Slovenia-matkaopas

Bled-järvi pienine kirkkosaarineen on Slovenian ikonisin näkymä. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Slovenia kuuluu Euroopan parhaiden matkakohteiden joukkoon. Pieneen ja viehättävään maahan on pakattu kaikki, mitä toivoa saattaa: on lumihuippuisia vuoria ja patikointipolkuja, keskiaikaisia kaupunkeja ja linnoja, viiniviljelmiä ja hyvää ruokaa. Slovenialaiset sanovatkin maansa olevan kuin Eurooppa pienoiskoossa.

Ja pieni se onkin: keskellä Sloveniaa sijaitsevasta pääkaupungista Ljubljanasta ei ole minnekään päin maata yli puolentoista tunnin ajomatkaa.

Sloveniaa voi hyvin kutsua onnellisten maaksi: se saavutti kuin varkain itsenäisyyden joutumatta sekaantumaan Jugoslavian hajoamissotiin (Slovenian itsenäisyyssota vuonna 1991 kesti vain 10 päivää). Yhtäkkiä slovenialaiset olivat oman elämänsä herroja oltuaan koko historiansa ajan vieraiden valtojen – niin Itävallan, Venetsian, Italian, kuin Ranskankin – alusmaa. Kulttuurissa näkyy edelleen monivaiheinen historia – Sloveniasta voi löytää niin keskieurooppalaista, balkanilaista kuin välimerellistäkin kulttuuria.

Myös matkailijan on helppo heittäytyä Sloveniassa onnellisen huolettomaan lomailuun. Vuonna 2004 Euroopan Unioniin liittynyt Slovenia on turvallinen ja helppo matkakohde: ystävällisten asukkaiden kanssa pärjää mainiosti englannilla, hintataso on edullinen, ja valuutta euro. Suora lento Slovenian pääkaupunki Ljubljanaan kestää vain kaksi ja puoli tuntia.

Slovenian nähtävyydet

Ljubljanan linnan tornista avautuu komea maisema. Kuva: Ville Palonen

Ljubljana, Slovenian pieni ja viehättävä pääkaupunki, sopii mainiosti vaikka viikonloppukohteeksi. Pakollista nähtävää ei juuri ole. Kauniissa, kaarisiltojen koristamassa barokkikaupungissa voi keskittyä kahvilakulttuuriin ja päämäärättömään kuljeskeluun.

Lue lisää: Ljubljana, rakastavaisten kaupunki

Bledin linna ja pienessä saaressa oleva Marian taivaaseenottamisen kirkko. Kuva: Matevz Lenarcic / Slovenian Tourist Board

Bled-järvi on Slovenian tunnetuin matkakohde. Bledin vanhasta linnasta avautuvat postikorttimaisemat järvelle, jonka keskellä on pikkuruinen kirkkosaari. Saarella pääsee vierailemaan veneen kyydissä, ja pienen järven ympäri kävelee parissa tunnissa.

Lue lisää: Bled ja Slovenian ikonisin maisema

Bohinj-järven komein maisema aukeaa Vogel-vuorelta. Ylös pääsee hiihtokeskuksen kabiinihissillä. Kuva: Mitja Sodja / Slovenian Tourist Board

Bohinj-järvi on Blediä rauhallisempi matkakohde, ja maisematkin ovat jylhemmät. Bohinjin ympäristössä voi patikoida, maastopyöräillä ja ratsastaa. Suosittu kerran elämässä -elämys on tandemlento liitovarjolla.

Lue lisää: Bohinj on Slovenian paras luontokohde

Predjaman linna vartioi suuren luolan sisäänkäyntiä. Kuva: Iztok Medja / Slovenian Tourist Board

Predjaman linna tunnetaan komeasta sijainnistaan korkean kallion seinämässä ja luolastosta, jonka sisäänkäyntiä linna vartioi. Linnakierroksella näkee vankityrmiä ja salaisia tunneleita.

Linnan lähettyvillä sijaitseva Postojnan luola on todellinen luonnonihme. Yli 20 kilometriä pitkästä luolastosta tuli niin suosittu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla, että luolaan asennettiin sähkövalot jo ennen kuin pääkaupunki Ljubljana oli saanut sähköverkkonsa. Luolan sisuksiin vie rautatie, jolla huristellaan kuin huvipuiston vuoristoradan kyydissä.

Predjaman linnassa ja Postojnan luolassa on helppo käydä Ljubljanasta käsin opastetulla puolen päivän rekellä.

Vipavan laakso viinitiloihin voi tutustua polkupyörän tai sähköpyörän kyydissä. Kuva: Tomo Jesenicnik / Slovenian Tourist Board

Vipavan laakso on Slovenian suosituinta viininviljelyaluetta. Vipavan ilmasto ja kulttuuri on välimerellistä, ja viinitilavierailujen lisäksi Vipavassa voi herkutella erinomaisissa ravintoloissa.

Lue lisää: Oranssia viiniä Vipavan laaksossa

Piran on kaunis ja historiallinen kaupunki Adrianmeren rannalla. Kuva: Jacob Riglin / Slovenian Tourist Board

Venetsialaisvaikutteinen Piran on Slovenian rannikon kaunein kaupunki. Niemennokassa sijaitsevan Piranin keskiaikainen keskusta on kuin suuri ulkoilmamuseo. Muutaman kilometrin päässä sijaitsee rantalomakohde Portoroz.

Lue lisää: Slovenian parhaat nähtävyydet

Katso Slovenian nähtävyydet kartalla.

Voit varata kätevästi netistä Slovenian päiväretket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Slovenian luontokohteet

Triglavin kansallispuisto. Kuva: Eeva Mäkinen / Slovenian Tourist Board

Slovenian vuoristo tarjoaa lukemattoman määrän erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja. Suosituinta on tietysti slovenilaisten kansallisurheilu eli patikointi, mutta lisäksi vuoristossa voi ratsastaa, maastopyöräillä, laskea koskia, kalastaa ja liitovarjoilla. Talvisin Slovenian hiihtokeskuksissa, kuten Bohinjjärven vieressä kohoavalla parin kilometrin korkuisella Vogel-vuorella, lasketellaan.

Jos kunto kestää, Bohinjia ympäröivässä Triglavin kansallispuistossa voi tehdä useamman päivän vuoristovaelluksen. Vaelluksilla ei telttailla vaan yövytään täyden palvelun vuoristomajoissa eli refugioissa.

Muita jylhän vuoristoisia luontokohteita ovat Logarin ja Sočan laaksot. Logarin maisemissa voi patikoida, ratsastaa ja asua maatilamajoituksessa. Soča tunnetaan kirkasvetisestä joestaan, jonka koskien kuohuissa voi harrastaa koskenlaskua ja perhokalastusta.

Viinitilavierailut Sloveniassa

Lepa Vida on hyvä kohde viinitilavierailulle Vipavan laaksossa. Kuva: Ville Palonen

Slovenia on viinimaa, josta löytyy peräti 14 viininviljelyaluetta. Suurin osa tuotannosta on valkoviiniä. Sloveniassa kannattaa maistaa etenkin paikallisista lajikkeista kuten Zelen- ja Istrian Malvazija -rypäleistä valmistettuja viinejä.

Paras paikka viinin maisteluun on Vipavan laakso, jossa viinitiloja voi kiertää sähköpyörän kyydissä. Vipavassa järjestetään myös ”hike & fly” -paketteja, joihin kuuluu patikointia ja tandem-liitovarjolento viinitarhojen yllä.

Lue lisää: Vipavan laakso ja slovenialainen viini

Slovenialainen ruoka

Slovenian pohjoisosien perinneruuat ovat saaneet vaikutteita Keski-Euroopasta. Kuva: Aleš Fevžer / Slovenian Tourist Board

Erinomaisten viinien lisäksi slovenialainen ruokakulttuuri yllättää iloisesti sekä laadullaan että monipuolisuudellaan. Etelässä ruoka on kevyempää välimerellistä, pohjoisemmassa tuhtia keskieurooppalaista. Ilmakuivattua prsut-kinkkua saa joka puolelta.

Sloveniassa lähiruoka on pinnalla: etenkin maatilamajoitusten aamiaisilla usein kaikki pöydän antimet (paitsi kahvi) on peräisin omalta tilalta! Annokset ovat joka puolella valtavia, eikä tasokkaista fine dining -ravintoloista ole pulaa.

Paras paikka tutustua slovenialaiseen ruokaan on perjantaisin Ljubljanassa järjestettävä Odprta Kuhna (”avoin keittiö”) -katuruokatapahtuma, jossa maan parhaat ravintolat esittelevät osaamistaan. Tarjolla on mm. artesaanioluita ja hevosburgereita.

Lue lisää: Ruokamatkalla Sloveniassa

Slovenian hotellit

Sloveniassa on monta paikaa, joissa voi asua ”puumajassa”. Kuva: Iztok Medja / Slovenian Tourist Board

Slovenia on täydellinen matkakohde, jos pitää persoonallisista majapaikoista. Maasta löytyy tyylikkäitä viinitilojen hotelleja, aitoa maatilamajoitusta (voit jopa nukkua navetan heinäparvella), trendikkäitä ”glamour camping” eli glamping-leirintäalueita, sekä kekseliäitä virityksiä kuten korkeille tolpille rakennettuja ”boutique-puumajoja”.

Toki Sloveniassa voi yöpyä myös tavallisissa hotelleissa ja hostelleissa.

Katso tarjoukset Slovenian hotelleihin.

Lue lisää: Slovenian majoitus

Liikkuminen Sloveniassa

Slovenia on pieni ja kompakti maa, jossa välimatkat ovat yllättävän lyhyitä. Julkisen liikenteen juna- ja bussiverkosto on kattava ja liput edullisia. Eniten matkasta saa kuitenkin irti vuokra-autolla, jonka voi vuokrata Ljubljanasta, lentokentältä tai mistä tahansa isommasta kaupungista (alk. 25e/vrk).

Slovenian tiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne turvallisen tuntuista. Kaahareita liikkuu lähinnä moottoriteillä. Bensa on hiukan halvempaa kuin Suomessa.

Katso tarjoukset autonvuokraan Sloveniassa.

Lennot Sloveniaan

Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan huhtikuun alusta lokakuun loppuun (7.4.-27.10.2018). Muina aikoina Ljubljanaan voi lentää Münchenin (Finnair) tai Kööpenhaminan (SAS) kautta. Jatkolennon operoi slovenialainen Adria Airways.

Suora lento Suomesta Sloveniaan kestää 2,5 tuntia.

Katso lentotarjoukset Sloveniaan.

Pakettimatka Sloveniaan

Sloveniaan voi matkustaa myös valmismatkalle. Kohteena on Adrianmeren rannalla sijaitseva Portoroz. Kuvankauniiseen Piranin pikkukaupunkiin on vain muutama kilometri, ja päiväretkillä ehtii käydä Ljubljanassa, Vipavan viiniviljelmillä sekä Venetsiassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi