Korčula – kaunis ja rauhallinen saari

Korculan vanhakaupunki on kuin pieni versio Dubrovnikista. Kuva: Carine06, Flickr CC

Korčula on sekä saaren että sen suurimman kaupungin nimi. Matkakohteena Korčula tarjoaa kaikkea, mitä rennolta Kroatian-lomalta voi toivoa: upean vanhankaupunkin ja kiehtovaa historiaa, lempeän välimerellisen ilmaston ja ihania uimapaikkoja.

Korčula on pitkulainen saari, jonka itäpuoli on melkein kiinni Pelješacin niemessä. Saaren keskus on itäreunan suojaisassa luonnonsatamassa sijaitseva upea vanha kaupunki.

Korčulan vanhakaupunki on kuin Dubrovnik, mutta pienemmässä mittakaavassa ja ilman turistimassoja. Korčula sijaitsee aivan tunnetumpien naapuriensa Brač ja Hvar kueessa mutta on tunnelmaltaan niitä idyllisempi ja rauhaisampi.

Matkakohteena Korčula on kuin ihana, vehreä piilopaikka, jossa elämästä nautitaan kauniissa maisemissa hyvän ruuan ja viinin äärellä. Ympärillä välkehtii auringossa kristallinkirkas meri.

Korčulan vanhakaupunki

Korčulan vanhakaupunki on paras paikka majoittua saarella, sillä viihtyisässä pikkukaupungissa on saaren monipuolisin valikoima eritasoisia hotelleja ja palveluita kuiten ravintoloita ja putiikkeja. Myös suurin osa saaren nähtävyyksistä sijaitsee vanhassakaupungissa.

Niemelle rakennettua vanhaa kaupunkia ympäröi 1200-luvulla rakennettu muuri, jonka sisäpuoli on täynnä tiilikattoisia kalkkikivitaloja ja tunnelmallisia mukulakivikujia. Vanha kaupunki henkii ihanasti keskiaikaista tunnelmaa.

Aivan kaupungin kupeesta pääsee uimaan Adrianmeren kristallinkirkkaisiin vesiin lukuisilta pikkukivi- ja kalliorannoilta.

Vanhankaupungin majapaikoista erityisen viehättävä on boutique-tyylinen huoneistohotelli Kanavelic Place.

Marco Polon kotisaari

Korčula tunnetaan Marco Polon synnyinpaikkana, ja vanhasta kaupungista löytyykin sekä Marco Polon talo että Marco Polo -museo. Myös moni ravintola, kahvila ja putiikki kantaa kuuluisan tutkimusmatkailijan nimeä.

Korčulan nähtävyydet

Korčulan saaren luonto on kukkulaista ja rehevää. Saarta ympäri ajellessa voi ihailla kumpuilevaa maastoa, viiniviljelyksiä sekä poukamaista rantaviivaa.

Korčulan nähtävyyksistä merkittävin on Korčulan vanha kaupunki, jossa kiinnostavia vierailukohteita ovat kaupunginmuuri, Pyhän Markuksen katedraali ja kaupunginmuseo.

Korčulaa ympäröivä kristallinkirkas meri tarjoaa mitä parhaimmat puitteet vesileikeille. Korčulan-lomalla voi uida, veneillä, meloa, kalastaa, sukeltaa ja snorklata.

Patikointireittejäkin löytyy.

Korčulan rannat

Dalmatian rannikon kirkkaissa vesissä kelpaa pulikoida. Kuva: Remus Pereni, Flickr CC

Ympäri Korčulan saarta on pikkukivi-, kallio- ja hiekkarantoja. Meri on kristallinkirkasta. Rantoja on niin kaupungin keskustassa, pienten kylien edustalla kuin pitkin rantaviivaa.

Parhaat hiekkarannat ovat saaren eteläosassa – pohjoisen rannat ovat lähinnä pikkukivi- ja kalliorantoja. Monilla rannoilla veteen voi laskeutua helpoiten kivilaiturilta.

Korčulan parhaita rantoja ovat Vela Przina ja Pupnatsa Luka.

Katso tarjoukset Korčulan rantahotelleihin.

Lumbardan viininviljelykset ja Korčulan paras ranta

Lumbarda on viiniviljelysten ympäröimä kalastajakylä muutaman kilometrin päässä Korčulan kaupungista. Lumbardassa on jokunen hotelli ja yksityisten pitämä majatalo sekä pieniä ravintoloita.

Lumbardassa sijaitsee myös yksi Korčulan parhaista rannoista, Vela Prizina.

Lumbardan ja Korčulan välillä kulkee bussiliikennettä.

Vela Luka ja Korčulan satama

Korčulan pääasiallinen satama sijaitsee saaren länsireunalla Vela Lukassa, jonne saapuvat lautat Dubrovnikista ja Splitistä. Bussimatka Vela Lukasta vanhaankaupunkiin kestää noin 40 minuuttia.

Vela Lukasta löytyy useita pikkukivirantoja ja muutama hotelli.

Moreška, perinteinen miekkatanssi

Korčulan erikoisuus on Moreška, perinteinen miekkatanssi. Esityksiä järjestetään kesäisin viikoittain Korčulan vanhassa kaupungissa.

Mljetin saari – upea retkikohde Korčulasta

Erinomainen retkikohde Korčulasta on kansallispuistona suojeltu Mljetin saari, jossa voi patikoida, uida sekä sukeltaa ja snorklailla.

Kesäsesongilla Korčulan ja Mljetin välillä on suora lauttayhteys, muuhun aikaan vuodesta pitää kiertää Dubrovnikin kautta. Korčulasta järjestetään myös valmiita päiväretkiä Mljetille.

Lisää retkiä Korčulasta

Muita hienoja – ja helppoja – retkikohteita ovat Dubrovnik ja Split, joihin molempiin on suora lauttayhteys.

Brač, Hvar ja Vis ovat suositut lomasaaret Korčulan vieressä. Kesäkaudella saarten välillä on lauttaliikennettä.

Vinkit Korčulan ravintoloihin

Korčulan kaupungista löytyy paljon hyviä ravintoloita, joissa tarjoillaan tuoreita mereneläviä (esimerkiksi grillattua kalaa ja mustekalaa) sekä italialaistyyppistä ruokaa kuten pastaa ja risottoa. Paikallisia erikoisuuksia ovat makaronipasta ja paistettu lammas.

Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva Nonno tarjoilee herkullista käsin tehtyä pastaa ja tuoreita mereneläviä. Terassilta on näkymät merelle.

Toinen ravintolasuositus on Filippi, joka sijaitsee rannan tuntumassa ja tarjoilee tuoreita mereneläviä, pastaa ja liha-annoksia. Kokeile alkuun grillatusta mustekalasta tehtyä salaattia! Tämä ravintola sopii vaativampaankin makuun.

Korčulan yöelämä

Korčula ei ole tunnettu vilkkaasta yöelämästään, mutta ravintoloissa ja kahviloissa istutaan iltaa pitkäänkin hyvän ruuan ja paikallisen viinin äärellä.

Ostokset Korčulassa

Korčula ei ole shoppailijan paratiisi, mutta kaupungin keskustasta löytyy tyylikkäitä pikku putiikkeja, gallerioita ja herkkukauppoja, joista voi ostaa laadukkaita tuliaisia. Esimerkiksi hopea- ja kultakoruja (erityisesti filigraanikoruja), käsitöitä, oliiviöljyä, viiniä ja luonnonkosmetiikkaa.

Korčula lasten kanssa

Korčula on hyvä kohde myös lasten kanssa. Rannat ovat matalia ja tarjolla on erilaisia vesiaktiviteetteja lastenkin makuun.

Katso tarjoukset Korčulan perheille sopiviin hotelleihin.

Liikkuminen Korčulassa

Saarella on julkista bussiliikennettä, mutta bussit kulkevat aika harvakseen ja lähinnä kaupunkien välillä. Helpointa on kulkea vuokra-autolla, jolloin voi kierrellä kylissä ja viinitiloilla omaan tahtiin.

Saarella pääsee kulkemaan kohtuuhintaan myös taksilla. Eri puolille saarta ja saaristoa pääsee liikkumaan Korčulan kaupungista myös vesitaksilla. Vesitakseihin otetaan kerralla useampia matkustajia, mikä pitää hinnat varsin edullisina.

Matka Korčulaan

Helsingistä on suoria lentoja Dubrovnikiin, josta on lauttayhteys Korčulaan. Myös Splitistä on säännöllinen lauttayhteys Korčulaan. Kesäkaudella Korčulaan pääsee myös naapurisaarilta (Brac, Hvar, Vis).

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kroatiaan.

Vinkit Korčulan hotelleihin

Saarelta löytyy eritasoisia majapaikkoja luksuksesta hostelleihin. Korčulan vanhassa kaupungissa on eniten valinnanvaraa majapaikkojen suhteen. Erinomaisia vaihtoehtoja ovat viehättävät huoneistot kuten Apartments Mirna ja Kanavelic Place.

Saatavilla on myös yksityisten tarjoamia majapaikkoja. Jos saavut saarelle ilman majoitusvarausta, voi vapaita yksityismajoituksia käydä kyselemässä Korčulan kaupungin turistitoimistosta. Henkilökunta selvittää puolestasi muutaman vaihtoehdon, joista voit valita.

Heinä- ja elokuu ovat Korčulassa vilkkainta matkustusaikaa, ja silloin hotellivaraukset kannattaa ehdottomasti tehdä etukäteen.

Katso tarjoukset Korčulan hotelleihin.

Korčula kokemuksia

Korčulasta kirjoitti matkailutoimittaja Arna Grym. Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Korčulasta. Mitä pidit saaresta, vastasiko se odotuksiisi?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi