Bosnia ja Hertsegovina – parhaat matkakohteet

Mostar Bosnia
Bosnia on vuorten, jokien ja siltojen maa. Silloista kuuluisin on Mostarin silta, mutta maassa on monta muutakin upeaa siltaa.

Bosnia ja Hertsegovina on kaunista vuoristoa, vauhdikasta koskenlaskua, sydämellisiä ihmisiä ja synkkää sotahistoriaa. Maan nykyisestä pääkaupungista sai alkunsa ensimmäinen maailmansota Sarajevon laukauksista, ja Jugoslavian hajoamista seurannut Bosnia sota oli poikkeuksellisen verinen: sen on arvioitu vaatineen 100 000 bosnialaisen hengen.

Euroopassa ei ole toista paikkaa, Ukrainan itäosia lukuun ottamatta, jossa sodan kauhut edelleen melkein käsin kosketeltavissa ja tuoreina mielissä.

Onko se sitten hyvä vai huono asia? Päätä itse, mutta ainakin se tekee Bosniasta monella koskettavan ja ikimuistoisen paikan.

Erityisen veriseksi Bosnian sodan teki se, että alue on etnisesti monimuotoinen. Kun suunnilleen puolet maan asukkaista on pääosin islaminuskoisia bosniakkeja, kolmasosa on ortodoksisia serbejä ja viidesosa katolisia kroaatteja. He kaikki ajoivat sodassa omaa, etnistä agendaansa.

Toipuminen sodan kauhuista on vienyt pitkään: Bosnia ja Hertsegovina on edelleen köyhää ja tunnelmaltaan hyvin perinteistä seutua. Nykypäivänäkin Bosnian maaseudulla tulevat helposti mieleen Suomi-filmien tunnelmat 1950-luvulta.

Täällä todella tuntee olevansa Balkanilla – toisessa ajassa ja maailmassa. Se näkyy myös bosnialaisissa ihmisissä: he ovat uskomattoman vieraanvaraisia, varsinkin suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella, missä matkailijoita käy harvemmin.

Nostalgisiin tunnelmiin pääsee myös ihailemalla Bosnian ja Hertsegovinan rahoja: täällä on edelleen käytössä markka! Nimittäin Bosnian ja Hertsegovinan markka, jonka arvo on sidottu euroon.

Bosnian nähtävyydet

Sarajevo Bosnia
Moskeijat ja kranaatinsirpaleiden talojen seiniin jättämät ruusut koristavat Sarajevoa.

Bosnian ylivoimaisesti kuvatuin nähtävyys on Mostarin silta, yksi maailman kuuluisimmista silloista. Mostarin tunnelmallinen vanhakaupunki sijaitsee lähellä Kroatian rajaa, ja Mostariin tutustuukin helposti myös päiväretkellä Dubrovnikista käsin.

Mielenkiintoinen nähtävyys on myös Bosnia Hertsegovinan pääkaupunki, eksoottinen ja traagisen koskettava Sarajevo, joka sijaitsee maan keskiosissa.

Mutta Bosniassa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa – ja vieläpä lähellä Mostaria.

Blagajin dervissiluostari ja historiallinen Pocitelj

Pocitelj Bosnia
Pocitelj on tunnelmallinen, vanha kaupunki, joka on säilynyt ottomaaniajan asussaan.

Melkein Mostarin vieressä on Blagajin kylä jyrkänteen alla ja turkoosin lähteen reunalla. Kylää koristavaa 1500-luvun dervissiluostari. Islaminuskoiset dervissit tavoittelivat aikoinaan luostarissa yhteyttä jumalaan huumaavalla vauhdilla ympäri tanssien. Nähtävyytenä on myös keskiaikainen Blagajin linnoitus.

Ja vain 30 kilometriä Mostarista etelään on upea Pocitelj, jonka kauniit ottomaanien ajan talot on rakennettu Neretva-joen ylle kohoavaan rinteeseen. Ikiaikaiselta näyttävän pikkukylän laella on vuonna 1664 rakennettu vartiotorni, josta käsin valvottiin joen liikennettä.

Pocitelj kärsi pahoin Bosnian kroaattijoukkojen pommituksissa vuonna 1993, minkä jälkeen historiallisia taloja on uudelleen rakennettu pala kerrallaan.

Trebinje – vähemmän tunnetun sillan kaupunki

Trebinje Bosnia nähtävyydet
Trebinjen jakaa kahtia joki ja yhdistää silta – niin kuin monen muunkin tunnelmallisen bosnialaisen kaupungin.

Vieläkin lähempänä Dubrovnikia ja Kroatiaa sijaitsee keskiaikainen Trebinjen pikkukaupunki, jota sitäkin koristaa kaunis, vanha kivisilta. Ei aivan yhtä suloinen kuin Mostarin silta, mutta kaunis tämäkin – ja paljon rauhallisempi!

Bosnia on todellinen kauniiden siltojen maa. Mikä ei tietenkään ole ihme: silloissa yhdistyy maan sielu. Maan kaupungit on rakennettu kapeiden vuoristojokien varrelle.

Višegrad ja Mehmed Paša Sokolovicin silta

Bosnian kolmas kuuluisa silta löytyy lähellä Serbian rajaa sijaitsevasta Višegradista. Vuonna 1577 valmistunut Mehmed Paša Sokolovicin silta on oikeastaan koko Bosnian upein ja Mostarin sillan tapaan Unescon maailmanperintökohde.

180 metriä pitkän, harmonisen kauniin sillan suunnitteli kuuluisa ottomaaniarkkitehti Sinan, joka vastasi myös useista Istanbulin hienoimmista moskeijoista ja kylpylöistä.

Jos aiot matkustaa tänne asti siltaa katsomaan, kannattaa etsiä kirjastosta käsiin romaani Drina-joen silta, jonka ansiosta jugoslavialainen Ivo Andric sai vuonna 1961 Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Silta on käytännössä koko kirjan päähenkilö – sen ympärille kiertyvät kirjan henkilöiden tarinat 400 vuoden ajalta.

Višegrad ei ole muuten arkkitehtuuriltaan kovin kummoinen kaupunki, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, kuten keskiaikaista Dobrunin luostaria ja kerrassaan ihastuttavaa 1900-luvun alun rautatieasemaa.

Erikoinen nähtävyys on serbialaisen elokuvaohjaaja Emir Kusturican kaupungin yhteyteen rakennuttama uusvanha lavastekaupunki Andrićgrad, joka kunnioittaa kirjailija Ivo Andricin muistoa. Melkein heti rajan toisella puolella, Serbiassa, on toinen Kusturican rakennuttama elokuvakaupunki Drvengrad.

Mutta kaupunki on täynnä aitoa bosnialaista elämää – serbivivahteella. Lähes kaikki asukkaat ovat serbejä.

Srebrenica – joukkomurhan kaupunki

Bosnian alueella tapahtui Srebrenican pahamaineinen joukkomurha, kun serbiarmeija teloitti kaivoskaupungin lähellä lähes 9000 bosnialaista miestä ja poikaa, vaikka YK oli luvannut heille suojelua. Murhaa pidetään Euroopan pahimpana sotarikoksena toisen maailmansodan jälkeen.

Nykyisin paikalla on kansanmurhan muistona koskettava joukkohautausmaa.

Bihac ja koskenlasku Bosniassa

Bosnia koskenlasku
Bosnia on Euroopan parhaita kohteita koskenlaskuun. Kuva: Whitewater Rafting Magazine

Aivan Bosnian ja Kroatian rajalla sijaitseva Bihac on Bosnian koskenlaskukeskus. Täältä käsin tehdään Euroopan parhaisiin kuuluvia koskenlaskuretkiä Una-joen upeisiin maisemiin. Kuohuvien koskien ohella pääsee ihailemaan Strbacki bukin upeaa vesiputousta.

Tarjolla on koskenlaskuretkiä niin aloittelijoille kuin todella kokeneillekin.

Jacje – vesiputouksen pikkukaupunki

Matkalla Sarajevosta Bihaciin kannattaa pysähtyä tunnelmalliseen Jacjen vanhaan pikkukaupunkiin, jota koristaa kaunis vesiputous ja vaikuttava linnoitus. Voiko satumaisemman näköistä pikkukaupunki ollakaan?

Jos Jacje tuntuukin nykyisin modernin ajan unohtamalta, oli kaupunki aikoinaan tärkeä paikka: täällä, Pyhän Marian kirkossa, kruunattiin Bosnian kuninkaat keskiajalla. Viimeisiä kruunajaisia vietettiin vuonna 1461.

Kaksi vuotta myöhemmin päättyi Bosnian kuningaskunnan aika, kun ottomaanit tulivat ja viimeinen kuningas menetti päänsä.

Bosnialainen ruoka

Kaksi sanaa: burek ja cevapcici. Burek on bosnialainen lihapiirakka ja cevapcicit herkullisia jauhelipötköjä. Näitä täällä pääasiassa syödään.

Paras aika matkustaa Bosniaan

Bosniassa on mannerilmasto: kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Parasta aikaa matkustaa Bosniaan ovat kevät ja syksy, jolloin ilmat ovat mitä parhaimmat eikä turisteja ole liiaksi.

Talvella voi lasketella Sarajevon vieressä Jahorinan ja Bjelasnican laskettelukeskuksissa, joissa kisattiin Sarajevon olympialaisten alppilajit vuonna 1984.

Bosnia junalla

Parhaita tapoja tutustua Bosniaan on junarata, joka kulkee Bosnian halki Kroatian Zagrebista Adrianmeren rannikolle Ploceen. Erityisen kaunis on junaradan osuus Sarajevosta Mostariin.

Lennot Bosniaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Sarajevoon. Bosniaan voi matkustaa myös Kroatian Splitin tai Dubrovnikin kautta, joista pääsee bussilla parissa tunnissa Ploceen, Bosnian halkovan junaradan alkupisteeseen.

Katso hotellitarjoukset Bosnian kohteisiin.

Vuokraa auto Sarajevosta.

Bosnian kartta

Bosnian kartta näyttää maan kiehtovimmat kohteet ja nähtävyydet kartalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi