Slovenian parhaat nähtävyydet

Slovenian parhaita nähtävyyksiä ovat keskiaikaiset linnat, valtavat tippukiviluolat, vehreät viininviljelyalueet ja vuoristolaaksojen jylhät maisemat.

Ljubljana – rakastavaisten kaupunki

Ljubljanica-joella voi osallistua kanavaristeilylle. Kuva: Ville Palonen

Pieni ja viehättävä Ljubljana sopii mainiosti vaikka viikonloppukohteeksi. Pakollista nähtävää ei juuri ole, vaan kauniissa, kaarisiltojen koristamassa barokkikaupungissa saa hyvällä omallatunnolla keskittyä päämäärättömään kuljeskeluun ja ruokakulttuuriin. Paras viikonpäivä vierailla Ljubljanassa on perjantai, jolloin järjestetään jokaviikkoinen katuruokatapahtuma.

Ljubljanan rauhallista tunnelmaa korostaa se, että yksityisautoilu keskustassa kiellettiin jo kymmenisen vuotta sitten. Nykyään mukulakivikaduilla huristelee muutama pieni sähköauto, joiden kyydissä myös turisti voi liikkua täysin ilmaiseksi.

Lue lisää Ljubljanasta.

Bled – Slovenian suosituin nähtävyys

Bled on huikean kaunis matkakohde. Kuva: Adrijan Pregelj / Slovenian Tourist Board

Bled-järvi on Slovenian tunnetuin nähtävyys. 130 metriä korkean jyrkänteen reunalle rakennetusta Bledin linnasta avautuvat postikorttimaisemat järvelle, jonka keskellä on pikkuruinen kirkkosaari. Saarelle pääsee soutuveneen kyydissä.

Bled-järvi on halkaisijaltaan vain pari kilometriä. Sen voi kiertää kävellen tai polkupyörällä – matkaa kertyy kuutisen kilometriä.

Lue lisää Bledistä.

Bohinj – Slovenian paras luontokohde

Bohinj-järven komein maisema aukeaa Vogel-vuorelta. Ylös pääsee hiihtokeskuksen kabiinihissillä. Kuva: Mitja Sodja / Slovenian Tourist Board

Bohinj-järvi on Blediä rauhallisempi matkakohde, ja maisematkin ovat jylhemmät. Bohinj ympäristöineen kuuluu Triglavin kansallispuistoon, jossa voi patikoida, maastopyöräillä ja ratsastaa. Suosittu kerran elämässä -elämys on tandemlento liitovarjolla.

Lue lisää Bohinjista.

Toinen Triglavin kansallispuiston huippukohde on Sočan laakso. Soča tunnetaan kirkasvetisestä joestaan, jonka koskien kuohuissa voi harrastaa koskenlaskua ja perhokalastusta. Soča-joelle pääsee Ljubljanasta käsin järjestetylle päiväretkelle (noin 10h).

Logar – maatilamatkailua ja lähiruokaa

Logarin laakso sopii erinomaisesti rennolle pyöräretkelle. Kuva: Tomo Jesenicnik / Slovenian Tourist Board

Logarin laakso sijaitsee Ljubljanan pohjoispuolella, aivan Itävallan vuoristoisella rajalla. Maisemat ovat alppimaisen jylhät; Logarin seudulta löytyykin eräs koko Slovenian komeimmista automatkoista, Solcavan maisematie. 37 kilometrin mittaisen tien varrelta löytyy monta maatilamajoitusta tarjoavaa tourist farmia, joilla voi maistella paikallista lähiruokaa.

Logarin laakso (sekä viereiset Robanovin ja Matkovin laaksot) on tunnettu erityisesti maatilamatkailusta. Tarjolla on polkupyörä- ja ratsastusretkiä, sekä tietysti patikointia.

Läheisestä Lučen kylästä löytyy yksi koko Slovenian parhaista majataloista. Hisa Raduhassa nautitaan taidokkaasti valmistetusta fine dining -ruoasta, ja majapaikaksi voi valita trendikkään puumajan tai perinteisen heinäladon sisään remontoidun designhuoneen.

Maribor ja Ptuj – viinin ja kulttuurin ystävälle

Rento kahvila Ptuj-pikkukaupungissa. Kuva: Ville Palonen

Slovenian toiseksi suurin kaupunki, noin sadan tuhannen asukkaan Maribor, sijaitsee lähellä Unkaria. Mariborissa on kaunis vanha keskusta ja 1400-luvun lopulla rakennettu Kaupunginlinna. Viinin ystävälle kiinnostava nähtävyys on maailman vanhimmaksi väitetty viiniköynnös, jonka vieressä olevassa viinibaarissa kannattaa poiketa maistamaan Slovenian erikoisuuksia kuten ”oranssia viiniä”.

Mariborin lähellä sijaitseva Ptuj on toinen viinikohde: pittoreskista pikkukaupungista löytyy Slovenian vanhin viinikellari. Ptuj tunnetaan kulttuurikaupunkina, jossa järjestetään runo- ja taidefestivaaleja.

Mariboriin ja Ptujhin pääsee koko päivän kestävälle viinikierrokselle pääkaupungista käsin.

Mariborin ja Ptujn läheltä löytyy yksi koko Slovenian parhaista maatilamajoituksista. Firbas Farm tarjoaa mukavaa majoitusta ja todellista ”nollan kilometrin” lähiruokaa. Kaikki aamiaispöydän herkut – kinkut ja makkarat, leivät ja munat, mehut ja hillot – ovat oman tilan tuotteita.

Mariborin itäpuolella, Unkarin rajan lähellä, sijaitseva Prekmurjen alue on varsinainen kulinaristin taivas. Huerkkusuu pääsee maistelemaan muun muassa viiniä, huippulaatuista kurpitsansiemenöljyä ja erinoamisia ilmakuivattuja kinkkuja.

Lue lisää: Ruokamatkalla Sloveniassa

Postojna – Slovenian upein luola

Postojnan luola on yksi Slovenian komeimmista luonnonihmeistä. Kuva: Iztok Medja / Slovenian Tourist Board

Postojnan luolat kuuluvat Slovenian vaikuttavimpien luonnonihmeiden joukkoon. 24 kilometriä pitkästä luolastosta tuli niin suosittu matkailunähtävyys jo 1800-luvulla, että luolaan asennettiin sähkövalot ennen kuin pääkaupunki Ljubljana oli saanut sähköverkkonsa. Luolan sisuksiin vie rautatie, jolla huristellaan kuin huvipuiston vuoristoradan kyydissä. Postojnan luolissa elää olmeja, erikoisia sokeita sammakkoeläimiä.

Postojnan luolassa on helppo vierailla päiväretkellä Ljubljanasta käsin. Jos haluaa yöpyä, paras majapaikka on vain sadan metrin päässä oleva Hotel Jama.

Vain yhdeksän kilometrin päässä Postojnasta on toinenkin kiinnostava luolasto. Sen suuaukkoa vartioi Predjaman komea, renessanssityylinen linna.

Predjama – Slovenian komein linna

Predjaman linna vartioi suuren luolan sisäänkäyntiä. Kuva: Iztok Medja / Slovenian Tourist Board

Predjaman linna tunnetaan komeasta sijainnistaan korkean kallion seinämässä ja luolastosta, jonka sisäänkäyntiä linna vartioi. Linnakierroksella näkee vankityrmiä ja salaisia tunneleita.

Predjaman yli 800 vuotta vanhaan linnaan liittyy slovenialainen legenda ritari Erazem Luegerista, joka ryhtyi rahapuolassaan ryöväriparoniksi. Sloveniaa hallinneet habsburgit eivät tästä pitäneet vaan lähettivät armeijansa vangitsemaan Erazemia. Ryöväriparoni linnoittautui sukunsa linnaan, Predjamaan. Vuoden ajan Erazem piti piirittäjiä pilkkanaan livahtamalla linnasta salakäytäviä pitkin hakemaan tuoreita kirsikoita, joilla hän heitti piirittäjiään.

Lopulta piirittäjät lahjoivat Erazemin palvelijan laittamaan kynttilän linnan vessaan merkiksi, että Erazem oli tarpeillaan. Yksi tykinkuula riitti surmaamaan ryöväriparonin housut nilkoissa.

Ljubljanasta järjestetään päiväretkiä Predjaman linnaan ja Postojnan luolaan.

Vipavan laakso – Slovenian viiniviljelmät

Vipavan laakso viinitiloihin voi tutustua polkupyörän tai sähköpyörän kyydissä. Kuva: Tomo Jesenicnik / Slovenian Tourist Board

Vipavan laakso on Slovenian tunnetuin viininviljelyalue. Vipavan ilmasto ja kulttuuri on välimerellistä, ja viinitilavierailujen lisäksi Vipavassa voi herkutella erinomaisissa ravintoloissa.

Matka Ljubljanasta autolla tai junalla kestää vain tunnin. Vipavan laaksossa on kymmeniä viinitiloja, joilla voi vierailla maistamassa (ja ostamassa) viinejä. Vierailun voi järjestää omin päin tai erinomaisen Wajdušna-matkatoimiston kautta. Wajdušna järjestää myös patikointi- ja pyöräretkiä sekä liitovarjoilua.

Vipavan laaksossa hyvä majatalo on Tourist Farm Arkade, josta löytyy niin oman tilan viinejä kuin karvaisista mangalitza-villasioista valmistettuja kinkkuja. Toinen suositeltava yöpaikka on Majerija, huippuravintola, josta löytyy myös kymmenkunta hotellihuonetta – maan alta. Erikoinen ratkaisu johtuu siitä, ettei ravintoloitsija saanut rakennuslupaa satoja vuosia vanhan päärakennuksen viereen.

Lue lisää Vipavan laaksosta ja Slovenian viineistä.

Piran ja Portorož – rantaloma Sloveniassa

Piran on Slovenian rannikon pittoreskein kaupunki. Kuva: Jošt Gantar / Slovenian Tourist Board

Sloveniasta löytyy Adrianmeren rantaviivaa 40 kilometriä. Slovenian rannikon kiinnostavimmat matkakohteet ovat Piran ja Portorož.

Venetsialaisvaikutteinen Piran on Slovenian rannikon kaunein kaupunki. Niemennokassa sijaitsevan Piranin keskiaikainen keskusta on kuin suuri ulkoilmamuseo. Maisemia voi ihastella kiipeämällä kellotorniin tai kukkulan rinteellä kohoavalle historialliselle kaupunginmuurille.

Muutaman kilometrin päässä Piranista sijaitsee Slovenian suosituin rantalomakohde, Portorož, joka on kasinoineen ja satamassa kelluvine huvijahteineen kuin mini-Monaco.

Slovenian retket ja opastetut kierrokset

Voit varata kätevästi netistä Slovenian opastetut kierrokset ja päiväretket.

Katso Slovenian nähtävyydet kartalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi