja ja hostelleja joka kukkarolle, mutta etenkin kesän turistisesongin aikana majoitus kannattaa varata reilusti etukäteen.

Ljubljanan kiehtovin edullinen majapaikka on entiseen vankilaan tehty Hostel Celica Art. Hostelli sijaitsee Metelkova Mesto -kulttuurikeskuksen vieressä.

Paljon kehuja saanut Hotel Ljubljana on neljän tähden boutique-hotelli vanhassakaupungissa. Henkilökunta on ystävällistä, ja sijainti erinomainen.

Vaativaan makuun sopii myös vanhassakaupungissa sijaitseva designhotelli Vander Urbani Resort. Toinen tyylikäs designhotelli on Hotel Nox. Jokainen huone on erilainen, ja tunnelma tyylikäs mutta silti rento. Nox sijaitsee hiukan keskustan ulkopuolella lentokentän suunnalla.

Antiq Palace on Ljubljanan hienoin luksushotelli. 1500-luvulla rakennetussa talossa sijaitsevan hotellin huoneista – vai pitäisikö sanoa huoneistoista – suurimmat ovat 250 neliömetriä. Jos huoneen oma poreamme ei riitä, alakerrasta löytyy kylpylä.

1930-luvulla rakennetussa artc deco -talossa toimiva Hotel Cubo on mahdollisesti Ljubljanan paras hotelli. Loistava sijainti, valtavat huoneet ja erinomainen ravintola.

Katso tarjoukset Ljubljanan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!