Rooma-matkaopas

Vatikaanissa sijaitseva Pietarinkirkko on maailman suurimpia kirkkoja. Sen kupolikin näkyy kaupungissa kauas. Kuva: Feliks / Shutterstock

Rooma on matkakohteena täynnä historiaa, mutta Ikuisesta kaupungista löytää myös nykypäivän sykettä. Trendikkäintä Roomaa voi etsiä Trasteveren ravintoloiden lisäksi Pigneton kaupunginosasta, Rooman särmikkään rähjäisestä hipsterikeskuksesta.

Historiallisten rakennusten lisäksi on virkistävää käydä katsomassa modernia wow-arkkitehtuuria Zaha Hadidin suunnittelemassa futuristisessa nykytaiteen museossa MAXXIssa.

Roomassa on niin paljon nähtävää, että kaikkea on melkein mahdotonta nähdä yhdellä matkalla. Onneksi voi käydä heittämässä kolikon Trevin suihkulähteeseen – jos niin tekee, uskomuksen mukaan tulee palaamaan Roomaan.

Rooma on niin täynnä nähtävyyksiä että ähky uhkaa. Jos et ole aiemmin käynyt kaupungissa, niin ensimmäiselle matkalle kannattaakin varata riittävästi aikaa. Mitä Roomassa sitten pitäisi ainakin nähdä?

Missä päin Roomaa kannattaa asua?

Terminin asemalta on kävelymatka Colosseumille. Kuva: Marco Rubino / Shutterstock

Helppo valinta hotellin sijainniksi Roomassa on päärautatieasema Terminin ympäristö. Tarjolla on paljon edullista majoitusta ja liikenneyhteydet ovat hyvät – Terminin asemalla  kohtaavat molemmat Rooman metrolinjat. Kävellenkin pääsee moneen paikkaan: parissa kymmenessä minuutissa Colosseumille ja vajaassa puolessa tunnissa vaikkapa Espanjalaisille portaille.

Miinusta Termini saa tietysti siitä, ettei se ole kovin tunnelmallista seutua. Koskapa päärautatieaseman ympäristö olisi?

Terminin lähellä sijaitsevista hostelleista erityismaininnan saa Generator Hostel, joka vetää vertoja mille tahansa designhotellille. Dormeja ja edullisia kahden hengen huoneita.

Jos taas vierastaa hostelleja, erinomainen hinta–laatusuhde on myös esimerkiksi Hotel Imperolla. Ja jos on valmis maksamaan vielä hieman enemmän, pääseekin jo asumaan art deco -ajalta periytyvään komeaan Bettoja Hotel Mediterraneoon.

Rooman muilla alueilla sijaitsevista hotelleista kerrotaan lisää Rooman nähtävyyksien ja kaupunginosien yhteydessä.

Rooman nähtävyydet – aloita antiikin ajasta

Rooma riemukaari
Konstantinuksen riemukaari seisoo aivan Colosseumin vieressä. Kuva: Julius Silver / Pixabay

Turha sitä on kiistää – Rooman tunnetuin ja ikonisin nähtävyys on Colosseum. Täältä, antiikin Rooman sydämestä, kannattaakin aloittaa kaupunkiin tutustuminen.

Mahtavalla areenalla tulee miettineeksi, mitä liikkui roomalaisten päässä heidän seuratessaan verisiä gladiaattoritaisteluita. Ja toisaalta – ei verenhimo ole meistä ihmisistä mihinkään kadonnut – nykyisin vain voimme kokea saman draaman elokuvien ja televisiosarjojen kautta.

Aivan vieresssä kohoaa Konstantinuksen riemukaari, joka muistuttaa Konstantinuksen keisari Maxentiuksesta saamasta voitosta. Juuri tämän voiton jälkeen Konstantinus kääntyi kristinuskoon – ja maailmanhistorian voidaan katsoa lähteneen uudelle polulle.

Forum Romanum
Forum Romanum oli antiikin ajan Rooman keskus. Keskellä näkyy Septimus Severuksen riemukaari. Forum Romanum päättyy Capitoliumin kukkulaan, jonka taustalla kohoaa valkoinen muistomerkki Italian ensimmäiselle presidentille. Kuva: Nicole Reyes / Unsplash

Riemukaarelta on muutama askel Forum Romanumille, joka toimi antiikin aikana kaupungin poliittisen elämän keskuksena. Raunioiden reunustama aukio johtaa Capitolium-kukkulalle, jolla sijaitsi antiikin Rooman tärkein temppeli.

Forum Romanumin raunioista vaikuttavimpia on Maxentiuksen basilika. Anna ajatuksesi rientää aikojen taa, ja kuvittele basilika antiikin aikana, kun sitä koristi Konstantinus Suuren jättimäinen patsas. Keisari taisi ajatella itsensä heti kristuksesta seuraavaksi.

Nykyisin patsaan palaset on nähtävillä Capitoliumin museossa, joka on muutenkin kiehtova kohde. Museo sijaitsee Capitoliumin kukkulalla, jonka aukion ja rakennukset on suunnitellut Michelangelo.

Pääsyliput voi ostaa etukäteen netistä.

Piazza Venezia ja Rooman älyttömin pytinki

Vittorio Emanuel II:n muistomerkki
Kirjoituskone, kermakakku vai tekohampaat? Vittorio Emanuel II:n muistomerkki on saanut italialaisilta monta lempinimeä. Kuva: Shelby Smith / Unsplash

Capiutoliumin kukkulalta laskeutuvat portaat kukkulan toiselle puolen Piazza Venezialle, vilkkaalle liikenneympyrälle, jota koristaa mahtavan kokoinen, valkoiselta palatsilta näyttävä muistomerkki. Se rakennettiin vuonna 1911 Italian ensimmäisen kuninkaan, Vittorio Emanuele II:n, kunniaksi.

Turistit komea pytinki usein lumoaa, mutta italialaiset pitävät sitä naurettavan pompöösinä muka-historiallisen arkkitehtuurin pilakuvana. He ovat antaneet monumentille useita vähemmän imartelevia lempinimiä kuten kirjoituskone ja tekohampaat.

Trajanuksen pylväs
Trajanuksen pylväs. Kuva: Tallina Ch / Unsplash

Aukion laidalla on oikeakin nähtävyys, Trajanuksen pylväs, jota pidetään yhtenä kuvanveiston merkkiteoksista.

38 metriä korkeaa pylvästä ylös kiertää spiraalin lailla kulkeva veistossarja, joka kuvaa keisari Trajanuksen sotaretkiä itsepäisiä daakialaisia vastaan (nykyisessä Romaniassa). Taidokkaasti kaiverretut hahmot kasvavat koossa mitä ylemmäs kuvaelma kiertyy – mikä saa kaikki hahmot näyttämään saman kokoisilta katutasostaa katseltuna.

Pylväs oli Trajanukselle niin rakas, että keisarin kuoltua hänen tuhkansa laitettiin onton pylvään sisään. Aikoinaan pylvään nokassa seisoi Trajanuksen patsas, mutta vuonna 1587 tilalle laitettiin Pyhä Pietari.

Pantheon – Rooman paras nähtävyys

Pantheon
Pantheon on maailman parhaiten säilynyt antiikin ajan rakennus. Kuva: Danie Klaffke / Unsplash

Oma suosikkimme on Rooman nähtävyyksistä on uskomattoman kaunis ja tunnelmallinen Pantheon, joka on maailman parhaiten säilynyt antiikin ajan rakennus.

Panthenon rakennettiin 100-luvulla kaikkien jumalten temppeliksi, ja myöhemmin siitä tehtiin kirkko, mikä suojasi Panthenonia raunioitumiselta.

Piazza Navona Rooma
Piazza Navonaa koristaa Berninin veistämä suihkulähde Neljän joen lähde. Kuva: Alberico Bartoccini / Unsplash

Pantheonilta vain muutaman kulman takana on yksi Rooman kuuluisimmista ja kauneimmista aukioista, Piazza Navona. Aukiota koristaa Berninin veistämä suikulähde Neljän joen lähde, jonka patsaat edustavat Niiliä, Tonavaa, Gangesia ja Rio de la Plataa.

Aivan Pantheonin vieressä on Hotel Sole al Panthenon. Osasta huoneista on näkymä kaikkien jumalten temppelille.

Piazza Navonan kulmilla sijaitsee puolestaan ihanasti vanhoilla huonekaluilla sisustettu Terrazze Navone.

Fontana di Trevi ja Espanjalaiset portaat – Rooman elokuvamaisemissa

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi on Rooman kuuluisin suihkulähde. Kuva: Jeon Hyungman / Unsplash

Fontana di Trevi on maailman kuuluisimpia suihkulähteitä. Suihkulähteen edusta onkin yleensä täynnä matkailijoita, jotka heittelevät altaaseen kolikkoja. Uskomuksen mukaan se tarkoittaa, että tulee palaamaan Roomaan. Kolikot kerätään maanantaisin ja lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Aikansa seksisymboli Anita Ekberg kahlaa Fontana di Trevissä Frederico Fellinin elokuvassa Ihana elämä (La Dolce Vita).

Lähettyvillä on myös toinen kuuluisa, klassista filmitähden mainetta nauttiva lokaatio, Espanjalaiset portaat. Audrey Hepburn keimaili Espanjalaisilla portailla filmissä Loma Roomassa.

Tämä on tunnelmallista aluetta asua Roomassa. Jos haluaa hämmästellä menoa Fontana di Trevillä omasta ikkunasta, se onnistuu Hotel Fontanassa, joka sijaitsee samalla aukiolla suoraan suihkulähdettä vastapäätä. Rauhallisempia tunnelmia tarjoilee kivenheiton päässä sijaitseva kohtuuhintainen Hotel Delle Nazioni.

Jos ei ole pulaa pikkurahasta, on Espanjalaisten portaiden yläpäässä sijaitseva Hotel Hassler Rooman legendaarisimpia hotelleja.

Villa Borghese – Rooman paras puisto

Melkein Espanjalaisten portaiden vierestä alkaa romanttinen Villa Borghesen puisto, jota koristavat monet patsaat. Puistoon on vapaa pääsy.

Puistossa sijaitsee myös taidemuseo Galleria Borghese, jossa on upeita töitä taidemaalari Caravaggiolta ja etenkin kuvanteistäjä Berniniltä. Bernini tunnetaan miehenä, joka loi barokkityylisen kuvanveiston. Hänen tekemänsä patsaat olivat täynnä dramaatttista liikettä ja tunnetta.

Galleria Borghesen liput voi ostaa etukäteen netistä.

Vatikaani – oma maansa

Pietarinkirkon aukio
Pietarinkirkon kupolista voi ihastella upeita näkymiä Pietarinkirkon aukiolle. Kuva: Caleb Miller / Unsplash

Rooman keskustaa halkovan Tiberjoen toisella puolen on Vatikaani, oma maansa, jota Paavi hallitsee – Vatikaanissa käytyään voikin lisätä uuden maan vierailtujen maiden listalle.

Alue on pieni, mutta nähtävää niin paljon, että Vatikaaniin kannattaa varata kokonaan oma päivänsä.

Pietarinkirkko on maailman mahtavimpia kirkkoja. Paavi puhuu Pietarinkirkon komealla aukiolla keskiviikkoaamuisin. Paavin näkemiseen pitää hankkia ilmainen lippu etukäteen aukion laidalta.

Vatikaanin museoissa pääsee ihailemaan Michelangelon maalaamaa Sikstuksen kappelia, yhtä maailman maalaustaiteen ihmeistä. Sikstuksen kappelin katossa on kuuluisa maalaus, jossa Jumala koskettaa Aatamin kättä.

Vatikaanin museoiden patsaista kannattaa kiinnittää erityistä huomiota monumentaaliseen  ja erittäin taidokkaaseen teokseen Laokoon ja hänen poikansa.

Sikstuksen kappeli on todella suosittu, joten ”jonon ohi” -pääsylippu kannattaa hankkia etukäteen. Vatikaanin kirkkoihin ja museoihin voi tutustua myös opastetulla kierroksella.

Castel Sant’Angelo – linna Tiberjoen rannalla

Castel Sant’Angelo
Castel Sant’Angelo ja antiikin ajan silta. Kuva: Mauricio Artieda / Unsplash

Pietarinkirkon aukiolta lähtevä paraatikatu johtaa Tiberjoen rantaan Castel Sant’Angelon linnoitukselle. Alun perin keisari Hadrianus rakennuttin sen mausoleumikseen, ja myöhemmin rakennus muutettiin linnoitukseksi ja paavien asuinpaikaksi. Puccinin oppera Toscan keskeiset tapahtumat sijoittuvat linnoitukseen.

Nykyisin rakennuksessa toimii museo. Joen yli johtaa kaunis, patsain koristeltu antiikin ajan silta.

Trastevere – Rooman paras kaupunginosa

Trastevere
Trastevere on Rooman idyllisimpiä kaupunginosia. Kuva: Fineas Anton / Unsplash

Kun Rooman nähtävyydet on kierretty, on aika heittäytyä nauttimaan italialaisesta elämänmenosta. Siihen paras paikka on Trasteveren kaupunginosa, jonka sydämessä sijaitsee ihana aukio Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Vaikka Trastevere onkin jo iät ja ajat ollut matkailijoiden suosiossa, löytää alueelta rutkasti myös paikallistunnelmaa ja paljon todennäköisemmin hyvän ravintolan kuin Rooman nähtävyyksien läheltä.

Kierrä ja katsele, poikkea sivukaduille, ja kun löydät ravintolan, joka näyttäisi olevan täynnä italialaisia, astu joukkoon.

Tai sitten voit suunnata suoraan romanttiseen La Taverna de’Mercantiin, joka sijaitsee ihanassa vanhassa kivitalossa. Rento vaihtoehto on Ai Spaghettari, jossa on kokkailtu pastaa yhden ja saman perheen toimesta 1800-luvun lopulta asti.

Jos nähtävyyksien katselun sijaan Rooman-matkan pääosassa on elämästä nauttiminen, Trastevere on oiva paikka asua. Tunnelmallinen – ja sangen kohtuullisen hintainen – majapaikka on barokkiajan luostariin kunnostettu Donna Camilla Savelli.

Perille Trastevereen pääsee raitiovaunuilla tai kävellen. Vatikaanista tai Rooman historiallisesta keskustasta on Trastevereen alle puolen tunnin kävelymatka.

MAXXI – Rooman moderni nähtävyys

Rooman moderni nähtävyys on sankariarkkitehti Zaha Hadidin suunnittelema nykytaiteen museo ja näyttelytila MAXXI, jota on kutsuttu sekä Hadidin parhaaksi työksi että museorakennuksena epäkelvoksi. Käy katsomassa ja kokemassa, kumpaan koulukuntaan kuulut!

Perille pääsee keskustasta raitiovaunulla.

Rooman paras pasta

Roomassa saa hyvällä omalla tunnolla tilata pasta carbonaraa, joka on juuri Roomasta kotoisin. Sen syömiseen kuuluisimpia ravintoloita on Osteria La Carbonara, joka sijaitsee hauskannimisellä Via Panispermalla Termini-rautatieaseman ja Forum Romanumin välissä.

Muita perinteisiä roomalaisia pastoja ovat myös amatriciana ja gricia.

Liput Rooman nähtävyyksille

Rooman nähtävyyksiin kannattaa ostaa liput etukäteen netistä – niin säästää aikaa jonottamiselta. Voit varata kätevästi netistä Rooman museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Rooman hotellit

Jos ei ole pulaa pikkurahasta, on Espanjalaisten portaiden yläpäässä sijaitseva Hotel Hassler Rooman legendaarisimpia hotelleja.

Boutique Hotel Campo de’ Fiori on puolestaan mukava boutique-hotelli, jonka huoneet ovat pienet mutta romanttiset. Kulman takana on aamuisin värikäs ruokatori. Lyhyt kävely Pantheonille ja Trastevereen, joiden välissä hotelli sijaitsee.

Jos haluaa hämmästellä menoa Fontana di Trevi -aukiolla omasta ikkunasta, se onnistuu Hotel Fontanassa, joka sijaitsee suoraan kuuluisaa suihkulähdettä vastapäätä. Rauhallisempia tunnelmia tarjoilee kivenheiton päässä sijaitseva kohtuuhintainen Hotel Delle Nazioni.

Tunnelmallinen – ja sangen kohtuullisen hintainen – majapaikka Trasteveren kaupunginosassa on barokkiajan luostariin kunnostettu Donna Camilla Savelli.

Katso tarjoukset Rooman hotelleihin.

Liikkuminen Roomassa

Rooma on suuri, mutta historiallinen keskusta on kohtuullisen pieni ja käveltävissä. Pitempien matkojen taittamiseen on tarjolla niin busseja kuin raitiovaunujakin, mutta myös metrolla pärjää mainiosti (tosin ahtaasti).

Julkisen liikenteen liput ovat Roomassa varsin edulliset. Kertaliput maksavat 1,5 euroa ja ovat voimassa 100 minuuttia. Jos aikoo käyttää metroa paljon, pääsee helpommalla ostamalla päivälipun (6 euroa) tai kolmen päivän turistilipun (16,5 euroa).

Metrot kulkevat Roomassa arkisin aamuviidestä puoleen yöhön ja viikonloppuisin yhteen tai kahteen.

Taksit ovat Roomassa kohtuuhintaisia: aloitusmaksu on reilut kolme euroa ja kilometritaksa noin euron.

Onko Roomassa vaarallista?

Roomassa kannattaa olla tarkkoja taskuvarkaiden kanssa. Niitä riittää. Taskuvarkaiden suosiossa ovat paitsi ahtaat metrot myös Terminin asemalta Vatikaaniin kulkeva bussi numero 64, joka tunnetaan lempinimellä ”pickpocket express”.

Kannattaa varoa myös keskustan lippuautomaateilla hengailevia tyyppejä, jotka tyrkyttävät apuaan (maksusta).

Halvat lennot Roomaan

Roomaan on Suomesta suoria lentoja. Lentoaika on noin 3,5 tuntia. Meno–paluulennot Helsingistä Roomaan voi saada alle 200 eurolla.

Rooman lentokentältä keskustaan

Roomassa on kaksi lentokenttää. Pääkenttä on Fiumicino, joka tunnetaan myös Leonardo da Vincin lentokenttänä. Lentokentältä pääsee keskustaan puolessa tunnissa Leonardo Express -junalla. Junia kulkee puolen tunnin välein. Lippu junaan pitää ostaa etukäteen (lippukassalta,laiturilta tai lehtikioskista) ja muistaa leimata junaan noustessa.

Hitaammin ja melkein puolta halvemmalla voi körötellä myös paikallisjunalla, joka pysähtyy useasti matkan varrella. Vieläkin edullisemmin lentokentältä pääsee keskustaan bussilla.

Fiumicinon lentokenttäkuljetukset voi ostaa myös jo etukäteen netistä. Näin säästyy lippujen ostamisen vaivalta paikan päällä.

Rooman toinen lentokenttä on Ciampino, josta pääsee keskustaan bussilla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi