Rooma-matkaopas

Pietarinkirkko, Rooma. Kuva: Feliks / Shutterstock

Rooma on matkakohteena täynnä historiaa, mutta Ikuisesta kaupungista löytää myös nykypäivän sykettä. Trendikkäintä Roomaa voi etsiä Trasteveren ravintoloiden lisäsi Pigneton kaupunginosasta, Rooman särmikkään rähjäisestä hipsterikeskuksesta.

Historiallisten rakennusten lisäksi on virkistävää käydä katsomassa modernia wow-arkkitehtuuria Zaha Hadidin suunnittelemassa futuristisessa nykytaiteen museossa MAXXIssa.

Roomassa on niin paljon nähtävää, että kaikkea on melkein mahdotonta nähdä yhdellä matkalla. Onneksi voi käydä heittämässä kolikon Trevin suihkulähteeseen – jos niin tekee, uskomuksen mukaan tulee palaamaan Roomaan.

Rooma on niin täynnä nähtävyyksiä että ähky uhkaa. Jos et ole aiemmin käynyt Roomassa, niin ensimmäiselle matkalle kannattaakin varata riittävästi aikaa. Mitä Roomassa sitten pitäisi ainakin nähdä?

Colosseum ja Forum Romanum – antiikin Rooman nähtävyydet

Colosseum, Rooma. Kuva: Marco Rubino / Shutterstock

Turha sitä on kiistää – Rooman tunnetuin ja ikonisin nähtävyys on Colosseum. Täältä, antiikin Rooman sydämestä, kannattaakin aloittaa kaupunkiin tutustuminen.

Mahtavalla areenalla tulee miettineeksi, mitä liikkui roomalaisten päässä heidän seuratessaan verisiä gladiaattoritaisteluita. Ja toisaalta – ei verenhimo ole meistä ihmisistä mihinkään kadonnut – nykyisin vain voimme kokea saman draaman elokuvien ja televisiosarjojen kautta.

Aivan vieresssä kohoaa Konstantinuksen riemukaari, joka muistuttaa Konstantinuksen keisari Maxentiuksesta saamasta voitosta. Juuri tämän voiton jälkeen Konstantinus kääntyi kristinuskoon – ja maailmanhistorian voidaan katsoa lähteneen uudelle polulle.

Riemukaarelta on muutama askel Rooman antiikin ajan kaupalliseen keskukseen Forum Romanumille. Raunioiden reunustamalle aukio johtaa Capitolium-kukkulalle.

Capitolium – Rooman tärkein kukkula

Capitolium on korkein ja kuuluisin Rooman seitsemästä kukkulasta. Täällä sijaitsi antiikin Rooman tärkein temppeli. 1500-luvulla kukkula laitettiin kuitenkin kokonaan uusiksi, kun sille rakennettiin Michelangelo suunnittelemat palatsit.

Palatsit toimivat nykyisin Capitoliumin museona. Palatsien keskellä on aukio Piazza del Campidoglio, jota koristaa Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan kopio.

Alkuperäinen, noin 170-luvulla jaa. valettu pronssipatsas on esillä Capitoliumin museossa. Kyseessä on maailman vanhin säilynyt ratsastajapatsas. Roomassa oli kyllä muitakin ratsastajapatsaita, mutta ne tuhottiin keskiajalla epäjumalankuvina.

Marcus Aureliuksen patsas säästyi, koska sen luultiin esittävän Konstantinus Suurta, joka teki kristinuskosta Rooman valtionuskonnon.

Capitoliumin museon kokoelmiin kuuluu myös historiankirjoijen kuvituksista tuttu patsas naarassudesta, Capitoliumin susi, joka imettää Rooman perustajia Romulusta ja Remusta.

Näiden lisäksi museon kokohokohtia on sisäpihalla esillä olevat keisari Konstantinuksen jättipatsaan palaset. Jo patsaan päällä on korkeutta kaksi ja puoli metriä.

Museon vierallisena nimenä on Capitoliumin museot, koska se koostuu kahdesta rakennuksesta, jotka yhdistää maanalainen yhdyskäytävä.

Piazza Venezia ja Trajanuksen pylväs

Capiutoliumista laskeutuvat portaat kukkullan toiselle puolen Piazza Venezialle, vilkkaalle liikenneympyrälle, jota koristaa mahtavan kokoinen, valkoiselta palatsilta näyttävä muistomerkki. Se rakennenttiin vuonna 1911 Italian ensimmäisen kuninkaan, Vittorio Emanuele II:n, kunniaksi.

Turistit komea pytinki usein lumoaa, mutta italailaiset pitävät sitä naurettavan pompöösinä muka-historiallisen arkkitehtuurin pilakuvana. He ovat antaneet monumentille useita vähemmän imartelevia lempinimiä kuten kirjoituskone ja tekohampaat.

Aukion laidalla on oikeakin nähtävyys, Trajanuksen pylväs, joka kertoo keisari Trajanuksen käymistä sodista daakialaisia vastaan (nykyisessä Romaniassa).

38 metriä korkeasta pylväästä tekee kuuluisan sitä ylös spiraalin lailla kulkeva veistossarja, joka kuvaa sotatapahtumia. Taidokkaasti kaiverretut hahmot kasvavat koossa mitä ylemmäs kuvaelma kiertyy – mikä saa kaikki hahmot näyttämään saman kokoisilta katutasostaa katseltuna.

Pylväs oli Trajanukselle niin rakas, että keisarin kuoltua hänen tuhkansa laitettiin onton pylvään sisään. Aikoinaan pylvään nokassa seisoi Trajanuksen patsas, mutta vuonna 1587 tilalle laitettiin Pyhän Pietari.

Pantheon – Rooman paras nähtävyys

Oma suosikkimme on Rooman nähtävyyksistä on uskomattoman kaunis ja tunnelmallinen Pantheon, joka on maailman parhaiten säilynyt antiikin ajan rakennus.

Panthenon rakennettiin 100-luvulla kaikkien jumalten temppeliksi, ja myöhemmin siitä tehtiin kirkko, mikä säilytti Panthenonin raunioitumiselta.

Pantheonista ei ole pitkäkään kävely Rooman kuuluisimmalle suihkulähteelle.

Fontana di Trevi ja Espanjalaiset portaat

Fontana di Trevi on maailman kuuluisimpia suihkulähteitä. Aikansa seksisymboli Anita Ekberg kahlaa Fontana di Trevissä Frederico Fellinin elokuvassa Ihana elämä (La Dolce Vita).

Lähetyvillä ovat myös Espanjalaiset portaat, toinen kuuluisa, klassista filmitähden mainetta nauttiva lokaatio. Audrey Hepburn keimaili Espanjalaisilla portailla filmissä Loma Roomassa.

Villa Borghese – Rooman paras puisto

Melkein Espanjalaisten portaiden vierestä alkaa romanttinen Villa Borghesen puisto, jota koristavat monet patsaat. Puistoon on vapaa pääsy.

Puistossa sijaitsee myös taidemuseo Galleria Borghese, jossa on upeita töitä taidemaalari Caravaggiolta ja etenkin kuvanteistäjä Berniniltä.

Vatikaani – oma maansa

Rooman keskustaa halkovan Tiberjoen toisella puolen on Vatikaani, oma maansa, jota Paavi hallitsee – Vatikaanissa käytyään voikin lisätä uuden maan vierailtujen maiden listalle.

Alue on pieni, mutta nähtävää niin paljon, että Vatikaaniin kannattaa varata kokonaan oma päivänsä.

Pietarinkirkko on maailman mahtavimpia kirkkoja. Paavi puhuu Pietarinkirkon komealla aukiolla keskiviikkoaamuisin. Paavin näkemiseen pitää hankkia ilmainen lippu etukäteen aukion laidalta.

Vatikaanin museoissa pääsee ihailemaan Michelangelon maalaamaa Sikstuksen kappelia, yhtä maailman maalaustaiteen ihmeistä. Sikstuksen kappelin katossa on kuuluisa maalaus, jossa Jumala koskettaa Aatamin kättä.

Vatikaanin museoiden patsaista kannattaa kiinnittää erityistä huomiota monumentaaliseen  ja erittäin taidokkaaseen teokseen Laokoon ja hänen poikansa.

Castel Sant’Angelo

Pietarinkirkon aukiolta lähtevä paraatikatu johtaa Tiberjoen rantaan Castel Sant’Angelon linnoitukselle. Alun perin keisari Hadrianus rakennuttin sen mausoleumikseen, ja myöhemmin rakennus muutettiin linnoitukseksi ja paavien asuinpaikaksi. Puccinin oppera Toscan keskeiset tapahtumat sijoittuvat linnoitukseen.

Nykyisin rakennuksessa toimii museo. Joen yli johtaa kaunis, patsain koristeltu antiikin ajan silta.

Trastevere – herkuttelijan kaupunginosa

Tunnelmallinen Trasteveren kaupunginosa on matkailijan kannalta hyvä paikka herkutella Roomassa. Vaikka Trastevere onkin matkailijoiden suosiossa, löytää alueelta rutkasti myös paikallistunnelmaa ja paljon todennäköisemmin hyvän ravintolan kuin Rooman nähtävyyksien läheltä.

MAXXI – Rooman moderni nähtävyys

Moderni nähtävyys on sankariarkkitehti Zaha Hadidin suunnittelema nykytaiteen museo ja näyttelytila MAXXI, jota on kutsuttu sekä Hadidin parhaaksi työksi että museorakennuksena epäkelvoksi.

Käy katsomassa ja kokemassa, kumpaan koulukuntaan kuulut!

Rooman nähtävyyksiin kannattaa ostaa liput etukäteen netistä – niin säästää aikaa jonottamiselta. Voit varata kätevästi netistä Rooman museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput.

Rooman ravintolat

Jos rakastat carbonara pastaa, saat syödä sitä Roomassa hyvällä omalla tunnolla: carbonara on kotoisin juuri Roomasta. Perinteisiä roomalaisia pastoja ovat myös amatriciana ja gricia.

Rooman hotellit

Boutique Hotel Campo de’ Fiori on romanttinen boutique-hotelli, joka sopii täydellisesti pariskunnille. Kulman takana on aamuisin värikäs ruokatori.

Jos ei ole pulaa pikkurahasta, on Espanjalaisten portaiden yläpäässä sijaitseva Hotel Hassler Rooman legendaarisimpia hotelleja.

Edullista majoitusta on paljon Terminin päärautatieaseman lähellä, ja sijaintikin on tarpeeksi keskeinen. Hotel Dell’Urbe on tyylikäs hostelli, jonka avarat huoneet on sisustettu hauskasti. Hostellissa on 10 kahden hengen huonetta ja 2 neljän sängyn dormitoriota.

Generator Hostel on Rooman ensimmäinen ”poshtel” eli viimeisen päälle tuunattu hostelli. Paikka vetää vertoja mille tahansa designhotellille. Dormeja ja edullisia kahden hengen huoneita. Sijainti on näppärä aivan ydinkeskustassa lähellä päärautatieasema Terminiä.

Katso tarjoukset Rooman hotelleihin.

Liikkuminen Roomassa

Rooma on suuri, mutta historiallinen keskusta on kohtuullisen pieni ja käveltävissä. Pitempien matkojen taittamiseen on tarjolla niin busseja kuin raitiovaunujakin, mutta myös metrolla pärjää mainiosti (tosin ahtaasti).

Julkisen liikenteen liput ovat Roomassa varsin edeulliset. Kertaliput maksavat 1,5 euroa ja ovat voimassa 100 minuuttia. Jos aikoo käyttää metroa paljon, pääsee helpommalla ostamalla päivälipun (6 euroa) tai kolmen päivän turistilipun (16,5 euroa).

Metrot kulkevat Roomassa arkisin aamuviidestä puoleen yöhön ja viikonloppuisin yhteen tai kahteen.

Taksit ovat Roomassa kohtuuhintaisia: aloitusmaksu on reilut kolme euroa ja kilometritaksa noin euron.

Rooman vaarat ja turvallisuus

Roomassa kannattaa olla tarkkoja taskuvarkaiden kanssa. Niitä riittää. Taskuvarkaiden suosiossa ovat paitsi ahtaat metrot myös Terminin asemalta Vatikaaniin kulkeva bussi numero 64, joka tunnetaan lempinimellä ”pickpocket express”.

Kannattaa varoa myös keskustan lippuautomaateilla hengailevia tyyppejä, jotka tyrkyttävät apuaan (maksusta).

Halvat lennot Roomaan

Roomaan on Suomesta suoria lentoja. Lentoaika on noin 3,5 tuntia. Menopaluulennot Helsingistä Roomaan voi saada alle 200 eurolla.

Vertaa Finnairin, Norwegianin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja Roomaan.

Rooman lentokentältä keskustaan

Leonardo Da Vincin lentokentältä pääsee Rooman keskustaan puolessa tunnissa Leonardo Da Vinci Express -junalla (noin 15 euroa). Junia kulkee puolen tunnin välein.

Taksimatka lentokentältä Rooman keskustaan maksaa etukäteen varattuna noin 50 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Roomassa.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi