Stromboli – näe virtaavaa laavaa Euroopassa

Stromboli
Stromboli-tulivuoren purkaus on huima näky. Kuva: Kunhmi, Flickr CC

Tulivuori Stromboli on nähtävyys, jota ei oikein tahdo uskoa todeksi ennen kuin sen on itse nähnyt. Että Euroopastakin löytyy tällainen luonnonihme!

Sisilian pohjoispuolella Tyrrhenanmerestä kohoava Stromboli on helppo tunnistaa jo kaukaa: se savuaa kuin luonnon piippu. 926 metrin korkeuteen kohoava tulivuori on yksi maailman aktiivisimmista – se on syössyt tulta ja laavaa viimeisen 2000 vuoden ajan.

Tuolivuoren aktiivisuus toki vaihtelee. Aktiivisimmillaan Stromboli oli 1800-luvulla, kun se purkautui muutaman minuutin välein. Viimeisin suuri purkaus jatkui joulukuusta 2002 puolen vuoden ajan heinäkuuhun 2003. Tällä hetkellä Stromboli suihkuttaa laavaa ilmaan yleensä kahdesta tai kolmasti tunnissa.

Mutta jonkin verran laavaa ja kiviä se sylkee melkein jatkuvasti. Joskus kahden tunnin välein, välillä jopa vain muutaman minuutin viiveellä. Strombolin tennispallon kokoiset kivet sinkoutuvat kymmenien metrien korkeuteen. Tulivuoren huipulla on kolme aktiivista kraatteria.

Strombolin käyttäytyminen on niin harvinaista, että tidemiehet ovat nimenneet ”stromboliaaniseksi” sellaisen toiminnan, jossa vuorottelevat jatkuvat höyrypurkaukset ja lievät rytmiset räjähdykset sekä satunnaiset laavapäästöt.

Strombolin pitkäaikaista purkausta selittää se, että sen vulkaaninen toiminta ilmenee yleensä pieninä purkauksina eli se niin sanotusti päästelee höyryjä vähän väliä eikä paisuta raivoaan valtavaa raivonpurkaukseen.

Maailmassa on vain muutama vastaavanlainen tulivuori, jossa näkee aktiivista laavaa – Havaijilla, Vanuatulla ja Kongossa – eikä yksikään toinen sijaitse lähellä Eurooppaa.

Strombolia ihaillaan pimeän laskeuduttua

Stromboli vaellus
Strombolille noustaan taskulamppujen valossa. Kuva: Kunhmi, Flickr CC

Paras aika ihailla Strombolia koittaa auringon laskeuduttua: laavapurkaukset näkee kunnolla vain pimeällä.

Patikointi tulivuoren laelle purkausta katsomaan ei ole aivan helppo urakka, vaan vaatii vähintään kohtalaista kuntoa. Nousu kestää kunnosta riippuen kolmesta viiteen tuntia. Mukaan kannattaa varata hyvät kengät, sillä polku huipulle on vaivalloinen.

Huipulta, vanhan kraatterin reunalta, pääsee yllättävänkin läheltä seuraamaan aktiivisten kraatterien tulishow’ta.

Yöpyminen Strombolin huipulla

Stromboli purkaus
Yö Strombolin huipulla, tulivuoren loisteessa on unohtumaton elämys. Kuva: Kunhmi, Flickr CC

Periaatteessa Strombolin huipulle noustakseen tarvitsee mukaansa oppaan, tosin määräystä ei juurikaan valvota.

Opastetuilla retkillä Strombolin huipulle noustaan taskulampun valossa, ihaillaan purkausta sopiva aika ja laskeudutaan taskulampun valossa.

Strombolin huipulla on myös mahdollista yöpyä. Varaa mukaan taskulamppu, evästä ja riittävästi lämmintä vaatetta. Ota mukaan myös huivi, jolla voit suojata kasvoja tuulen heittelemältä pölyltä.

Onko Strombolilla turvallista vierailla?

Hydrofoil-alukset vievät Strombolille Sisiliasta ja Napolista. Kuva: Kunhmi, Flickr CC

Strombolilla vierailuun liittyy toki riski, että tulivuori päättäisi purkautua rajusti tai että pienemmästä purkauksesta lentävä kivi osuisi päähän, mutta riski on todella pieni.

Tuolivuorten vaaralliset purkaukset pystytään yleensä ennustamaan hyvissä ajoin, tosin Strombolin tapauksessa vain muutamaa tuntia etukäteen.

Stromboli – näin vierailet aktiivisella tulivuorella

Lipari Italia
Strombolin naapurisaari Lipari. Kuva: Kunhmi, Flickr CC

Strombolilla voi vierailla myös naapurisaari Liparilta, vulkaanisten Eolisaarten pääsaarelta, jossa on viehättävä vanhakaupunki.

Tulivuorisaarelle on myös helppo matkustaa itsenäisesti. Nopeita hydrofoil-veneitä kulkee sekä Sisiliasta että Napolista. Strombolissa on pieni kylä, jossa voi yöpyä, vaikkapa viehättävässä kotimajoituksessa Agriturismo SoleMare.

Opastetun retken tulivuoren huipulle voi varata etukäteen netistä.

Katso tarjoukset Strombolin majoitukseen.

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi