Korčula – kaunis ja rauhallinen saari

Korculan vanhakaupunki on kuin pieni versio Dubrovnikista. Kuva: Carine06, Flickr CC

Korčula on matkakohteena kaunis ja vehreä saari, joka tarjoaa kaikkea, mitä rennolta lomalta voi toivoa: lempeän välimerellisen ilmaston, kaunista luontoa, koskemattomia rantoja, mahdollisuuden erilaisiin vesiaktiviteetteihin, kiehtovaa historiaa, kulttuuritapahtumia sekä tietysti hyvää ruokaa ja viiniä.

Korčulan kruunaa upea vanhakaupunki, joka on kuin Dubrovnik, mutta pienemmässä koossa ja ilman turistimassoja.

Korčulan niemelle rakennettua vanhaa kaupunkia ympäröi 1200-luvulla rakennettu muuri, jonka sisäpuolelta löytyy tiilikattoisia kalkkikivitaloja, tunnelmallisia mukulakivikujia, kourallinen historiallisia nähtävyyksiä sekä viehättäviä ravintoloita ja putiikkeja.

Korčula on sekä saaren että sen suurimman kaupungin nimi. Korčulan vanhakaupunki on paras paikka majoittua saarella, sillä viihtyisässä pikkukaupungissa on saaren monipuolisin valikoima eritasoisia hotelleja ja kotimajoitusta sekä eniten tekemistä. Aivan kaupungin kupeesta pääsee myös uimaan Adrianmeren kristallinkirkkaisiin aaltoihin lukuisilta pikkukivi- ja kalliorannoilta.

Korčula sijaitsee aivan tunnetumpien naapuriensa Brač ja Hvar kueessa mutta on tunnelmaltaan niitä idyllisempi ja rauhaisampi. Matkakohteena Korčula on kuin ihana, vehreä piilopaikka, jossa elämästä nautitaan kauniissa maisemissa hyvän ruuan ja viinin äärellä. Ympärillä välkehtii auringossa kristallinkirkas meri.

Korčulan matkailualueet

Korčula on pitkulainen saari, jonka itäreuna on melkein kiinni Pelješacin niemessä. Saaren keskus on niin itäreunalla suojaisassa luonnonsatamassa sijaitseva Korčulan vanha kaupunki.

Vanha kaupunki henkii kalkkikivitaloineen ja kapeine mukulakivikujineen keskiaikaista tunnelmaa. Vanhassa kaupungissa sijaitsee suurin osa Korčulan hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Aivan kaupungin keskustasta pääsee myös uimaan.

Korčulan pääasiallinen satama sijaitsee saaren länsireunalla Vela Lukassa, jonne saapuvat lautat Dubrovnikista ja Splitistä. Bussimatka Vela Lukasta Korčulaan kestää noin 40 minuuttia. Vela Lukasta löytyy useita pikkukivirantoja ja muutamia hotelleja.

Lumbarda on viiniviljelysten ympäröimä kalastajakylä muutaman kilometrin päässä Korčulan kaupungista. Lumbardassa on jokunen hotelli ja yksityisten pitämä majatalo sekä pieniä ravintoloita. Yksi Korčulan parhaista rannoista, Vela Prizina, sijaitsee Lumbardassa. Lumbardan ja Korčulan välillä kulkee bussiliikennettä.

Korčulan nähtävyydet

Korčulan nähtävyyksistä merkittävin on Korčulan vanha kaupunki, jossa kiinnostavia vierailukohteita ovat kaupungin muuri, Pyhän Markuksen katedraali ja kaupunginmuseo. Vanhasta kaupungista löytyy myös monta viehättävää majapaikkaa, kuten Apartments Mirna ja Kanavelic Place.

Korčula tunnetaan Marco Polon synnyinpaikkana, ja Korčulan vanhasta kaupungista löytyykin paitsi Marco Polon talo ja Marco Polo -museo myös lukuisia ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja, jotka kantavat kuuluisan tutkimusmatkailijan nimeä.

Korčulan saaren luonto on kukkulaista ja rehevää. Saarta ympäri ajellessa voi ihailla kumpuilevaa maastoa, viiniviljelyksiä sekä poukamaista rantaviivaa.

Hyviä uimarantoja löytyy ympäri saarta. Korčulan parhaat hiekkarannat ovat saaren eteläosassa – pohjoisen rannat ovat lähinnä pikkukivisiä ja kallioisia rantoja.

Korčulaa ympäröivä kristallinkirkas meri tarjoaa mitä parhaimmat puitteet vesileikeille. Korčulan-lomalla voi uida, veneillä, meloa, kalastaa, sukeltaa ja snorklata. Paras sukellus- ja snorklauskohde on läheinen Mljetin saari, joka on kansallispuistoaluetta.

Korčulalla on myös patikointireittejä.

Korčulan erikoisuus on Moreška, perinteinen miekkatanssi. Esityksiä järjestetään kesäisin viikoittain Korčulan vanhassa kaupungissa.

Rantaloma Korčulassa

Dalmatian rannikon kirkkaissa vesissä kelpaa pulikoida. Kuva: Remus Pereni, Flickr CC

Ympäri Korčulan saarta on pikkukivi-, kallio- ja hiekkarantoja. Meri on kristallinkirkasta. Rantoja on niin kaupungin keskustassa, pienten kylien edustalla kuin pitkin rantaviivaa. Etelässä on enemmän hiekkarantoja, pohjoisessa kivi- ja kalliorantoja. Monilla rannoilla veteen voi laskeutua helpoiten kivilaiturilta.

Korčulan parhaita rantoja ovat Vela Prizina ja Pupnatsa Luka.

Katso tarjoukset Korčulan rantahotelleihin.

Retket Korčulasta

Dubrovnik ja Split ovat molemmat hyviä päiväretkikohteita, sillä niihin on suora lauttayhteys.

Mljetin saari on erinomainen päiväretkikohde. Siellä voi patikoida, uida sekä sukeltaa ja snorklailla. Kesäsesongilla Korčulan ja Mljetin välillä on suora lauttayhteys, muuhun aikaan vuodesta pitää kiertää Dubrovnikin kautta. Korčulasta järjestetään myös valmiita päiväretkiä Mljetille.

Brač, Hvar ja Vis ovat suositut lomasaaret Korčulan vieressä. Kesäkaudella saarten välillä on lauttaliikennettä.

Vinkit Korčulan ravintoloihin

Korčulan kaupungista löytyy paljon hyviä ravintoloita, joissa tarjoillaan tuoreita mereneläviä (esimerkiksi grillattua kalaa ja mustekalaa) sekä italialaistyyppistä ruokaa kuten pastaa ja risottoa. Paikallisia erikoisuuksia ovat makaronipasta ja paistettu lammas.

Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva Nonno tarjoilee herkullista käsin tehtyä pastaa ja tuoreita mereneläviä. Terassilta on näkymät merelle.

Toinen ravintolasuositus on Filippi, joka sijaitsee rannan tuntumassa ja tarjoilee tuoreita mereneläviä, pastaa ja liha-annoksia. Kokeile alkuun grillatusta mustekalasta tehtyä salaattia! Tämä ravintola sopii vaativampaankin makuun.

Korčulan yöelämä

Korčula ei ole tunnettu vilkkaasta yöelämästään, mutta ravintoloissa ja kahviloissa istutaan iltaa pitkäänkin hyvän ruuan ja paikallisen viinin äärellä.

Ostokset Korčulassa

Korčula ei ole shoppailijan paratiisi, mutta kaupungin keskustasta löytyy tyylikkäitä pikku putiikkeja, gallerioita ja herkkukauppoja, joista voi ostaa laadukkaita tuliaisia. Esimerkiksi hopea- ja kultakoruja (erityisesti filigraanikoruja), käsitöitä, oliiviöljyä, viiniä ja luonnonkosmetiikkaa.

Korčula lasten kanssa

Korčula on hyvä kohde myös lasten kanssa. Rannat ovat matalia ja tarjolla on erilaisia vesiaktiviteetteja lastenkin makuun.

Katso tarjoukset Korčulan perheille sopiviin hotelleihin.

Liikkuminen Korčulassa

Saarella on julkista bussiliikennettä, mutta bussit kulkevat aika harvakseen ja lähinnä kaupunkien välillä. Helpointa on kulkea vuokra-autolla, jolloin voit kierrellä kylissä ja viinitiloilla omaan tahtiin.

Saarella pääsee kulkemaan myös taksilla, jolla esimerkiksi Korčulan ja Lumbardan kuuden kilometrin välinen matka maksaa noin 15 euroa.

Korčulan kaupungista pääsee liikkumaan myös vesitaksilla eri puolille saaristoa. Esimerkiksi Korčula–Lumbarda noin 10 euroa meno-paluu. Vesitakseihin otetaan kerralla useampia matkustajia.

Matka Korčulaan

Helsingistä on suoria lentoja Dubrovnikiin, josta on lauttayhteys Korčulaan. Myös Splitistä on säännöllinen lauttayhteys Korčulaan. Kesäkaudella Korčulaan pääsee myös naapurisaarilta (Brac, Hvar, Vis).

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kroatiaan.

Vinkit Korčulan hotelleihin

Saarelta löytyy eritasoisia majapaikkoja luksuksesta hostelleihin. Korčulan vanhassa kaupungissa on eniten valinnanvaraa majapaikkojen suhteen. Erinomaisia vaihtoehtoja ovat viehättävät huoneistot kuten Apartments Mirna ja Kanavelic Place.

Saatavilla on myös yksityisten tarjoamia majapaikkoja. Jos saavut saarelle ilman majoitusvarausta, voi vapaita yksityismajoituksia käydä kyselemässä Korčulan kaupungin turistitoimistosta. Henkilökunta selvittää puolestasi muutaman vaihtoehdon, joista voit valita.

Heinä- ja elokuu ovat Korčulassa vilkkainta matkustusaikaa, ja silloin hotellivaraukset kannattaa ehdottomasti tehdä etukäteen.

Katso tarjoukset Korčulan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi