Kroatia – vinkit ja kokemukset

Kroatian vinkit
Perinteinen kroatialainen pallopeli käynnissä Splitin rannalla. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä ja kokemuksia Kroatian-matkan suunnitteluun. Millainen on Kroatian hintataso? Pitääkö Kroatian valuuttaa vaihtaa ennen matkaa? Miksi Kroatiassa kannattaa vuokrata auto?

Tarvitaanko Kroatiaan viisumi?

Kroatiaan ei tarvita viisumia. Passi (tai henkilökortti) pitää ottaa mukaan. Kroatia on ollut EU:n jäsenmaa vuodesta 2013, ja liittyi Schengen-alueeseen (ja Euroon) vuoden 2023 alussa.

Lennot Kroatiaan

Finnair lentää suoraan Kroatian suosituimpiin kohteisiin (Zagreb, Dubrovnik ja Split) kesäkaudella useita kertoja viikossa. Tarjoukset ovat hämmentävän edullisia: menopaluulennot voi saada noin 150 eurolla!

Aikaero Suomen ja Kroatian välillä

Kroatiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Paras aika matkustaa Kroatiaan

Motovun on pieni kylä Keski-Istriassa. Paikka tunnetaan etenkin tryffeleistään. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Paras aika matkustaa Kroatiaan rantalomalle on kesällä (kesä-heinä-elokuu). Ne ovat myös vilkkaimpia kuukausia, jolloin Kroatian suosituimmat kohteet kuten Dubrovnik ja Split voivat olla turhankin täynnä.

Väitämmekin, että paras aika matkustaa Kroatiaan on syyskuu: meri on sopivan lämmintä uimiseen kuun lopulle asti, mutta pahimmat ruuhkahuiput ovat jo kaukana takana.

Jos uiminen ei kiinnosta, myös toukokuu ja lokakuu ovat miellyttävää aikaa aktiivilomalle ja Kroatian nähtävyyksien ihailuun. Tähän täytyy tosin huomauttaa, että kun näkee Kroatian turkoosit ja kirkkaat vedet, niin uiminen alkaa kummasti kiinnostaa, vaikkei olisi varsinaisesti rantalomalle lähtenytkään.

Talvikuukausina voi Kroatian suosituimman kohteen Dubrovnikin kokea lähes omassa rauhassaan.

Lue lisää: Kroatian sää – mikä on paras aika matkustaa Kroatiaan?

Kroatian valuutta on euro

Vuoden 2023 alussa Kroatia liittyi euroon. Tätä ennen Kroatian valuutta oli kuna (HRK).

Voiko Kroatiassa maksaa pankkikortilla?

Käteistä tarvitaan harvoin, sillä Kroatiassa voi maksaa luottokortilla melkein joka paikassa (paitsi toreilla ja joissain pienissä baareissa).

Kroatian hintataso

Kroatian hinnat ovat yleisesti ottaen halvemmat kuin Suomessa. Edullinen hintataso onkin yksi syy, miksi Kroatia on niin suosittu lomakohde.

Mitä syrjemmälle matkustaa suosituista matkakohteista, sitä edullisemmaksi Kroatian hintataso muuttuu.

Suosituimmissa kohteissa kuten Dubrovnikissa ja Splitissä hintataso on varsin lähellä Suomen vastaavaa.

Jätetäänkö Kroatiassa juomarahaa?

Kroatiassa ei ole pakko jättää juomarahaa. Kiitokseksi hyvästä palvelusta voi toki pyöristää ravintolalaskun loppusummaa hiukan ylöspäin.

Puhutaanko Kroatiassa englantia?

Kroatissa pärjää mainiosti englannilla. Etenkin turistibisneksessä toimivien ihmisten kanssa asiat hoituvat englanniksi.

Kroatian kieli on yksi serbokroaatin muodoista ja hyvin lähellä naapurimaiden (Serbia, Bosnia ja Montenegro) kieliä. Kielten eroa on verrattu eroon brittienglannin ja amerikanenglannin välillä.

Kroatian kieltä kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin (eikä esimerkiksi kyrillisin). Muistapa muuten kuunnella tarkkaan, kun paikalliset puhuvat keskenään: kroatian kieltä pidetään yhtenä kauneimmista slaavilaisista kielistä.

Kännykkä ja netin käyttö Kroatiassa

Kroatia on EU-maa, joten voit surffata netissä huoletta suomalaisella liittymällä samalla hinnalla kuin kotimaassa. Tarkasta oman kännykkäliittymäsi ehdot.

Millainen pistorasia on Kroatiassa?

Kroatiassa on samanlainen sähköpistoke (ja sama verkkovirta) kuin Suomessa. Matka-adapteria ei tarvita.

Onko Kroatiassa turvallista?

Kroatia on turvallinen matkakohde, jossa rikollisuus on vähäistä. Suosittujen nähtävyyksien ruuhkassa kannattaa pitää lompakosta ja kännykästä huolta.

Voiko Kroatiassa juoda hanavettä?

Kroatian vesijohtovesi on juomakelpoista ja turvallista.

Kroatialainen ruoka

kroatia-ruoka
Ai jai, jai. Pastaa ja simpukoita. Kroatialaisessa keittiössä maistuvat merenelävät ja Italia. Kuva: cyclonebill, Flickr CC

Kroatialainen ruoka on herkullinen sekoitus balkanilaista ja italialaista keittiötä. Dalmatian rannikon herkkuja ovat tuoreet merenelävät, äyriäissalaatit ja grillatut kalat.

Lue lisää: Kroatialainen keittiö

Bussit ja julkinen liikenne Kroatiassa

Kroatiassa on nopeita junayhteyksiä vain tiettyjen kaupunkien välillä (esim. Zagreb-Split). Monipuolisempi ja yleensä myös nopeampi liikkumismuoto on linja-auto. Kroatiassa bussilla pääsee moneen pieneenkin kylään.

Turistin kannalta suosituin bussireitti lienee Dubrovnikin ja Splitin välillä oleva 230 kilometrin mittainen tie. Matka kestää noin 4 tuntia ja maksaa parikymmentä euroa. Ennen mukana oli oltava passi – sillä maantie kulki 15 kilometrin verran Bosnia-Hertsegovinan halki – mutta nykyään vuonna 2022 avattu Pelješacin silta tarjoaa suoran kulkuyhteyden Dubrovnikiin ilman rajanylitystä Bosnia ja Hertsegovinan kautta.

Myös suurempien saarten kylien ja kaupunkien välillä kulkee yleensä muutama bussi päivässä. Saarilla voi myös vuokrata vaikkapa skootterin (noin 40-50 euroa/päivä) tai  polkupyörän.

Autonvuokraus Kroatiassa

Kroatiassa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, jotta pääsee vapaasti seikkailemaan pitkin Dalmatian rannikkoa tai Istrian niemimaata. Autolla pystyy liikkumaan myös saaristossa, kiitos lossien ja autolauttojen.

Dalmatian rannikkoa seuraava rantatie on maisemiltaan komea ja kunnoltaan erinomainen. Matkan varrelta löytyy paratiisimaisia poukamia rantakallioiden välistä, joten mereen voi pulahtaa aina kun siltä tuntuu.

Vuokra-autolla voi myös ajaa Montenegroon: Dubrovnikista on alle sadan kilometrin matka ihanaan Kotoriin.

Vuokra-auton saa 30 eurolla per päivä. Bensa on Kroatiassa hiukan edullisempaa kuin Suomessa. Liikenne on melko siistiä moneen muuhun Välimeren maahan verrattuna. Auton vuokraamiseen riittää suomalainen ajokortti.

Lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla

Vertaa autovuokraamojen hintoja Kroatiassa.

Veneen vuokraaminen Kroatiassa

Korculan vanhakaupunki on kuin pieni versio Dubrovnikista. Kuva: Carine06

Mikä olisikaan parempi tapa kierrellä Dalmatian saaria kuin oma vene? Splitissä ja muissa rannikkokaupungeissa on tarjolla niin purje- kuin moottoriveneitäkin, joiden tavallinen vuokra-aika on viikko (lauantai-lauantai).

Pienen neljän hengen purjeveneen voi saada 700 eurolla viikko. Varaudu maksamaan tuplasti tai triplasti veneistä, joissa on kunnon hytit.

Jos haluat vuokrata veneen ilman kapteenia (eli olla itse laivan päällikkö), sinulla pitää olla kansainvälinen huviveneen kuljettajan pätevyyskirja.

Saarihyppely Kroatiassa

kroatia zlatni rat ranta
Bracin saarella sijaitseva Zlatni Rat on Kroatian kuuluisin ranta. Kuva: Simone / Shutterstock

Split on hyvä tukikohta saarihyppelylle. Splitistä kulkee lauttoja suosituimmille saarille: Bracille, Hvarille ja Visille.

Saarten välillä ei ole julkista liikennettä, joten saarelta toiselle on kuljettava Splitin kautta – ellei ota kallista taksivenettä saarten välillä (esimerkiksi väli Brac–Hvar maksaa noin 200 euroa, jonka voi jakaa usean matkustajan kesken).

Saarihyppely onnistuu niinkin, että varaa majapaikan Splitistä ja tekee sieltä käsin päiväretkiä. Mutta pakko myöntää: saarilla yöpymisessä on oma erityinen tunnelmansa!

Laivat Kroatiasta Italiaan

Kroatian ja Italian välillä voi matkata myös laivoilla. Pulasta pääsee lautalla Venetsiaan ja Dubrovnikista Etelä-Italian Bariin. Zadarista, Splistä ja Hvarista on lauttayhteys Anconaan.

Kroatian hotellit ja edullinen majoitus

dubrovnik
Dubrovnikin vanhakaupunki. Kuva: Simone / Shutterstock

Kroatiassa edullisinta on majoittua yksityiseen vuokrahuoneeseen (sobe), joita on varsinkin suosituimmissa lomakohteissa on tarjolla satoja. Osa yksityisistä majapaikoista muistuttaa hotellihuonetta, toiset taas ovat viihtyisiä kotimajoituksia, joissa pääsee kaupan päälle juttelemaan isäntäväen kanssa.

Majoituksen hinta voi vaihdella paljonkin kuukaudesta riippuen. Sesongin ulkopuolella (touko- tai syyskuussa) huoneen löytää selvästi halvemmalla kuin keskikesällä. Tavallisesti useammasta yöstä saa alennuksen.

Budjettimatkaaja saattaa löytää jopa Splitistä ja Dubrovnikista majapaikan alle 50 eurolla, mutta tuollaisella hinnalla ei tietenkään kannata haaveilla mistään luksuslukaalista.

Olipa majoitus kallis tai halpa, huonevaraus kannattaa ehdottomasti tehdä etukäteen varsinkin jos matkustaa vilkkaimman turistisesongin aikaan heinä–elokuussa.

Katso tarjoukset Kroatian hotelleihin ja majoitukseen.

Mitä Kroatiaan kannattaa pakata?

Monessa Kroatian-kohteessa yhdistyvät ranta- ja kaupunkiloma. Pakkaa siis sen mukaan monipuolisesti, jottei kaupungilla tarvitse kulkea pelkissä rantasortseissa.

Mukaan kannattaa ottaa uimakengät, sillä Kroatian rannat ovat pääosin pikkukiveä, jolla kävelee mukavimmin kengät jalassa (joskin ilmankin pärjää).

Kroatian retket ja aktiviteetit

Istriassa pääsee ihanille viinitilavierailuille. Kuva: Ville Palonen

Kroatian-lomalla voi kokea elämyksiä myös osallistumalla opastetulle päiväretkelle. Tarjolla on kaikkea viininmaistelusta snorklaamiseen ja katamaraaniretkistä kävelykierroksiin.

Katso tarjoukset Kroatian retkiin ja aktiviteetteihin.

Lue lisää: Kroatian parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi