Kroatia – vinkit ja kokemukset

Kroatian vinkit
Perinteinen kroatialainen pallopeli käynnissä Splitin rannalla. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä ja kokemuksia Kroatian-matkan suunnitteluun. Millainen on Kroatian hintataso? Pitääkö Kroatian valuuttaa vaihtaa ennen matkaa? Miksi Kroatiassa kannattaa vuokrata auto?

Tarvitaanko Kroatiaan viisumi?

Kroatiaan ei tarvita viisumia. Passi (tai henkilökortti) pitää ottaa mukaan. Lentokentillä kuljetaan passintarkastuksen kautta: Kroatia on EU:n jäsenmaa, mutta ei kuulu Schengen-alueeseen (eikä Euroon).

Lennot Kroatiaan

Finnair lentää suoraan Kroatian suosituimpiin kohteisiin (Dubrovnik ja Split) kesäkaudella useita kertoja viikossa. Tarjoukset ovat hämmentävän edullisia: menopaluulennot voi saada noin 150 eurolla!

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Kroatiaan.

Aikaero Suomen ja Kroatian välillä

Kroatiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Paras aika matkustaa Kroatiaan

Paras aika matkustaa Kroatiaan rantalomalle on kesällä (kesä-heinä-elokuu). Toukokuu, syyskuu ja lokakuu ovat puolestaan miellyttävää aikaa aktiivilomalle ja Kroatian nähtävyyksien ihailuun.

Lue lisää: Kroatian sää – mikä on paras aika matkustaa Kroatiaan?

Kroatian valuutta

Kroatian valuutta on kuna (HRK). 1 euro = 7 kunaa (2/2019).

Kroatian rahaa voi vaihtaa Suomessa ennen matkaa, tai nostaa paikan päällä pankkiautomaatista.

Jos kunat pääsevät loppumaan, kannattaa tarjota euroja – usein ne kelpaavat paremman puutteessa.

Voiko Kroatiassa maksaa pankkikortilla?

Käteistä tarvii harvoin, sillä Kroatiassa voi maksaa luottokortilla melkein joka paikassa (paitsi toreilla).

Kroatian hintataso

Kroatian hinnat ovat yleisesti ottaen halvemmat kuin Suomessa. Edullinen hintataso onkin yksi syy, miksi Kroatia on niin suosittu lomakohde.

Mitä syrjemmälle matkustaa suosituista matkakohteista, sitä edullisemmaksi Kroatian hintataso muuttuu.

Jätetäänkö Kroatiassa juomarahaa?

Kroatiassa ei ole pakko jättää juomarahaa. Kiitokseksi hyvästä palvelusta voi toki pyöristää ravintolalaskun loppusummaa hiukan ylöspäin.

Puhutaanko Kroatiassa englantia?

Kroatissa pärjää mainiosti englannilla. Etenkin turistibisneksessä toimivien ihmisten kanssa asiat hoituvat englanniksi.

Kroatian kieli on yksi serbokroaatin muodoista ja hyvin lähellä naapurimaiden (Serbia, Bosnia ja Montenegro) kieliä. Kielten eroa on verrattu eroon brittienglannin ja amerikanenglannin välillä.

Kroatian kieltä kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin (eikä esimerkiksi kyrillisin). Muistapa muuten kuunnella tarkkaan, kun paikalliset puhuvat keskenään: kroatian kieltä pidetään yhtenä kauneimmista slaavilaisista kielistä.

Kännykkä ja netin käyttö Kroatiassa

Kroatia on EU-maa, joten voit surffata netissä huoletta suomalaisella liittymällä samalla hinnalla kuin kotimaassa. Tarkasta oman kännykkäliittymäsi ehdot.

Millainen pistorasia on Kroatiassa?

Kroatiassa on samanlainen sähköpistoke (ja sama verkkovirta) kuin Suomessa. Matka-adapteria ei tarvita.

Onko Kroatiassa turvallista?

Kroatia on turvallinen matkakohde, jossa rikollisuus on vähäistä. Suosittujen nähtävyyksien ruuhkassa kannattaa pitää lompakosta ja kännykästä huolta.

Voiko Kroatiassa juoda hanavettä?

Kroatian vesijohtovesi on juomakelpoista ja turvallista.

Kroatialainen ruoka

Kroatialainen ruoka on herkullinen sekoitus balkanilaista ja italialaista keittiötä. Dalmatian rannikon herkkuja ovat tuoreet merenelävät, äyriäissalaatit ja grillatut kalat.

Lue lisää: Kroatialainen keittiö

Bussit ja julkinen liikenne Kroatiassa

Kroatiassa on nopeita junayhteyksiä vain tiettyjen kaupunkien välillä (esim. Zagreb-Split). Monipuolisempi ja yleensä myös nopeampi liikkumismuoto on linja-auto. Kroatiassa bussilla pääsee moneen pieneenkin kylään.

Turistin kannalta suosituin bussireitti lienee Dubrovnikin ja Splitin välillä oleva 230 kilometrin mittainen tie. Matka kestää 4–5 tuntia ja maksaa parikymmentä euroa. Huom! Muista ottaa passi mukaan, sillä matkalla on kaksi rajanylitystä: valtatie kulkee 15 kilometrin matkan Bosnia-Hertsegovinan halki!

Myös suurempien saarten kylien ja kaupunkien välillä kulkee yleensä muutama bussi päivässä. Saarilla voi myös vuokrata vaikkapa skootterin (noin 40-50 euroa/päivä) tai  polkupyörän.

Autonvuokraus Kroatiassa

Kroatiassa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, jotta pääsee vapaasti seikkailemaan pitkin Dalmatian rannikkoa tai Istrian niemimaata. Autolla pystyy liikkumaan myös saaristossa, kiitos lossien ja autolauttojen.

Dalmatian rannikkoa seuraava rantatie on maisemiltaan komea ja kunnoltaan erinomainen. Matkan varrelta löytyy paratiisimaisia poukamia rantakallioiden välistä, joten mereen voi pulahtaa aina kun siltä tuntuu. Pieni pätkä rantatiestä kuuluu Bosniaan, jonka läpi pääsee vuokra-autollakin ilman kummempia rajamuodollisuuksia – kunhan passi on mukana. Vuokra-autolla voi myös ajaa Montenegroon: Dubrovnikista on alle sadan kilometrin matka ihanaan Kotoriin.

Vuokra-auton saa 20 eurolla per päivä. Bensa on Kroatiassa hiukan edullisempaa kuin Suomessa. Liikenne on melko siistiä moneen muuhun Välimeren maahan verrattuna. Auton vuokraamiseen riittää suomalainen ajokortti.

Lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla

Vertaa autovuokraamojen hintoja Kroatiassa.

Veneen vuokraaminen Kroatiassa

Mikä olisikaan parempi tapa kierrellä Dalmatian saaria kuin oma vene? Splitissä ja muissa rannikkokaupungeissa on tarjolla niin purje- kuin moottoriveneitäkin, joiden tavallinen vuokra-aika on viikko (lauantai-lauantai).

Pienen neljän hengen purjeveneen voi saada 700 eurolla viikko. Varaudu maksamaan tuplasti tai triplasti veneistä, joissa on kunnon hytit.

Jos haluat vuokrata veneen ilman kapteenia (eli olla itse laivan päällikkö), sinulla pitää olla kansainvälinen huviveneen kuljettajan pätevyyskirja.

Saarihyppely Kroatiassa

Split on hyvä tukikohta saarihyppelylle. Splitistä kulkee lauttoja suosituimmille saarille: Bracille, Hvarille ja Visille.

Saarten välillä ei ole julkista liikennettä, joten saarelta toiselle on kuljettava Splitin kautta – ellei ota kallista taksivenettä saarten välillä (esimerkiksi väli Brac–Hvar maksaa noin 200 euroa, jonka voi jakaa usean matkustajan kesken).

Saarihyppely onnistuu niinkin, että varaa majapaikan Splitistä ja tekee sieltä käsin päiväretkiä. Mutta pakko myöntää: saarilla yöpymisessä on oma erityinen tunnelmansa!

Laivat Kroatiasta Italiaan

Kroatian ja Italian välillä voi matkata myös laivoilla. Pulasta pääsee lautalla Venetsiaan ja Dubrovnikista Etelä-Italian Bariin. Zadarista, Splistä ja Hvarista on lauttayhteys Anconaan.

Kroatian hotellit ja edullinen majoitus

Kroatiassa edullisinta on majoittua yksityiseen vuokrahuoneeseen (sobe), joita on varsinkin suosituimmissa lomakohteissa on tarjolla satoja. Osa yksityisistä majapaikoista muistuttaa hotellihuonetta, toiset taas ovat viihtyisiä kotimajoituksia, joissa pääsee kaupan päälle juttelemaan isäntäväen kanssa.

Majoituksen hinta voi vaihdella paljonkin kuukaudesta riippuen. Sesongin ulkopuolella (touko- tai syyskuussa) huoneen löytää selvästi halvemmalla kuin keskikesällä. Tavallisesti useammasta yöstä saa alennuksen.

Budjettimatkaaja saattaa löytää jopa Splitistä ja Dubrovnikista majapaikan alle 50 eurolla, mutta tuollaisella hinnalla ei tietenkään kannata haaveilla mistään luksuslukaalista.

Olipa majoitus kallis tai halpa, huonevaraus kannattaa ehdottomasti tehdä etukäteen varsinkin jos matkustaa vilkkaimman turistisesongin aikaan heinä–elokuussa.

Katso tarjoukset Kroatian hotelleihin ja majoitukseen.

Mitä Kroatiaan kannattaa pakata?

Monessa Kroatian-kohteessa yhdistyvät ranta- ja kaupunkiloma. Pakkaa siis sen mukaan monipuolisesti, jottei kaupungilla tarvitse kulkea pelkissä rantasortseissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi