Kotor – matkaopas

Kotorin vanhakaupunki ja Kotorinlahti Lovcen-vuorelta nähtynä. Kuva: Nataliia Budianska / Shutterstock

Kotorin postikorttimaisen kaunis vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja Montenegron kuuluisin nähtävyys. Vanhankaupungin muurien sisällä on ihania, keskiaikaisten kivitalojen lomitse kiemurtelevia kapeita mukulakivikujia, kahviloiden ympäröimiä aukioita, venetsialaisia palatseja ja jykeviä kivikirkkoja.

Kotorin maisemia täydentää vanhankaupungin edustalla vuorten kapeaksi puristama Kotorinlahti. Että kaupunki voikin olla upealla paikalla!

Kotor on Montenegron matkailun kruununjalokivi, ja keskellä kesää kannattaakin varautua suuriin turistimääriin. Mutta vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella ja kesäisinkin syrjäisemmillä kujilla saa Kotorissakin kierrellä melko lailla omassa rauhassaan.

Parasta Kotorin-matkalla on kahviloissa istuskelu ja tunnelmallisilla kujilla käyskentely.

Kotorin paras nähtävyys – Kotorin linnoitus

Kotor, Montenegro. Kuva: Melinda Raduly / Shutterstock

Kotorin tärkein nähtävyys on Kotorin linnoitus, jonne pääsee aivan vanhankaupungin sydämestä. Kotorin linnoituksen huipulle vievät rankat 1350 porrasaskelmaa, joten kapuamista ei kannata ajoittaa keskipäivän kuumimpaan aikaan. Evääksi kannattaa varata reilusti vettä.

Urakka palkitsee, sillä ylhäältä linnoitukselta avautuu huikea maisema yli vanhankaupungin ja vuorten ympäröimän Kotorinlahden.

Kotorin linnoitukselle on muutaman euron pääsymaksu.

Kotorin paras retkikohde – Perast ja Our Lady of the Rocks

Our Lady of the Rocks -saaren kirkko. Perast, Kotorinlahti. Kuva: Szymon Kaczmarczyk / Shutterstock

Lähes pakollinen retkikohde Kotorista on reilun kymmenen kilometrin päässä sijaitseva viehättävä Perastin pikkukaupunki, jonka edustalla Kotorinlahdella on yksi Montenegron kuvatuimmista nähtävyyksistä, tunnelmallinen kirkkosaari Gospa od Škrpjela eli Our Lady of the Rocks.

Pikkuruinen saari muodostui vuosistatojen aikana, kun matkoiltaan palanneet merimiehet upottivat sen paikalla olleen karin luokse kiviä kiitokseksi turvallisesta kotiinpaluusta. Samalle paikalle upotettiin myös vanhoja veneitä.

Kun saari oli riittävän suuri, sillä rakenettiin kirkko, joka koristeltiin 1700-luvun alussa kauniilla maalauksilla.

Vieressä on toinenkin pikkuruinen saari, Sveti Đorđe, jolla sijaitsee Pyhän Yrjön luostari.

Kirkkoja on myös varsinaisessa Perastin kaupungissa yllättävän suuri määrän sen kokoon nähden: kirkot muistuttavat Perastin vauraudesta Venetsian vallan aikaan, jolloin Perastilla oli suuri kauppalaivasto ja useita laivanrakennustelakoita.

Perastissa on helppo käydä Kotorista käsin vuokra-autolla tai bussilla, mutta tarjolla on myös mainio veneretki, jonka ohjelmaan kuuluu myös vierailu Kotorinlahden suulla sijaitsevalla linnoitussaari Mamulalla ja maagista sinistä valoa hehkuvalla Sinisellä luolalla.

Voit varata Kotorinlahden veneretken etukäteen netistä.

Lovcenin kansallispuisto

Näköalapaikka Njegošin mausoleumin vieressä, Lovcen-vuoren kansallispuistossa. Kuva: Tatiana Popova / Shutterstock

Mukava retkikohde on myös Kotorin edustalla sijaitseva Lovcenin kansallispuisto, jonka nähtävyytenä on Njegošin mausoleumi.

1800-luvun puolivälissä elänyt Njegoš oli montenegrolainen prinssi, filosofi ja runoilija, jonka töitä pidetään montenegrolaisen kirjallisuuden merkkiteoksina. Mausoleumilta avautuvat komeat näkymät.

Lisää retkiä Kotorista

Kotorista on helppo käydä päiväretkellä myös rantalomakohde Budvassa sekä tunnelmallisessa Cetinjessä, Montenegron entisessä pääkaupungissa.

Opastetulla päiväretkellä ehtii käydä myös Durmitorin kansallispuistossa, jonka Tara-kanjoni kuuluu Eurooppan parhaisiin koskenlaskupaikkoihin.

Kotorin ravintolat ja kahvilat

Kuja Kotorin vanhassakaupungissa. Kuva: Windu / Shutterstock

Kotorin vanhastakaupungista löytyy viehättäviä ravintoloita ja kahviloita joka nurkan takaa. Pääaukiota reunustavissa ravintoloissa on turistihinnat, mutta mitä syvemmälle vanhankaupungin uumeniin eksyy, sitä edullisempia paikkoja löytyy. Tarjolla on dalmatialaisia ja italialaisia herkkuja tuoreista merenelävistä ja pihveistä pizzaan ja pastaan.

Kotorissa kannattaa poiketa myös vanhankaupungin ulkopuolelle syömään. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi ravintola Galerija vanhankaupungin muurien ulkopuolella venesatamassa. Galerija-ravintolan täydellisesti valmistetut merenherkut ja pihvit sulavat suuhun, eivätkä hinnat lompakkoa pakota.

Kotorin yöelämä

Pubeja ja baareja löytyy joka puolelta Kotoria, myös vanhastakaupungista. Kotorista löytyy muutama yökerhokin, ja ne ovat vilkkaimmillaan kuumimmalla turistikaudella heinä–elokuussa.

Ostokset Kotorissa

Vanhankaupungin kujilta löytyy putiikkeja joka lähtöön: vaatteita, jalkineita, koruja, antiikkia ja tietysti yllin kyllin matkamuistoja.

Kotor – hotellit

Majoitusta Kotorista löytyy joka makuun ja joka lompakolle niin vanhankaupungin muurien sisältä kuin sen ulkopuoleltakin. Kesällä herkkäunisen kannattaa majoittua suosiolla vanhankaupungin ulkopuolella, sillä baarien ja pubien meteli kantautuu huoneisiin myöhään yöhön asti.

Yksityisten henkilöiden tarjoamaa kotimajoitusta kannattaa tiedustella Kotorin turisti-infosta.

Pienemmällä budjetilla matkustavalle hyvä hostellisuositus on Kotorin vanhassakaupungissa sijaitseva Old Town Hostel. 1200-luvun kivitaloon restauroitu viihtyisä hostelli tarjoaa makuusalipaikkoja, kahden hengen huoneita omalla tai jaetulla kylpyhuoneella sekä huoneistoja. Makuusalipaikan saa kahdeksalla eurolla ja kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella maksaa noin 40 euroa.

Kotorin sydämessä voi yöpyä tunnelmallisesti ja edullisesti myös todella kehutussa D & Sons Apartments -huoneistohotellissa.

Kannattaa huomioida, ettei Kotorista nauttiakseen tarvitse välttämättä asua aivan Kotorissa. Muutaman kilometrin päässä Kotorin vanhasta kaupungista on Dobrotan viihtyisä, vanha rantakaupunki ja reilun kymmenen kilometrin päässä ihastuttava Perast, joissa tunnelma on Kotorin keskustaa merellisempi.

Dobrotaan kymmenisen vuotta sitten 1700-luvun kiviseen barokkipalatsiin avattu Palazzo Radomiri oli Montenegron ensimmäisiä boutique-hotelleja ja edelleen ihana yöpaikka meren äärellä. Mukava majapaikka on niinikään Dobrotassa sijaitseva Boutique Hotel Casa del Mare Pietra, josta ei ole Kotorin vanhaan kaupunkiin kuin vartin kävely.

Perastissa voi yöpyä ihanassa Monte Bay Retreatessa. Aikuisille suunnatussa paikassa on niin viinitilan palvelut kuin upea ulkouima-allaskin.

Katso tarjoukset Kotorin hotelleihin.

Matka Kotoriin

Kotoriin pääsee helposti joka puolelta Montenegroa sekä myös naapurimaista – niin vuokra-autolla kuin julkisillakin. Bussimatka Dubrovnikista Kroatiasta Kotoriin kestää kolmisen tuntia ja maksaa pari kymppiä.

Bosnia ja Hertsegovinan puolelta Mostarista matkaa Kotoriin on alle 200 kilometriä, mutta bussimatka kestää viidestä yhdeksään tuntia välipysähdysten määrästä ja pituudesta riippuen. Tarjolla on myös yksityisiä minibusseja, joilla matka taittuu nopeammin, mutta maksaa vastaavasti enemmän.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi