Montenegron vinkit ja kokemukset

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä ja kokemuksia Montenegrossa matkustamiseen.

Montenegrossa on helppo matkustaa

Montenegro on varsin helppo ja turvallinen matkakohde. Rikollisuus on vähäistä, ja Montenegrossa pärjää normaalilla varovaisuudella.

Englantia puhutaan hyvin etenkin Montenegron suosituimmissa turistikohteissa. Montenegron virallinen valuutta on euro, vaikka maa ei kuulukaan Euroopan unioniin.

Tarvitseeko Montenegroon viisumia?

Suomen kansalainen ei tarvitse Montenegroon viisumia. Maassa voi oleskella 90 päivää ilman viisumia.

Pärjääkö Montenegrossa englannilla?

Suosituimmissa turistikohteissa pärjää hyvin englannilla. Montenegron kieli on montenegro, joka on yksi Balkanilla puhuttavan serbokroaatin kielen muodoista.

Aikaero Suomen ja Montenegron välillä

Montenegrossa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Paras aika matkustaa Montenegroon?

Ilmaston kannalta paras aika matkustaa Montenegroon on keväästä syksyyn. Jos haluaa välttää suurimmat turistimassat, ei kannata matkustaa heinä- ja elokuussa, jolloin turistikausi on vilkkaimmillaan.

Lue lisää: Montenegron sää ja ilmasto

Lennot Montenegroon

Montenegroon ei ole Suomesta suoria lentoja. Turkish Airlinesin lento Istanbulin kautta maksaan alle 300 euroa (menopaluu), mutta kestää vaihtoineen päivineen 7-8 tuntia.

Hauskempi tapa matkustaa Suomesta Montenegroon onkin lentää suorilla lennoilla Kroatian Dubrovnikiin ja jatkaa sieltä joko bussilla tai vuokra-autolla Montenegron puolelle. Maantietä pitkin Kotoriin on alle 100 kilometriä, ja rantatien maisemat ovat upeat.

Lentoaika Suomesta Dubrovnikiin on noin kolme tuntia. Suomesta suoraan Dubrovnikiin lentää Finnair. Edullisimmillaan edestakaiset lennot voi saada alle 200 eurolla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Kroatiaan ja Montenegroon.

Pääseekö Montenegroon pakettimatkalle?

Monrenegron suosituin pakettimatkakohde on kauniiden hiekkarantojen Budva.

Matkailijoiden rekisteröityminen

Montenegron lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä 24 tunnin kuluessa maahantulosta. Jos yövyt hotellissa, rekisteröinti hoituu automaattisesti sisäänkirjautumisen yhteydessä. Yksityismajoituksessa matkailijan on hoidettava rekisteröinti itse turistitoimistossa tai poliisiasemalla.

Montenegron turistivero

Montenegrossa majoituksen hintaan lisätään turistivero, jonka suuruus vaihtelee sesongin mukaan (0,50–0,70 euroa/päivä/henkilö). Hotelleissa turistivero veloitetaan hotellilaskun yhteydessä, mutta jos matkustat itsenäisesti ja majoitut yksityisessä majapaikassa, sinun tulisi maahan saavuttuasi rekisteröityä matkatoimistossa ja hoitaa turistivero sitä kautta.

Liikkuminen Montenegrossa

Välimatkat ovat Montenegrossa lyhyitä ja julkisilla liikennevälineillä pääsee liikkumaan suurimpien kaupunkien ja suosituimpien turistikohteiden välillä. Liput ovat edullisia.

Bussilla pääsee kulkemaan myös naapurimaihin kuten Kroatiaan edullisesti ja varsin kohtuullisessa ajassa.

Auton vuokraaminen Montenegrossa

Vaikka julkisilla liikkuminenkin onnistuu, on kulkeminen omalla (eli vuokratulla) autolla kuitenkin paras tapa saada kaikki irti Montenegron huikeista maisemista.

Päätiet ovat Montenegrossa varsin hyvässä kunnossa, mutta sisämaassa ja vuoristossa tiet ovat kapeita ja mutkaisia, ja paikoitellen heikossa kunnossa.

Montenegrossa on oikeanpuolinen liikenne. Suomalainen EU-mallinen ajokortti kelpaa, tosin kansainvälisestä ajokortista voi olla hyötyä esimerkiksi kolaritilanteissa.

Auton vuokraaminen on Montenegrossa helppoa ja edullista. Kuten missä tahansa, vuokraamoiden vuokrausehtoja kannattaa vertailla. Myös vakuutusten pitää olla kunnossa. Erityisesti jos aiot liikkua vuokra-autolla naapurimaihin, muista tarkistaa vuokrausehdot tämän osalta.

Lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla

Vertaa autovuokraamojen hintoja Montenegrossa.

Montenegron retket

Montenegrossa voi osallistua erilaisille veneretkille, kaupunkikävelyille sekä hurjaan koskenlaskuun Tara-joella. Voit varata Montenegron opastetut retket ja kaupunkikierrokset kätevästi netistä.

Montenegron valuutta

Montenegron valuutta on euro, vaikkei maa kuulukaan Euroopan unioniin.

Toimivatko luottokortit Montenegrossa?

Montenegron turistikohteissa yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineenä useimmissa ravintoloissa ja kaupoissa.

Jotkut majapaikat, ravintolat ja erityisesti pienemmät kaupat ottavat vastaan vain käteistä, joten euroja kannattaa varata myös mukaan, tai nostaa käteistä tarvittaessa automaateista.

Jätetäänkö Montenegrossa juomarahaa?

Tippaaminen ei ole Montenegrossa pakollista tai edes paikallinen käytäntö, mutta hyvästä palvelusta laskun summaa on tapana pyöristää hieman ylöspäin.

Baareissa ja kahviloissa loppusummaa voi pyöristää ylöspäin esimerkiksi seuraavaan tasaeuroon. Ravintoloissa hyvästä palvelusta on tapana jättää pieni juomaraha. Paremmissa ravintoloissa suositeltava juomarahan määrä on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Takseissa loppusumman voi myös pyöristää seuraavaan tasaeuroon.

Onko Montenegro turvallinen matkakohde?

Montenegro on varsin turvallinen maa matkustaa. Normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa erityisesti suuremmissa kaupungeissa ja pimeän aikaan raja-alueilla.

Katurikollisuus on Montenegrossa vähäistä, mutta taskuvarkauksia tapahtuu jonkin verran. Henkilökohtaisia arvotavaroita, kuten lompakoita, kännyköitä ja kameroita kannattaa käsitellä ja säilyttää huolellisesti.

Autovarkauksia sattuu Montenegrossa jonkin verran. Autoa kannattaa säilyttää vartioidussa parkkitilassa ainakin yöllä.

Onko vesijohtovesi juotavaa Montenegrossa?

Montenegrossa kraanavesi on periaatteessa juomakelpoista, joskin kloorattuna se saattaa haista ja maistua erikoiselle. Herceg Novissa ja Ulcinjissa hanavedessä on tavattu kolibakteeria, joka saattaa aiheuttaa ripulia.

Tästä syystä erityisesti kesäkuukausina saattaa olla syytä turvautua pulloveteen.

Vatsataudit Montenegrossa?

Montenegrossa on melko hyvä hygieniataso, joten suurta vatsatautiriskiä ei ole. Muista, että paras tapa suojautua turistiripulilta on käsien peseminen!

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli vai jotain vakavampaa?

Onko Montenegrossa vaarallisia tauteja?

Montenegrossa ei esiinny malariaa eikä muita vaarallisia tauteja. Matkailijan kannattaa varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Lisäksi Twinrix-rokote (hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan) kannattaa olla voimassa kaikkialla maailmassa.

Millaista on Montenegron ruoka?

Turistikohteiden ruoka on italialaistyyppistä ruokaa: kinkkuja, makkaroita, juustoja, oliiveja, pizzaa, pastaa ja pihvejä. Tarjolla on myös tuoreita ja herkullisia merenantimia. Muista kokeilla myös cevapia eli muistakin Balkanin maista tuttua grillattua lihakebabia.

Lue lisää: Montenegron ruoka ja juoma

Millainen pistorasia Montenegrossa on?

Montenegrossa on samanlainen sähköpistoke kuin Suomessa. Myös sähköjännite on sama (230V/50Hz). Matka-adapteria ei tarvita.

Kännykän käyttö ja paikallinen sim-kortti Montenegrossa

Montenegro ei ole EU:n jäsenmaa, ja sen vuoksi myös suomalaiset kännykkäoperaattorit perivät puheluista ja mobiilidatasta roaming-maksuja. Suomalaista kännykkäliittymää ei siis kannata käyttää Montenegrossa, vaan hankkia paikallinen sim-kortti.

Onneksi pre-paid -liittymän hankkiminen on helppoa ja halpaa: sim-kortin voi ostaa mistä tahansa lehtikioskista, ja kaksi viikkoa voimassa oleva 10 Gb datapaketti maksaa vain kymmenen euroa.

Montenegron majoitus

Montenegrossa on runsaasti hotellitarjontaa jokaiseen makuun ja jokaiselle lompakolle. Hotelleja on enemmän suosituissa lomakohteissa, mutta myös pienemmistä kylistä löytyy katto pään päälle.

Eniten tarjolla on hotelleja ja huoneistohotelleja, mutta jonkin verran myös hostelleja ja leirintäalueita (kansallispuistoissa). Lisäksi löytyy yksityisten henkiöiden tarjoamaa kotimajoitusta, jota voi tiedustella paikan päällä turistitoimistoista.

Katso tarjoukset Montenegron hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi