Hvar-matkaopas

Hvar Townin satama Fortica-linnoituksesta nähtynä. Kuva: Xenia Chowaniec / Shutterstock

Matkusta Hvariin, jos kaipaat Kroatian-lomalta glamouria. Hvarilla on nähty lomalla niin Johnny Depp, Tom Cruise kuin prinssi Harrykin. Hvaria ei ole suottu kutsuttu myös lempinimellä Adrianmeren St. Tropez. Matkakohteena Hvar on Kroatian suosituimpia heti Dubrovnikin jälkeen.

Saaren ylivoimaisesti suosituin kohde on ihana Hvar Town, jossa sijaitsevat saaren tyylikkäimmät hotellit (kuten Adriana Spa Hotel), ravintolat ja baarit. Kaupungin huvivenesatamassa kelluu upeita huvijahteja.

Hvarin saari onkin purjehtijoiden suosikkisatama Adrianmerellä. Hvar Townin satama ja saaren pienet poukamat täyttyvät kesällä huvijahdeista ja purjeveneistä.

Jos Hvar on nykyisin kansainvälisen jetsetin suosiossa, ei siinä ole mitään uutta. Jo renessanssin aikana kroatialaiset taiteilijat ja kirjailijat viihtyivät Hvarissa, jossa kukoisti kroatilainen kulttuurielämä.

Mutta Hvarilla on toinenkin puolensa ja lempinimensä. Hvar tunnetaan myös Laventelisaarena. Saaren sisäosissa, maaseudun rauhassa odottavat violetit laventelipellot, jotka ovat kauneimmillaan kesä-heinäkuussa.

Hvarin nähtävyydet

Hvarin katedraali seisoo vanhassakaupungissa Plaja-aukion laidalla. Kuva: Xbrchx / Shutterstock

Hvarin nähtävyyksistä tärkein on kaunis ja tunnelmallinen, muurien ja linnoitusten suojaama Hvar Town, jonka venetsialaiset linnoittivat 1200-luvun lopulla. Fortica-linnoitus on tosin vuodelta 1579 vanhemman linnoituksen tuhouduttua ammusvaraston räjähdyksessä. Vuonna 1811 Napoleon rakennutti toisen linnoituksen ylemmälle kukkulalle.

Hvar Townin satama Fortica-linnoituksesta nähtynä. Kuva: Xbrchx / Shutterstock

Hvar Townin kauniit talot muistuttavat ajoista, jolloin Hvar oli tärkeä renessanssin keskus Kroatiassa. Kaupungista löytyy jopa Euroopan vanhin yhä toimiva julkinen teatteri, vuonna 1612 Arsenal-rakennukseen avattu Hvarin teatteri. Shakespearen alkuperäinen Globe-teatteri avattiin kyllä kolme vuotta aiemmin, mutta se ei ole säilynyt.

Samassa rakennuksessa toimii Hvarin modernin taiteen museo.

Hvarin satamasta pitkä keskusaukio Pjaca eli piazza ulottuu St. Stephenin katedraalille asti. Aukio on Dalmatian suurin.

Jelsan kaupunki Hvarin saarella. Kuva: Nowak Lukasz / Shutterstock

Hvar Townin ohella Jelsa on toinen viehättävä pikkukaupunki. Jelsa on vähemmän tunnettu, mutta käymisen arvoinen. Jelsan keskusaukiolla on bongattu myös Tom Cruise juomassa kaikessa rauhassa drinkkiä. Hvar Townissa se olisi tuskin onnistunut.

Matkan Hvarin ja Jelsan välillä taittaa bussilla puolessa tunnissa. Jelsan hotellit tapaavat olla Hvar Townia selvästi edullisempia. Jelsan ympäristö tunnetaan viininviljelyksistään.

Hvarin kolmas kaupunki on Stari Grad, jonka satamaan saapuu suurin osa lauttaliikenteestä, esimerkiksi lautat Spilitistä. Satama sijaitsee parin kilometrin päässä Stari Gradin vanhasta kaupungista.

Stari Grad on historiallinen kaupunki. Kuva: Xbrchx / Shutterstock

Stari Grad on nimensä mukaan vanha – kreikkalaiset siirtolaiset perustivat sen vuonna 384 eaa. Tosin paikalla on asuttu jo neoliittisella kaudella. Stari Gradin keskustan nähtävyyksiä on 1500-luvulla rakennettu renessanssiaikainen Tvrdaljin linna. Myös Stari Gradista löytyy majoitusta.

Stari Gradin lähellä sisämaassa on laventelipeltoja ja lähes 2500 vuotta vanhoja kivimuureja, joita sen aikaiset kreikkalaiset siirtolaiset pystyttivät viini- ja oliiviviljelmiensä suojiksi. Hvarin vanhat viljelmät ovat Unescon maailmanperintökohde.

Hvar Townissa toimii useita sukelluskeskuksia. Secret Hvar järjestää kehuttuja kierroksia saaren sisäosiin.

Voit varata kätevästi netistä Hvarin aktiviteetit, risteilyt ja retket.

Hvarin rannat

Paklenin saaristo on suosittu päiväretken kohde Hvarilta. Kuva: Sam Strickler / Shutterstock

Hvar Townissa uimaan mennään rantaportailta ja rantakallioilta. Uimatossut on hyvä olla jalassa merisiilien varalta. Kannattaa ottaa mukaan snorkkeli ja maski – rantavesissä näkee hyvin kaloja.

Hvar Townin edustalla levittäytyy upea Paklenin saaristo, jossa kannattaa käydä päiväretkellä. Paklenin 21 metsäiseltä saarelta löytyy kauniita rantoja ja laguuneita. Paklenin saarista Jerolimilla ja Stipanskalla on suosittuja nudistirantoja.

Taksiveneet Paklenin saarille lähtevät Arsenalin edestä. Venematka kestää puolisen tuntia.

Hvarin viinit

Viinitarha Hvarin etelärannikolla. Kuva: Alena Brozova / Shutterstock

Hvarin saarella on viljelty viiniä jo 2400 vuoden ajan. Voidaan siis puhua pitkistä perinteistä. Hvarin kuuluisin viini on makea jälkiruokaviini Prošek, jonka tekemiseen kuluu moninkertainen määrä rypäleitä tavalliseen viiniin verrattuna.

Hvarin viininviljelyalueisiin ja viinitaloihin voi käydä tutustumassa Jelsan ympäristössä.

Katso tarjoukset Jelsan majoitukseen.

Hvarin ravintolat

Hvar Townin satamaa reunustavat ravintolat. Aamiaista Hvarissa tarjotaan yleensä pitkälle iltapäivään. Hvarin perinteisin herkku on kalapata hvarska gregada, joka tosin pitää yleensä tilata etukäteen. Hyvä paikka maistella hvarskilaista kalapataa on tunnelmallinen ja hienostunut Zlatna Skoljka.

Hvar Townin perinteisimpiä ravintoloita on autenttista kroatialaista ruokaa tarjoava Konoba Menego.

Yksi Hvarin kuuluisimmista ravintoloista on Paklenin saaristossa Palmižanan saarella sijaitseva Laganini Lounge Bar. U2:n Bono (kuka muistaa vielä herran?) kehui taannoin Twitterissä ravintolan keittiömestaria Hrvoje Zirojevicia: ”Ei tarvitse osata lausua hänen nimeään, jotta voisi kutsua häntä suureksi.”

Hvarin yöelämä

Ravintoloiden tapaan Hvarin iltaelämä on keskittynyt satamaan ja sen lähettyville. Bileet voivat Hvarissa riistäytyä käsistä: Prinssi Harry on pudonnut Hvarissa diskon uima-altaaseen ja Kevin Spaceyn on nähty niinikään diskossa kourivan kaverinsa paljasta, karvaista takamusta.

Hvarin kuuluisin yökerho on Carpe Diem, jossa on aina meno päällä. Suomalaisten kannattaa jo nimen takia käydä myös Kiva Barissa. Musiikkitarjontakin Kivassa kivaa: vanhoja pop- ja rock-klassikkoja. Jos tilaa teguila dum-dumin saa päähänsä kypärän, jota tarjoilija iskee tequila-lasilla.

Hvarin hotellit

Hvar Townin hotellien hinnat voivat nousta korkeiksi vilkkaimman kesäsesongin aikana, jolloin majoitus kannattaa varata etukäteen.

Jos ei ole pikkurahasta puutetta, Hvarin upeimpia hotelleja on Adriana Spa Hotel. Edullista majoitusta Hvar Townista löytää esimerkiksi ystävällisestä Vila Lukasta ja Hostel Villa Skansista.

Jos Hvar Townista ei löydy sopivan hintaista majoitusta, edullisempaa majoitusta voi etsiä Jelsasta tai Stari Gradista. Toisaalta, suurin syy matkustaa Hvariin on juuri Hvar Townin vilkas ja tyylikäs jetset-skene.

Katso tarjoukset Hvarin hotelleihin.

Liikkuminen Hvarilla

Hvarin kaupunkien välillä pääsee liikkumaan busseilla. Hvar Townin bussiasema on keskustan vieressä. Kätevä tapa tutustua saareen on vuokrata skootteri.

Matka Hvariin

Hvariin matkustaa kätevimmin Splitin kautta, josta on useita lauttavuoroja päivässä Hvarille. Suurin osa lautoista rantautuu Stari Gradin satamaan, josta pääsee bussilla Hvar Towniin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Splitiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi