Montenegron parhaat matkakohteet

Montenegro Kotor
Kotorinlahti, Montenegro. Kuva: S-F / Shutterstock

Montenegro on matkakohteena kovassa nosteessa – eikä suotta. Lomakohteena Montenegro on Balkania parhaimmillaan: historiallisia kaupunkeja, kauniita rantoja ja jylhiä vuoria. Ja mikä parasta, Montenegro on hintatasoltaan verrattain edullinen matkakohde, jossa virallinen valuutta on vieläpä euro.

Montenegrossa on helppo yhdistää rantaloma kaupunkilomaan ja täydentää niitä luontoelämyksillä. Välimatkat ovat lyhyitä: Montenegrossa matkustaa rannalta vuoristoon vain muutamassa tunnissa. Maisemat ovat henkeäsalpaavia, vedet kirkkaan turkoosinsinisiä ja Montenegron ilmasto lempeä ympäri vuoden.

Montenegroon tehdään Suomesta pakettimatkoja, mutta maassa on helppo matkustaa myös omatoimisesti. Montenegron suosituimmat matkakohteet ovat Kotor ja Budva, joissa voi olla kesällä pahimpaan turistiaikaan varsin vilkasta, mutta Montenegrosta löytyy myös rauhallisia matkakohteita. Turistikauden ulkopuolella suosituimmissakin lomakohteissa on unelias tunnelma.

Montenegrossa on suosittua matkailla vuokra-autolla, jolloin viikossa ehtii nähdä kaikki keskeisimmät matkakohteet. Parissa viikossa maan monimuotoisuuden ehtii kokea perusteellisemmin: Montenegron postikorttimaiset rannat, historialliset vanhatkaupungit, tunnelmalliset pikkukylät ja huikeat vuoristomaisemat. Lomakohteena Montenegro ei jätä ketään kylmäksi.

Jos olet jo ihastunut Kroatiaan, tulet rakastumaan Montenegroon.

Montenegron parhaat nähtävyydet

Montenegro Kotor
Kotorin vanhakaupunki ja Kotorinlahti Lovcen-vuorelta nähtynä. Kuva: Nataliia Budianska / Shutterstock

Montenegron kuuluisin nähtävyys on Kotorin vanhakaupunki, Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin edustalla, kapealla, vuorten ympäröimällä Kotorinlahdella, aukeavat Montenegron ikonisimmat maisemat.

Vanhankaupungin muurien taakse on piiloutunut keskiaikaisten kivitalojen lomitse kiemurtelevia kapeita mukulakivikujia, kahviloiden ympäröimiä aukioita, venetsialaisia palatseja ja jykeviä kivikirkkoja. Kotorin sydämessä voi edelleen yöpyä tunnelmallisesti ja edullisesti, vaikkapa todella kehutussa D & Sons Apartments -huoneistohotellissa.

Dobrotasta (joka muodostaa Kotorin kanssa yhtenäisen kaupunkialueen) löytyy yksi Montenegron ensimmäisistä boutique-hotelleista, 1700-luvun kiviseen barokkipalatsiin avattu Palazzo Radomiri. Toinen mukava majapaikka Dobrotassa on Boutique Hotel Casa del Mare Pietra, josta ei ole Kotorin vanhaan kaupunkiin kuin vartin kävely.

Kotorinlahden ympäri voi ajaa autolla ja pysähdellä välillä tunnelmallisiin kyliin tai tutustua samoihin maisemiin toisesta perspektiivistä eli veneestä käsin. Järven rannalta löytyy useita viihtyisiä historiallisia pikkukaupunkeja kuten Perast, jossa voi yöpyä edullisesti ihanassa Monte Bay Retreatissa. Paikassa on niin viinitilan palvelut kuin upea ulkouima-allaskin.

Montenegron muita kauniita ja kiehtovia vanhoja kaupunkeja ovat Kroatian rajan lähellä sijaitseva Herceg Novi sekä Cetinje, jonka luostarissa säilytetään pyhäinjäännöksiä kuten palaa Jeesuksen rististä. Herceg Novin sydän on vanhakaupunki, jonka uumenista löytyy vuosisatoja vanhoja linnoituksia, kirkkoja ja aukioita. Aivan vanhanakaupungin kupeesta pääsee pulahtamaan Kotorinlahden turkoosinsinisiin aaltoihin.

Luontomatkailija palkitaan Montenegrossa usealla upealla kansallispuistolla. Kansallispuistoista kuuluisin on Durmitorin kansallispuisto, jossa pääsee laskemaan koskia pitkin mahtavaa Tara-kanjonia. Kyseessä on yksi Euroopan parhaista koskenlaskupaikoista.

Montenegron pohjoisosissa sijaitsevasta Durmitorin kansallispuistosta voi nauttia myös patikoiden, vuorikiipeillen, meloen, kalastaen ja telttaillen. Talvella voi lasketella ja hiihtää.

Lue lisää Tara-joen koskenlaskusta ja muista aktiviteeteista.

Montenegron pääkaupunkiin Podgoricaan ei sen sijaan kannata ainakaan kovasti tuhlata aikaa, sillä pääkaupungissa on lähinnä tylsiä hallintorakennuksia. Podgorica on toki omalla tavallaan Montenegroa aidoimmillaan – turistitodellisuuden takana.

Jos päädyt Montenegron pääkaupunkiin, on Hotel Hemera mainion funky boutique-hotelli. Toinen moderni ja tyylikäs hotelli on Hotel Aurel, josta löytyy myös kylpylä.

Montenegron nähtävyyksiin on helpointa tutustua opastetulla päiväretkellä. Tarjolla on veneretkiä, kulttuurikierroksia, patikointia luonnonpuistoissa, koskenlaskua ja paljon muuta. Lue lisää Montenegron kierroksista ja aktiviteeteista.

Lue lisää: Montenegron nähtävyydet.

Rantaloma Montenegrossa

Montenegro Budva ranta
Budvan uimaranta. Kuva: LMspencer / Shutterstock

Montenegron rannikko on 90 kilometriä pitkä, mutta sen rikkonaisuuden vuoksi rantaviivaa on jopa 300 kilometriä. Adrianmeren kristallinkirkkaiden uimavesien, pitkin rannikkoa nousseiden lomaresorttien ja edullisen hintatason ansiosta Montenegrosta on viime vuosina kehkeytynyt suosittu rantalomakohde.

Montenegron suosituin rantakohde on Budva. Tunnelmallisen vanhankaupungin kupeesta alkaa Budvan Riviera eli turkoosin veden äärelle rakentunut lomakeidas uimarantoineen, hotelleineen ja ravintoloineen. Budva tunnetaan vilkkaasta yöelämästään, mutta myös lapsiperheet tuntevat olonsa kotoisaksi. Hyvä hotelli lasten kanssa matkustaville on viiden tähden Hotel Splendid, josta löytyy laaja kylpyläosasto, lukuisia ulkoilma-altaita ja lapsille aktiviteetteja järjestävä Kid’s Club.

Budvaan pääsee Suomesta viikon mittaiselle pakettimatkalle. Myös Kotorinlahdella olevaan Bijelaan tehdään valmismatkoja.

Sveti Stefan on kuuluisa hiekkaranta Budvasta kaakkoon. Sveti Stefanin edustalla on ikoninen lomasaari, joka on avoinna vain saarella sijaitsevan luksushotellin vieraille. Saarelle vievän sillan molemmin puolin sen sijaan levittäytyy pitkä pätkä uimarantaa, joka on avoinna kaikille matkailijoille. Sveti Stefanin rauhallisessa kylässä on muutamia hotelleja ja kourallinen rantaravintoloita.

Montenegro Sveti Stefan
Sveti Stefan -saari Budvan lähellä. Kuva: Biggunsband / Shutterstock

Bar on satamakaupunki Montenegron eteläosassa. Kaupungissa ja sen ympäristössä on lukuisia uimarantoja. Barin ympäristössä on myös hyvät mahdollisuudet aktiivilomailuun, esimerkiksi patikointiin. Katso tarjoukset Barin hotelleihin.

Nätti ranta kaartuu myös Ulcinjin, Montenegron eteläisimmän kaupungin, edustalla.

Luontomatkailu Montenegrossa

Montenegro Durmitor kansallispuisto
Durmitorin kansallispuisto, Montenegro. Kuva: Creative Travel Projects / Shutterstock

Henkeäsalpaavan kaunis luonto on yksi Montenegron matkailun tärkeimmistä vetonauloista. Helpoiten Montenegron kansallispuistoihin pääsee omalla autolla tai järjestetyllä retkellä, mutta pienellä vaivalla myös julkiset liikennevälineet vievät perille.

Montenegron luontokohteista rannikkoa lähinnä on Skutarijärvi, jonka alueella voi patikoida, meloa, harrastaa maastopyöräilyä tai vaikka kalastaa.

Montenegro Skadar järvi
Skutarijärvi (Skadar), Montenegro. Kuva: Ollirg / Shutterstock

Kansallispuistoista komeimpia ovat Durmitor ja Biogradska Gora, jotka sijaitsevat Montenegron vuoristoisessa sisämaassa. Biogradska Goran läheltä uneliaasta vuoristokaupungista Kolašin löytyvät Montenegron kenties kodikkaimmat majatalot, kuten alppityyliin sisustettu Princess Nina Kolasin.

Montenegron luontokohteista kerrotaan lisää sivulla Montenegron nähtävyydet.

Lue lisää Montenegron kierroksista ja aktiviteeteista.

Montenegron kulttuuri

Balkanin niemimaalla sijaitseva Montenegro on osa entistä Jugoslaviaa. Montenegron naapurimaita ovat Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Kosovo ja Albania. Kun Jugoslavia hajosi vuonna 2003, Montenegro ja Serbia muodostivat valtioliiton nimeltä Serbia ja Montenegro. Liittoa ei kestänyt kauan, vaan Montenegro julistautui itsenäiseksi vuonna 2006.

Montenegrolaisista valtaosa on ortodokseja, mutta myös islam ja katolilaisuus ovat näkyvästi edustettuina.

Montenegron tapahtumarikkaan historian takia montenegrolaisten kansallisidentiteetti vaihtelee vastaajan mukaan. Jotkut tuntevat itsensä montenegrolaisiksi, toiset serbialaisiksi. Osa kokee olevansa eurooppalaisia ja monet kaipaavat jopa takaisin ”vanhoja hyviä” Jugoslavian-aikoja.

Maassa puhutaan montenegron kieltä, mutta englannilla pärjää turistikohteissa hyvin.

Paras aika matkustaa Montenegroon

Montenegrossa vallitsee välimerellinen ilmasto, eli kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Pohjoisen vuoristossa on kuitenkin huomattavasti viileämpää ja siellä saadaan talvikuukausina jopa lunta.

Ilmaston kannalta paras aika matkustaa Montenegroon on keväästä syksyyn. Jos haluaa välttää suurimmat turistimassat, ei kannata matkustaa heinä- ja elokuussa, jolloin turistikausi on vilkkaimmillaan.

Lue lisää: Montenegron sää ja ilmasto.

Matka Montenegroon

Montenegro Podgorica
Montenegron pääkaupunki Podgorica. Kuva: Ovchinnikova Irina / Shutterstock

Montenegron kansainvälinen lentokenttä on pääkaupungissa Podgoricassa, mutta sinne ei ole Suomesta suoria lentoja. Podgoricaan on lentoja esimerkiksi Tukholmasta, Kööpenhaminasta (kesäkaudella), Lontoosta ja Saksan eri kaupungeista sekä naapurimaista.

Helpoin tapa matkustaa Suomesta Montenegroon on lentää suorilla lennoilla Kroatian Dubrovnikiin ja jatkaa sieltä joko bussilla tai vuokra-autolla Montenegron puolelle. Bussimatka Dubrovnikista Herceg Noviin kestää tunnista puoleentoista ja Kotoriin tunnin ja kolme varttia. Rajamuodollisuudet saattavat hidastaa matkantekoa kiireisimpänä turistisesonkina.

Lentoaika Suomesta Dubrovnikiin on noin kolme tuntia. Suomesta suoraan Dubrovnikiin lentää ainakin Finnair. Edullisimmillaan edestakaiset lennot voi saada alle 200 eurolla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Montenegroon.

Jos kuljet vuokra-autolla, muista tarkistaa vuokraamosta, sallivatko vuokrausehdot rajanylityksen. Jotkut autovuokraamot perivät rajanylityksestä lisämaksun, joillakin se onnistuu pelkällä ilmoituksella ja jotkut eivät salli auton viemistä ulkomaille lainkaan.

Montenegron hotellit ja majoitus

Montenegrosta löytyy majoitusta jokaiseen makuun ja jokaiselle kukkarolle. Luksushotelleista hostelleihin ja huoneistohotelleista Airbnb-kohteisiin. Kesällä Montenegrossa on mahdollista yöpyä myös leirintäalueilla. Kansallispuistojen yhteydessä toimii retkeilymajoja.

Eniten hotelleja ja vuokrahuoneistoja löytyy Montenegron suosituimmista turistikohteista. Kiireisimmällä turistikaudella majoitus kannattaa varata etukäteen, erityisesti jos haluaa varmistaa omat vaatimukset täyttävän majapaikan. Turistikaudella joillain hotelleilla saattaa olla muutaman yön minimiyöpymisvaatimus.

Katso tarjoukset Montenegron hotelleihin.

Montenegron vinkit

Lisää käytännön vinkkejä Montenegrossa matkustamiseen kerrotaan sivulla Montenegron vinkit ja kokemukset.

Montenegron kokemuksia

Tämän Montenegro-matkaoppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Arna Grym.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi