Rooma-matkaopas

Pietarinkirkko, Rooma. Kuva: Feliks / Shutterstock

Rooma on matkakohteena täynnä historiaa, mutta Ikuisesta kaupungista löytää myös nykypäivän sykettä. Trendikkäintä Roomaa voi etsiä Trasteveren ravintoloiden lisäsi Pigneton kaupunginosasta, Rooman särmikkään rähjäisestä hipsterikeskuksesta.

Historiallisten rakennusten lisäksi on virkistävää käydä katsomassa modernia wow-arkkitehtuuria Zaha Hadidin suunnittelemassa futuristisessa nykytaiteen museossa MAXXIssa.

Roomassa on niin paljon nähtävää, että kaikkea on melkein mahdotonta nähdä yhdellä matkalla. Onneksi voi käydä heittämässä kolikon Trevin suihkulähteeseen – jos niin tekee, uskomuksen mukaan tulee palaamaan Roomaan.

Rooman nähtävyydet

Colosseum, Rooma. Kuva: Marco Rubino / Shutterstock

Rooma on niin täynnä nähtävyyksiä että ähky uhkaa. Jos et ole aiemmin käynyt Roomassa, niin ensimmäiselle matkalle kannattaakin varata riittävästi aikaa. Mitä Roomassa sitten pitäisi ainakin nähdä?

Rooman antiikin ajan keskus on Forum Romanum, jonka läpi on ilman muuta käveltävä.

Colosseum muistuttaa puolestaan Rooman valtakunnan loistosta ja rappiosta. Colosseumilla tulee helposti miettineeksi, mitä liikkui roomalaisten päässä heidän seuratessaan verisiä gladiaattoritaisteluita on käyty. Ja toisaalta – ei verenhimo ole meistä ihmisistä mihinkään kadonnut – nykyisin vain voimme kokea saman draaman elokuvien ja televisiosarjojen kautta.

Oma suosikkimme on Rooman nähtävyyksistä on uskomattoman kaunis ja tunnelmallinen Pantheon, joka on maailman parhaiten säilynyt antiikin ajan rakennus. Panthenon rakennettiin 100-luvulla kaikkien jumalten temppeliksi, ja myöhemmin siitä tehtiin kirkko, mikä säilytti Panthenonin raunioitumiselta.

Rooman nähtävyyksiin kuuluvat myös Espanjalaiset portaat.

Moderni nähtävyys on sankariarkkitehti Zaha Hadidin suunnittelema nykytaiteen museo ja näyttelytila MAXXI, jota on kutsuttu sekä Hadidin parhaaksi työksi että museorakennuksena epäkelvoksi. Käy katsomassa ja kokemassa, kumpaan koulukuntaan kuulut!

Rooman nähtävyyksiin kannattaa ostaa liput etukäteen netistä – niin säästää aikaa jonottamiselta. Voit varata kätevästi netistä Rooman museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Vatikaani – oma maansa

Vatikaanissa sijaitseva Pietarinkirkko on maailman mahtavimpia kirkkoja. Paavi puhuu Pietarinkirkon komealla aukiolla keskiviikkoaamuisin. Paavin näkemiseen pitää hankkia ilmainen lippu etukäteen aukion laidalta.

Vatikaanin museoissa pääsee ihailemaan Michelangelon maalaamaa Sikstuksen kappelia, yhtä maailman maalaustaiteen ihmeistä. Sikstuksen kappelin katossa on kuuluisa maalaus, jossa Jumala koskettaa Aatamin kättä.

Paavin hallitsema Vatikaani on muuten oma maansa – joten Vatikaanissa käytyään voi lisätä uuden maan vierailtujen maiden listalle.

Rooman ravintolat

Jos rakastat carbonara pastaa, saat syödä sitä Roomassa hyvällä omalla tunnolla: carbonara on kotoisin juuri Roomasta. Perinteisiä roomalaisia pastoja ovat myös amatriciana ja gricia.

Matkailijan kannalta hyvä paikka herkutella Roomassa on tunnelmallinen Trasteveren kaupunginosa. Vaikka Trastevere onkin matkailijoiden suosiossa, löytää alueelta rutkasti myös paikallistunnelmaa ja paljon todennäköisemmin hyvän ravintolan kuin Rooman nähtävyyksien läheltä.

Rooman hotellit

Boutique Hotel Campo de’ Fiori on romanttinen boutique-hotelli, joka sopii täydellisesti pariskunnille. Kulman takana on aamuisin värikäs ruokatori.

Jos ei ole pulaa pikkurahasta, on Espanjalaisten portaiden yläpäässä sijaitseva Hotel Hassler Rooman legendaarisimpia hotelleja.

Edullista majoitusta on paljon Terminin päärautatieaseman lähellä, ja sijaintikin on tarpeeksi keskeinen. Hotel Dell’Urbe on tyylikäs hostelli, jonka avarat huoneet on sisustettu hauskasti. Hostellissa on 10 kahden hengen huonetta ja 2 neljän sängyn dormitoriota.

Generator Hostel on Rooman ensimmäinen ”poshtel” eli viimeisen päälle tuunattu hostelli. Paikka vetää vertoja mille tahansa design-hotellille. 53 kahden hengen huonetta ja 12 neljän sängyn dormitoriota.

Katso tarjoukset Rooman hotelleihin.

Liikkuminen Roomassa

Rooma on suuri, mutta historiallinen keskusta on kohtuullisen pieni ja käveltävissä. Pitempien matkojen taittamiseen on tarjolla niin busseja kuin raitiovaunujakin, mutta metrolla pärjää kätevästi (tosin ahtaasti). Kertaliput maksavat 1,5 euroa ja ovat voimassa 100 minuuttia. Jos aikoo käyttää metroa paljon, pääsee helpommalla ostamalla esimerkiksi kolmen päivän metrokortin (reilut 20 euroa).

Metrot kulkevat Roomassa arkisin aamuviidestä puoleen yöhön ja viikonloppuisin yhteen tai kahteen.

Taksit ovat Roomassa kohtuuhintaisia: aloitusmaksu on reilut kolme euroa ja kilometritaksa noin euron.

Rooman vinkkejä

Roomassa kannattaa olla tarkkoja taskuvarkaiden kanssa. Niitä riittää. Taskuvarkaiden suosiossa ovat paitsi ahtaat metrot myös Terminin asemalta Vatikaaniin kulkeva bussi numero 64, joka tunnetaan lempinimellä ”pickpocket express”.

Kannattaa varoa myös keskustan lippuautomaateilla hengailevia tyyppejä, jotka tyrkyttävät apuaan (maksusta).

Halvat lennot Roomaan

Roomaan on Suomesta suoria lentoja. Lentoaika on noin 3,5 tuntia. Menopaluulennot Helsingistä Roomaan voi saada alle 200 eurolla.

Vertaa Finnairin, Norwegianin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja Roomaan.

Rooman lentokentältä keskustaan

Leonardo Da Vincin lentokentältä pääsee Rooman keskustaan puolessa tunnissa Leonardo Da Vinci Express -junalla (noin 15 euroa). Junia kulkee puolen tunnin välein. Taksimatka lentokentältä Rooman keskustaan maksaa etukäteen varattuna noin 50 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Roomassa.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi