Kroatian parhaat rannat

Brac-saaren kuuluisin ranta, Zlatni Rat, lintuperspektiivistä nähtynä. Kuva: Szabolcs Emich, Flickr CC

Mistä löytyvät Kroatian parhaat rannat? Entä mikä on Kroatian paras saari? Vastaus riippuu siitä, mitä etsii: Kroatialla on 1800 kilometriä mutkittelevaa rantaviivaa, ja kun mukaan lasketaan tuhannet saaret, on merenrantaa yhteensä lähes 6 000 kilometriä.

Kroatiassa on valtavasti rantakohteita, joten jokainen löytää Kroatiasta taatusti oman suosikkinsa.

Rantalomailun hauskimpia puolia Kroatiassa onkin se, että jokaisella lomalla voi suunnata aina uuteen rantakohteeseen omaa suosikkiaan etsien. Minne tahansa Kroatiassa suuntaakin, kovin pahasti ei loma voi mennä pieleen: meri on kaunis kaikkialla rannikolla, ja tunnelmallisia vanhoja kaupunkejakin löytyy ympäri maata niin Dalmatiasta, Istriasta kuin Kvarnerinlahdeltakin.

Varsinaisia hiekkarantoja Kroatiassa on vähän: rannat koostuvat yleensä sileäksi hioutuneista pikkukivistä. Rantakaupungeissa on yleensä keskustassakin laitureita, joista voi pulahtaa uimaan.

Hiekkarantojen puute ei haittaa rantalomailua: meri on Kroatiassa kristallinkirkasta ja suorastaan kutsuu uimaan. Snorklaaminen onnistuu minkä tahansa rannan kallioiden kupeessa.

Alla esitellään Kroatian parhaat rantakohteet.

Makarska ja Brela – pakettikohteet ensimmäiselle Kroatian-lomalle

Makarska sijaitsee upealla paikalla meren ja Biokovo-vuorten välissä.

Makarskan Rivieraksi kutsuttu rannikkoalue on mainio pakettimatkan kohde ensimmäiselle Kroatian-matkalle: Splitin ja Dubrovnikin välissä sijaitsevasta Makarskasta on helppo tehdä retkiä Kroatian parhaille nähtävyyksille ja kauneimmille saarille.

Alueen keskus on pittoreski nimikkokaupunki Makarska, joka sijaitsee upealla paikalla meren ja komeiden Biokovo-vuorten puristuksessa. Aivan kaupungin edustalla on Brac, yksi Kroatian kauneimmista saarista.

Makarskan pitkät, sileiden pikkukivien muodostamat rannat kuuluvat Kroatian parhaisiin, ja Makarskaan järjestetäänkin paljon valmismatkoja myös Suomesta. Makarskan hotellit on suunnattu pääasiassa pakettimatkailun tarpeisiin.

Kauneimmillaan ja tyylikkäimmillään Makarskan alue on 15 kilometrin päässä sijaitsevassa Brelassa. Erityisen kaunis ranta on Punta Rata. Makarskan tapaan myös Brelan hotellit ovat pääsääntöisesti suuria ja ilmeettömiä.

Hvar, Korcula ja Brac – saarihyppelyä Splitin edustalla

Brac-Kroatia
Bracin saarelta löytyy Kroatian kuuluisin ranta, Zlatni Rat. Kuva: Ville Palonen

Splitin ja Makarskan Rivieran edustalla avatuu Dalmatian kaunis saaristo. Hvarissa on jetset-tunnelmaa ja Korculan vanhakaupunki on kuin miniversio Dubrovnikista. Vis-saarelta löytyy eristäytynyttä tunnelmaa ja satumaisia pikkurantoja. Saarilla on mahdollista käydä Splitistä päiväretkellä, mutta parhaiten niistä nauttii jäämällä yöksi.

Rantalomaan paras saari on Brac, jolla sijaitsee Kroatian kaunein ranta, luonnonihme nimeltä Zlatni Rat. Kaksi kilometriä pitkällä rantabulevardi kulkee Bolin vanhasta kaupungista Zlatni ratin rannalle. Jos kaipaa suuria hotellikomplekseja intiimimpää majapaikkaa, sellainen löytyy esimerkiksi ihastuttavasta Hotel Kastilista.

Rantaloma Dubrovnikissa

Dubrovnikia kutsutaan Adrianmeren helmeksi. Kaupungin täydellisyyden ymmärtää viimeistään nousemalla lähellä kohoavalle Srđ-kukkulalle. Kuva: Ville Palonen

Pääsyy matkustaa Dubrovnikiin on upea, muurien ympäröimä vanhakaupunki. Mutta nähtävyyksien ohella Dubrovnikissa voi viettää myös rantalomaa.

Rantaloman ja nähtävyyksien yhdistämiseen paras hotelli on tyylikäs Hotel Bellevue, joka sijaitsee kauniilla pikkurannalla vain vartin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Bellevue on remontoitu vuoden 2019 keväällä.

Suurin osa Dubrovnikin hotelleista sijaitsee Lapadin lahdella, neljän kilometrin päässä vanhastakaupungista.

Baška – Kroatia lasten kanssa

Baska biitsi. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Tiedetään, tiedetään: ei ole kiva kertoa kotona viettäneensä lomaansa Baškassa, mutta tällä kertaa nomen ei ole omen. Kvarnerinlahdella Krk-saaren aurinkoisessa kärjessä sijaitseva Baška on mukava, kompakti lomakohde, joka on etenkin perheiden suosiossa kiitos kauniin hiekkarantansa.

Vaaleansininen merivesi ja jylhät vuoret hallitsevat maisemaa, ja katujen iloinen meininki tempaa Baškassa mukaansa.

Baškan meriakvaario esittelee Adrianmeren pinnanalaista elämää. Krk-saarella annattaa käydä tutustumassa myös keskiaikaiseen Krk Towniin. Krk-saarelle pääsee mantereelta helposti sillan yli.

Toinen perheiden suosima Kvarnerinlahden saari on metsäinen Losinj, jonne houkuttelee perheitä ja aktiivilomailijoita mahdollisuus nähdä delfiinejä sekä hyvät patikointi- ja pyöräilymaastot. Saaren hotellit tarjoavat vain parasta: kolmella Losinjin hotelleista on neljä (ja puoli) tähteä, ja viiden tähden Hotel Bellevue on napannut palkinnon upean valaistuksensa ansiosta.

Kvarnerinlahden ehkä hienoin saari on kuitenkin vähemmän tunnettu Rab, jossa odottavat komeat, luonnonkauniit maisemat, hiekkarannat, hyvät sukellusmaastot ja upea, vanhojen kellotornien koristama Rab Town. Loistava majapaikka on Rab Townissa sijaitseva Arbiana Heritage Hotel.

Poreč – rantaloma Istriassa

kroatia-istria
Voiko pittoreskimpaa näkyä ollakaan kuin Rovinj auringonlaskussa? Kuva: Andrey, Flickr CC

Istrian rantalomailun keskus on Poreč, jonka hotellialueet levittäytyvät useamman kilometrin matkalle pitkin rannikkoa. Porečin pienen vanhankaupungin kuuluisin nähtävyys on Bysantin aikainen Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde. Katso tarjoukset Porečin hotelleihin.

Istrian suurimmassa kaupungissa, komean roomalaisen amfiteatterin koristamassa Pulassa rantalomailu on keskittynyt Verudelan niemimaalle neljän kilometrin päähän keskustasta. Hyviä majapaikkoja ovat Park Plaza Verudela ja lapsiperheille sopiva Park Plaza Belvedere Medulin.

Istrian rannikon kohokohtia on Rovinj, jonka pastellinväriset talot ja kaunis kalasatama kertovat venetsialaisajasta. Päiväretki Rovinjiin kuuluu jokaisen Istrian-matkan pakolliseen ohjelmaa – mutta jos on tilaisuus, kaupungissa kannattaa ehdottomasti viettää yö tai kaksi. Tunnelmallinen majapaikka on vanhaan venetsialaistaloon tehty Hotel Heritage Angelo d’Oro.

Lue lisää Istriasta tai katso tarjoukset Kroatian hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi