Ljubljanan katuruokafestivaali Odprta Kuhna

Vasikanmaksaa, parsaa, villivalkosipulia ja kotitekoista leipää. Kuva: Ville Palonen

Odprta Kuhna eli Open Kitchen on hyväntuulinen katuruokatapahtuma, jossa pääsee maistelemaan Slovenian parhaiden ravintoloiden luomuksia.

”Ihmisiä kiinnostaa enemmän öljy jota he laittavat autoonsa kuin se öljy, jota he laittavat suuhunsa”, toteaa Lior Kochavy. ”Onneksi tuo ajattelutapa on muuttumassa.”

35-vuotias Kochavy on laadukkaan ruoan asiantuntija, vaikka omien sanojensa mukaan osaa korkeintaan keittää kananmunan. Mies on Ljubljanan ylpeyden, Odprta Kuhna -katuruokatapahtuman, perustaja. Perjantaisin järjestettävä ”Open Kitchen” kerää kauppahallin ja katedraalin välissä olevan Pogacarjev trg -aukion pullolleen hyvää ruokaa rakastavia foodieita ja slovenialaisesta ruokakulttuurista kiinnostuneita turisteja.

Ljubljana Open Kitchen
Open Kitchen -katuruokatapahtuman perustaja ja johtaja Lior Kochavy.

Odprta Kuhna eli ”Avoin keittiö” sai alkunsa vuonna 2013, kun Israelissa syntynyt Kochavy päätti parantaa uuden kotimaansa imagoa ruokaturismin kohteena. Nykyään tapahtuma järjestetään huhti-lokakuussa joka perjantai. Yleensä kävijöitä on jopa 15 000. Ljubljanan keskustan lisäksi katuruokatapahtuma vierailee muutamia kertoja kesässä Koperissa, Ptujssa, Celjessä ja Nova Goricassa.

Vain parhaat pääsevät mukaan

Odprta Kuhna ei ole tavallinen katuruokafestivaali: mukaan pääsee kerrallaan vain viisikymmentä Slovenian parasta ravintolaa. Osallistujien on läpäistävä tiukka seula.

”Tärkein kriteeri on laatu: mukaan otetaan vain Slovenian sadan parhaan joukkoon kuuluvia ravintoloita. Tähän mennessä olemme hylänneet yli 200 hakemusta”, kertoo Kochavy. ”Toinen kriteeri on yksilöllisyys: kaikkien viidenkymmenen kojun pitää tarjota tarpeeksi erilaista ruokaa. Ja kolmanneksi: ravintolan on kehiteltävä annos, jotka sopii katuruokakonseptiin.”

Kuhinja Krusic myy hevosesta tehtyjä hampurilaisia ja suussasulavaa carpacciota. Kuva: Ville Palonen

Slovenialaisten perinneruokien – kuten parsan kanssa paistetun vasikanmaksan ja kokonaisena grillatun possun – lisäksi kojuissa myydään trendikkäitä hevosburgereita, vihersmoothieita ja kellon ympäri savustettuja ribsejä. Erinomaiset annokset maksavat 4-8 euroa. Lasin slovenialaista kuohuviiniä tai tuopin ensiluokkaista artesaaniolutta saa neljällä eurolla.

Laadun lisäksi Avoin keittiö panostaa ekologisuuteen. ”Kertakäyttölautaset ovat biohajoavia, ja roskia varten on järjestetty kunnolliset kierrätyspisteet”, selittää Kochavy. ”Päivän päätteeksi ylijäämäruoka lahjoitetaan sitä tarvitseville.”

Avoin keittiö -katuruokatapahtuma Ljubljanassa. Kuva: Ville Palonen

Odprta Kuhna (Avoin keittiö) järjestetään Ljubljanan keskustassa joka perjantai huhti-lokakuussa. Säävaraus.

Lue lisää: Ljubljana, rakastavaisten kaupunki

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!